Despre tot ce-i fin și fain

32 de moduri prin care să ne îmbunătățim relația cu banii și cu propria persoană

By 12 mai, 2025Learning, Myself
read time 9 min
 
12 mai, 2025

32 de moduri prin care să ne îmbunătățim relația cu banii și cu propria persoană

Am fost la conferința „Între Sine și Bani”, proiectul de educație financiară conceput de Școala de Bani BCR alături de Asociația „Educație pentru Succes” și Pagina de Psihologie și am strâns pentru voi cele mai utile, simplu de aplicat și revelatoare lucruri pe care plănuiesc să le aplic în viața mea. Dacă vreți niște „scurtături” și „coduri” pentru viață, acestea sunt.

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect despre inteligență financiară realizat de FINE SOCIETY X ȘCOALA DE BANI ***

Jocurile pe calculator din copilărie m-au învățat un concept care mi-a rămas pentru totdeauna: codurile secrete, așa numitele cheat-codes.

 

Dacă știai un cuvânt anume și îl introduceai în prompt-ul jocului, primeai câteva vieți în plus, muniție sau o înlesnire a drumului spre următorul nivel.

 

De exemplu în SIMS, jocul meu favorit, cuvântul „Rosebud” tripla bugetul de care dispuneau simșii pentru a-și construi casele.

 

Mai târziu în viață, ca mulți copii ai anilor 90, am avut constant senzația că oamenii din jur știu niște scurtături și coduri pe care eu nu le cunosc, fiindcă lumea îmi părea un loc confuz și haotic.

 

Mi-am dorit cu ardoare un manual sau măcar un .doc care să-mi dezvăluie codurile vieții, dar până la urmă cam tot ce am deprins despre inteligență emoțională, bani, valori și principii, despre mine însămi și despre mersul societății, am învățat văzând și făcând.

 

Abia după 30 de ani am conștientizat o realitate incomodă: ceea ce eu consideram a fi „cheat-codes” de viață erau de fapt lucruri esențiale, care ar fi trebuit să facă parte din educația elementară, din „kitul de bază” cu care pornim în lume.

 

 

La conferința ÎNTRE SINE ȘI BANI, Maria Manuela Bica, specialistul în banking de la BCR, a sintetizat aproape dureros: „Nu ne-am trimite copiii într-o țară străină fără să vorbească măcar o limbă de circulație, ar fi absurd să facem așa Eva, dar nu avem probleme să-i trimitem la 18 ani în lume fără să știe despre bani, despre taxe, impozite, acte, proceduri și alte lucruri de care se vor lovi pe tot parcursul vieții.”

 

Poate de aici și pofta mea imposibil de ostoit pentru ÎNVĂȚAT lucruri și pentru SCRIS pe zona de educație: mereu simt că-mi mai lipsesc piese, bucățele, cărămizi care m-ar ajuta să mă construiesc mai bine, iar când le găsesc încerc să le dau mai departe.

 

De asta m-am bucurat de propunerea celor de la Școala de Bani de a fi povestitorul unei ediții a conferinței ÎNTRE SINE ȘI BANI, cu libertatea de a extrage tot ce mi s-a părut relevant și util.

 

ÎNTRE SINE ȘI BANI este o serie de conferințe de educație financiară care se organizează periodic în diferite orașe din țară, cu câte 4 specialiști din domenii diferite, de la psihologie la finanțe și de la juridic la filosofie sau sociologie.

 

Chiar dacă speakerii se mai rotesc în funcție de ediție, toți vorbesc, țintit și aplicat, despre relația noastră cu banii. Un subiect complex și inepuizabil pe care tindem să-l asociem cu rușinea și cu ideile preconcepute.

 

 

La ediția de la Pitești, la care am participat eu, vorbitorii au fost psihologul Gaspar Gyorgy, bancherul Maria Manuela Bica, psihoterapeutul Diana Stănculeanu și avocatul de business Tudor Colțan.

 

Au fost multe idei interesante, dar am strâns în cele ce urmează 32 de lucruri de dat mai departe:

 

1.ANALIZA RELAȚIEI CU BANII E O FORMĂ DE TERAPIE

 

Banii pot fi un excelent instrument de dezvoltare personală, fiindcă analizând relația noastră cu banii și traiectoria noastră personală găsim o oglindă a relațiilor noastre profesionale, sentimentale sau de prietenie.

 

Procesul nostru de autocunoaștere nu trebuie neaparat să înceapă la psiholog, vorbind despre relația cu mama, putem să începem să rostogolim bulgărele doar începând să ne uităm mai atent la cum privim banii.

 

Nu avem un mecanism de adaptare la stres special pentru partea financiară, altul pentru cea sentimentală și altul pentru cea profesională, ci un singur tipar valabil pentru toate.

 

Rușinea, stresul, anxietățile legate de bani tind să fie aplicabile și în celelalte paliere ale vieții.

 

2.TRĂIEȘTE CLIPA FINANCIARĂ

 

Oamenii tind să spună „Avem o situație financiară proastă”, „Nu am bani” și alte verdicte de acest gen, fără a adăuga o completare esențială: ÎN ACEST MOMENT.

 

Nu avem bani ACUM.

 

Avem o situație mai proastă MOMENTAN.

 

Acceptarea prezentului, oricât de neplăcut ar fi, și ancorarea în prezent ca stadiu temporar în care ne aflăm este primul pas spre depășirea etapei.

 

3.CE FĂCEAU BINE PĂRINȚII NOȘTRI: ÎȘI PREȚUIAU BANII

 

Chiar dacă lipsa educației financiare se datorează, în multe cazuri, faptului că familia nu a avut repere sănătoase pe care să ni le transmită, există și lucruri bune de învățat de la generațiile de dinainte.

 

Părinții și bunicii erau mult mai atenți cu posesiunile lor: aveau grijă de lucruri, le prețuiau mai mult, iar când se stricau aveau ca prim impuls să le repare, nu să le înlocuiască.

 

Putem să ne însușim acest principiu cumpărând mai puțin și mai bun, astfel încât să dureze.

 

4. CE FĂCEAU BINE PĂRINȚII NOȘTRI: SE MULȚUMEAU CU CE AVEAU

 

Deși aveau existențe mult mai repetitive și puțin palpitante față de ceea ce trăim noi, părinții și bunicii se mulțumeau adesea cu ceea ce aveau și erau mult mai liniștiți și fericiți cu viețile lor.

 

Ca oameni contemporani, noi avem mereu senzația insuficienței și ne amăgim că mai mult înseamnă mai bine.

 

De asta cumpărăm mai mult, ne dorim mai multe, alergăm și sacrificăm timp și relații pentru asta.

 

5.BANII CUMPĂRĂ UN MOMENT, NU UN MINDSET

 

Ne dorim mai mulți bani pentru că avem repere clare despre ce am face cu ei: o haină mai bună, un restaurant mai bun, o mașină mai bună.

 

„Banii nu pot cumpăra fericirea, dar pot cumpăra momente de fericire”, spune Gaspar Gyorgy, deci e sănătos să facem distincția.

 

Este natural să avem dorințe, atât timp cât nu le investim cu răspunderea stării noastre generale de spirit și acceptăm că boost-ul de fericire este unul de moment.

 

6. NU PERPETUA TIPARELE

 

Mulți dintre noi nu am avut tipare familiale sănătoase în relația cu banii.

 

Gaspar Gyorgy explica în timpul conferinței că propria familie nu avea, retrospectiv, prea multă inteligență financiară: banii veneau greu, iar când veneau erau cheltuiți pe lucruri de impuls, care nu ajutau nici la starea de bine a familiei, nici la evoluția ei de ansamblu, de exemplu tutun sau mici distracții goale de conținut.

 

Doar conștientizând aceste lucruri, fără a le judeca, putem evolua și sparge tiparele pe care le-am văzut acasă.

