Despre tot ce-i fin și fain

Casa cu bomboane: Roche-Bobois și Joana Vasconcelos ne dau material gurmand de visare

By 13 octombrie, 2020Lifestyle
read time 7 min
 
13 octombrie, 2020

Casa cu bomboane: Roche-Bobois și Joana Vasconcelos ne dau material gurmand de visare

Într-o perioadă care ne-a făcut să ne reconsiderăm relația cu propria locuință, o colaborare ne pune la treabă rotițele imaginației. Când spiritul francez se întâlnește cu nuanțele temperamentale ale stilului portughez, rezultatul este delicios și fondant… ca un pumn de bomboane.

by

Unul dintre cele mai iubite articole de la începutul platformei Fine Society se numea „Cum ne inspirăm de la francezi în designul caselor noastre”.

 

Când mă uit în Analytics, încă mai apare cu citiri actuale, în fiecare săptămână, asta chiar dacă este hăt de demult, din 2017. Aș spune că este deja un „clasic” și pe bună dreptate, fiindcă informațiile din el sunt atemporale.

 

Subiectul lui: toate lucrurile pe care le putem deprinde din modul funcțional și șic în care francezii își aranjează casele, cu un studiu de caz concret, respectiv iconicul brand Roche-Bobois.

 

Trei ani mai târziu, într-o perioadă complicată, care ne-a făcut să reconsiderăm complet spațiul vital în care ne ducem zilele, Roche-Bobois tocmai sărbătorește 60 de ani de existență.

 

Și, chiar dacă 2020 e un an în tonuri gri, aniversarea se face printr-o colaborare în toate culorile curcubeului. La propriu.

 

Notă importantă: această poveste nu este un proiect special, dar vă spun de pe-acum că, alături de Roche-Bobois, pregătesc o surpriză pentru comunitatea Fine Society, în luna noiembrie.

Ceva special pentru voi, care să vă aducă un strop de culoare înainte de un Crăciun mai atipic decât tot ceea ce am trăit până acum.


 

Între timp însă, voiam să vă povestesc despre ceva ce mi-a „luat” ochii zilele astea… și nu doar ca figură de stil.

 

Efectiv am primit un email care m-a făcut să iau imaginile la rând și să mă uit cu atenție ce înseamnă fiecare obiect și care e povestea lui. De mai multe ori, chiar.

 

Era vorba despre fotografiile cu obiecte din recenta colaborare Roche-Bobois cu artista portugheză Joana Vasconcelos.

 

De la prima vedere, potrivirea dintre artist și brand este perfectă: creațiile Joanei par să fi existat dintotdeauna în universul colorat Roche-Bobois, iar showroom-urile celebrului brand francez îți lasă impresia că au fost mereu fundal pentru arta Joanei.

 

De fapt, asocierea lor este mult mai recentă, pentru colecția denumită, sugestiv, „Bombom”.

Fiindcă exact așa arată: ca o bomboană fondantă, în culori tari, texturi bogate și forme pe care-ți vine să întingi mâna și să le simți în palme.

 

Îți vine să te întinzi pe aceste canapele și să le pipăi textura, să-ți afunzi tălpile în covoarele multicolore, să-ți sprijini capul de pernele moi sau, tocmai invers, să-ți întinzi spatele și să-ți pui picioarele sus pe ele după o zi de lucru, reinventând în fel și chip geometria acestor piese de mobilier.

 

 

Știți deja că eu sunt un spirit minimalist, dar ceea ce îmi place la Roche-Bobois, inclusiv la această recentă colaborare, este faptul că toate culorile și texturile bogate se înscriu într-o estetică de funcționalitate și ingeniozitate.

 

Un obiect nu este făcut doar să fie frumos și colorat, ci și să fie folosit și plasat în fel și chip prin casă, să se muleze pe viața proprietarului și să îndeplinească funcțiile pe care le dorește el.

 

“Când mă uit la aceste piese, cu formele lor curbe și cu liniile șerpuite, văd forme create pentru a da viață unor interioare. Mi-am dorit să stimulez creativitatea clienților Roche-Bobois, să le dau libertatea de a fi ei designerii caselor lor, de a compune modulele după chef, inspirație și după culorile preferate”, explică Joana.

 

„Mi-am imaginat fiecare dintre obiecte sperând că oamenii le vor lua și le vor face să fie ale lor cu totul: se vor juca în fel și chip cu ele, le vor da funcțiile dorite de ei, le vor găsi locul și rolul potrivit… Eu mi-am dorit să vin cu confortul, cu ideea de joie de vivre și cu aspectul delicios al culorilor”.

 

Am citit cuvintele Joanei după ce văzusem deja colecția în imagini și mi s-a părut că exprimă exact ceea ce eu, „clientul”, gândeam: ”Wow, câte lucruri poți să faci cu aceste canapele? Sau să le zic mai elegant… sofa? Sau fotoliu? Sau…?”.

 

E okay… spune-le cum vrei, ele sunt ceea ce vrei tu să fie.

 

Roche-Bobois are o istorie îndelungată cu lumea artei, prin multe expoziții realizate în tandem cu artiști de street-art sau cu fotografi contemporani, așa că întâlnirea creativă cu Joana Vasconcelos a fost una firească.

 

În 2019, Joana a reinterpretat șase piese clasice din colecțiile Roche-Bobois, după o întâlnire complet providențială cu brandul.

 

Mai exact, se afla în showroom-ul Roche-Bobois din Lisabona în postura de client, căutând o lampă. O simplă lampă.

 

A văzut acolo celebra canapea Mah Jong, creată de Hans Hopfer în 1971 (am povestit în detaliu despre ea în primul interviu) și a descoperit instant două lucruri.

 

Primul: că se potrivește de minune cu stilul, estetica și crezurile ei artistice. Al doilea: că ea s-a născut în anul în care Hopfer a creat acest obiect de mobilier.

 

Așa a început totul, iar de la cele șase piese reinterpretate (printre care și iconicul Mah Jong), s-a ajuns la această colecție specială „Bombom”, care conține piese de mobilier, covoare și perne decorative, toate într-un mix între spiritul temperamental portughez, care adoră culorile, și finețea designului francez.

 

Pentru că nimic nu este întâmplător, numele ei îmi era cunoscut de undeva și, mergând pe firul memoriei, mi-am dat seama că ultima oară când am fost la Veneția, în 2011, am prins expoziția de grup „The World Belongs to You”, la Palazzo Grassi, unde Joana se număra printre artiștii participanți.

 

Acea imagine a rămas în memoria mea ca asociere cu Joana, dar biografia ei este una impresionantă și include inclusiv un proiect multi-premiat – ”A Noiva” (Mireasa) – prin care onorează meșteșugarii și artizanii de gen feminin din Portugalia, oferindu-le o voce.

 

Un lucru este cert: în viitorul birou Fine Society, pe care îl am în plan de ceva vreme, își va găsi loc cu siguranță și o piesă de mobilier Roche-Bobois în nuanța de roz-aprins care o caracterizează pe Joana, dar care este – providențial – și nuanța site-ului.

 

Pentru că da, așa cum o dovedește șiragul de simboluri și coincidențe din această poveste, chiar nimic pe lumea asta nu este întâmplător.

 

Până atunci însă, vă las cu povestea de azi, cu promisiunea unei povești mai ample în curând, dar și cu vestea că până la finalul lunii Roche-Bobois are multe promoții și oferte, lucru care se întâmplă rarisim.

 

Puteți consulta detaliile în showroom-ul Roche-Bobois din București.

 

Pentru mai multe personaje, idei și inspirații, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

Foto: Roche-Bobois

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



One Comment

  • Diana Musat spune:

    Si uite asa mor lent.. Întotdeauna am tânjit după o canapea colorata.. Fotoliu etc.. Dar colectia asta e BOOM ?❤️… OARE MOSUL O SA FIE DARNIC ÎN PANDEMIE??