Despre tot ce-i fin și fain

Cartea lunii iunie și 300 de volume de citit gratuit

By 22 iunie, 2018Culture
read time 5 min
 
22 iunie, 2018

Cartea lunii iunie și 300 de volume de citit gratuit

Luna asta scriu despre cartea unui flâneur parizian care te învață cum să te îmbraci și cu mulți bani, și cu puțini, păstrând un lucru constant: bunul-gust și conștiința propriului stil. Poți citi albumul scris de Hugo Jacomet și ilustrat de Andy Julia în biblioteca high-tech de la Qreator.

by

Luna trecută am făcut o descoperire care merită dată mai departe, așa că am ales s-o transform într-un fel de misiune personală: în ”Qreator by IQOS”, spațiul experiențial creat în fosta Casă Oromolu, pe Aviatorilor 8A, există o bibliotecă cu 300 de cărți, una și una, aflate la dispoziția publicului. 

 

Pun pariu că, deși ați trecut de multe ori pe lângă superba casă de pe Aviatorilor, nu știați acest detaliu semnificativ.

 

De la tomuri elaborate precum „The Parisian Gentleman” până la albume National Geografic și la unii dintre autorii mei preferați, precum Dominique Loreau, Simon Sinek sau mulți alții de care am tot povestit, toate cărțile sunt disponibile la citit și răsfoit în „sufrageria high-tech” de la Qreator, unde se află și o canapea design din care nu veți mai dori să vă dați jos, fiindcă are un șezut din bile și se mișcă precum un leagăn. Vă spun, o să vreți să locuiți în ea. 

 



Lăsând gluma, existența acestei biblioteci doldora de cele mai noi apariții (Qreator colaborează cu „Cărturești”, așa că titlurile se împrospătează în funcție de noutățile apărute) mi se pare o informație valoroasă pentru toți cei care iubesc să citească și pentru toți nostalgicii bibliotecilor de altă-dată. 

 

Aici, chiar dacă nu puteți lua cărțile acasă, aveți cea mai cool și modernă „sală de lectură”, cu un ecran controlat tactil și cu multe alte atracții la doi pași. Prin urmare, mi-am propus ca în fiecare lună să scriu despre o carte (sau mai multe) pe care o puteți citi aici, venind și plecând când vreți voi, fără să vă controleze cineva cât ați stat și de ce.

 

Doar veniți, intrați în Bibliotecă, vă alegeți o carte și vă așezați pe canapea sau pe un scaun. Și, dacă aveți chef de un snack, există și ”Zona de energizare”, de unde vă puteți comanda băuturi sau gustări.

 

Prima carte, pentru luna iunie, este un volum care costă în librării echivalentul a aproape 100 de euro, deci deloc neglijabil, dar pe care o aveți disponibilă în Biblioteca Qreator: „The Parisian Gentleman”, de Hugo Jacomet.

 

L-am cunoscut pe Hugo Jacomet în urmă cu trei ani, când a venit la București să-și promoveze cartea: „The Parisian Gentleman”. Hugo ține, din 2009, blogul „Parisian Gentleman”, o enciclopedie digitală de stil masculin în declinare franțuzească: adică mai relaxat, mai senin, ca și cum ar fi cel mai firesc lucru din lume să porți un costum bine-croit pe măsurile tale. Ceea ce și este.

 

În moda masculină și în special în ceea ce numim „moda de gentleman”, spre deosebire de toate celelalte ramuri ale modei ceea ce contează este personalizarea. Nu marca, nu eticheta, nu statutul, ci bucuria lucrului făcut pe comandă: faptul că tot ce e pe tine a fost creat pentru tine, ba chiar în loc de etichetă se află numele tău, la propriu. 

 

Standardele pentru un flâneur precum Jacometun om de lume, care umblă, privește și trăiește viața intens – se judecă în cât de ușoară e o jachetă, cât de bine se simte pe corp, cât de subțire și potrivită corpului este. Ca o a doua piele.

 

 

Pe coperta cărții se află, deloc întâmplător, cea mai ușoară jachetă de smoking din lume, creată în 1975 de Francesco Smalto, din mătase crêpe-de-chine. Greutatea: 200 de grame.

 

Volumul, ilustrat de Andy Julia, fotograful oficial al blogului „Parisian Gentleman”, se împarte pe capitolele importante pentru un stil de gentleman: de la costum și cravată la batiste, rame de ochelari, pantofi și parfum. Totul presărat cu exemple, anecdote, povești concrete. 

 

Plus multe detalii precum faptul că, pe vremuri, parfumul nu se punea pe piele, ci pe batistă, iar batista se purta apoi la piept, aceasta fiind de fapt însăși justificarea existenței ei.

 

Sau că singurul brand din lume care poate să facă rame din carapace de broască țestoasă este Maison Bonnet, fiindcă ei au un stoc rămas de la 1899 și nu fac rău niciunui animal în acest demers de producție. 

 

În carte există poze realizate de Andy Julia în exclusivitate cu piese nemaivăzute, precum o cutie de trabucuri inscripționată de Winston Churchill, ace de cravată aparținând președinților de stat, cufărul în care se păstrează rețetele secrete ale parfumurilor Guerlain și tot felul de minunății.

 

 

De ce merită să citești cartea?

 

 
Fiindcă stilul francez în moda masculină e total diferit de toate celelalte

Dacă femeia franțuzoaică este eminamente Chanel, la bărbați nu există un personaj iconic, iar Hugo explică exact care este esența stilului masculin francez în modă. Stilul masculin francez este de fapt stilul parizian și e unul singur – fără variațiuni geografice – aflat undeva la mijloc între stilul italienesc și cel englezesc. 

 

Dacă italienii sunt extravaganți și englezii conservatori, francezii sunt simpli, cu croieli bine-făcute și detalii deștepte și sofisticate. La fel ca femeia franțuzoaică, bărbatul francez arată bine, dar relaxat. Nu „înțepat”, nici atât de efervescent încât să pară că a stat o oră să se ferchezuiască în oglindă. Undeva la mijloc. Un echilibru deloc ușor de atins, dar fascinant.

 

„Eleganța pariziană la cel mai înalt nivel este naturalețea”, crede Hugo. „Este arta de a lăsa impresia că nu te-ai pregătit deloc, că ești atât de bine în pielea ta încât n-ai nevoie să arăți oamenilor efortul pe care l-ai depus“.

 

 
Este o carte care îți poate schimba viața

Da, cu adevărat, fiindcă din 2009 încoace Hugo primește zeci de mesaje de la tineri care se declară schimbați pentru totdeauna de sfaturile lui. Iar cartea unește practic toate acele sfaturi despre cum să te construiești pe tine, adunate în aproape 10 ani de blogging zilnic. Cel puțin în statisticile blogului, românii sunt în TOP 5 cititori „Parisian Gentleman”, după francezi, englezi, italieni și americani, deci interesul există.

 

Hugo explică faptul că tinerii de azi nu au repere de eleganță și stil de la părinții lor, ci direct de la bunici, care au prins perioada de eleganță burgheză și relaxare sofisticată. Abia acum încep să facă punte între ei și acea generație și să le placă ceea ce descoperă. Inclusiv mărunțișurile rafinate: cum se face un nod de cravată, cum faci diferența între doi pantofi, de ce porți batistă la piept. Informații concrete și utile.

 

 
Vei învăța lucruri despre stil, nu despre mărci

Despre eleganță, nu doar despre lux, fiindcă undeva cele două se depărtează decisiv una de alta, pe măsură ce o formă a luxului virează spre kitsch. Jacomet susține că niciodată în istoria lumii nu au existat mai multe oportunități pentru tineri de a fi bine-îmbrăcați. Cu puțini bani sau cu mulți, în funcție de ce îți dorești și îți permiți. 

 

De la e-Bay, buticuri, second-hand sau mall la costume bespoke cu numele tău pe etichetă, există variante prin care să te reconstruiești pe tine. Și, odată ce înțelegi și înveți ce să cauți, nu te mai cramponezi de 300 lei sau 2.000 de euro, ci de un stil. Și poți să-l declini în fel și chip, indiferent de buget.

 

Cel mai drăguț lucru pe care l-am învățat de la Hugo, despre stilul masculin:

„Știi de ce ai o batistă la piept și una în buzunarul pantalonului? Pentru că se poate întâmpla ca doamna cu care vii sau o altă doamnă din jur să aibă o problemă, une petite emotion, și tu să faci le joli geste de a-i oferi o batistă. I-ai putea salva viața sau seara cu asta”.

 

Qreator by IQOS se află pe Bulevardul Aviatorilor 8A, lângă ieșirea de la Metrou Victoriei.

Fotografii: Diana Cosmin

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



2 Comments