 

7. PUTEM AVEA DESTUL

 

O carte recomandată de Gaspar Gyorgy în timpul conferinței a fost SUFLETUL BANILOR, de Lynne Twist, din care ne-a oferit o definiție extrem de interesantă a SUFICIENȚEI.

 

Ce înseamnă să ai DESTUL, să duci o viață de suficiență: să redescoperi valoarea lucrurilor deja-existente.

 

8. MERITĂM O IUBIRE, NU UN COMPROMIS

 

Deși a avut ca tipar de pornire în viață o relație disfuncțională cu banii, psihologul Gaspar Gyorgy a recunoscut că, „în prezent, iubesc banii și banii mă iubesc pe mine”, ceea ce mi s-a părut o afirmație extrem de puternică și de ținut minte.

 

Câți dintre noi am avea curajul să spunem IUBESC BANII, fără să ne simțim rușinați sau inadecvați?

 

Este absolut normal să iubim această resursă fără de care nu am putea trăi și să ne asumăm această relație, în loc să ne rușinăm sau să ne ferim de ea?

 

9. NU E DESPRE CÂT CÂȘTIGI, E DESPRE CUM GESTIONEZI

 

Bancherul Maria Manuela Bica a împărtășit momentul în care și-a realizat propriile limitări financiare, cu ani în urmă: ținând un curs de educație financiară, împreună cu un coleg care avea o poziție profesională similară, a avut de făcut câteva exerciții bazate pe exemplul personal, pe economiile și investițiile din propriul portofoliu.

 

Văzând cum, dintr-un venit similar cu al ei, colegul reușește să maximizeze și să-și diversifice portofoliul, a acceptat, pentru prima dată, că nu e vorba de lipsa banilor, ci de neștiința gestionării lor.

 

Oricât de puțini sau mulți bani ai avea, ei pot mereu să fie mult mai bine folosiți și puși la treabă.

 

 

10. SCOATE-ȚI FRICILE DIN RELAȚIA CU BANII

 

Cele mai multe dintre expresiile românești legate de bani îl conțin pe NU, începând cu ”Banii NU aduc fericirea”, fiindcă asociem banii cu limitele, teama, incertitudinea.

 

În loc să ne gândim la bani ca la ceva care poate crește armonios în ritm cu evoluția noastră, îi asociem cu evenimentele neplăcute și catastrofele („Bani albi pentru zile negre”), ceea ce descurajează economisirea: cum să ai elanul de a strânge „pentru zile negre”, când inconștient aproape că asociezi strângerea banilor cu iminența întâmplării unui eveniment neplăcut?

 

12. ÎNCEPE ACUM!

 

Există foarte multe teorii despre momentul ideal de investire în acțiuni sau orice fel de instrumente financiare care fluctuează, despre timing the market și despre analiza pieței astfel încât să descoperi acea breșă ideală prin care să te strecori în lumea investițiilor.

 

Momentul perfect nu există, deci începe unde ești acum, cu informațiile pe care le ai acum, iar dacă situația evoluează în favoarea ta poți beneficia de oportunitatea unui preț mai bun în viitor, diversificându-ți portofoliul.

 

Dar dacă aștepți mereu momentul ideal, nu vei începe niciodată.

 

13. RENUNȚĂ LA PASIVITATE

 

Ne-am obișnuit să ne împărțim viețile în compartimente clare și nu avem curaj să gândim ambițios: dacă toate dispozitivele tale electronice sunt de la un anumit brand, de ce să nu deții și câteva acțiuni?

 

Dacă tot plătești facturile lunare la o companie de telefonie mobilă, de ce să nu fii și acționar în ea?

 

Nu trebuie să fii expert în bursă ca să faci câteva conexiuni inteligente și să te vezi într-o altă postură, trebuie doar să te privești ca pe un personaj central al propriei vieți, nu doar un spectator pasiv.

 

14. REGULA 20/30/50

 

Una dintre cele mai simple și utile reguli financiare recomandate de specialiști în împărțirea bugetului personal: 20% pentru investiții, 30% pentru cheltuieli fixe și 50% pentru hobby-uri.

 

Analizează aceste procente și vezi cum te raportezi la ele: ți se pare prea mic sau prea mare unul dintre ele?

 

Cum se reflectă ele în viața ta?

 

E un prim pas de auto-descoperire financiară.

 

15. REGULA LUI 72

 

Vorbim des despre cum investițiile sunt făcute să ne pună banii la treabă, dar există o regulă care ne arată clar cum se întâmplă asta: dacă împarți 72 la randamentul anual al investițiilor tale vei afla numărul de ani în care investiția ta se va dubla. Interesant, nu?

 

16. PLĂTEȘTE-TE PE TINE PRIMUL

 

Suntem obișnuiți cu banii ca obligație: nici nu ne-au intrat bine în cont și începem să ne gândim deja la toate lucrurile pe care le avem de plătit cu ei.

 

Așa cum în avion ni se repetă că trebuie să ne punem primii masca, în caz de urgență, pentru a putea să-i ajutăm apoi pe ceilalți, același principiu se aplică și în materie de bani.

 

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când intră salariul este te plătești pe tine, adică înainte de a plăti facturi, rate și alte servicii, este important să pui un procent din venituri deoparte și abia apoi sa plătești restul.

 

17.REGULA ZGÂRCITULUI

 

O regulă pe care eu una o aplic de ani de zile, dar nu din zgârcenie, ci din minimalism: înainte de a cumpăra un lucru, mai ales când este vorba de ceva costisitor, să amânăm decizia cu 24 de ore pentru a lăsa emoția să se așeze și să iasă la suprafață rațiunea.

 

Dacă după 24 de ore ne dorim în continuare achiziția, putem să o facem cu inima împăcată.

 

18. FACTORUL LATTE SAU METODA PAȘILOR MICI

 

Am mai scris în trecut despre această metodă simplă de economisire: pune deoparte zilnic  suma echivalentă cu prețul unei cafele și vei fi milionar când ajungi la pensie.

 

Este dovedit matematic și, chiar dacă pare foarte îndepărtat momentul, suma e suficient de mică încât să nu o simți.

 

Totul datorită dobânzii compuse despre care Albert Einstein este citat adesea spunând că este „a opta minune a lumii, fiindcă îți oferă o creștere spectaculoasă, chiar și pornind de la o sumă infimă”.

 

Mi-a plăcut mult argumentul folosit în conferință de Maria Manuela Bica: „Ce face un sportiv? Se antrenează zilnic. Un muzician? Exersează zilnic? Dar un milionar? Strânge bani zilnic”. Simplu, nu?

 

19. ORDINEA ÎNCEPE DE AZI

 

Cine nu știe să gestioneze bani puțini nu va ști să gestioneze nici bani mulți.

 

Chiar dacă e mult mai facil să spunem că vom începe să economisim, să ținem un buget sau să ne monitorizăm cheltuielile atunci când vom avea o sumă mai consistentă de pornire… asta nu se va întâmpla niciodată, indiferent cât de mult cresc veniturile, dacă nu este deja în reflexul nostru.

 

Și da, poate fi enervant să ținem evidența cheltuielilor, până când începem să realizăm unde se duc banii noștri și cum unele sume ni se scurg printre degete.

 

19. CEL MAI SCUMP SFAT

 

… este cel primit gratuit.

 

Avocatul de business Tudor Colțan a explicat, din perspectivă avocațială, că una dintre principalele surse de probleme juridice și, implicit, de drame financiare, o reprezintă afacerile și tranzacțiile care pornesc de la ideea unui cost zero cu partea legală și administrativă.

 

Fiindcă, deși în entuziasmul începuturilor par doar o formalitate, „contractele se semnează la fericire și se citesc la supărare.”

 

Un sfat dat de un prieten care „știe el, că a mai făcut”, un contract luat de pe internet și neadaptat la specificul tău, toate acestea ajung să coste uneori exponențial mai mult decât consultația punctuală plătită unui profesionist care să elaboreze ceva personalizat.

 

Educație financiară înseamnă și să înțelegi care sunt costurile care merită plătite pentru a dormi liniștit noaptea, în loc să perpetuezi temerile și tiparele despre cum „e scump”, „lasă că găsesc gratis” sau „nu o să mi se întâmple tocmai mie, deci sigur n-o să am nevoie”.

 

20. PREȚUIEȘTE-ȚI MAI MULT MUNCA!

 

Faptul că ne ferim să plătim specialiști în diferite domenii, considerându-le serviciile prea scumpe sau redundante – se leagă și de modul în care ne prețuim propria muncă.

 

Căutăm servicii gratuite sau foarte ieftine și fiindcă, la rândul nostru, nu ne monetizăm munca la adevărata ei valoare, ne este rușine să cerem sau nu știm să spunem NU.

 

Ceea ce pentru cineva pare „un efort de 5 minute”, pentru tine a fost produsul unor ani de studiu și de practică, deci învață să nu îți mai minimizezi munca și să nu o mai oferi pe sume derizorii.

 

În practică, foarte mulți oameni încep diferite activități cu entuziasm, dar și cu teama de a nu cere prea mult și a descuraja piața.

 

Rezultatul? Un număr mare de proiecte la preț mic, un volum de muncă ce devine frustrant și pierderea completă (și rapidă) a entuziasmului inițial.

 

21. CÂT COSTĂ O ORĂ DIN VIAȚA TA?

 

Avocații sunt o profesie care facturează ora de consultație și care deține un control foarte clar al veniturilor pe oră, dar câți dintre noi facem acest exercițiu mental: cât suntem plătiți pentru o oră de muncă?

 

Și, mergând mai departe, câți raportăm costul acelei ore din viața noastră la prețurile lucrurilor pe care ni le dorim, ca să înțelegem câte ore din viața noastră sunt „incluse” în eticheta unui anumit produs?

 

22. BUNELE INTENȚII NU ȚIN LOC DE EDUCAȚIE

 

Chiar dacă părinții noștri și-au dorit să avem o viață fericită și mult mai bună decât a lor, asta nu înseamnă că au și reușit să ne ofere instrumentele de care am fi avut nevoie pentru a avea încredere în sine, grijă față de propria persoană și abilitățile necesare pentru a trăi mai bine.

 

Nu fiindcă nu au vrut, ci pentru că nici ei nu le dețineau.

 

Având în vedere că banii sunt legați de întreg procesul nostru de dezvoltare personală, pentru a putea avea prosperitate trebuie să ne dezvățăm de multe idei fixe sau limitative pe care familia ni le-a transmis cu cele mai bune intenții.

 

Cu cât înțelegem asta mai repede, cu atât putem să avem un salt emoțional și financiar mai concret: nu, nu trebuie să ne judecăm părinții, dar nici să rămânem atât de fideli învățăturilor lor și  atât de angrenați în modul lor de a privi viața încât să nu ne putem adapta la lumea de azi și la nevoile noastre specifice.

 

Nu trebuie să mai privim viața din geamul lor, ci din al nostru.

 

23. PROSPERITATEA NU E O GOANĂ

 

 

Psihoterapeutul Diana Stănculeanu a dat un exemplu excelent legat de viziunea poporului nostru despre grija față de propria persoană: aproape toate proverbele și zicătorile autohtone vorbesc despre repaus, odihnă sau pauză ca despre lene, inducându-ne ideea că numai munca perpetuă și alergătura constantă pot fi o sursă de prosperitate și fericire.

 

”Nu sta că-ți stă norocul” este un astfel de proverb care, pus cap la cap cu faptul că grija pentru sine sau menajarea propriilor nevoi înainte de a face lucruri pentru ceilalți este considerată o formă de egoism, duce la o stimă de sine foarte scăzută.

 

Dacă nu începem să ne reconsiderăm încrederea în sine, nu putem aspira la o relație mai bună cu propria persoană și nici cu banii.

