Despre tot ce-i fin și fain

Opt adevăruri despre modă, de la Alber Elbaz

By 11 noiembrie, 2015People
read time 2 min
 
11 noiembrie, 2015

Opt adevăruri despre modă, de la Alber Elbaz

La conferința Conde Nast Hard Luxury din primăvară, am avut ocazia să învăț live de la Alber Elbaz câteva realități dulci-amărui despre industria modei. În lumina plecării lui de la conducerea creativă a casei Lanvin, mi se par cu atât mai revelatoare.

by

Alber Elbaz pleacă de la Lanvin, după 14 ani și după ce a readus la viață această casă de modă. E a doua plecare majoră într-o singură săptămână, după Raf Simons de la Dior, semn că #somethingverywrong se întâmplă în lumea modei. Presiunea pusă pe designeri și acest fast-fashion pe alocuri aberant (pre-colecții, pre-pre-pre-colecții, colecții-capsulă și tot așa) îi aduc pe tot mai mulți la capătul puterilor.

Recunosc, după Karl Lagerfeld, Alber este feblețea mea, nu doar ca designer, ci în primul rând ca om. Am avut norocul să-l cunosc și să-l ascult pe viu în aprilie, la Conde Nast Luxury Conference de la Florența. E savuros, franc și are un umor care ascunde întotdeauna un adevăr în coajă de tristețe. Multe dintre lucrurile pe care le-am auzit atunci erau dezamăgiri personale legate de lumea modei, învelite ca mici glumițe. Fiindcă râsul e adesea un mod de a face față când simți că nu mai poți face față.

 

1. ,,Trăim în epoca în care, pentru a avea succes, trebuie să fii în primul rând fotogenic. Prin urmare, dacă mi-aș începe cariera azi, probabil nici n-aș mai ajunge să am o carieră”.

 

2. ,,Nu postez pe Instagram, dar îi urmăresc pe alții. Și văd cum cineva postează din Beijing, unde s-a dus doar pentru <o micuță cină cu prietenii>, apoi a doua zi e înapoi acasă, cu familia lui ultra-fotogenică. Și văd că până și mozarella din farfuriile lor arată super-glamourous. După care mă uit la sendvișul meu, rămas de dimineață, și mă gândesc că eu nu fac decât să mă trezesc zilnic cu aceeași foaie albă de hârtie în față, încercând pur și simplu să creez niște lucruri care să le placă oamenilor”.

 

3. ,,Am fost invitat, la Paris, la o petrecere a designerului Azzedine Alaia. Am ajuns foarte târziu, așa că, din afară, am putut observa cele două grupuri. Cei din industria noastră, oamenii din modă, erau groaznic de obosiți, de derutați, de anxioși. În schimb, băieții de la Apple arătau sexy, fericiți, glamourous și se distrau de minune. Cum a reușit tehnologia să fure strălucirea și glamour-ul modei?”

 

4. ,,În ziua de azi, nu mai privim, fotografiem. Nu mai ascultăm, înregistrăm. Nu mai scriem, postăm. Ecranele sunt pătrate, în timp ce corpul uman și capetele noastre au forme rotunde. Nu ne gândim niciodată că undeva e o aliniere greșită?”

 

5. ,,Nu am citit cartea despre Steve Jobs și nici nu m-am dus la film, deși îl simpatizez pe Ashton Kutcher. Pur și simplu voiam să păstrez misterul, să rămân cu acea aură enigmatică a lui Steve Jobs. Cu cât știm mai multe, cu atât gândim mai puțin și ne imaginăm mai puțin. Cu cât știm mai puține, putem să visăm mai mult și să permitem gândurilor să zboare liber”.

 

6. ,,La ultimul eveniment Lanvin făcut în Dubai, am invitat 200 de doamne și au apărut 400, plus soții lor. În trei ore, am făcut fix 387 de selfie-uri, mai întâi cu doamnele, apoi cu doamnele și soții, apoi cu doamnele și prietenele lor. Și când te gândești că, din 387 de oameni, statistic 5% în mod sigur au gripă…”

 

7. ,,Venind aici, în avion, stewardesa se tot străduia să-mi explice că au introdus la First Class un nou scaun, cu computer integrat, pe care pot să-l reglez dintr-o telecomandă specială. Mi-a spus <Domnule Elbaz, pur și simplu deschideți dispozitivul și începeți să navigați>. I-am zis că nu sunt navigator, sunt doar un biet designer de modă și că tot ce-mi doresc este un buton prin care scaunul să-mi ridice picioarele ca să stau mai comod. Până la urmă n-am avut de ales, așa că am ajuns să stau cum voia scaunul, nu cum voiam eu. Asta e tehnologia…”.

 

8. ,,Tehnologia înseamnă viteză, rapiditate, noutate. Dar, dacă întrebi orice designer, jurnalist sau artist de succes, toți îți vor spune că încă își încep munca pornind de la creion și hârtie. De ce? Pentru că niciodată un computer nu are dubii, e prea precis. Procesul creativ, în schimb, este intuitiv, pornește de la îndoieli, tatonări. Incertitudinea face parte din creație”.

Indiferent unde va pleca, îl voi urmări mereu pe Alber Elbaz, pentru ca este #absolutelyawesome. Bonne chance, monsieur Elbaz!

Foto: Alber Elbaz

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK