Cum arată experiența de Afternoon Tea la BACCARAT New York?
Hotelul Baccarat New York este transpunerea modernă a „palatului de cleștar” din basme. Un turn de 50 de etaje unde cristalul de Baccarat este materialul predilect, de la separeuri, pereți și corpuri de iluminat, până la veselă și elemente de decor. Toate metaforele și versurile despre strălucirea de cristal nu au fost nicăieri mai adevărate decât aici.
Sunt o colecționară de experiențe de Afternoon Tea, dar după-amiaza la Baccarat New York va rămâne una aparte în panoplia mea de ceaiuri speciale băute prin toate colțurile lumii.
Nu doar fiindcă este literalmente o experiență într-un palat de cristal, ci pentru că fiecare detaliu este o mică lecție de istorie: nicio denumire și niciun amănunt din meniu sau din decorul exterior nu sunt la voia întâmplării.
Este o poveste în poveste și într-o altă poveste.
În primul rând, ce este atât de magic la Baccarat?
Fondată în 1764 de către Ludovic al XV-lea al Franței, prima manufactură de cristal de Baccarat a avut și o justificare ușor romantică.
Doamna de Pompadour, amanta regelui, adora cristalele și a intervenit pentru ca în Franța să existe un loc care să creeze cele mai frumoase și pure cristaluri din lume pentru petrecerile de la curte.
Ulterior, numele Baccarat a devenit sinonim nu doar cu plăcerile unor regi și împărați, ci și cu sultani, țari și cu toate celebritățile lumii.
Este produs în continuare în același sat minuscul care îi poartă numele – iar locuitorii sunt numiți Bachamois – folosind tehnici care au fost foarte puțin alterate de-a lungul secolelor.
Meșteșugul realizării cristalurilor de Baccarat a rămas practic același din 1764 încoace, iar cei 25 de artizani care se ocupă de întreg procesul au fost distinși cu titlul de Meilleurs Ouvriers de France, cea mai mare recunoaștere a guvernului francez pentru artizanii de vârf, cei care duc mai departe meșteșugurile și arta franceză de tradiție.
Cu o asemenea istorie regală, Afternoon Tea-ul – pentru care e nevoie de o rezervare cel puțin cu o săptămână înainte – nu poate fi nici el unul obișnuit, iar meniul are din start multă istorie.
Fiecare tip de Afternoon Tea are numele unui personaj istoric și o justificare clară a alegerii sale.
Tipul de afternoon-tea ales de mine s-a numit “Prince of Wales”, în onoarea prințului moștenitor care a renunțat la tron pentru iubirea lui, americanca Wallis Simpson, și care era un mare client Baccarat, iar soțul meu și-a luat varianta “Ludovic al XV-lea”, denumită astfel în onoarea lui Ludovic însuși.
Ca anecdotă, cea mai consistentă comandă a Prințului de Wales – pe numele întreg Edward Albert Christian George Andrew Patrick David – a fost un set complet de cristaluri de Baccarat în stil Art Deco, denumite sugestiv ”Pour le Yacht!”.
O altă variantă de Afternoon Tea este denumită după iubita prințesă de Monaco, Grace Kelly. La nunta lui Grace cu Rainier al III-lea de Monaco, în 1956, au fost comandate special două sticle de parfum din cristal, personalizate pentru cei doi miri.
Există și o variantă de Afternoon Tea pentru copii: Le Petit Prince, inspirat de romanul cu același nume al lui Antoine de Saint Exupery, poveste votată – pe bună dreptate – cea mai frumoasă carte a secolului XX în Franța.
Iată aici și experiența video a Afternoon Tea-ului meu de la Baccarat New York, în 30 de secunde:
View this post on Instagram
Foto: Baccarat