Despre tot ce-i fin și fain

Muzeele Bucureștiului se mută la mall

By 18 august, 2020Lifestyle
read time 5 min
 
18 august, 2020

Muzeele Bucureștiului se mută la mall

În următoarele luni, sute de exponate de la Muzeul Căilor Ferate Române, de la Muzeul Parfumului și de la Institutul Astronomic al Academiei Române vor putea fi admirate în centrul comercial Sun Plaza. Apetitul pentru cultură se poate trezi inclusiv la o sesiune de shopping.

by

Această poveste face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Fine Society & Sun Plaza, despre evenimente culturale și de lifestyle care se întâmplă în București.

Cultura molipsește, dar important e să-ți iasă în cale cât mai des. 

 

Să fie în drumul tău, parte din viața ta zilnică, nu doar o destinație ocazională.

 

Suntem un popor care nu are bătătorit obiceiul frumos al mersului la muzeu ca stil de viață.

 

Mergem la muzee cu copiii, cu prietenii veniți din alte țări sau stăm la coadă la Noaptea Muzeelor, fiindcă e cool și a devenit un fenomen.

 

Dar, spre deosebire de alte Capitale ale lumii, unde muzeele au zeci de activități săptămânale și lunare care să te facă să le treci pragul, la noi lucrurile se mișcă un pic mai lent. 

 

De asta, când ne gândim ce facem în weekend, prea puțini se gândesc ”Hai să vedem Muzeul X”. Nu este un obicei atât de uzual încât să ne fi devenit reflex, deși tare frumos ar fi să se întâmple asta. 

 

Eu una am copilărit în apropiere de Parcul Carol, iar una dintre amintirile mele cele mai vechi o reprezintă Muzeul Tehnic din incinta parcului.

 

Îmi ieșea în cale aproape zilnic, așa că l-am vizitat de zeci de ori. Au trecut mulți ani, dar țin minte și acum exponatele și, dacă închid ochii, mă pot plimba în imaginație prin încăperile lui.

 

Ulterior, am lucrat mulți ani pe Șoseaua Fabrica de Glucoză, în apropiere de Muzeul Național al Aviației, iar acasă am ajuns să stau la câteva străzi de Muzeul Cărților și al Hărților Vechi. 

 

Ambele ajunseseră să facă parte din realitatea mea zilnică și însuși faptul că treceam atât de des pe lângă ele și uneori mă îndemnam să mai intru încă o dată, de plăcere, mi-a creat niște tipare și obiceiuri fără de care nu aș mai fi eu însămi. Fac parte din mine.

 

Iubesc muzeele, așa că poate sunt nițel subiectivă când militez pentru frecventarea lor, dar ceea ce este obiectiv și dovedit psihologic este că devenim suma lucrurilor, a oamenilor și a experiențelor de care ne înconjurăm. 

 

Proximitatea lucrurilor interesante ne deschide imaginația și depinde doar de noi dacă vrem să ne folosim timpul ca să „creștem” sau doar ca să omorâm vremea. 

 

Tocmai de asta, proiectul Sun Plaza – Pop-up Museums – îmi place enorm și mi se pare că sparge o barieră falsă dintre „distracție” și „cultură”, dovedind că ele pot coexista foarte bine și că una nu o exclude pe cealaltă.

 

Mai exact, în următoarele trei luni, Sun Plaza va găzdui în Atrium-ul centrului comercial… trei muzee ale Bucureștiului. Pe rând.

 

Între 17-24 august, toți cei care vin să-și facă cumpărăturile la Sun Plaza au acces și la lumea fascinantă a Muzeului Căilor Ferate Române: machete de locomotive, șepci de controlor cu istorie de sute de ani, documente feroviare fascinante și telefoane vechi care au avut un rol esențial pentru circulația trenurilor.

De la prima cale ferată din 1846 până la „Săgeata Albastră”.

 

 

 

Seria de pop-up museum va continua între 7 și 20 septembrie cu 400 de sticluțe delicate de parfum, dintr-o colecție privată din cadrul Muzeului Parfumului.

 

Piese cu forme atipice, cu decorațiuni manuale, cu broderii și detalii neconvenționale vor fi expuse, cu tot cu poveștile lor despre oameni, evenimente și perioade importante din istorie.

 

 

Totodată, Pop-Up Museum va marca și o premieră: pentru prima dată în istoria Institutului Astronomic al Academiei Române, vor fi scoase în exterior exponate pentru a fi prezentate la Sun Plaza.

 

Mai exact, între 15 și 29 octombrie, zona Sun Atrium va expune cele mai importante instrumente folosite de-a lungul timpului pentru studierea cerului, dar și poveștile fascinante ale oamenilor care le-au folosit. 

 

De exemplu, pe domeniul din parcul Carol s-au făcut primele fotografii din lume ale planetei Pluto – pe care le-a folosit inclusiv NASA – și tot acolo se fac calcule de precizie folosite în misiunile de explorare a spațiului.

 


Voi da de veste despre fiecare expoziție în parte, la momentul ei, dar puneți-vă deja în agendă aceste date, fiindcă se anunță un moment tocmai bun să folosiți mersul la mall și pentru cu totul altceva decât experiențe de shopping.

 

Și, pentru că un Pop-Up Museum e minunat să-ți deschidă apetitul pentru mersul la muzeu, dar nu înlocuiește mersul efectiv la muzeu, partea care mi-a plăcut cel mai mult în inițiativa Sun Plaza este provocarea din final.

 

Practic, mall-ul nu doar aduce muzeele la oameni, ci îi provoacă să meargă la muzee.

 

Toți cei care vin la expozițiile Pop-Up Museums din Sun Plaza cu un bilet de la orice muzeu din București, vizitat în perioada în care se desfășoară Pop-Up Museums, vor putea câștiga unul din cele trei Extra Kituri ale Turistului ce vor fi oferite prin tragere la sorți, în noiembrie. 

 

Detaliile le găsiți aici, iar eu voi da de veste pe Instagram în legătură cu fiecare expoziție în parte, dar pregătiți-vă deja pentru o toamnă de experiențe atipice. 

 

Mersul la mall este o relaxare și a devenit parte dintr-un stil de viață al omului modern, dar poate fi și un minunat prilej de a descoperi noi părticele de București și de a ne deschide mințile și orizonturile. 

 

Și, așa cum spune un citat al lui Ralph Waldo Emereson, pe care eu îl iubesc de-o viață, „mintea noastră, odată lărgită de experiențe, idei și descoperiri noi, nu mai revine niciodată la dimensiunile ei inițiale”.

Găsiți AICI mai multe detalii despre prima expoziție, cu Muzeul Căilor Ferate Române, iar AICI aveți detalii despre cele trei expoziții Pop-Up Museums și datele lor exacte.

 

Despre concursul cu bilete la muzee, toate detaliile sunt aici.

Foto: SunPlaza, Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOKOne Comment

  • Anca spune:

    O inițiativă minunată! Cu fiecare articol pe care îl scrii legat de evenimentele organizate de Sun Plaza regret că nu sunt prezenți și în Timișoara.