Cum trece un cititor împătimit de la mirosul de hârtie la e-books și audiobooks
Vă avertizez, este un articol lung. Dar, ca iubitori ai cititului, știu deja că asta nu va fi o problemă.
*** Acest articol face parte dintr-un proiect FINE SOCIETY x VOXA, noua bibliotecă digitală care oferă acces nelimitat la e-books și audiobooks ***
Vreau să lămuresc din start o chestiune: nu cred că există pe lumea asta un miros mai plăcut decât cel al hârtiei tipărite.
Când deschizi un volum proaspăt ieșit din tipar și îți afunzi nările în paginile lui… sentimentul nu se poate îmbutelia într-o sticluță, dar poate într-o zi tehnologia o s-o facă și pe-asta. Mi-aș dori.
În adâncul sufletului meu sunt o cititoare „clasică” și nu concep să nu am o bibliotecă acasă. Una mare, cât mai mare.
Am crescut cu biblioteca bunicului și unele dintre cele mai dragi amintiri din copilărie se leagă de rafturile de cărți la care eram prea mică să ajung altfel decât din săritură.
Tocmai din acest motiv, până în urmă cu cinci ani eram ceea ce s-ar numi o „puristă”. Pentru mine existau cărți fizice sau nimic… și mă mândream cu asta.
Schimbarea a venit de nevoie, într-o vacanță în care mi-am terminat toate cărțile aduse de-acasă pe o insulă unde nu exista nicio librărie pe o rază de 50 de kilometri.
După două zile ca un leu în cușcă, am instalat prima mea aplicație de cărți electronice și mi-am cumpărat, cu maximă reticență, primul e-book.
Se numea ”The Destroyers”, de Christopher Bollen.
A fost un fel de noroc al începătorului, pentru că și povestea s-a dovedit a fi reușită: un mister bine-scris, pe care l-am dat gata chiar în ziua achiziției.
La întoarcerea acasă, aveam deja trei cărți digitale pe telefon, inclusiv „The Subtle Art of Not Giving a Fuck” a lui Mark Manson, devenită între timp una dintre preferatele mele.
Asta se întâmpla prin 2016 și de atunci încoace am numărat 97 de cărți digitale citite, plus încă trei audiobooks.
Ceea ce m-a convins prima oară a fost accesul instantaneu la poveste, o trăsătură care se potrivește profilului meu de cititor: când o carte îmi atrage atenția, nu vreau să o citesc a doua zi, săptămâna viitoare, când ajung la librărie sau când îmi vine coletul prin poștă.
În două minute și tot atâtea clicuri, pot să fiu deja în poveste, iar asta mi se pare extraordinar.
Această libertate este teribil de prețioasă pentru mine și am realizat-o ultima oară în luna decembrie, când m-am încăpățânat să caut o anumită carte la patru librării.
În final, am ieșit dintr-a patra librărie, m-am rezemat de un zid și am cumpărat-o instantaneu ca e-book.
În drum spre casă, în metrou, deja terminasem 20 de pagini. A fost ca un fel de reamintire: uneori, viteza chiar contează.
Tocmai de asta, când cei de la Voxa m-au contactat să povestim despre aplicația lor care oferă acces nelimitat la o bibliotecă de 7.000 de e-book-uri și 700 de audio-book-uri, contra unei taxe lunare, mi s-a părut un subiect minunat.
Avertizare: la finalul acestui articol veți găsi un cod de reducere pentru accesul în aplicație, probabil singurul cod de reducere oferit de mine până acum. La ce putea să fie, dacă nu la CĂRȚI?
Mai întâi… ce este VOXA?
Este un serviciu asemeni celor de „streaming” cu filme și seriale, dar cu cărți. Și, tot ca la filme și seriale, poți face „binging” cu titluri, după pofta inimii.
În schimbul unei taxe fixe de 48 de lei pe lună, ai acces nelimitat la toate cărțile din biblioteca Voxa, respectiv 7.000 de e-books și 700 de audiobooks în limba română, de la 27 de edituri partenere.
În fiecare zi, în studiourile proprii ale Voxa se citesc aproximativ 600 de pagini, deci cam 30 de audiobook-uri se adaugă lunar colecției, iar numărul de e-books crește și el în ritm cu noile apariții.
De la finalul lunii martie, va apărea și catalogul de titluri în limba engleză, peste 30.000 de e-books și audiobooks, în parteneriat cu un distribuitor internațional.
Practic, toate noutățile vor fi disponibile, în limba engleză, direct pe Voxa.
Tot în martie, se vor adăuga câteva zeci de meditații ghidate de Mindfulness, în limba română, înregistrate de către specialiști psihoterapeuți.
Deși serviciul are abia patru luni de existență, peste 10.000 de titluri au fost citite de către utilizatorii Voxa, iar la prima intrare în aplicație am descoperit imediat cinci titluri pe care plănuiam să le cumpăr. Sunt disponibile pe Voxa, în prețul abonamentului.
DE CE SĂ CITIM (ȘI) DIGITAL?
Pentru că eu sunt un cititor pasionat și „devorez” cam 5-10 cărți pe lună, m-am gândit că sunt în măsură să împărtășesc o viziune onestă despre avantajele cititului digital.
Recunosc că pe zona de audiobook-uri nu sunt atât de prolifică, dar în ultimii ani această formă de parcurgere a cărților a devenit un fenomen.
Mi se întâmplă tot mai des să scriu pe Instagram sau pe site despre o anumită carte și să primesc zeci de mesaje de la oameni care îmi scriu că au au „ascultat-o”.
Așadar, aceasta este lista mea de avantaje pentru cititul „online”:
LIBERTATEA TOTALĂ
Poți să citești oriunde: într-o sală de așteptare, în metrou sau în timp ce stai la o coadă imensă la un ghișeu (mi s-a întâmplat).
Fără să cari nimic după tine și fără să fii nevoit să plănuiești înainte demersul („Ah, am o zi cu timpi morți, hai să iau cu mine o carte”).
CURIOZITATEA SATISFĂCUTĂ PE LOC
Sunt un om care tratează cărțile ca pe dulciuri: dacă una îmi atrage atenția, mi se face poftă pe loc de ea și vreau să-i simt gustul instantaneu, fără să amân experiența pentru a doua zi sau pentru următoarea vizită la librărie.
Cu cărțile digitale, orice astfel de curiozitate este satisfăcută instantaneu.
Dacă la e-books-urile cumpărate primeam un sample de câteva zeci de pagini ca să mă conving înainte de achiziție, cu Voxa pot intra direct în carte, la orice capitol, în orice moment.
ALTERNATIVA LA SOCIAL-MEDIA
Când am descoperit cărțile digitale am avut o revelație pe care am și împărtășit-o la momentul respectiv într-un articol: cărțile de pe telefon sau tabletă mă ajută să NU mai stau atât de mult pe rețelele sociale.
Toți avem acest instinct de a „face ceva cu telefonul”.
Nu contează ce, dar ne-a intrat în reflex să ne uităm din când în când la el și să-l butonăm.
Sunt studii și documentare despre asta, inclusiv despre faptul că telefonul este un fel de „suzetă” pentru adulți: ne calmează momentele de stres, anxietate sau agitație.
Ce-ar fi dacă, în momentul în care luăm telefonul în mână ca să-l butonăm, în loc să intrăm pe știri sau pe social media, am intra să citim două pagini dintr-un roman pe care l-am început?
Ne păcălim reflexele și ne umplem viața cu mai multă semnificație și mai puțin balast.
SOLUȚIE PENTRU A CITI MAI MULT
În momentul în care avem libertatea de a intra și de a ieși oricând dintr-o poveste, doar cu un clic, vom constata că ne este mult mai ușor să citim.
Mulți oameni spun că nu au timp să citească și au dreptate: ideea de lectură la lumina caldă a veiozei, seara, cu liniște în jur și eventual un pahar de vin alături, această imagine e absolut superbă dar tot mai greu de realizat în practică.
În realitate, cititul poate fi un anti-stres care să ne servească în momentele în care avem timpi-morți, când instinctul vrea să dea scroll pe rețelele sociale sau când avem câteva minute libere și vrem să ne relaxăm.
O prietenă care a născut de curând îmi spunea că ebook-urile au salvat-o în nopțile în care se trezea să alăpteze la cerere.
Nu poți ține o ditamai cartea în mână în timp ce ai copilul la piept, în schimb ea a început să citească tot mai mult pe telefon și asta i-a schimbat complet starea de spirit și tonusul.
O FORMĂ DE SUSTENABILITATE
Am spus deja că iubesc mirosul de hârtie tipărită și nu voi fi ipocrită să spun că aș vrea ca TOTUL să fie online.
Nu vreau, ba chiar sper din toată inima ca volumele pe hârtie să nu dispară niciodată.
Doar că există cărți pe care vrei să le ai în bibliotecă fizic și cărți care sunt curiozități de moment, emoții spontane sau volume pe care știi sigur nu le vei mai revizita vreodată. Și, dacă vrei să o faci, oricum le poți avea în telefon, la un clic distanță.
În ceea ce mă privește, am regulă despre care am mai vorbit mai demult: dacă e vorba despre o carte a unui autor preferat, despre un volum într-o ediție specială sau despre o serie pe care vreau s-o colecționez, clar o voi cumpăra în format fizic.
De foarte multe ori, însă, nu este cazul. Așadar, am învățat să fac diferența între cărțile pe care le „consum” și cele pe care le păstrez.
Sustenabilitatea nu se rezumă doar la hârtia irosită, ci și la spațiul vital pe care aleg să-l drămuiesc mai bine.
SIMPLIFICAREA VIEȚII ȘI A CĂLĂTORIILOR
Am fost într-o călătorie în America în decembrie, iar în aeroport am dat o tură prin locurile mele preferate: magazinele de cărți.
Privind noutățile, mai ales volumele hardback, cartonate și cu greutatea unei cărămizi, mi-am dat seama că îmi este imposibil să cumpăr mai mult de două, fără ca geanta mea să se transforme în bagaj de cală.
Multe dintre titluri erau noutăți ori mici plăceri beletristice (romane de suspans, de exemplu) și, folosind ideea de la punctul anterior, mi-am dat seama că nu le-aș reciti niciodată și nici nu aș vrea să le păstrez pentru „generațiile viitoare”.
Dacă aș fi cumpărat toate cărțile care mi-au atras atenția în variantă hardback, aș fi avut încă un bagaj de cală.
Toate se află însă în telefonul meu, nu cântăresc niciun gram în plus și le pot citi oriunde am chef.
ARHIVAREA IDEILOR
Pentru mine, cărțile sunt organisme vii, iar e-book-urile îmi permit să interacționez cu ele într-o multitudine de feluri.
De exemplu, pot pune semne de carte oriunde, printr-un clic, iar când un fragment îmi place în mod deosebit, pot să dau printscreen și păstrez paragraful într-un folder special din telefon.
Am multe astfel de fragmente la care mă întorc periodic, ca hrană pentru suflet și pentru inspirație.
Primele 15 zile de VOXA sunt gratuite, iar cu codul FINESOCIETY30 vei avea 30% reducere la primele 3 luni de după acest interval.
Important: reducerea nu poate fi aplicată dacă folosești APPLE PAY (nu poți plăti direct din aplicație, altfel spus), ci trebuie să urmezi pașii de mai jos:
Intră pe VOXA.RO și creează-ți un cont cu adresa de email.
Apasă pe butonul roșu cu ACTIVEAZĂ GRATUIT PRIMELE 15 ZILE și mergi la zona de date de card bancar.
Completează datele tale de card (chiar dacă faci pre-autorizarea, el nu va fi debitat decât după cele 15 zile gratuite) și dă clic în DREAPTA SUS (vezi foto) pe ADĂUGARE COD. Va apărea un pop-up în care introduci codul FINESOCIETY30.
Revino în fereastra de activare și finalizează procesul.
Instalează aplicația VOXA (disponibilă pe Android și iOS) și începe să citești… nelimitat!
Ca o surpriză pentru cei care m-au mai întrebat în ultimii ani, inclusiv cartea mea (publicată în 2012 și care nu se mai găsește fizic în librării), „Poveștile unei inimi”, este disponibilă pe Voxa.
Pentru mai multe idei, inspirații și cărți, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.
Foto: Fine Society, Voxa, Unsplash