Despre tot ce-i fin și fain

Scurtă cronică de carte. Delia Owens – Acolo unde cântă racii.

By 26 aprilie, 2022Culture
read time 4 min
 
26 aprilie, 2022

Scurtă cronică de carte. Delia Owens – Acolo unde cântă racii.

”Acolo unde cântă racii” este una dintre cele mai frumoase cărți citite în ultima vreme, care se va transforma la mijlocul acestui an într-un film produs de Reese Witherspoon.

by

AAcolo unde cântă racii” e o carte a descrierilor tulburător de frumoase și a emoțiilor profunde.

 

Nu e o lectură recomandată cititorilor care nu au răbdare pentru imagini elaborate, descrise pe multiple pagini, punctul forte al Deliei Owens fiind tocmai detaliul, apetitul pentru amănunte și momente surprinse la microscop.

 

 

Dialogurile și acțiunea vin în plan secund ca forță și elocvență, ba chiar m-am surprins dorindu-mi ca paginile de dialog (puține la număr oricum) să treacă mai rapid și să ne întoarcem în mlaștinile misterioase ale Carolinei de Nord.

 

De altfel, Delia Owens este mai întâi zoolog (și militant pentru drepturile animalelor) și abia în plan secund scriitoare, de unde și oglindirea aproape perfectă între trăirile personajelor și ecosistemul în care se desfășoară acțiunea.

 

 

Între pierderea inocenței unei fete abandonate și lupta pentru supraviețuire a speciilor, cu compromisurile și scurtăturile ei.

 

Este povestea micuței Kya Clark, părăsită de părinți și de frați într-o casă din mlaștinile Carolinei de Nord, un loc neprietenos în care oamenii o disprețuiesc numind-o „gunoi de mlaștină”.

 

Kya nu doar că supraviețuiește de una singură, dar își creează un univers al ei, se îndrăgostește, trăiește din plin, suferă și își găsește un drum propriu, în ciuda tuturor dificultăților.

 

Dar apoi, într-o zi, un cadavru apare în noroiul mlaștinilor și totul ia o turnură sinistră.

 

„Acolo unde cântă racii” este o carte FRUMOASĂ, pur și simplu, un studiu elaborat despre natură și singurătate în același timp, dar și despre ce fac abandonul și respingerea din sufletele oamenilor. Chiar și din cele mai nevinovate și pure.

 

Finalul a fost puțin previzibil pentru mine, dar PERFECT.

 

Abia aștept filmul produs de Reese Witherspoon, a cărui dată de lansare oficială e luna iulie 2022.

 

De obicei sunt reticentă la filme făcute după cărți care mi-au plăcut mult, dar am văzut trailerul și imaginile sunt senzaționale: chiar au reușit să surprindă spiritul romanului și misterul mlaștinilor în care trăiește Kya Clark.

 

Dacă iubiți misterul și descrierile vii, această carte o să facă sălbăticia stranie a unei mlaștini să pară familiară și luminoasă, la finalul celor 360 de pagini.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eu am citit cartea prin abonamentul meu la VOXA.RO, despre care am scris AICI: „Cum trece un cititor împătimit de la mirosul hârtiei la ebooks și audibooks”

Pentru mai multe idei, recomandări și inspirații, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK