Despre tot ce-i fin și fain

21 de melodii românești care mă emoționează de fiecare dată

By 7 aprilie, 2016Culture
read time 2 min
Foto: Shutterstock
 
7 aprilie, 2016

21 de melodii românești care mă emoționează de fiecare dată

Sunt un copil al anilor ’80-’90 și nu aș da acei ani pentru nimic în lume. De multe ori, mă trezesc în postura de a redescoperi melodii, frânturi și bucățele de amintire care mă transportă instantaneu în acea perioadă. Poate că sunt o nostalgică, dar categoric nu sunt singura, iar pentru cei asemeni mie am pus laolaltă o listă cu cele mai frumoase melodii românești ,,de pe vremuri“.

by

Nu știu cum se face, dar în călătorii tind să redescopăr muzici vechi, de care uitasem sau care se ascunseseră bine prin amintirile mele. În călătoriile lungi cu avionul, în mașini sau bus-uri care mă duc între diferite destinații, îmi vin în minte nostalgii, crâmpeie și tot felul de amintiri care încep de regulă cu un ,,Ah, cum era melodia aia?“.

 

Călătoria mea de zilele acestea, prin sudul Franței, regiunea Languedoc-Roussillon, nu a făcut excepție, iar deplasările de câte 50-100 de kilometri între orașe și întâlniri au fost un prilej numai bun să abuzez de baza de date a Deezer-ului, dar și de Youtube. Având pentru prima dată după multă vreme câteva ore de răgaz pentru a ,,pierde vremea“ privind pe geam și scotocind printre amintiri, am redescoperit melodii foarte dragi mie. Și, cu puțină durere, mi-am dat seama și că ambele cântărețe pe care le-am iubit cel mai tare când eram mică – Mădălina Manole și Mălina Olinescu – nu mai sunt printre noi.

 

Da, poate că toate melodiile de mai jos aparțin unei anumite epoci. Da, au un sunet care acum ni se pare anacronic, perimat, simplist poate. Dar, indiferent ce va spune oricine, de câte ori le voi asculta îmi voi aduce aminte de niște timpuri în care muzica – așa prăfuită și învechită cum ne pare acum – era făcută cu o pasiune fantastică, fără marketing, PR și matematică de playlist. Era dată din mână-n mână, pe casetă sau disc, se dansa pe ea și simplul auz al unor acorduri încă ne trezește emoție. Mie, cel puțin. Și dacă o muzică bună nu e cea care îți face sufletul să vibreze, atunci nu știu ce muzică mai e bună pe lumea asta.

Dacă simți măcar un pic ca mine, te invit să împărțim următoarele 15 emoții:

Te-aștept să vii (Fotoliul din odaie) – Mirabela Dauer

De-ar fi să vii – Mihaela Runceanu

Să mori de dragoste rănită – Angela Similea

Dacă ochii tăi – Elena Cârstea & co

Ani de liceu (,,Liceenii”) – Stela Enache

Balada pescărușilor albaștri (,,Declarație de dragoste”) – Stela Enache & Florin Bogardo

Extemporal la dirigenție – Stela Enache

Fată dragă – Mădălina Manole

Mi-e dor de tine – Mălina Olinescu

Bună seara, iubito – Loredana Groza & Ion Caramitru

Dau viața mea pentru o iubire – Monica Anghel

Între noi mai e un pas – Sanda Ladoși & Ștefan Iordache

Când vine seara – Sanda Ladoși

Un actor grăbit – Laura Stoica

Te iubeam – Oana Sârbu

Și afară plouă, plouă – Marina Voica

De-ai fi tu salcie la mal – Mihaela Mihai

Drumurile noastre, toate – Dan Spătaru

Dragoste la prima vedere – Ilie Micolov

Domnișoară nu pleca – Gabriel Cotabiță

Plus una:

Doar un vis – Școala Vedetelor

E o melodie mai puțin cunoscută, dar absolut superbă. Mie mi-a rămas în minte din copilărie și abia de curând am regăsit-o, fiindcă nu mai țineam minte cum se numește. Este interpretată de Călin Geambașu și Mălina Olinescu, pe atunci niște copii:

Ție ce melodii românești îți trezesc emoție?

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK6 Comments