 

24. STIMA DE SINE ȘI BANII

 

Dincolo de orice alte definiții, stima de sine înseamnă o cunoaștere foarte bună a propriei persoane.

 

Să ai stimă de sine înseamnă să-ți știi – și să-ți accepți – atuurile și slăbiciunile deopotrivă, ceea ce atrage o luciditate în găsirea de resurse, oportunități și moduri de a-ți îmbunătăți situația financiară.

 

O persoană fără stimă de sine va căuta să facă totul perfect pentru ceilalți, de multe ori în exces, sperând că va primi în schimb aprobarea sau grija pe care nu poate să și le acorde singură.

 

O persoană cu stimă de sine sănătoasă va ști, în schimb, când să tragă linie, cât să ofere și cât să păstreze, va sesiza oportunități și posibilități și va ști cum să-și valorifice mai bine abilitățile.

 

Concluzia mea? Pentru un people-pleaser cu stimă scăzută de sine, nu banii reprezintă motivația principală, la nivel subconștient, ci acceptarea din partea celorlalți. Atât timp cât nu schimbăm acest lucru, situația noastră financiară nu se va schimba niciodată în mod radical.

 

25. BAZA GRATUITĂ A ZILEI

 

Prezentările psihoterapeutului Dianei Stănculeanu sunt de fiecare dată dense în informație ușor aplicabilă, bazată pe acele resurse deja-existente în viețile noastre, pe care trebuie doar să le redescoperim.

 

Pentru o creștere cuantificabilă a calității vieții, baza gratuită a zilei este probabil cea mai ignorată resursă dintre toate, fiindcă e compusă din lucruri la care nici măcar nu ne mai gândim conștient: respirația, lumina soarelui, natura.

 

Acesta este „kitul de start” al unei vieți mai bune: în loc să începem ziua cu telefonul în mână, trebuie să ignorăm ecranele în primele 10-15 minute după trezire și, în schimb, să ne așezăm în calea razelor de soare, în timp ce respirăm adânc și conștient de câteva ori, privind spre natură, indiferent dacă asta înseamnă un copac văzut pe geam sau o plantă în ghiveci.

 

Da, chiar și cel mai mic ghiveci de pe pervaz are efect!

 

Acest ritual elementar de simplu înseamnă, științific, activarea unor butoane esențiale pe interior, fix acelea care îi spun corpului nostru să secrete cocteilul chimic de care avem nevoie pentru a fi fericiți, motivați și echilibrați.

 

Și nu ne costă decât 15 minute din dimineața noastră.

 

26. OPT-OPT-OPT

 

Probabil cea mai ignorată regulă pentru starea de bine este cea a segmentării orelor dintr-o zi: 8 ore de muncă, 8 ore de somn și 8 ore pentru noi și familie.

 

Când a fost ultima dată când ai aplicat acest principiu și cum crezi că ar evolua viața ta – personală și financiară – dacă ai trăi după acest principiu?

 

27. VARIABILA UNICĂ DE LONGEVITATE

 

S-a dovedit științific că elementul vital care contribuie la longevitatea și la calitatea vieții noastre îl reprezintă relațiile.

 

Pentru a putea fi echilibrați emoțional, trebuie să avem în viața noastră măcar o relație caracterizată de siguranță fizică și emoțională, predictibilitate, confort și proximitate.

 

Concret, să existe măcar o singură persoană în prezența căreia să ne simțim liberi să fim noi înșine, să nu ne fie teamă să ne spunem părerile sau să ne împărtășim emoțiile.

 

28. REȚEAUA DE SUPORT

 

Oamenii care au cele mai reduse șanse să dezvolte depresie pe parcursul vieții sunt cei care au o rețea de suport formată din minium 5 oameni.

 

Cinci persoane pe care să știi că te poți baza la orice oră, pentru orice, și care se află oricând la capătul unui apel telefonic.

 

Ia hârtia și pixul și gândește-te care sunt oamenii tăi: chiar dacă nu îi ai, tot este important să conștientizezi acest lucru și să-l iei ca punct de plecare pentru viitor.

 

29.CÂTE-UN PIC, PIC, PIC

 

PIC este acrononimul pentru „Positive Immediate Certain”, adică acele lucruri pe care putem conta să ne dea stare punctuală de bine cu costuri minime sau deloc: melodia preferată, o cafea bună, o baie caldă, un dans prin casă, un gel de duș care miroase frumos, o reluare a unui serial iubit, un moment cu animalul de companie.

 

Toți avem aceste PIC-uri, dacă stăm să ne gândim cu atenție, iar eu am decis chiar să-mi fac o listă cu ele într-una dintre agendele mele și să tot adaug pe parcurs.

 

De fapt, chiar și ținutul unei agende fizice este, pentru mine, un PIC.

 

Care sunt ale tale?

 

 

30. SINGURUL LUCRU DE CARE NU NE PLICTISIM

 

Indiferent de starea noastră financiară și emoțională, pentru a fi echilibrați și a rămâne (sau a deveni) prosperi, avem nevoie să CONTRIBUIM.

 

De fapt, s-a dovedit științific că, spre deosebire de toate artificiile și trucurile prin care încercăm să oferim un boost de dopamină creierului, contribuția comunitară este singurul de care nu ne plictisim și care își păstrează constant efectul pe termen lung.

 

31. CÂND AI FĂCUT ULTIMA DATĂ CEVA PENTRU PRIMA DATĂ?

 

Da, probabil ai mai auzit această întrebare, dar realitatea este că primul sfert al vieții noastre este plin de ocazii de învățare – școală primară, gimnaziu, liceu, facultate, masterat, cursuri extracuriculare – în timp ce, după trecerea pragului de 25 de ani, studiul rămâne o alegere.

 

Creșterea personală este imposibilă fără un proces constant de învățare, asta neînsemnând neaparat formări academice sau cursuri în cadru formal.

 

Învățare înseamnă să faci cât mai des lucruri pe care nu le-ai mai făcut niciodată, chiar dacă asta înseamnă o nouă rețetă de chec, o redecorare a unui perete sau vizionarea unui film care nu e din categoria celor pe care le urmărești de obicei.

 

Dacă atunci când îți adresezi întrebarea din titlu ai nevoie de mai mult de câteva secunde să-ți aduci aminte de ceva, e clar că ar trebui să înveți ceva nou cât mai repede.

 

Nu fiindcă e o regulă, ci pentru că evoluția personală și financiară este direct legată de expunerea noastră la idei noi, surse de inspirație și informație care ne poate da o nouă direcție în viață.

 

32. SĂ NE ȚINEM DE DRUMUL NOSTRU

 

 

Ai citit toate cele de mai sus, ai dat din cap a aprobare, după care vei închide acest articol, cu un pic mai mult entuziasm și dorință de schimbare decât aveai acum 10 minute, și te vei duce înapoi în lume.

 

Tiparele de gândire ale celor din jur vor reveni în atenția ta, vei fi criticat dacă le vei spune unor oameni apropiați despre dorința ta de schimbare și obiceiurile tale noi vor fi probabil considerate ciudate, inutile sau ridicole.

 

E foarte ușor să ne sabotăm singuri, să începem să ne îndoim din nou de validitatea dorințelor noastre și să revenim la „setările din fabrică” de câte ori cineva ne spune o răutate, ne critică sau proiectează pe noi propriile formule negative.

 

Nu va fi ușor să rezistăm presiunilor, dar nici nu vom mai fi niciodată mai tineri decât suntem acum, iar persoana care vom fi peste 10 ani s-ar putea uita înapoi la acest moment dorindu-și să fi făcut lucrurile altfel.

 

Noi încă putem face lucrurile altfel, deci ce mai așteptăm?

Mai multe detalii despre cursurile disponibile și următoarele ediții ale turneului ÎNTRE SINE ȘI BANI găsești pe site-ul ȘCOALA DE BANI.

Foto: Fine Society, Pexels

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK