Despre tot ce-i fin și fain

Matthew Perry – Friends, iubiri și marele lucru teribil. Scurtă cronică de carte

By 20 noiembrie, 2022Culture
read time 4 min
 
20 noiembrie, 2022

Matthew Perry – Friends, iubiri și marele lucru teribil. Scurtă cronică de carte

Un prieten mi-a zis de curând că fiica lui adolescentă ar vrea să citească această carte și nu știe dacă să i-o cumpere sau nu. I-am spus că eu una i-aș cumpăra-o. Povestea lui Matthew Perry e o lectură răvășitoare, profundă, dar mai ales una care te învață niște lucruri teribile despre viață.

by

Cred că tocmai am citit cea mai tristă carte de memorii despre cea mai tristă viață de vedetă, aparținând unuia dintre cei mai veseli și tonici oameni de pe micul ecran.

 

Chandler din “Friends”.

 

Și totuși… nu doar că nu o regret, dar vă îndemn să o citiți.

 

E un barometru, ca firul de plumb care arată direcția verticală. Arată josul și susul, Raiul și Iadul.

 

Și, în cel mai teribil mod, schimbă tot ce știam despre “Friends”, fiindcă glumele lui Chandler despre frica de abandon, despre teama de singurătate și de neiubire, glumele despre cum o să moară singur și neiubit de nimeni, toate erau de fapt glumele lui Matt despre Matt. Și nu erau glume, ci convingeri.

 

Matthew Perry a fost dependent de ceva toată viața lui: de iubire, de atenție, de aprobarea oamenilor, de alcool, de tutun, de opioide.

 

Singurele lui momente de liniște au fost intermediate de droguri, pe care Matty, cum își spune el în carte, le aseamănă de mai multe ori cu senzația mierii calde care îți curge prin vene.

 

Daca doza medie de analgezic (hidrocodonă) care se prescrie pentru o fractura e de 0,5 miligrame, Matthew lua cate 1800 de miligrame pe zi.

 

Cele mai grele și puternice opioide, care se iau de obicei timp de maximum o săptămână, au făcut parte din “dieta” lui, în doze maxime, timp de luni și ani.

 

A luat droguri ca să poată juca, să poată face față relațiilor, ca să poată simți ceva. Adicția este “marele lucru teribil” din viața lui, cel care a anulat totul și a anesteziat orice fericire sau reușită.

 

Toate relațiile importante din viața lui, până la 53 de ani, s-au încheiat din propria-i voință: convins că nu poate fi iubit pentru Matt, ci doar pentru Chandler, avea grijă să părăsească primul, înainte să fie el abandonat din nou.

 

Din păcate cartea a intrat direct pe locul întâi în topul meu de autobiografii răvășitoare (unde era deja mare concurență) și e o lectură pentru care vă trebuie… stomac.

 

Dar dacă-l iubiți pe Chandler… citiți-o.

 

E poate un mod de a-i da înapoi tot ceea ce ne-a oferit în anii pe micul ecran. Și un mod de a-i oferi, indirect, un strop din iubirea de care a avut mereu atâta nevoie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru mai multe inspirații și recomandări, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

Foto: Fine Society

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK3 Comments

 • Calin spune:

  Pfuai ce carte!

 • Bia spune:

  Sunt la finalul cartii. Am citit-o în trei seri cu ras si plans. Am stiut ca va fi asa, cunosteam ceva din povestea lui, dar niciodata nu am banuit ca lucrurile au fost chiar ATAT de grave.
  Iubesc FRIENDS din toata inima, iar glumele lui Chandler mi=au părut mereu seznationale, insa acum nu cred ca le mai pot vedea asa vreodata.
  Am gasit in carte un curaj dement pentru asemenea marturii si totusi ma intreb daca a zis chiar tot. Ma intreb daca poate oare cineva care a trecut prin ce a trecut el sa spuna chiar tot? E ceva groaznic sa traiesti in acelasi corp cu cel mai mare dusman al tău și să poți supraviețui ca să povestști despre asta…
  E una din cele mai bune cărți ale anului, dar și una din cele mai triste.