Despre tot ce-i fin și fain

Bucureștiul nostalgiilor: unde își făceau cumpărăturile bucureștenii de altădată?

By 24 februarie, 2021Culture
read time 8 min
 
24 februarie, 2021

Bucureștiul nostalgiilor: unde își făceau cumpărăturile bucureștenii de altădată?

De la Galeriile Lafayette, la magazinul de țesături ”Rodica” și de la librăria Eminescu la străvechea „Pălărie Roșie” din perioada interbelică, tabieturile de demult ale bucureștenilor pot fi descoperite, până pe 7 martie, în expoziția de fotografie pop-up din incinta Sun Plaza.

by

*** Această poveste face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Fine Society & Sun Plaza, despre evenimente culturale și de lifestyle care se întâmplă în București. ***

Deși sunt o iubitoare a noului, întotdeauna m-a fascinat Bucureștiul vechi și bucățile din el care au supraviețuit timpului.

 

Foste prăvălii, străduțe istorice, efigii știrbe de pe clădiri, reclame vechi, litere ale firmelor de demult și poze alb-negru.

 

Deloc întâmplător pentru o persoană interesată în același timp de modă și de istorie, din toate filmele vechi și cărțile despre București pe care le-am citit am adunat citate și referințe despre locurile de promenadă și de cumpărături ale bucureștenilor de altădată.

 

Locurile de bon-ton și destinațiile populare pentru ceea ce în ziua de azi numim „shopping” spun multe despre societate la un moment dat: ce le place oamenilor, care le sunt tabieturile și gusturile, care e pulsul epocii.

 

Oricât de superficial ar părea, amprenta timpului nu este doar sculptată în piatră sau pictată pe pânză, ci poate fi uneori fermecător de frivolă: stă și în lucrurile pe care își cheltuiau banii bucureștenii de odinioară, în încăperile în care li se croiau hainele sau pe tejgheaua tocită de vreme pe care își savurau brifcorul sau amandina.

 

Tocmai în virtutea nostalgiilor mele, una dintre cărțile cumpărate și savurate gurmand în ultima lună se numește chiar „Dicționar de locuri literare bucureștene”.

 

Din paginile dicționarului, de fapt o retrospectivă a modului în care Bucureștiul vechi se reflectă în romane celebre ale literaturii române, ceea ce mi-a atras atenția cel mai mult au fost tot referințele la magazine vechi, actualmente dispărute, sau la locurile care și-au schimbat numele și destinația, dar păstrează un strop din parfumul de altădată.

 

De la farmacia de pe Lipscani unde moș Costache din „Enigma Otiliei” intră să întrebe de medicamentul prescris pe rețetă  de doctorul Weissman, până la prăvăliile descrise de Gabriela Adameșteanu în „Drumul egal al fiecărei zile”: „Dacă era frig și n-aveau bani, își făceau veacul prin magazinul Victoria. Câte o lună mâncau pe cartelă la dublu și din banii strânși își cumpărau un pulover de la Romarta sau pantofi de trei sute”.

 

Exact când terminasem cartea și îmi creionasem în minte o hartă mentală a unui București  imaginar, paralel cu cel al zilelor noastre, am primit o invitație la un eveniment care a dat o formă concretă imaginației mele.

 

Mai exact, Sun Plaza – ale cărui evenimente le frecventez și le „povestesc” de trei ani încoace – m-a invitat la noua sa expoziție de fotografie, realizată în colaborare cu ”Muzeul Municipiului București, având ca temă locurile de promenadă și de cumpărături din alte vremuri.

 

De la case de mode interbelice și prăvălii de pe Lipscani până la Alimentara, Aprozarul și magazinele Fondului Plastic.

 

 

Așa cum știți deja, fiindcă am mai povestit pe acest subiect, Sun Plaza a găzduit în 2020 expoziții tematice ale mai multor muzee bucureștene – Muzeul Căilor Ferate, Observatorul Astronomic al Academiei Române și Muzeul Parfumului.

 

Expozițiile pop-up continuă în 2021 cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Telecomunicațiilor și Muzeul Aviației.

 

Până pe 7 martie, „Muzeul Municipiului București” face o oprire în Sun Plaza, în zona centrală de la etajul 1, iar după ce am petrecut o jumătate de oră printre imaginile de arhivă mi-am dat seama că trebuie neaparat să fac o vizită și muzeului în sine.

 

Așa cum se întâmplă întotdeauna, lucrurile pe lângă care treci zilnic sunt cele care ajung să fie vizitate ultimele, fiindcă pare că sunt mereu acolo și că ai timp berechet să le treci pragul.

 

 

Nu țin minte să fi vizitat Muzeul Municipiului București nici măcar în copilărie – deși restul muzeelor bucureștene mi le amintesc de la vârste mici – dar nu e timpul pierdut.

 

Oricum, după expoziția de fotografie de la Sun Plaza am senzația că numărul vizitatorilor va crește considerabil.

 

Și nu din rândul turiștilor, ci al bucureștenilor curioși să descopere o altă identitate a orașului lor.

 

Practic, expoziția de fotografie de la Sun Plaza este o călătorie prin istorie, de la vitrinele Galeriilor Lafayette din anii ’30 – devenite, ulterior, magazinul Victoria – până la magazinul de electrocasnice de pe Calea Griviței, din anii 1960-1970, cu tot cu primele frigidere Arctic.

 

De la comerțul de pe Lipscani, din anii ’30, la magazinele de autoservire din anii ’80, cu șiragurile lor de conserve dispuse „artistic”.

 

De la interioarele unor prăvălii de cartier de la 1930 până la magazinele Fondului Plastic din perioada comunistă, singurul loc în care românii mai găseau lucruri deosebite și create cu suflet.

 

Fascinante sunt și detaliile pe care le observi privind cu atenție imaginile: faptul că în raionul de încălțăminte pentru copii al unui magazin de pe Calea Griviței, existau, până în anii 80, inclusiv jucării cu care să se distreze copiii în timp ce probează, sau rafturile din farmacia nr.62 din Strada Șoimuș unde, în anii 1960-1970 se disting pe fundal șiragurile de cutii de Algocalmin, Glicocol, Vitamina B6 și clasicul demachiant Doina.

 

O prietenă cu care am vizitat expoziția și-a dat seama că magazinul de metraje „Rodica” de pe Bulevardul Ștefan cel Mare din București – imortalizat alb-negru în anii 1960-1970 – există în continuare în incinta Obor, cu tot cu rafturile și sulurile de materiale multicolore.

 

Unele lucruri supraviețuiesc timpului.

 

 

Fotografia mea favorită rămâne, însă, cea din Librăria Mihai Eminescu, așa cum arăta ea în anii 1960-1970, când avea o dimensiune considerabil mai mare decât în prezent.

 

Mi-o amintesc vag din copilărie, în versiunea veche, care ocupa o latură întreagă a Bulevardului Elisabeta, dar apoi spațiul a început să fie restrâns masiv până la situația din prezent.

 

Pentru fiecare vizitator, partea interesantă a Bucureștiului va fi alta, dar mai ales contrastul dintre epoci va deveni evident: de la încăperile cu tavan înalt și candelabre ale caselor de modă interbelice până la vitrinele austere și gri din anii 80.

 

Este o parte din istorie pe care ne prinde bine să ne-o amintim și care ne poate face să privim altfel orașul: nu doar observând ceea ce este în fața ochilor noștri, ci imaginându-ne ceea ce era cândva și punând într-un alt context starea actuală a lucrurilor.

 

Acestea și multe alte povești palpitante din trecut pot fi descoperite în perioada 22 februarie – 7 martie, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00 – 21.00, la etajul 1, în zona centrală a Centrului Comercial Sun Plaza.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK