Despre tot ce-i fin și fain

Cum fac un bagaj ușor și multifuncțional pentru un itinerar MADE OF FUSION

By 18 august, 2023Lifestyle, Travels
read time 4 min
 
18 august, 2023

Cum fac un bagaj ușor și multifuncțional pentru un itinerar MADE OF FUSION

Pentru mine, plăcerea călătoritului începe cu bagajele. Departe de a fi o corvoadă, bagajul e un puzzle care-mi aprinde imaginația. Mai ales când am de pregătit o singură valiză pentru un itinerar MADE OF FUSION: mai multe temperaturi, țări și ocazii diferite.

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect FINE SOCIETY X FUZETEA, despre contrastele călătoritului și bagajele potrivite pentru orice fel de aventură ***

De câte ori primesc întrebări despre bagaje, ceea ce se întâmplă foarte des în ultimii ani, îmi vine să zâmbesc în timp ce îmi formulez, în detaliu, răspunsurile.

 

Zâmbesc fiindcă știu de unde am pornit și pentru că, departe de a fi vreun guru al împachetării care aplică metode verificate științific, sunt pur și simplu un călător cu multă experiență, care a călătorit în ultimii 20 de ani în toate modurile posibile: de la două valize imense pentru o călătorie de o săptămână până la un singur bagaj de mână pentru o plecare de aproape două luni.

 

Fiind, în diferite momente ale vieții, atât cel mai maximalist tip de turist cât și cel mai minimalist, am avut ocazia să testez tot ce funcționează și ce nu.

 

Paradoxal, de când bagajele mele au devenit mai mici în dimensiune, sunt infinit mai mulțumită de ținutele mele și de opțiunile pe care le am la dispoziție decât pe vremea când plecam cu jumătate de dulap după mine „în caz că…”.

 

Pentru mine, călătoria începe cu realizarea bagajului.

 

Când deschid valiza și încep s-o asamblez, deja simt că sunt în drum spre destinație și încep să se reverse asupra mea toate micile emoții, așteptări și nerăbdări specifice plecării.

 

Din acel moment, așa cum spunea Vulpea din Micul Prinț, încep să-mi îmbrac sufletul pentru călătoria respectivă.

 

Dacă experiența mea de călătorit cu minimum și maximum de bagaje nu ar fi fost de ajuns, în ultimii ani s-a adăugat și echivalentul unui masterat în domeniu.

 

Fără să-mi propun asta neaparat, vacanțele mele din ultimii 5 ani au fost extrem de variabile din punct de vedere al destinațiilor, climei și al contextului de ansamblu.

 

 

De exemplu, anul trecut am petrecut Crăciunul la New York, nimerind cele mai mici temperaturi din istoria lor recentă, MINUS 20 de grade Celsius, iar apoi am plecat într-o croazieră în Caraibe, ajungând la temperaturi de peste 40 de grade Celsius. La umbră.

 

După două săptămâni în climă tropicală, ne-am întors la New York pentru a zbura înapoi spre casă, doar că între timp temperaturile crescuseră subit și se aflau undeva în zona de primăvară sau toamnă.

 

Practic am trăit trei anotimpuri radical diferite într-o singură lună, cu un singur bagaj (o valiză fiecare) care trebuia să acopere nu doar temperaturi total diferite, ci și ocazii așijderea: de la o ținută elegantă pentru un Crăciun la The Plaza din New York până la haine de party pentru Revelion pe croazieră și ținute confortabile pentru explorat insule tropicale.

 

Experiența s-a repetat de curând, cu o călătorie în Islanda, Scoția, Irlanda și… Spania, care ne-a dus de la 5 grade Celsius la 30 de grade și înapoi, respectiv de la căciulă și fular la rochie de mătase cu bretele.

 

O precizare importantă: da, e ușor să călătorești maximalist în aceste condiții, cu trei valize imense după tine, dar varianta optimizată și minimalistă este mult mai provocatoare.

Pentru mine confortul călătoriei este la fel de important precum călătoria în sine, iar asta înseamnă o călătorie cât mai… light.

 

 

Am mai scris despre bagaje în trecut, dar de la o călătorie la alta se mai adaugă lecții și tips & tricks care simplifică procesul.

 

De regulă sunt revelații fulgerătoare, ivite atunci când fac bagajul pentru întoarcerea acasă și, luând la mână toate hainele cu care am venit, trag concluzii, ca pentru mine: „Niciodată nu mai iau o haină atât de voluminoasă…”, ”Rochia asta se șifonează prea tare, nu e bună pentru călătorit…”. ”Pantofii ăștia i-am purtat doar de două ori, mai bine luam perechea cealaltă”.

 

Tocmai din aceste motive, când FUZETEA mi-a propus să mă alătur proiectului ITINERARE MADE OF FUSION, creat de Fuzetea & TripAdvisor, și să povestesc despre BAGAJUL MADE OF FUSION, mi s-a părut un moment perfect să pun la bătaie masteratul sus-menționat.

 

Ce înseamnă un itinerar MADE OF FUSION?

 

Un itinerar MADE OF FUSION este un traseu care te trece prin locuri diferite, dar și prin emoții și descoperiri contrastante.

 

E o aventură în care bagajul tău trebuie să fie la înălțime, potrivit pentru toate experiențele posibile, de la Mexico City la Istanbul și de la Singapore la Roma și Barcelona.

 

Pentru că farmecul vieții stă în îmbinarea armonioasă a acestor contraste, FUZETEA și TRIPADVISOR își propun să redefinească noțiunea de călătorie, prin intermediul unor itinerare de vacanță care scot în evidență contrastele fermecătoare ale celor 5 destinații emblematice alese: Barcelona, Mexico City, Roma, Istanbul, Singapore.

 

Pentru inspirație, le puteți găsi pe TRIPADVISOR, cu tot cu itinerarul pentru București.

 

Indiferent cât de mare sau mic îți este bagajul – fiindcă nu există o singură cale pentru toată lumea – pentru un itinerar MADE OF FUSION trebuie neaparat să ai la tine câteva piese care te vor scoate din orice problemă, situație, context sau nevoie spontană.

 

1. Straturi peste straturi peste straturi…

 

Indiferent de mărimea bagajului, un principiu se aplică în toate situațiile: hainele foarte voluminoase nu sunt practice.

 

Nici la împachetat, nici la cărat, nici la purtatul efectiv.

 

Orice călătorie care se anunță a fi o aventură va avea doza ei serioasă de neprevăzut, iar neprevăzutul se abordează… în straturi.

 

Altfel spus, în locul unui pulover gros (și voluminos) pentru serile răcoroase sau pentru zilele cu vreme capricioasă, poți lua în valiză – cu un sfert din spațiu și din greutate – o haină cu puf pliabilă, care se strânge într-un săculeț.

 

Aproape că nu mai există brand de haine care să nu ofere și așa ceva.

 

Vremea este imprevizibilă și de multe ori mi s-a întâmplat ca în aceeași zi să am nevoie de tricou și haină groasă, de umbrelă și de pălărie.

 

Asemenea paradoxuri pot fi abordate cel mai simplu prin piese ușoare – ușoare ca greutate, ușoare la purtat și ușor de dat jos, când se face cald – precum o haină cu puf pliabilă, un cardigan de lână și mătase sau o jachetă de blugi cu căptușeală detașabilă (există foarte multe modele disponibile, după ce le-am descoperit mi s-a părut că pătrund într-un univers neexplorat).

 

Având în bagaj o haină groasă și extrem de ușor de purtat peste orice, îți poți permite luxul – da, luxul – de a avea un bagaj plin de lucruri subțiri: bluze subțiri, tricouri de bumbac, cămăși fine, ba chiar, în cazul meu, maieurile de mătase pe care le iubesc.

 

2.Puterea JOKERILOR

 

Așa cum la jocurile de cărți din copilărie jokerul putea înlocui orice altă carte, când vine vorba de bagaje există și aici echivalentul unor „jokeri”.

 

Eu îi numesc așa fiindcă sunt piesele care pot juca rol de orice, oricum și oriunde, atunci când e cazul, schimbând total o ținută.

 

În timp, acești jokeri devin cei mai buni prieteni ai bagajului, fiindcă simplifică enorm… totul.

 

 

De exemplu: o rochie de mătase cu bretele poate fi o ținută de seară elegantă atunci când o port cu tocuri și cu un colier, dar poate deveni o ținută relaxată de zi dacă îi adaug o jachetă de blugi și teniși sau o ținută perfectă de vreme rece dacă pun un cardigan și o eșarfă deasupra.

 

Am purtat trei astfel de rochii în cea mai recentă călătorie și au fost extraordinar de practice și șic… inclusiv la zece grade Celsius, în Islanda.

 

Alți jokeri pot fi:

*o broșă sau un accesoriu spectaculos care poate schimba complet o ținută;

*o eșarfă colorată care poate fi în egală măsură un detaliu șic, o protecție împotriva soarelui sau un accesoriu care să-ți țină de cald;

*un sacou simplu și bine croit, care poate fi purtat cu blugi sau pantaloni scurți ziua, iar seara se combină de minune cu o fustă elegantă sau cu rochia de mătase de care pomeneam mai sus.

 

3.Paza bună trece ploaia rea

 

Când am început să călătorim împreună, soțul meu se amuza de faptul că eu luam mereu cu mine o umbrelă pliabilă.

 

Reminiscență a vremurilor trăite în Olanda și Marea Britanie, când nu știam niciodată de câte ori pe zi o să plouă, am rămas cu acest fix de a nu pleca în vacanță fără o umbrelă în bagaj.

 

În realitate, efortul este minim: o umbrelă pliabilă ocupă câțiva centimetri – cât o pereche de șosete împăturite – și greutatea e practic zero.

 

”Dar avem umbrele și la hotel”, îmi spunea el, de fiecare dată, ceea ce era corect…în teorie.

 

În practică… ați văzut cum arată umbrelele de hotel?

 

Sunt acel tip de umbrele mari, tip Mary Poppins, cu bățul lung și mâner tip baston, extrem de greoaie de purtat prin oraș atunci când te afli în explorare.

 

Dacă o umbrelă mică, pliabilă, o strecori în geantă într-o zi cu nori, în niciun caz nu o să ai impulsul de a lua ditamai umbrela de hotel just in case.

 

Nu mai spun de hotelurile care nu au umbrele sau toate sunt date fix când ai tu nevoie de ele, nici de faptul că umbrelele mari sunt interzise în muzee și alte obiective turistice, ceea ce implică o altă bătaie de cap.

 

 

Fast-forward după peste 5 ani de călătorit împreună: mă felicită de fiecare dată când ne prinde ploaia, iar eu am umbrela la mine.

 

Ceea ce vă doresc și dumneavoastră.

 

4.Ce iei pe tine „nu se pune”

 

Ținuta de avion este un altfel de joker, în sensul că ea nu se pune la socoteală în matematica valizei, dar trebuie să se potrivească, ideal, tuturor trecerilor între destinații.

 

 

Dacă am 3 zboruri într-un itinerar sau călătorii cu trenul ori autocarul, gândesc ținuta inițială de avion pentru a se putea potrivi cu toate, ca să nu mai am bătaia de cap „Cu ce mă îmbrac să-mi fie comod 4 ore în tren?” sau „Ce o să fie comod în aeroport, mergând spre zborul intern?”.

 

Asta înseamnă: să fie comodă, să nu îmi fie prea cald sau frig în ea (mai ales că în mijloacele de transport de regulă există un aer condiționat strașnic), să nu se șifoneze și, evident, să îmi placă și să mă simt bine în ea.

 

Am perioade și perioade, dar momentan iubesc să călătoresc cu un sacou roșu casual, oversized, dintr-un bumbac greu în care iarna nu îmi e frig și vara nu mi-e niciodată prea cald, pe care îl port cu teniși și, după cum am chef, cu blugi sau cu o pereche de colanți extrem de comozi pentru călătorit.

 

Pentru că sacoul e o piesă destul de spectaculoasă în sine, orice aș purta în jos devine automat șic.

 

Am mers în ținuta asta de la -20 de grade până la 40 de grade și m-am simțit confortabil și comod.

 

În avioane văd tot ce se poate, de la trening la șlapi și pantaloni scurți, dar ideal este să ne găsim propria variantă, comodă și stilată – în accepțiunea pe care o are pentru fiecare dintre noi acest cuvânt – în același timp.

 

5. Cel mai subestimat detaliu

 

Nu pierde din vedere un obiect mic, dar esențial: o sacoșă de pânză sau o geantă pliabilă pe care să o ai mereu în poșetă.

 

„O sacoșă?” o să zici. Da, o sacoșă.

 

 

Inevitabil vei cumpăra câte ceva în călătorii, indiferent că e un covrig, o carte, o cremă, un suvenir, o sticlă de apă, și la fel de inevitabil va veni întrebarea: „Doriți pungă?”.

 

Vei dori pungă doar dacă nu vei avea deja la tine o sacoșă practică și șic, inscripționată cu muzeul tău preferat, cu o cauză socială la care ții sau orice altceva.

 

Eu am o veritabilă colecție și le folosesc prin rotație.

 

Dincolo de faptul că înlăturăm risipa de pungi și punguțe, e mult mai practic, comod și chiar șic.

 

Ce preferi să porți prin lume, o sacoșă inscripționată cu MOMA NEW YORK sau una cu numele supermarketului local sau a magazinului de suveniruri?

 

6. Un pont pentru avansați

 

Acesta este un sfat pentru categoria avansați sau nivel expert, dar mi se pare vital, mai ales pentru un itinerariu fusion.

 

Eu una nu plec niciodată în călătorie fără un aparat de călcat cu aburi, un steamer portabil.

 

Sau, cum îi spun în glumă, aburitor de haine.

 

Modelele de călătorie – disponibile deja la aproape toate brandurile de profil – cântăresc mai puțin de un kilogram și pot salva în 30 de secunde (pe ceas) orice rochie șifonată, tricou sau cămașă boțită după 35 de ore de zbor.

 

Fiindcă orice ar scrie pe etichetă, nu s-a inventat încă haina de bumbac, mătase sau altă fibră naturală care să nu se șifoneze chiar deloc într-un bagaj care călătorește între diferite colțuri ale lumii.

 

 

Firește că și aici există varianta fierului de călcat oferit de hotel, dar eu una am avut experiențe dintre cele mai variate, care m-au determinat să devin autonomă: de la hoteluri de cinci stele care aveau cel mai antic și cvasi-nefuncțional tip de fier de călcat până la locuri cu ștaif în care nici măcar nu exista posibilitatea de a primi unul, ci trebuia să lași la călcat lucrurile de azi pe mâine personalului hotelului.

 

Da, știu că aceasta din urmă este o variantă elegantă, dar dacă eu vreau să port acum o rochie de mătase nu o să aștept până mâine când va fi călcată „în timpul programului de lucru”. Așa că iubesc… autonomia!

 

Indiferent dacă bagajul vostru este unul minimalist, ca al meu, sau dacă vă place să călătoriți cu tot dulapul după voi (sincer, este în regulă și așa, frumusețea vieții stă în faptul că suntem cu toții diferiți ca gusturi), sfaturile de mai sus sunt gândite să vă simplifice viața și să vă facă să vă bucurați mai mult de un traseu made of fusion.

 

Ele nu au au fost gândite de mine pornind de la mărimea valizei, ci de la o atitudine cât mai relaxată și senină.

 

 

Până pe 10 septembrie 2023, toți cei care iubesc călătoriile și aromele Fuzetea pot câștiga premii cu totul deosebite: coduri de reducere care pot fi utilizate pe platforma Viator pentru viitoare călătorii, kit-uri de călătorie sau excursii all-inclusive.

 

PLUS… marele premiu, o excursie într-unul dintre cele 5 orașe emblematice – Mexico City, Barcelona, Roma, Istanbul, Singapore – cu toate costurile asigurate, de la transport, cazare și mese până la… activități-surpriză.

 

Înscrierile în tragerea la sorți se fac pe site-ul FUZETEA, unde este disponibil și regulamentul complet al promoției.

 

Nu uitați: lumea este o sumă de contraste care abia așteaptă să fie observate, înțelese și savurate.

 

Să ne bucurăm de fiecare clipă și să o sorbim cu nesaț, ca pe un pahar de Fuzetea într-o zi caniculară, fiindcă viața trece repede și ceea ce ne rămâne sunt aromele de neuitat ale locurilor pe care le-am văzut și le-am trăit intens.

Foto: FINE SOCIETY

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK