Despre tot ce-i fin și fain

10 locuri din București pe care le-am iubit în 2023

By 16 decembrie, 2023Lifestyle
read time 5 min
 
16 decembrie, 2023

10 locuri din București pe care le-am iubit în 2023

Cele zece destinații de pe harta Bucureștiului meu, ediția 2023.

by

Fiecare an are anumite borne, repere sau referințe care îi spun povestea în mod schematic.

 

Întâmplări, oameni, locuri care s-au remarcat în viețile noastre, în decursul a 12 luni.

 

Am decis, împreună cu fetele din #Acinceaputere, că vom scrie împreună, la final de an, despre branduri românești care ne-au plăcut în 2023. Este o temă pe care eu una am avut-o pe site cam în fiecare an, încă de la începuturile Fine Society.

 

Doar că, în timp ce încercam să scriu, am realizat că foarte multe dintre brandurile cu pricina erau, de fapt, locuri dragi mie, experiențe și emoții, nu neaparat obiecte și produse.

 

Așadar, am decis să fac o schimbare și să scriu despre LOCURI speciale din 2023. Locuri din București, orașul cu care am o relație adesea… complicată.

OBJECT CHIC

 

Object Chic este magazinul de antichități gândit de Hamid Nicola Katrib și partenera lui de business, Anca Neagu, doi oameni care își petrec o bună parte din timp căutând piese deosebite la târguri și evenimente internaționale de profil.

 

De la piese de mic mobilier până la tablouri, bijuterii și cărți, este un loc cu multe povești de savurat și cu o energie deosebită.

 

Deși s-a deschis abia în vară, a fost unul dintre locurile în care am mers des în 2023 și unde absolut fiecare obiect are o poveste.

******

 

LIBRĂRIA HUMANITAS DE LA CIȘMIGIU

 

 

Dacă este un loc după care am suferit crunt în anii de pandemie, acela a fost Humanitas Cișmigiu, cu fotoliile lui albe în care să te refugiezi cu o carte.

 

În acea perioadă, fiindcă nu se încuraja socializarea sau zăbovitul în spațiile publice, fotoliile au fost luate de la locul lor, iar spațiul a rămas dezolant de gol.

 

Pentru mine, primul semn de normalitate a fost momentul în care fotoliile au reapărut în vitrina librăriei, iar eu mi-am recăpătat locul favorit de citit.

 

Vin adesea la Humanitas Cișmigiu pentru a citi și a sta pur și simplu în atmosfera cu totul specială a locului, plecând inevitabil cu o sacoșă plină de cărți.

 

Oamenii pe care îi văd în jur sunt și ei parte din același film, deși extrem de diferiți: de la tineri studenți până la doamne elegante cu voaletă, un mix de Românie pe care îl găsesc tot mai greu în alte părți.

******

 

APARTERRE

 

Concept-store-ul Aparterre – gândit de Domnica Mărgescu și de sora ei, Marina Olteanu – este unul dintre locurile în care vin să mă inspir și să fiu surprinsă, fiindcă selecția este de fiecare dată inedită.

 

Pe lângă piesele semnate de designeri de modă extrem de cool, atât străini cât și români, Aparterre aduce în România și minunatele cărți de la Assouline.

 

Cotlonul meu favorit? Cafeneaua de pe terasă, unde poți veni să bei un pahar de șampanie, să iei o gustare sănătoasă și să petreci puțin timp într-o mică oază de Paris.

******

 

TÂRGUL CĂRȚII

 

Este locul în care intru periodic să caut cărți vechi pentru copii, pentru colecția mea de cărți „de pe vremea mea”.

 

Iubesc să stau ore-n șir să scotocesc printre rafturi și să găsesc tot felul de comori, inclusiv volume pe de la care nici măcar nu aveam titluri sau autori, ci doar amintirea vagă și nostalgică a unei anumite coperte văzute în copilărie.

 

Iar când spun ore-n șir… nu este o figură de stil, am stat chiar și câte două ore deodată.

 

Sunt mai multe magazine „Târgul Cărții” în București, dar cel de lângă metroul Tineretului este favoritul meu, poate și fiindcă am copilărit în acel cartier.

 

Ceva care mă face să îi plac și mai tare: mascota lanțului este un Golden-Retriever pe nume Pluto, care apare și pe majoritatea materialelor promoționale cu Târgul Cărții.

******

 

AVOCADOO

 

Preparatele lor sănătoase sunt favoritele mele încă de când au apărut pe piață și, între noi fie vorba, sufăr și acum pentru unele lucruri scoase între timp din meniu, precum mult-iubitul meu Truffle Hero.

 

Când vreau să mănânc în oraș ceva bun sau mi se face poftă de comandat acasă, în 99% din cazuri gândul îmi merge la unul dintre preparatele din meniul Avocadoo.

 

Pont: Sunt pet-friendly și au și un mic meniu special pentru căței.

******

 

MARA MURA

 

Tarta de merengue și lămâie este favorita mea absolută, iar după ora 16:00 lumina cade atât de frumos prin geamurile de la Mara Mura Floreasca încât încerc să ajung special în acel interval orar.

 

De curând au lansat și ciocolata caldă cu merengue, care este pur și simplu extraordinară, făcându-mi viața și (in)deciziile alimentare chiar și mai complicate decât înainte.

******

 

GALERIA GALATECA

 

Este locul în care intru de fiecare dată când am drum pe lângă Ateneu, iar dacă nu am drum… îmi fac.

 

Pe lângă expozițiile din galerie, despre care postez constant, multe dintre cadourile cumpărate de mine în ultimii ani au venit din magazinul galeriei.

 

Denumit Neogalateca, spațiul are o selecție reușită de artiști de toate felurile, de la pictori până la meșteșugari ai porțelanului. Când vreau să cumpăr ceva care să dăinuie în timp, știu unde să merg!

******

 

BEANS & DOTS DE LA MARe

 

Beans & Dots de la parterul Muzeului de Artă Recentă mă face să mă simt, instantaneu, un cetățean al lumii.

 

Mai precis, mă transpune în atmosfera muzeelor internaționale, cu cafenelele lor în care e permanent un furnicar de oameni și de discuții.

 

Îmi stabilesc multe dintre interviurile profesionale și întâlnirile personale la Beans & Dots de la muzeu, fiindcă plec mereu cu energie bună.

 

Pont: Micul dejun este favoritul meu, de departe!

 

******

 

LIBRĂRIA DE PE DOROBANȚI

 

Când am văzut, vara trecută, că librăria de lângă Piața Dorobanți este dezafectată și cu cartoane în geam, am simțit un nod în stomac.

 

Îmi era nespus de teamă că se va închide și că în locul ei va răsări cu totul altceva.

 

De fapt, era doar în renovare, dar tot am avut emoții până s-a redeschis, fiindcă este unul dintre locurile de unde am cumpărat kilograme de cărți în ultimii 10 ani.

 

Doamnele librărese sunt o enciclopedie de informații, miroase mereu minunat a hârtie și au un mod prietenos de a aranja titlurile.

 

Pont: au una dintre cele mai bune selecții de cărți pentru copii, de aici cumpăr de fiecare dată cadouri pentru copiii prietenilor mei.

PLUS ÎNCĂ UNUL

 

Catedrala Sf.Iosif este unul dintre locurile mele favorite de popas spiritual.

 

Deși intru în orice biserică îmi iese în cale, am o slăbiciune pentru Catedrala Sf.Iosif și încerc să-mi fac drum pentru a sta în stranele ei și a-mi aduna gândurile măcar câteva minute în fiecare săptămână.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK