Despre tot ce-i fin și fain

Cea mai frumoasă stație de metrou secretă se află la New York

By 14 octombrie, 2016Travels
read time 4 min
 
14 octombrie, 2016

Cea mai frumoasă stație de metrou secretă se află la New York

Există un mister newyorkez spectaculos și memorabil, la care poți fi părtaș pentru doar 3 dolari, adică prețul unei călătorii cu metroul. Exact acum un an în această zi vedeam cu ochii mei City Hall, poate cea mai frumoasă stație de metrou fantomă din lume.

by

Puțini dintre oamenii care mă cunosc – și inclusiv prietenii apropiați – știu un secret ușor… ciudat despre mine: mă fascinează metroul și stațiile părăsite. Serios, de când mă știu citesc despre ele, încerc să pun cap la cap detalii aleatorii din istorie pentru a înțelege unele mistere, caut ,,ghost-stations” și tot ce are legătură cu istoria metroului exercită un magnetism straniu asupra mea.

 

New York e un loc tocmai bun pentru așa-ceva, fiindcă rețeaua de metrou ascunde multe secrete, iar unele dintre ele pot fi explorate, cu condiția să ai puțină curiozitate. Anul trecut pe vremea asta, aveam o aventură. Una cât se poate de legală și de oficială, dar de care știu doar ,,ciudații” asemeni mie, pasionați până peste cap de istoria metroului.

new-york-city-subway-map-2

 

Luând metroul numărul 6 înspre Downtown (mai exact către Brooklyn Bridge și Battery Park), ultima stație este Brooklyn Bridge. Cel puțin oficial. Dacă rămâi în vagon dupa ce toată lumea s-a dat jos, în timp ce metroul face bucla de întoarcere și revine pe celălalt peron, înspre Uptown, poți vedea cea mai frumoasă stație a metroului newyorkez, actualmente părăsită de 71 de ani.

 

City Hall se află chiar dedesubtul primăriei din New York și a fost creată în 1904 de către arhitectul Rafael Guastavino, ca perlă a metroului din New York. Are vitralii prin care intră lumina naturală și arcade din mozaic verde, fiind de departe cea mai frumoasă stație de metrou americană.

 

shutterstock_284381678A fost scoasă din uz în 1945, fiindcă traficul era prea mic și nu se justifica din punct de vedere economic, dar metroul nr.6 o folosește pentru a întoarce între cele două peroane, Uptown și Downtown.

 

Este o stație-fantomă din alte vremuri, vizibilă preț de 30 de secunde, dar o experiență cu adevărat de neuitat. Când ajungeți la New York, acordați-vă această mică… aventură. Indiferent dacă sunteți pasionați curioși ca mine sau doar vreți o experiență inedită, o călătorie cu metroul pe ruta cu pricina costă 3 dolari și înseamnă o bucățică de istorie pe care sigur n-o veți uita prea curând.

shutterstock_284381633

 
shutterstock_377735218

 
shutterstock_284381654

 

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK