Despre tot ce-i fin și fain

Sustenabilitatea începe în dulap: cum alegem corect hainele și cum le îngrijim mai bine?

By 12 august, 2022Simplicity
read time 5 min
 
12 august, 2022

Sustenabilitatea începe în dulap: cum alegem corect hainele și cum le îngrijim mai bine?

O colecție de 14 piese din materiale refolosite, realizată de studenții UAD Cluj alături de Perwoll, marchează un moment bun de a vorbi despre esența sustenabilității vestimentare: mai puțin și mai bine-păstrat.

by

**** Acest articol despre alegerea hainelor și îngrijirea lor pe termen lung face parte dintr-un proiect Fine Society & Perwoll, despre micile lucruri sustenabile pe care le putem face zilnic ****

Sustenabilitatea, din punctul meu de vedere, are la bază un lucru esențial: ideea de MAI PUȚIN.

 

E minunat să reciclăm, dar e chiar mai grozav să nu mai avem atât de multe de reciclat.

 

E grozav că folosim ambalaje biodegradabile, dar și mai grozav ar fi să reducem ideea de ambalaje în general.

 

E ideal să cumpărăm haine cu grijă pentru mediu, dar extraordinar ar fi să avem mai puține haine, de mai bună-calitate și pe care să le purtăm mai mult și mai cu spor.

 

Acum 2 ani, am făcut un proiect educativ cu Perwoll pe tema îngrijirii hainelor, care rămâne un articol foarte drag mie, fiind vorba exact despre acest principiu: cum să avem grijă corect de haine, astfel încât să le purtăm mai multă vreme și să se păstreze la fel de frumoase.

 

E informație reală acolo, fiindcă exact asta trebuie să facă o campanie reală de sustenabilitate: să ofere niște soluții concrete. Găsiți acolo detalii despre cum se spală corect unele fibre și cum facem ca altele să reziste mai bine.

 

 

Anul acesta, tot sub umbrela mișcării #Rethink Fashion, Perwoll a dus mai departe ideea de educație textilă printr-un proiect interesant cu studenții de anul II ai Universității de Artă și Design (UAD) Cluj: o colecție de 14 rochii din materiale refolosite, care să servească drept preambul pentru un dialog despre sustenabilitate în materie de vestimentație.

 

Cele 14 rochii sunt realizate fie din materiale recuperate din alte piese vestimentare, fie prin hibridizarea unor ținute vechi, toate fiind ieșite din imaginația unor tineri designeri.

 

Nu sunt piese ”trendy”, ci sunt gândite să urmeze repere estetice, de confort și de fluiditate care să le facă atemporale, astfel încât să rămână multă vreme în dulap.

 

De fapt, ideea de sustenabilitate vestimentară înseamnă, pentru mine, trei pași simpli:

Să cumpărăm în funcție de MATERIAL

 

Primul lucru este să citim eticheta.

 

Cred că am zeci de postări și repostări pe tema asta în ultimii ani, fiindcă acesta a fost principiul meu de bază dinainte ca sustenabilitatea să fie un trend.

 

Nici măcar nu e vorba doar de sustenabilitate, ci de confort: un material de bună-calitate se simte mai plăcut pe piele, arată mai bine și durează mai mult.

 

Să ne ghidăm după STIL, nu după trenduri

 

Ideea de bază a unei achiziții ar trebui să fie numărul de purtări pe care îl preconizăm și durata de viață în garderoba proprie.

 

 

Știu că este o mentalitate greu de schimbat, dar trebuie să renunțăm la sintagme de genul „O port la mare și apoi o arunc”, ”Lasă că mă ține o vară” sau „Nu rezistă la mai mult de 2-3 spălări, dar o să dea bine în poze”.

 

Nimeni nu poate să vă forțeze sau să vină în urma voastră la cumpărături și să vă scoată hainele din coș, dar e un principiu de bun-simț și de normalitate: nu ne mai putem permite, în postura de cetățeni ai acestei planete, să mai cumpărăm haine cu tona, pentru un sezon sau ca să ne facem o poză în ele.

 

Dacă anii 90-2000 au fost despre reguli stupide de genul „Nu purtăm aceeași rochie de două ori”, viitorul va fi despre lucruri pe care le iubim atât de mult încât le-am purta și de 100 de ori.

 

Nu, nu suntem „săraci” dacă purtăm aceeași rochie de 100 de ori, suntem săraci – la nivel de mentalitate și de informație – dacă în fiecare sezon cumpărăm un braț de haine de proastă calitate, pe care le aruncăm apoi la gunoi.

 

Să prețuim mai mult ceea ce avem

 

Atunci când cumpărăm conștient și cântărim bine fiecare alegere, obiecte din garderobă nu mai sunt simple haine aruncate la grămadă, ci devin piese clar-individualizate.

 

E o mare diferență între a avea 100 de rochii pe care nici nu le mai ții minte și, automat, de care nici nu-ți pasă prea tare, și a avea 10 rochii iubite, care îți plac la nebunie și pe care le porți frecvent.

 

Cum ar fi dacă una dintre acele rochii îndrăgite ar suferi un accident la spălat sau dacă s-ar degrada? Ar fi o mare supărare, vă spun eu din experiență.

 

Îmi dau seama cât de mult țin la o piesă vestimentară în funcție de atenția cu care mă preocup de îngrijirea ei.

 

Mi s-a întâmplat să caut informații din mai multe surse pentru a spăla o anumită bluză pe care o iubeam foarte tare sau un pulover mai delicat, pentru că erau piese de bază în garderoba mea.

 

Ne costă mai puțin atât pe noi, cât și mediul și natura, să avem mai puține haine, mai bune și pe care să le spălăm cu mai multă grijă.

 

 

Cele 14 piese din colecția Perwoll x UAD se pot cumpăra de pe platforma Molecule-f.com, iar toate veniturile vor merge către un ONG micuț, Asociația Micile Bucurii, care are ca scop promovarea traiului responsabil și a respectului pentru natură.

 

De ce tocmai Perwoll a orchestrat această colecție?

 

Cei de la Perwoll au demarat în 2019 campania #RethinkFashion pentru că brandul a fost asociat dintotdeauna cu ideea de păstrare a culorii și de îngrijire a țesăturilor.

 

Concret, dacă de multe ori hainele se degradează în urma spălărilor succesive, Perwoll e gândit să redea strălucirea materialelor și să curețe delicat, astfel încât fibrele să fie netezite, nu agresate.

 

În ultimii ani, inclusiv ambalajele au fost îmbunătățite: formula detergentului conține peste 90% ingrediente de origine naturală, ambalajele sunt realizate din 75% plastic reciclat, iar capsulele sunt din folie complet biodegradabilă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru mai multe inspirații, povești și personaje, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

Foto: Perwoll

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK