Despre tot ce-i fin și fain

Ce ar trebui să schimbăm ca să ne adaptăm mai bine la viață

By 30 noiembrie, 2022Learning
read time 11 min
 
30 noiembrie, 2022

Ce ar trebui să schimbăm ca să ne adaptăm mai bine la viață

În multe momente ale vieții mi-aș fi dorit un „îndrumar” despre cum să gestionez schimbările ca să-mi meargă mai lin. Nu sunt omul schimbărilor și adesea mi-e teamă de ele. Dar sunt oare singura?

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect FINE SOCIETY X BCR despre inteligență financiară ***

Există un concept care îmi place mult și pe care mi l-am însușit în ultimii ani: „safe space”.

 

Spațiu în care să fie în regulă să punem întrebări, să lansăm la fileu dileme, să ne arătăm vulnerabili și dornici să fim îndrumați.

 

Cei mai mulți din generația mea nu au crescut în acest lux al siguranței de a pune întrebări sau de a se avânta în dezbateri: ne este teamă să nu fim judecați, arătați cu degetul, sancționați.

 

La fel de tare ne este și teamă de eșec, din același motiv: pentru a nu ajunge să fim judecați sau ironizați de ceilalți.

 

Eu una am decis, la un moment dat, că nu mai vreau să trăiesc așa.

 

Odată cu maturitatea, realizezi că perspectiva de a te face de râs (după standardele cui?), a fi arătat cu degetul (pentru ce?) sau a avea oameni care nu sunt de acord cu tine (chiar trebuie să fie?) este mult mai puțin importantă decât să-ți ratezi viața și să rămâi cu visurile netrăite.

 

Dacă închizi ochii în acest moment și te gândești ce anume ai vrea să schimbi la viața ta, o să-ți vină în minte instantaneu câteva idei.

 

De obicei mari, legate de carieră, familie, afaceri, gestiunea timpului sau de lucruri pe care ți le dorești.

 

Cu cât o schimbare te sperie mai mult atunci când închizi ochii și te gândești la ea, cu atât e o schimbare de care ai mai multă nevoie. O schimbare care-ți face bine și de care mintea, sufletul, corpul tău au mare nevoie.

 

Mi-a plăcut mult titlul campaniei BCR – ”Schimbări care-ți fac bine” – fiindcă cele mai mari schimbări din viața mea mi-au făcut atât de mult bine încât, fără nicio exagerare, m-au transformat în altă persoană.

 

Poate cea mai importantă schimbare a fost momentul în care am devenit antreprenor, pentru că a însemnat o reconsiderare radicală a relației mele cu banii, cu actele, cu instituțiile financiare.

 

M-a transformat dintr-o persoană aversivă la risc și la vorbit despre bani, care fusese toată viața angajată și abia dacă știa să emită o factură într-un om care negociază, propune și gestionează singur o micuță companie. One Woman Show.

 

 

Apoi au mai urmat alte schimbări care mi-au făcut mult bine, precum o mutare într-un loc nou, decizia de a-mi face birou într-un spațiu de coworking și, de curând, extinderea proiectului Fine Society sub forma unei reviste, alături de o parteneră de nota zece.

 

Cred că inclusiv aici ne-ar trebui un Masterclass – alegerea unui partener potrivit cu care să mergi la drum când vrei să faci o schimbare – dar asta e o altă poveste.

 

Pentru mine, cea mai grea parte a acestor schimbări nu a fost să iau deciziile și să fac efectiv schimbările, ci să le gestionez pe termen lung și, mai ales, să le traduc în latura lor financiară.

 

De exemplu, acum câțiva ani mi s-ar fi părut de neconceput ca eu să fac o revistă, cu tot ecosistemul financiar și logistic pe care îl implica ea.

 

Și asta nu pentru că nu mă pricepeam la făcut reviste, doar asta făcusem toată viața, ci pentru că, la acel moment, nu concepeam să gestionez toată partea financiară pe care o implică o revistă.

 

Eram un om de conținut, dar nu un om care să poată vorbi despre bani.

 

Eram capabilă să fac singură o revistă pe lună, dar mă îngrozea gândul de a face bani cu acea revistă și a fi nevoită să vorbesc despre bugete, campanii, fee-uri.

 

Eram o altă persoană, iar evoluția mea din ultimii ani m-a adus în punctul în care să pot gestiona, mental și emoțional, o asemenea schimbare.

 

Privind înapoi, schimbarea de azi este un cumul de zeci și sute de micro-schimbări prin care am trecut în ultimii șapte ani.

 

Ca să ajung să iau decizia de a mă avânta într-un proiect nou cu un partener de încredere, am trecut câteva zeci și sute de „praguri”.

 

Fiecare prag a fost o lecție sau ceva ce nu mai făcusem niciodată: să învăț să negociez, să învăț tipicurile relației cu banca, să gestionez facturi, să învăț abc-ul relației cu un contabil și să încep să mă simt confortabil în relație cu instituțiile financiare.

 

Și, mai ales, să învăț să vorbesc relaxat despre banii pe care îi merit pentru munca mea.

 

DE CE NE ESTE TEAMĂ DE SCHIMBĂRI… FINANCIARE?

 

Inevitabil, orice schimbare care-ți face bine are legătură și cu prosperitatea.

 

Nu doar în accepțiune bănească brută, dar atunci când iei decizii mai bune pentru tine lucrurile se pun în mișcare în jurul tău în sens pozitiv.

 

Acest PLUS înseamnă oportunități, șanse noi, posibilități extinse și da, la final și un câștig bănesc, de cele mai multe ori.

 

Ori, tot de cele mai multe ori, ideea de prosperitate ne sperie fiindcă ne scoate din zona noastră de confort și ne activează toate acele temeri despre care vorbeam la început: făcutul de râs, teama de eșec, imaginea pe care o avem deja în fața celorlalți și de care ținem cu dinții.

 

Chiar acum câteva zile, citeam în bestseller-ul despre autosabotaj și limitări „Tu ești muntele”, de Brianna West, proaspăt-tradus și la noi, despre faptul că foarte mulți dintre noi – ca să nu zic majoritatea – suntem speriați de prosperitate.

 

Aduc în discuție această carte fiindcă pentru mine s-a mulat perfect pe convingerile legate de bani și schimbare.

 

Autoarea, specialistă în mecanismele psihologice prin care se sudează convingerile noastre, spune ceva care pe mine m-a frapat:

 

„Una dintre cele mai mari bariere mentale cu care se confruntă oamenii este vinovăția pe care o simt când au, în sfârșit, destul sau mai mult decât ar avea nevoie. (…) Acest sentiment apare deseori când începem să câștigăm mai mulți bani sau să avem lucruri mai frumoase.

 

Deseori, oamenii își sabotează veniturile mai mari cheltuind fără măsură sau fiind mai puțin vigilenți cu clientela sau volumul lor de muncă, fiindcă nu se simt confortabil să aibă mai mult decât strictul necesar, așa că revin la sentimentul familiar dat de lipsuri”

 

A fost o frază care m-a izbit tocmai pentru adevărul ei teribil: schimbările majore în viață nu doar că ne fac bine, dar ne „obligă” să devenim oameni mai buni.

 

Ne forțează să ieșim din tiparele noastre înguste, să avem mai multă încredere în sine și să ne schimbăm structural ca să putem cuprinde noua noastră identitate.

 

Financiar, asta înseamnă să ne schimbăm RELAȚIA CU BANII, felul în care îi privim, în care ne raportăm la ei și în care îi gestionăm.

 

Altfel spus, dacă vrem o schimbare financiară reală, trebuie să devenim confortabili cu ideea că merităm să câștigăm mai mult, că suntem prieteni – nu inamici – cu banii și că partea financiară este un flux, nu un robinet care picură.

 

CUM GESTIONĂM SCHIMBĂRILE FINANCIARE

 

Vorbeam despre micro-schimbările care m-au adus în postura de a intra într-un nou parteneriat pe care l-aș fi considerat de neconceput acum ceva timp.

 

Ei bine, în relație cu banii am avut de trecut o grămadă de praguri inclusiv la nivel personal.

 

Un lucru pe care l-am învățat pe pielea mea privind schimbările financiare este că ele țin de managementul vieții.

 

Nu reprezintă un capitol conex, un meniu secundar care se deschide când apeși pe un buton și căruia poți să-i dai „Hide” când nu te simți capabil să-l gestionezi. Chestiunile financiare sunt parte din fibra vieții de zi cu zi.

 

Nu poți să faci schimbări financiare radicale dacă nu integrezi niște gesturi mici și esențiale de ordin financiar în viața ta de zi cu zi.

 

Pentru mine, la nivel personal, schimbările au însemnat să-mi fac un buget săptămânal, să îmi planific strategic cheltuielile, inclusiv pe cele mici (spre deosebire de metoda „Dragoste la prima vedere”, pe care o aplicasem mulți ani) și să îmi gândesc achizițiile în ORE MUNCITE.

 

Câte ore din viață ai muncit pentru a cumpăra obiectul x?

Cât câștigi tu pe oră, versus câte ore de muncă te costă acel obiect?

 

Vă asigur că o să vă schimbe perspectiva asupra vieții, la fel ca un alt exercițiu pe care vi-l recomand din toată inima, deși pare banal: să vă notați, zilnic, toți banii care vă IES DIN BUZUNAR.

 

De la cartela de metrou, cafeaua de la prânz, suma dată pentru cadoul de Secret Santa, cei cinci lei dați pe un covrig… TOT. Fiecare leu. Nu doar sumele mari, ci mai ales pe cele mici.

 

O să vă învețe foarte multe despre voi și despre tiparele voastre de consumatori și, în esență, de oameni.

 

O să vedeți care sunt prioritățile voastre, în raport cu lucrurile pe care dați cele mai mari sume de bani.

 

Și mai ales… o să vedeți dacă majoritatea cheltuielilor voastre zilnice chiar se duce spre prioritățile voastre sau se irosește în vânt.

 

DE UNDE SĂ ÎNCEPI?

 

De acum și de aici.

 

În cadrul campaniei BCR – ”Schimbări care-ți fac bine” – mesajul lor este unul simplu și elocvent: oricare ar fi schimbarea financiară de care simți că ai nevoie, există un SAFE SPACE în care poți să ai parte de susținere.

 

Concret: dacă ai un vis, un gând, ceva ce ai în minte și nu știi cum se poate realiza fiindcă partea financiară îți este încă neclară, poți avea parte de un plan financiar personalizat, cu soluții financiare personalizate pe nevoile ta.

 

Odată făcut planul, vei avea consultanță permanentă inclusiv prin ADA (Asistentul Virtual BCR) și poți începe să construiești activ la visul tău, în fiecare zi.

 

Îndrăznește, orice vis are nevoie doar de un „plan de execuție”!

Foto: Fine Society, BCR, Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK