Despre tot ce-i fin și fain

Cel mai frumos hotel în care am stat vreodată

By 9 august, 2016Travels
read time 10 min
 
9 august, 2016

Cel mai frumos hotel în care am stat vreodată

Am călătorit în peste 50 de țări, dar vara aceasta un mic hotel dintr-o insulă grecească a dat peste cap toată ierarhia destinațiilor mele exotice. Grace Hotel Santorini este, în acest moment, wallpaper-ul sufletului meu și gândul meu preferat de seninătate. Pe lumea aceasta există, ascunse bine, mici ambasade ale Paradisului. Una dintre ele e în Grecia.

by

Când vine vorba despre hoteluri și vacanțe, mărturisesc, sunt pretențioasă. Vacanțele mele – acele momente fără laptop, telefon, tabletă și deadline-uri – se întâmplă cam o dată pe an, sunt intense și investesc în ele toate speranțele strânse în restul lunilor. Chiar dacă mai fac city-break-uri și în restul timpului și oricum călătoresc mult prin prisma meseriei, răgazul de a nu face absolut nimic, de a nu răspunde la niciun email și de a nu avea niciun termen-limită deasupra capului nu se întâmplă decât atunci, în săptămâna (sau săptămânile) de grație din vară. Prin urmare, alegerea destinației se cere atent-drămuită.

 

Se cuvine și o a doua mărturisire: nu mă dau în vânt după Grecia. Am mai fost o singură dată acum niște ani, în Skiathos, și nu este o țară aflată în vârful listei mele de preferințe. Mi se pare frumoasă, incontestabil, dar de câte ori am avut de ales între ea și alte locuri de pe Glob, celelalte destinații au ieșit câștigătoare.

 

Spun toate astea fiindcă vacanța mea de anul acesta nu a fost gândită în jurul unei destinații – Grecia – ci în jurul unui loc anume, Grace Hotel Santorini. Nu m-am dus în Santorini pentru Santorini, ci pentru Grace, un hotel care mă fascinase cu un an înainte din fotografiile prietenului meu Christian Stan, de la Travel for Senses, și care era exact ceea ce sufletul și mintea mea obosită aveau nevoie la momentul respectiv: un loc cu o priveliște senzațională, cu mult alb și albastru, cu mâncare bună, cu oameni ospitalieri și cu cu liniște. Multă liniște.

 

E prima dată când îmi aleg vacanța în funcție de un anumit hotel, dar – după cum veți vedea în cele ce urmează – acesta nu e un hotel ca toate celelalte.

După sutele de like-uri la fiecare poză de pe Facebook și după zecile de mesaje private primite de la prieteni sau cunoștințe de Facebook, în care mă întrebau unde este minunăția de hotel în care am fost, nu puteam să păstrez Grace Santorini doar pentru mine. Este, într-adevăr, un loc magic, în care vă doresc să ajungeți măcar o dată în viață. Și, ca să vă conving să-l adăugați pe wishlist-ul vostru, iată un itinerariu în imagini al săptămânii mele de vis acolo.

Cum ajungem?

Există o mulțime de zboruri charter pentru Santorini, singurul inconvenient fiind că poți sta fie o săptămână, fie două săptămâni, nu 10 zile sau alte variațiuni. Zborurile dus-întors sunt în general la fiecare 7 zile. Firește, există și varianta zborului de linie, cu escală la Atena, dar cred că e destul de complicat și nu merită efortul.

 

Noi ne-am făcut rezervarea direct la hotel (nu vă bazați pe Booking, de obicei Grace e sold-out acolo, fiindcă sunt doar 63 de camere și nu toate sunt oferite pe site), iar charterul l-am luat prin Eximtour, doar una dintre multele agenții care oferă așa ceva. Prin urmare nu e greu de ajuns în Santorini, logistic vorbind.

FullSizeRender

 

Unde se află situat hotelul?

Grace Santorini se află în Imerovigli, la 20 de kilometri de aeroportul din Fira și la tot atâția de orășelul Akrotiri (care pe mine, sincer, nu m-a impresionat cu absolut nimic) și de localitatea Oia (citită ,,Ia”, locul unde sunt făcute absolut toate fotografiile cu clădirile alb-albastre din Santorini pe care le-ați văzut vreodată). Exact ca acestea:

FullSizeRender

 

EFF73C07-86E2-40BC-8C6A-DB6620CD6FA3

 

 

Poți închiria o mașină sau un ATV pentru a te deplasa peste tot, însă priveliștea hotelului este atât de … desăvârșit de frumoasă încât, foarte sincer vorbind, după prima dimineață în care te-ai trezit privind marea, nimic altceva de pe insulă nu te va mai impresiona cu adevărat.

 

Santorini fiind o insulă vulcanică, versantul pe care se află hotelul este, practic, o latură din ,,căldarea” vulcanului, apa pe care o vezi pe geamul camerei, dimineața, având – tocmai din acest motiv – o adâncime de peste 400 de metri. Vasele de croazieră nu pot ancora aici, dar le vezi trecând zilnic, către portul din Oia.

FullSizeRender_1

 

Cele mai frumoase apusuri de soare, pentru care turiștii se strâng cu ore bune înainte în Oia, pot fi admirate direct pe geamul camerei de la Grace Hotels. Eu una nu-mi puteam dezlipi privirea de culorile asfințitului, aș fi putut sta minute bune în tăcere, doar privind de jur împrejur, cu briza bătându-mi prin păr. În fiecare zi, mi se rotea în minte acea replică din American Beauty: ,,Cum să fii supărat, când e atât de multă frumusețe în lume? E atât de multă frumusețe încât am impresia că sufletul meu n-o să mai poată duce și că inima îmi va exploda”.

FullSizeRender_1

 

FullSizeRender_3

 

Camerele și ambianța

Pe lângă faptul că domnește o curățenie desăvârșită, iar armata de menajere se rotește de cel puțin trei ori pe zi pentru a se asigura că totul e lună, fiecare detaliu din cameră este gândit pentru a asigura confortul. Există un meniu de perne (despre care scriu mai multe mai jos, la partea cu detaliile care mi-au plăcut) din care îți poți alege varianta potrivită pentru tine, așternuturile sunt din cel mai fin bumbac, totul este de un alb perfect și liniștitor, iar dulapurile sunt ultra-ergonomice, pentru a-ți putea depozita lucrurile fără probleme.

 

Ușile culisează în lateral și intră în perete, sertarele se deschid și cu un deget, totul este o demonstrație de design și ergonomie. Dacă multe hoteluri au un design spectaculos, dar făcut doar de dragul designului, fără prea multă grijă la confortul oaspeților, la Grace e fix invers. Simți că totul a fost creat de un oaspete, nu de un designer de interior.

 

Televizorul are o arhivă de 100 de filme, inclusiv ultimele blockbusters de la Hollywood, pe care le poți vedea gratuit. Îți poți conecta telefonul prin Wi-Fi (și apropo, au cel mai bun Wi-Fi pe care l-am găsit în afara României) la o boxă mobilă Bang & Olufsen, ca să asculți ce muzică vrei tu. Ai două rafturi de cărți despre mare, inclusiv poezii, sonete, totul inspirat de universul acvatic. Și aș mai putea continua cu absolut fiecare detaliu.  P-E-R-F-E-C-Ț-I-U-N-E.

FullSizeRender_1

 

Conceptul de mic-dejun

Micul-dejun nu e bufet, ci pornește de la o idee mult mai frumoasă și deosebită: un meniu scurt, cu 5 intrări, din care îți poți alege zilnic fie toate preparatele, pe rând, fie numai ce îți atrage atenția. Iar dacă nu-ți place nimic sau îți dorești cu totul altceva, e suficient să-i spui chelnerului, iar el transmite bucătarului dorința ta. Instantaneu, fără niciun cost suplimentar.

 

În fiecare zi am avut alt meniu de mic-dejun (îl primeam în cameră cu o seară înainte), dar pe aceeași structură: un smoothie de fructe (în fiecare zi alte fructe, dar totul delicios și proaspăt), un iaurt grecesc cu granola făcută în casă (zilnic alt tip de granola), o plăcintă tipic grecească reinterpretată (eu nu mănânc plăcintă, dar acestea au fost senzaționale), o omletă cu specific variat (de la tradițională la thailandeză) și un desert ,,decadent” (clătite pufoase cu ciocolată, turnuleț de gofre și alte bunătăți extraordinare pentru care am abdicat de la politica mea de ,,no sugar”, ceea ce spune deja foarte multe). Plus un ,,aperitiv” cu mai multe tipuri de dulcețuri locale și miere grecească.

 

Totul era atât de gustos, de proaspăt și de savuros încât abia așteptam să văd ce urmează a doua zi.

 

FullSizeRender_1

 

Mâncarea de prânz și cină

Bucătarul-șef se numește Spyros Agious și ceea ce face el la Grace este un fel de vrăjitorie culinară. Serios. Eu una le-am ,,prezis” o stea Michelin în viitorul foarte apropiat, singurul impediment fiind faptul că, deocamdata, celebrul ghid culinar nu acoperă decât Grecia continentală, nu și insulele.

 

Pe scurt: eu nu sunt o amatoare de mâncare grecească, dar reinterpretările lui Spyros au fost atât de moderne, gustoase, savuroase și ezonabile cantitativ (sățioase și delicioase, dar fără să te lase cu vinovăția că ai mâncat prea mult) încât și acum suspin la caracatița pe cubulețe de polenta, la icrele proaspăt-preparate, la lipia făcută în casă și la toate bunătățile încercate acolo.

 

Restaurantul hotelului (a cărui vedere îți taie respirația) are, pentru cină, chiar și un meniu de degustare, întocmai ca la un restaurant cu stele Michelin, dar după un mic-dejun copios și un prânz așișderea (luate tot la hotel, tot cu delicioasele preparate ale lui Spyros), nu m-am încumentat să încerc meniul lung de degustare. Data viitoare (pentru că sigur va fi o dată viitoare) nu-l mai ratez.

 

Și, pentru ca atenția la detalii să fie deplină, toate meniurile au, pe spate, un mini-dicționar al termenilor tradiționali, pentru ca orice turist să înțeleagă diferența dintre sosuri, dintre tipurile de paste tipic grecești, dintre foile de plăcintă sau dintre diferitele metode tradiționale de a folosi anumite ingrediente. Piesa de rezistență non-culinară: o ambianță sonoră superbă, demnă de Hotel Costes sau de alte locuri renumite pentru mixurile de muzică.

2D9A3C25-091F-4467-B0A0-BF5BC719FCB9

 

5BD918AE-5511-46B0-BEF2-3CF5837ACBAA

 


0BE2AB47-D7CA-42DC-AB1F-01F905F0EA7B

 

Oamenii

Grace Santorini este o exemplificare perfectă a expresiei ,,Omul sfințește locul”. Am stat, de-a lungul vremii, în hoteluri de lux din toate lanțurile internaționale celebre, de la Four Seasons la The Dorchester, dar n-am găsit decât rareori ceea ce am găsit aici. Da, toate acele hoteluri celebre sunt minunate, iar oamenii se poartă cu tine ca și cum ai fi un bibelou prețios, dar ceea ce lipsește în toate acele locuri, iar Grace are cu prisosință, este ospitalitatea sinceră și neafectată.

 

Nu ospitalitatea aceea învechită, de tipul ,,Îi primim cu pâine și sare, după care se prind ei cum stau lucrurile”, ci ospitalitate din primul moment în care pășești în hotel și până când pleci. Oamenii sunt zâmbitori, își iubesc joburile (din câte mi-am putut da seama, sunt și bine-plătiți, tocmai pentru a le stimula această loialitate față de hotel), sunt gata să-ți ofere absolut orice vrei, chiar dacă e sau nu în meniu, să-ți explice în detaliu fiecare fel de mâncare și se străduiesc activ să-ți facă șederea cât mai plăcută.

 

Te simți bine-venit, ceea ce mie mi s-a întâmplat în puține locuri, indiferent de cât de multe stele aveau. Ospitalitatea nu ține neaparat de stele, ci de oamenii care o practică, iar la acest mic hotel grecesc directorul de resurse umane sau cine o fi fost cel care i-a pregătit a făcut o treabă excepțională. Când am plecat de la Grace, nu mi-a părut rău doar după peisajul fantastic, ci și după discuțiile și glumele cu oamenii de acolo, după micile acolade zilnice. Asta spune totul.

Detalii mici, care mi-au plăcut la nebunie

Produsele de baie de la Apivita

Nu am avut prezența de spirit să le fotografiez, deși erau delicat aranjate pe etajera din baie, într-un coșuleț din lemn. O gamă completă, de la loțiune de curățat fața până la șampoane, loțiuni de corp, chiar și lufe de baie, de care m-am îndrăgostit cu această ocazie. Cunoșteam brandul Apivita (care e și la noi, în Băneasa Shopping City), dar până atunci nu încercasem nimic de la ei. Acum am deja favoritele mele, mai ales săpunul lichid de față. Genial.

Imaginea cu care mă trezeam dimineața

Să deschizi ochii dimineața și primul lucru pe care-l vezi să fie imensitatea mării, apoi să ieși pe balcon și să te simți ca și cum ai fi deasupra lumii e cel mai liniștitor, terapeutic și privilegiat sentiment din lume. Vă recomand camera nr.45, are cea mai frumoasă poziționare și un balcon superb, bun de visat, de scris și de făcut planuri de viitor.

 

Eu una mi-am croșetat multe planuri acolo, iar dimineața devreme îmi plăcea să-mi fac meditațiile pe balcon, cu briza bătând dinspre mare și cu acea priveliște incredibilă în față. Când deschideam ochii, după 10 minute de meditat, mi se părea că sunt martora unui miracol. E un sentiment pe care mi-aș dori din tot sufletul să-l trăiască fiecare dintre voi, cândva.

FullSizeRender_2

 
FullSizeRender

 
Piscina Infinity

Sentimentul pe care îl ai când intri în piscina nesfârșită de la Santorini este cel de plutire deasupra lumii întregi. Și, pentru ca grija la amănunte să fie dusă la extrem, prosoapele de plajă de la piscină erau brodate pe margine cu variațiuni de la cuvântul ,,Grace”. ,,Sunkissed Grace”, ,,Endless Grace” și tot așa. Nimic la voia întâmplării.

FullSizeRender_2

 
FullSizeRender

 
Deschiderea spre aventură

Din fața camerei se făcea potecă directă spre Skaros Rock, masivul muntos care apare în toate pozele și unde poți merge pentru drumeții. În spatele stâncii se află o bisericuță mititică, aproape de buza mării. Foarte pitoresc.

D55971BD-03EF-4E04-8B91-ABB44062410C

 
FullSizeRender

 

Meniul de perne despre care povesteam mai sus

 

De ce e atât de grozav Grace Santorini?

Până la Grace Santorini recunosc că nu auzisem de lanțul Grace Hotels, dar între timp m-am documentat și am aflat, fascinată, că este unul dintre lanțurile hoteliere aflate în cea mai alertă expansiune la nivel mondial. Deținut de un consorțiu grecesc (deținut la rândul lui, integral, de familia Logothetis), Grace are hoteluri din Africa până în America de Nord și America Latină, iar în următorii ani plănuiește să mai deschidă câteva zeci de hoteluri în destinații exotice.

 

De la un singur hotel în Ciclade, în 2007, a ajuns deja la proprietăți pe patru continente. Toate hoteluri-boutique, toate experiențe complete. Eu una mi-am propus ca, pe viitor, dacă destinațiile în care voi merge au și un hotel Grace, să-l aleg în defavoarea oricărei alte variante. Ceea ce am trăit aici a fost elocvent pentru filozofia lor și m-a convins.

Ce să ai în vedere

Evident, chiar dacă Grace a fost hotelul ideal pentru mine, fiecare dintre noi caută altceva, iar o altă persoană își poate dori o cu totul altă aventură. Nu-ți recomand Grace dacă vrei neaparat experiența plajelor grecești pitorești, cu nisip, gherete pe plajă și aglomerație cât cuprinde. Eu una nu mă regăsesc în acele locuri, dar toți suntem diferiți.

 

La plajă poți ajunge și de aici, cu mașina sau ATV-ul, am fost și eu în recunoaștere, dar nimic nu s-a comparat – pentru mine, cel puțin – cu imaginea de pe buza piscinei Infinity de la Grace. Ce-i drept nu sunt o mare înotătoare, mă duc la mare pentru a mă bălăci, nu pentru a face mari scufundări sau pentru a înota pe distanțe lungi. De aici și acest disclaimer.

 

Pentru cine se așteaptă ca Grace să fie un hotel clasic, cu plajă în față, ei bine nu, nu e acel gen de hotel. Pentru mine a fost o experiență în sine, un mic univers suspendat deasupra mării, și nu mi-a mai trebuit nimic altceva. Dacă vreți o vacanță în care să umblați non-stop și să bifați multe obiective turistice zilnic (cum am făcut și fac și eu, în alte locuri), cu siguranță nu e locul potrivit. Dacă vreți o desfătare pentru ochi și suflet, cu multă liniște și cu o pace incredibilă, pentru momentele în care simțiți nevoia să vă reîncărcați bateriile departe de lumea dezlănțuită, atunci categoric trebuie să încercați acest hotel.

Pe cei de la Grace Hotels îi găsiți aici, cu toate informațiile de care aveți nevoie. Și nu uitați: camera 45. O să-mi mulțumiți după aceea.

Fotografii și video: Diana-Florina Cosmin

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



12 Comments

  • Burlacu Janina spune:

    Multumesc pentru aceasta prezentare, indeamna la visare ! Si cine stie, candva…

  • Cristina spune:

    Tinand cont de pret 1500 euro camera/noapte, din pacate putini dintre noi ne putem permite luxul de a avea o asemenea vacanta.

    • Un loc frumos e o sursa de inspiratie. Daca ne-am uita doar la ce ne permitem acum sau la ce credem ca ne permitem, nu am mai descoperi aproape nimic din lumea asta. Sa privesti ceva frumos nu costa nimic.

  • Hhhelenic spune:

    Esti putin duala. Si cred ca in subconstient esti indragostita de Grecia… as zice ca esti in denial :)))))

    • Toti suntem duali, daca am fi unidimensionali am fi roboti. Dar nu, Grecia chiar nu e o pasiune pentru mine. E foarte bine ca e pentru altii 🙂

    • Hhhelenic spune:

      Un lucru e clar: iti place rasfatul in lux 🙂

    • Daca muncesc, imi place sa ma si rasfat. Da, categoric. Cine spune ca nu ii place, sufera de un pic (mai multa) ipocrizie, zic eu 🙂

    • Hhhelenic spune:

      Cine stie, poate e doar reclama. Pentu suma corecta te poti indragosti si de Grecia :))))

    • Am fost pe banii mei, dar hotelurile organizeaza de multe ori press trips pentru jurnalisti, bloggeri etc. Oricum, un loc frumos e frumos pur si simplu. Pozele nu mint, cu toata carcoteala. Vad ca te roade puternic subiectul, Hhelenic, ai intrat zilnic de cand am postat articolul si tot zilnic mai carcotesti ceva 🙂

  • Madalina spune:

    După ce am citit articolul mă simt ca și cum aș fi fost un pc în vacanță ^_^
    Mulțumim pentru recomandare, ideile lor sunt cu adevărat minunate! <3

  • Sorin Dutoiu spune:

    Ma bucur mult ca ti-a placut la Grace. Am fost acolo anul trecut si am ramas profund impresionat de tot ce ofera acest hotel, de la design, servicii, pana la vibe-ul cu totul special pe care il simti odata ce ajungi acolo. Georgia este o gazda excelenta, cu o pofta de viata molipsitoare. View-ul este spectaculos, poate cel mai frumos din Santorini. Cazarea nu este ieftina, dar pretul este justificat pentru experienta pe care o traiesti acolo. Excelent review!