Chiar nu e vorba despre bani, dar…
Cunoașteți această expresie? Ați folosit-o? Eu da. În realitate, este mereu vorba și despre bani și e în regulă să fie așa, deși discuția ne stingherește. O demonstrație sinceră despre alegeri bune, de la un om care a făcut și multe alegeri greșite. Eu.
*** Acest articol face parte dintr-un proiect FINE SOCIETY X BCR, despre educație financiară și alegeri inteligente financiar ***
M-am trezit rostind propoziția din titlul articolului săptămâna trecută, într-o întâlnire.
Vorbeam despre un proiect în care am pus foarte mult suflet și pe care am bucuria să-l numesc, cu orice ocazie, „passion project”.
Un mod foarte șic de a spune că nu faci bani din asta și că aproape te jignește ideea că sufletul investit de tine ar putea fi evaluat în termeni mercantili.
Încercând să explic o chestiune principială, am rostit exact aceste cuvinte: „Deci chiar nu e vorba despre bani, e vorba despre faptul că trebuie să iasă absolut perfect, să ne facă mândri, știți voi…”.
Pe moment mi-a sunat bine, dar tot restul săptămânii acea discuție îmi tot revenea în minte și, ca persoană destul de conectată la ea însăși, știam și de ce.
”Chiar nu e vorba despre bani” înseamnă, în traducere liberă, „Nu vreau cumva să crezi că banii sunt prioritatea sau că-mi pasă în vreun fel de ei”.
Ceea ce este profund greșit, dar ancorat cumva în mentalul nostru colectiv.
Nu e în regulă să crezi că un proiect de suflet trebuie neaparat să fie pe zero lei pentru a merita să fie considerat proiect de suflet, nici să te jenezi la gândul că banii obținuți dintr-o activitate ar putea fi la egalitate cu bucuria ta de a face acea activitate. Din contră!
Banii ar trebui să reprezinte pentru noi un simbol al abundenței și al prosperității, nu al rușinii, fiindcă orice lucru pe care-l facem implică într-un fel sau altul banii.
Știți acele reels care circulă acum pe rețelele sociale, în care personajul iese din casă și în momentul în care pune piciorul afară încep să se afișeze pe ecran sume: „Cafea, 10 lei; Benzină: 200 de lei; Un sendviș: 20 de lei; O rochie nouă: 400 de lei”?
Dincolo de amuzament, chiar așa funcționează viața: în orice secundă, orice faci are și o repercusiune financiară, oricât de mică.
Deși avem impresia că alegerile sentimentale influențează starea sufletească, alegerile de carieră influențează starea financiară și alegerile de stil de viață influențează sănătatea, în realitate fiecare alegere pe care o facem în fiecare secundă influențează absolut TOT: corpul, sufletul, finanțele personale, modul în care trăim.
O să mă dau de exemplu pe mine și cele mai importante decizii luate în ultimii 10 ani:
1.Să devin minimalistă
Fiind copil de maximaliști, decizia de a-mi epura viața de tot ce reprezenta un bagaj inutil și de a îmbrățișa vocația mea minimalistă a fost probabil cea mai importantă alegere de stil de viață din existența mea adultă.
Am luat-o bazându-mă 100% pe emoție și pe faptul că asta sunt și așa vreau să trăiesc. A fost consecința unor ani de analiză a mecanismelor mele interioare și de lucru cu mine însămi, a fost o eliberare sufletească incredibilă, dar probabil a fost și cea mai consistentă alegere financiară a vieții mele.
Altfel spus, am făcut-o pentru că sufletul meu avea disperată nevoie de asta, dar a avut un impact radical asupra cheltuielilor mele. Și asta e minunat!
Consecința: cumpăr mai puține lucruri (și mai bune), nu-mi mai încarc casa cu mărunțișuri inutile, judec orice achiziție prin prisma lui „O să îmi mai placă/folosească acest obiect peste 5 ani?”, prețuiesc mai mult fiecare lucru pe care-l am (fiindcă l-am cumpărat conștient) și nu îmi mai pansez stările sufletești proaste cu sesiuni de shopping.
În plus, însuși procesul de epurare de balast a garderobei și a vieții a avut efecte financiare.
Trăind în epoca lui reuse & resell și având la dispoziție numeroase platforme și grupuri de profil, mi-am recuperat o parte consistentă din sumele cheltuite cândva pe lucruri care nu mi se mai potriveau sau care nu-mi plăcuseră cu adevărat niciodată.
2.Să lucrez într-un spațiu de co-working
Pentru mine, lucratul într-un spațiu de co-working a fost mai eficient financiar decât lucratul de acasă, chiar dacă pare un raționament contraintuitiv.
În teorie, co-work-ul pare o cheltuială: banii pe care îi dai pentru a închiria un loc în spațiul respectiv, banii pe care îi dai pe transport pentru a ajunge acolo, faptul că trebuie să te aranjezi și să îți cumperi haine în care știi că lumea te va privi.
Față de stat acasă, îmbrăcat așa cum ai chef și fără să fii nevoit să faci vreun pas în afara sufrageriei tale.
Cu toate astea, pentru mine alegerea de a lucra în co-work a avut un impact financiar pozitiv în multe moduri.
Productivitatea pe care o am într-un mediu mai „formal” este net superioară celei care îmi reușea acasă, printre două ture de pus rufe la spălat și trei pauze de ronțăit diverse, ceea ce înseamnă că într-o zi de stat opt ore în co-work și muncit șnur reușesc să fac uneori cât îmi reușea în trei zile acasă.
Nu e nicio exagerare, a fost o constatare care m-a uimit și pe mine: o zi în co-work e cât trei zile acasă.
Fiind mai eficientă, am putut să-mi iau o zi liberă în timpul săptămânii, vinerea.
O zi de golit mintea, pe care o „investesc” în inspirație, citit și învățat o nouă limbă străină, dar care se traduce în mai multe idei de articole interesante în restul săptămânii și idei mai bune în proiectele pe care le livrez.
În plus, am putut să mă angrenez în mai multe proiecte în același interval în care înainte făceam unul singur și, un element deloc neglijabil, am cunoscut oameni interesanți din comunitate, care mi-au deschis noi oportunități sau mi-au dat idei despre ce aș putea face în viitor.
3.Să devin vegetariană
În aparență, este o decizie care ține de corp (și, în cazul meu, de suflet, fiindcă iubesc animalele), dar care are și o componentă financiară radicală.
Nu pentru că vegetalele ar fi mai ieftine, ci pentru că asta a eliminat aproape total anumite obiceiuri costisitoare.
Fiind vegetariană, nu prea mai ies la prea multe restaurante fancy și la cine elaborate, nu mai sunt atât de tentată de restaurante cu stele Michelin în călătorii și sunt mult mai reticentă la experiențe culinare cu meniu fix (tip „semnătura bucătarului x”), pe care le adoram înainte.
Chiar dacă aproape orice restaurant poate oferi și variante vegetariene, odată cu noile mele alegeri mi s-au schimbat și tabieturile.
Inclusiv ieșirile cu prietenii au suferit o transformare: dacă înainte le propuneam să încercăm un restaurant nou, acum ieșim la teatru împreună și apoi ne plimbăm sau stăm de povești la un pahar de vin.
Satisfacția sufletească este chiar mai mare decât înainte, iar banii pe care-i dădeam pe aceste cine îi redirecționez în alte părți.
Am dat aceste trei situații personale pentru a exemplifica ceva în care cred enorm: fiecare alegere majoră creează, schimbă sau elimină anumite obiceiuri, ritualuri și moduri de a ne raporta noi la noi înșine.
Și, automat, se va schimba și modul în care facem sau cheltuim banii.
Și, pentru că tot am pornit de la ideea de bani ca formă de abundență, nu ca lucru despre care ne este jenă să vorbim, minimalismul meu mi-a dat și o nouă viziune asupra banilor.
Îi respect mai mult decât înainte și îi cheltuiesc cu bucurie, dar conștient și asumat.
Nu pansez lucruri cu ei, ci aleg să le folosesc puterea pentru a trăi mai frumos și cu mai mult sens.
Scrieți-mi pe INSTAGRAM care au fost alegerile voastre bune care au avut cele mai importante sau neașteptate consecințe financiare.
Sau, din contră, un moment în care ați folosit și voi expresia „Chiar nu e despre bani…” și ați regretat, fiindcă ați realizat că TREBUIA să fie și despre bani.
Pentru că 2023 a fost anul în care românii au început să facă mai multe ALEGERI BUNE pentru ei, BCR îi susține pe români să ia alegeri bune pentru ei cu probabil cea mai bună ofertă de pe piață și super premii.
Care este oferta inteligentă financiar?
Creditul George, cu dobândă fixă pe 5 ani, de 6,25% pe an
Depozit la termen pe 5 luni, cu dobândă de 6,7%
Card de credit, cu până la 300 de lei/lună bani înapoi pentru plățile efectuate.
Propunerea comercială, în ansamblu, implică aproape toate produsele de retail ale BCR, de la contul curent și creditul ipotecar, până la asigurări și produsele de investiții. Mai multe informații despre campanie pot fi consultate aici: ALEGE BINE PENTRU TINE.
Care sunt super-premiile?
Clienții care vor alege una dintre ofertele inteligente financiar propuse de BCR vor intra într-un concurs cu peste 2.600 de premii, oferite săptămânal și lunar.
Premiul cel mare: unul dintre 2 x studiouri la mare
Premiul cel mare: una dintre 5 x bucătării complet echipate
Extrageri lunare: 500 x fonduri de rezervă în valoare de 2.000 de lei fiecare
Extrageri săptămânale: 1000 x Bilete la concertele anului (doar pentru posesorii de card Mastercard)
Extrageri săptămânale: 1000 x bilete la Festivalul SAGA
Extrageri săptămânale: 100 x smartphone-uri de ultimă generație