Despre tot ce-i fin și fain

3 cărți despre simplitate și rafinament

By 17 august, 2018Simplicity
read time 10 min
 
17 august, 2018

3 cărți despre simplitate și rafinament

În fiecare lună scriu despre o carte – sau mai multe – de citit gratuit în biblioteca de la Qreator, spațiul experiențial creat în fosta Casă Oromolu. Cele trei de luna asta sunt favoritele mele.

by

Ceva în viața mea s-a schimbat când am descoperit-o pe Dominique Loreau, în urmă cu aproximativ trei ani. Se spune că profesorul apare când elevul e pregătit, iar eu eram pregătită de multă vreme. Mă aflam într-un moment al vieții în care voiam să schimb ceva (a se citi: totul) și am dat din întâmplare peste una dintre cărțile ei. Se chema „Arta simplității” și titlul nu mi-a inspirat nimic. Trebuie să mărturisesc că am urât mereu cu pasiune titlurile care încep cu „Arta de a…”. Par mereu prea pompoase și stereotipe. 

 

Așadar, titlul nu m-a inspirat, în schimb am deschis cartea, din curiozitate, și am aplicat regula mea de aur în materie de decizii literare: dacă deschid o carte și ceva – o propoziție, o idee, un gând – mă inspiră, o cumpăr. N-am dat greș niciodată. La Dominique, am deschis cartea și primul citat pe care mi-au picat ochii a fost acesta: „Cumpărăm întotdeauna o parte din noi înșine atunci când achiziționăm ceva”. Adjudecat!

 

Am cumpărat cartea, m-am dus acasă și am citit-o într-o oră și jumătate, inițial cu markerul în mână, pentru a ține socoteala ideilor interesante de aplicat din ea (eu fiind o căutătoare de citate deștepte pentru caietele mele de idei și moodboard-uri). Apoi am pus markerul jos și m-am mulțumit doar să citesc: ar fi trebuit să subliniez toată cartea, într-atât de bine rezona fiecare paragraf cu toate căutările mele din acel moment. Aveam nevoie de simplitate, de spațiu, de aer.

 

Dacă v-ați simțit vreodată obosiți de tot zgomotul, aglomerația și bombardamentul de informații, oferte, alegeri și decizii din prezent, aveți nevoie de cărțile lui Dominique. Ele unesc, într-un mod concret și direct, două filozofii de viață care mie îmi plac enorm: stilul franțuzesc, în care trebuie să te bucuri de viață făcând o selecție foarte clară a ceea ce merită și nu merită să facă parte din realitatea ta, și respectiv stilul japonez, în care minimalismul și esențializarea reprezintă un mod milenar de a trăi. 

 

Separat, stilul franțuzesc ar părea poate mult prea boem, iar cel japonez mult prea rigid. Împreună, cele două sunt ca o gură de aer proaspăt, iar experiența concretă a lui Dominique – care e născută în Franța dar a trăit toată viața în Japonia – se simte în fiecare pagină. Cărțile ei nu sunt teorii adormitoare și ipoteze despre cum „ar trebui să trăim”, ci idei practice, sfaturi concrete și o structurare extrem de intuitivă. Scrise atât de frumos încât unele paragrafe simți nevoia să le citești de două ori, ca să le lași să se întipărească în mintea ta.

 

Practic, „Arta esenței”, ”Arta simplității” și ”Arta rafinamentului” abordează, în trei unghiuri diferite (dar congruente) aceeași idee vitală pentru zilele noastre: cum poți să trăiești mai bine, mai fericit, mai împlinit, folosind mai puține lucruri, optimizând ceea ce ai, limpezindu-ți mintea și făcând o selecție mai strictă legată de ceea ce ai nevoie și ce nu. 

 

 

Nu sunt cărți care să-ți impună nimic, nu vorbesc în imperative și nici nu te fac să simți că viața ta din acest moment este un haos care trebuie reorganizat din temelii. Doar îți explică, într-o scriitură blândă și convingătoare, cum „AR PUTEA FI…”, cu lucruri mici, schimbate zilnic. Și, după ce ai închis cartea, îți vei dori doar să ajungi mai repede acasă ca să te așezi pe scaun și să plănuiești noua ta viață. 

 

Puține cărți reușesc cu atâta blândețe o asemenea schimbare interioară și, chiar dacă volumele lui Dominique nu sunt nicidecum tomuri de dezvoltare personală, mi s-au părut mai deștepte și mai elocvente decât 99% dintre cărțile care își propun ca deziderat oficial să te facă să-ți schimbi viața. Loreau nu vrea să-ți vândă nicio idee cu orice preț, doar îți detaliază cum e viața ei de franțuzoaică în Japonia și cum am putea și noi, oamenii secolului XXI, să facem puțină ordine atât de necesară în mintea și în viețile noastre. Să dăm zgomotul mai încet și fericirea mai tare.

 

Ca să vă fac un rezumat al celor trei cărți ar trebui să fac din acest articol un serial, structurat în episoade. Prin urmare, vă sfătuiesc să vă programați o vizită la biblioteca Qreator, unde se mai află și alte 300 de volume la fel de interesante, și să petreceți o după-amiază (sau mai multe) pe canapeaua mișcătoare și comodă din sala de lectură, citind ideile lui Dominique. Vor fi unele dintre cele mai bine-investite ore din viața voastră, de asta vă asigur!

 

Cărțile lui Dominique merg de la felul în care poți să-ți organizezi casa și biroul până la texturile hainelor, la culorile lor, la modul în care poți să mănânci și să-ți gestionezi poftele, la exercițiile fizice și la cel mai simplu mod de a aranja lucrurile pe o etajeră. Sunt exhaustive în amănunte și explicații și se citesc la fel de ușor ca un roman de aventuri.

Doar câteva idei preferate, din câteva zeci:

”Schimbarea înseamnă viață. Noi suntem ambalajul, nu conținutul. Desprinderea de propriile posesiuni ne poate ajuta să devenim așa cum ne-ar fi plăcut să fim. Mulți sunt cei care vor protesta, spunând că au dus o viață plină de privațiuni în tinerețe și că s-ar face vinovați de risipă dacă ar arucna. Însă risipă e atunci când arunci ceva ce încă mai poate fi folosit. Dacă arunci ceva care nu mai e bun de nimic, nu înseamnă că faci risipă. Din contră, faci risipă tocmai dacă păstrezi acel lucru”.
”Scăpați de tot ce e desperecheat, prea mic, prea vechi, prea… Purtarea lucrurilor învechite îmbătrânește (…). Scăpați de tot ce nu vă vine bine sau e vechi, de lucrurile niciodată purtate, fără a ști nici dumneavoastră de ce. Scăpați de visurile nerealiste, de alegerile greșite, de nebuniile făcute într-un moment de frustrare sau de slăbiciune”.
”Haina este pentru corp ceea ce corpul este pentru minte. Hainele trebuie, deci, să reflecte personalitatea noastră intimă, să ne vină bine și să fie comode. Rămâneți fidelă unui singur stil: e ușor să te pierzi dacă încerci să semeni cu prea multă lume. Atunci când vă veți cunoaște pe dumneavoastră înșivă, veți avea stil”
„Nu există sănătate fără conștiință. Trăim într-o societate a supranutriției, cu din ce în ce mai multe probleme de obezitate – o maladie a acumulărilor: acumulări de senzații, de hrană. Vrem întotdeauna mai mult, iar asta provoacă stres, întâia cauză a mortalității. Primii factori ai maladiei sunt legați de erorile inteligenței umane. Așadar, nu bolile ar trebui tratate, ci oamenii. A trăi bine înseamnă a căuta un sens pentru fiecare clipă a vieții, iar a mânca mai puțin este una dintre cele mai la îndemână modalități de a ne simplifica viața. Nu le spuneți celorlalți cum trebuie să mănânce, mâncați dumneavoastră cum trebuie. Și nu vă lăudați cu ceea ce faceți”.
”Respirați adânc înainte de a vorbi. Vi se va acorda mai multă atenție. Și respect. Ascultați-i pe ceilalți fără a-i întrerupe și lăsați-i să termine ce au de spus (…) Încetați să mai dați explicații. Mulțumiți-vă să-i lăsați pe ceilalți să se întrebe care este secretul calmului și fericirii dumneavoastră. Nu spuneți nimic. Le veți inspira celorlalți mai mult respect. O persoană liberă este o persoană care poate să refuze o invitație la cină fără să ofere vreo scuză”.
”Zenul ne învață că ne putem purifica făcând ordine și curățenie. Să așezi un obiect la locul lui, să deretici într-o încăpere și să închizi ușa unei camere imaculate înseamnă să ștergi praful de pe suprafața lumii. Curățenia pune în valoare esența omului și a naturii. Un loc pentru fiecare lucru și fiecare lucru la locul lui. Ordinea economisește timp și ușurează memoria.
”Promiteți-mi că nu veți păstra decât ceea ce vă place la nebunie. Restul nu are niciun sens. Nu lăsați mediocritatea sau trecutul să vă invadeze universul. E preferabil să dețineți puține obiecte, dar să fie dintre cele mai bune (…) Prea multe obiecte „omoară” obiectul. Abundența stimulării se întoarce împotriva omului, care nu mai poate să-și pună la lucru imaginația pornind de la lucrurile simple. Armonia culorilor, materialele nobile în viața de zi cu zi (desenul natural al lemnului, suprafața lui, patina, lemnul pe care mâna îl atinge doar pentru că-i place forma sa) oferă o odihnă vizuală și tactilă, deopotrivă. Când am văzut cum arată calitatea, nu ne mai putem întoarce la mediocritate”.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



8 Comments

  • Ana-Maria P. spune:

    Buna Diana! Am citit si recitit Arta simplitatii acum 2 ani, in urma unui articol de-al tau. Am cumparat si Arta listelor dar nu mi s-a parut asa grozava ca prima. Imi place totusi cum scrie si o sa-mi mai cumpar cateva titluri. Ma bucur ca esti si ca scrii, avem nevoie de modele bune?

  • Gabriella Pasca spune:

    Oau! Abia astept sa apara si traducerea! Sunt convinsa ca ma voi entuziasma schimband rutina dereticatului! Presupun ca ea scrie in original in franceza sau…engleza?

    • Franceza. Sper sa se traduca si la noi, cartea e destul de veche si cred ca nu au luat-o in considerare fiindca e destul de tehnica, iti spune inclusiv ce fel de laveta sa folosesti ca sa freci aragazul mai usor, cum sa speli perdelele de la cada etc. Eu am aplicat 80% din ce spune si mi-am simplificat rutina de menaj.

    • Gabriella Pasca spune:

      …m-am gandit eu! Cu engleza ma descurc dar franceza nu o stiu. Nu-mi ramane decat sa sper ca cineva va fi interest sa o traduca!

  • Gabriela spune:

    Mulțumesc frumos Diana m-ai ajutat citind articolul tău să-mi cumpăr 2 din cărțile lui Dominique Loreau, abia aștept să le citesc. Am descoperit acest stil de viață al franțuzoaicelor savoir vivre (simplu, chic), în care mă regăsesc pe zi ce trece mai mult. Frantuzoaicele nu se ingrasa! Secretul mancatului de placere. (Mireille Guiliano) a fost ca o revelație pentru mine.Mi-a încântat toate simțurile.
    Ești o sursă de inspirație.

  • Gabriella Pașca spune:

    Ce muuult mi-a plăcut postarea ta! Am descoperit cărțile lui Dominique Loreau, anul trecut, din necesitatea de a-mi intelege pornirile interioare și recunosc că au fost și sunt o adevărată desfătare! Pe lângă volumele amintite de tine, mi-au mai plăcut și ”Iubește ploaia, iubește viața”, ”Arta frugalității și a voluptății”, ”Fericirea trăiește în spații mici”, ”Arta de a pune lucrurile le locul lor”…Au un loc special în biblioteca mea și le răsfoiesc ori de câte ori vreau să mă reconectez cu ființa mea.

    • Toate cartile lui Dominique sunt fantastice, are inclusiv una – inca netradusa la noi – despre cum sa faci curatenie in casa, ce produse sa alegi, cum sa freci podeaua, dar intr-un mod atat de interesant si intuitiv incat mi-a dat peste cap tot ritualul de curatenie. Mie mi-a schimbat viata si nu spun cuvinte mari 🙂