Despre tot ce-i fin și fain

Am găsit cele mai frumoase mozaicuri din lume într-o catedrală din America

By 6 septembrie, 2016Culture, Travels
read time 10 min
 
6 septembrie, 2016

Am găsit cele mai frumoase mozaicuri din lume într-o catedrală din America

Am văzut catedrale și biserici absolut superbe din toate colțurile lumii, dar nu mă așteptam ca tocmai o catedrală din Mid-West-ul american să mă lase uimită cu frumusețea ei. Cea mai mare colecție de mozaicuri din lume se află într-o catedrală din orașul american Saint Louis, un loc special de care se leagă studenția mea.

by

Saint Louis este, într-un fel, un loc al studenției mele. ,,Poarta către Vest” a Americii, cum este numit orașul de pe Mississippi, este sediul central al facultății americane la care mi-am făcut masteratul. Pentru copiii anilor ’90, zona geografică din care face parte Saint Louis este America lui Mark Twain, cea din cărțile cu Tom Sawyer și Huckleberry Finn. Croazierele pe Mississippi sunt de altfel foarte populare în Saint Louis, iar vapoarele cu zbaturi care te plimbă de-a lungul fluviului se numesc chiar ,,Tom Sawyer” și ,,Becky Thatcher”.

 

shutterstock_270828248

 

 

Principalul obiectiv turistic este ,,Gateway Arch”, monumentul care tronează de altfel pe toate imaginile cu orașul. Aflat chiar pe malul râului Mississippi, arcul din oțel inoxidabil al arhitectului Eero Saarinen este oficial cel mai mare monument american și cel mai mare arc din lume, cu o înălțime de 200 de metri. Și da, este cu adevărat spectaculos, mai ales că poate fi și vizitat, cu un tren-capsulă care te duce până în partea de sus a arcului.

 

Saint Louis este un loc atipic din toate punctele de vedere: este ,,inima” Americii, la propriu, fiind așezată chiar în mijlocul hărții. Este America profundă, adevărată, cu oameni care trăiesc viața tipic americană, nu doar cea care se vede în filmele cu New York și Las Vegas. Are un cartier tipic franțuzesc, principalul bulevard este botezat după generalul Lafayette și, chiar dacă este unul dintre orașele simbolice pentru ,,expasiunea spre Vest” a americanilor, are un aer teribil de european. Și, tot în linie cu surprizele orașului, acolo se află un loc superb, foarte puțin cunoscut și care-ți taie răsuflarea, pe care nu m-aș fi așteptat să-l găsesc într-un oraș fără o miză turistică foarte mare.

Este vorba despre o catedrală incredibilă, construită în stil bizantin și romanic, pe ai cărei pereți se află cea mai mare colecție de mozaicuri din lume.

SaintLouisMissouri 175_Fotor

 

Cathedral Basilica of Saint Louis – cunoscută simplu drept Catedrala Saint Louis –  a fost realizată în 1914 și a primit oficial titlul de basilică (statut de biserică importantă și loc de pelerinaj) de la Papa Ioan Paul al II-lea, în 1997. Instalarea mozaicurilor de pe pereți a început în 1912 și a fost terminată abia 76 de ani mai târziu, în 1988, rezultând cea mai impresionantă colecție de mozaicuri din lume: 7.700 de metri pătrați, obținuți din 41,5 milioane de piese, în nu mai puțin de 7.000 de culori.

 

O parte din nartexul catedralei – partea de intrare, vestibulul – descrie viața lui Ludovic al IX-lea al Franței, cel care a dat numele bisericii și al orașului St.Louis.

SaintLouisMissouri 162

 
SaintLouisMissouri 128_Fotor

 
SaintLouisMissouri 153

 
SaintLouisMissouri 165

 
SaintLouisMissouri 172

 
SaintLouisMissouri 147

 
SaintLouisMissouri 164

 
SaintLouisMissouri 142

 
SaintLouisMissouri 140

 

Fotografii: Diana-Florina Cosmin

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK