Despre tot ce-i fin și fain

Cum devine cafeaua dulce, soft sau intensă? O lecție simplă, plus o noutate pentru iubitorii de cafea.

By 14 septembrie, 2021Learning, Lifestyle
read time 4 min
 
14 septembrie, 2021

Cum devine cafeaua dulce, soft sau intensă? O lecție simplă, plus o noutate pentru iubitorii de cafea.

O cafea fără strop de zahăr poate avea aroma unei prăjituri cu caramel sau te poate duce spre cele mai întunecate cotloane ale gustului. Diferența? Un proces care a împărțit lumea în tradiționaliști, avangardiști și rebeli, aidoma curentelor artistice.

by

**** Acest articol face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Fine Society și Nespresso, născut din pasiunea împărtășită pentru cafea bună, lucruri fine și sustenabilitate ****

Într-un secol care ne face să ne reconsiderăm total obiceiurile alimentare, cuvântul „prăjit” nu are o conotație pozitivă. Ba chiar din contră.

 

Orice aliment sănătos căruia i se adaugă atributul „prăjit” descinde instantaneu în hăurile întunecate ale nutriției. 

 

Totuși, în acest articol vă propun din start să renunțăm la tot ceea ce știam despre ideea de prăjit, fiindcă nu se aplică în povestea noastră.

 

Când vine vorba despre cafea, prăjitul este un lucru bun.

 

De fapt, este o întreagă artă, iar tehnicilor de prăjire a boabelor de cafea le datorăm însăși plăcerea acestui tabiet.

 

Astfel, dacă ideea de „raw” pare în ziua de azi extrem de atractivă în raport cu aproape orice ingredient, aflați că o vreme am avut un tratament medical care presupunea și fierberea zilnică a unor boabe de cafea organică, crudă, „raw”. În teorie, sănătate curată. În practică, aveau o textură și un miros pe care vă doresc să nu le cunoașteți niciodată.

 

Să ne întoarcem, așadar, la prăjitul atât de plăcut al cafelei. 

 

Luna asta, Nespresso, brandul meu preferat de cafea de peste zece ani, lansează două specialități dedicate unor metode diferite de prăjire, cu tradiție în Italia.

 

Două școli diferite de gândire, la fel cum sunt curentele artistice în pictură.

 

Și, dincolo de faptul că au apărut aceste sortimente noi, aș vrea să rămâneți din acest articol cu o niște informații vitale oricărui „cafegiu” pasionat… sau începător.

 

Pentru că, la fel ca în pictură, și la cafea educația „artistică” se face treptat, din experiență.

 

Ce e atât de special la prăjirea cafelei?

 

În teorie, extracția unei cafele înseamnă dizolvarea boabelor măcinate în apă fierbinte.

 

În practică, între boabele crude și espresso-ul din ceașcă se interpun mai multe etape care pot face ca aceleași boabe, prăjite diferit, să dea două tipuri de cafea total diferite.

 

Simplist, procesul de prăjire evaporă apa din boabe, eliberează uleiurile și caramelizează o parte dintre zaharuri.

 

Rezultatul: acea aromă de nuci sau caramele, atât de cunoscută și de iubită. 

 

Între acel caramel dulce și aroma „întunecată” de afumat există o linie subțire de demarcație, care ține tot de coordonatele de prăjire.

 

Dincolo de o anumită temperatură și durată, acele zaharuri nu se mai caramelizează, ci se ard.

 

Toamna aceasta, Nespresso are două sortimente noi de cafea, în ediție limitată, care celebrează tocmai două ”curente” diferite în materie de stil de prăjire.

 

Primul, Ispirazione Novecento, celebrează stilul clasic și tehnicile tradiționale italiene de prăjire a cafelei. 

 

Acest stil era extrem de îndrăgit în Italia anilor 40: o cafea tare, neagră, afumată, care aproape te transpune în atmosfera filmelor cu Hugo Toniazzi și Vittorio Gassman.

 

Prăjitoriile de cafea funcționau, aidoma cuptoarelor de pizza, pe bază lemne, așa că prăjirea era lentă și soiurile de cafea erau dictate de disponibilitățile geografice de la acea vreme.

 

Rezultatul: o cafea intensă, întunecată, amăruie, cu textură densă și aciditate scăzută. 

 

La fel de intens- este și noul sortiment Ispirazione Novecento, cu note de nuci și condimente, un omagiu adus acelei cafele intense și puternice.

 

Al doilea sortiment, Ispirazione Millennio, reprezintă noul stil de prăjire.

 

În anii 2000, în America a apărut un adevărat trend legat de prăjirea intensă a boabelor de cafea Arabica.

 

Cafelele astfel rezultate – mult mai revigorante și ușoare – au crescut în popularitate treptat, li s-au adăugat multe rețete cu lapte, iar trendul a cuprins rapid întreaga lume.

 

Inclusiv, în cele din urmă, tradiționalista Italie.

 

Astfel, Ispirazione Millennio este mult mai echilibrată, ușor acidă, cu note fructate subtile și intensitate plăcută. 

 

Chiar dacă eu iubesc cafeaua neagră, cât mai „dark”, mărturisesc că am zile în care prefer ceva mai ușor și soft pentru papilele mele gustative. Pentru acest gen de zile este Ispirazione Millennio.

 

Ambele sortimente sunt realizate cu boabe din culturi certificate AAA, capsulele sunt din 80% aluminiu reciclat și sunt reciclabile.

 

Reiterez aici ceea ce spun la fiecare articol Nespresso, fiindcă e tot o chestiune de obișnuință și auto-educare a noastră.

 

Cafeaua Nespresso vine într-o capsulă de aluminiu menită să-i păstreze proprietățile, porționată perfect pentru a consuma o cantitate mereu identică de produs, de apă, de energie. Fără risipă. 

 

Capsula este apoi reciclată complet și totul se refolosește, după cum am scris AICI.

 

În plus, până la finalul anului viitor, fiecare ceașcă de cafea Nespresso va avea o amprentă de carbon neutră, de-a lungul întregului proces operațional: de la producție la vânzare.

 

Cele două sortimente, Ispirazione Millennio și Ispirazione Novecento, sunt disponibile în ediție limitată, pe nespresso.com și în toate magazinele Nespresso din țară. 

Foto: Unsplash, Nespresso

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK