Despre tot ce-i fin și fain

Cum m-aș îmbrăca dacă aș fi bărbat: îndreptar imaginar de stil

By 4 noiembrie, 2016Lifestyle
read time 3 min
 
4 noiembrie, 2016

Cum m-aș îmbrăca dacă aș fi bărbat: îndreptar imaginar de stil

De multe ori m-am trezit evaluând ținutele bărbaților din jur pe seama unui exercițiu de imaginație: eu aș purta așa ceva, în locul lor? Decizia finală de scriere a articolului de față mi-a venit stând la coadă la check-in și măsurând ținuta impecabilă a unui olandez de 40 de ani, care nu era nici frumos, nici fermecător, nici seducător. Dar stilul ținea loc tuturor celor de mai sus.

by

Cu câteva luni în urmă discutam cu un coleg de breaslă despre o cunoștință comună, de gen masculin, cu care eu știam sigur că lucrasem amândoi, în momente temporale diferite, dar pe care el nu și-o mai amintea defel. „Cum să nu-l știi?“, am insistat eu. „Era un tip mai înalt, cu ochi negri și cu un păr creț, vâlvoi“. „Hmm, nu-mi sună cunoscut“, a cântărit interlocutorul meu descrierea. După care, brusc, am văzut un licăr în privire. Ceva îi trecuse razant prin memorie. „Gata, știu la cine te referi! De ce n-ai zis așa din prima?”, a râs el. ,,E vorba de tipul care venea întotdeauna în trening“.

 

Aham. Da, realitatea e că băiatul respectiv venea destul de des în trening. Mai exact, zilnic. În treninguri pe care plătise ceva bani și pe care s-ar fi putut amăgi că brandul le ridică din punct de vedere stilistic. La finalul zilei, însă, rămăsese în gândurile tuturor drept „băiatul care venea în trening“. Devenise trademark-ul lui, și nu în sensul cel mai bun.

Tu vrei să fii ACEL băiat? Sau, dacă ești femeie, crezi că soțul, iubitul, prietenul, amicii tăi ar vrea să fie ACEL băiat?

În acest articol nu e vorba despre cât de bine sau prost sunt îmbrăcați românii versus celelalte popoare, ci de ceea ce eu, ca femeie, apreciez în ținuta unui bărbat. Nu farmecul bărbatului, nici dacă e mai frumos, mai seducător sau mai șters, dacă e lucrat la sală sau nu. Vorbesc despre hainele lui, fiindcă oricât de mult ne-am revolta în fața ideii că ,,haina face pe om”, ei bine… da, chiar îl face.

 

Nu e nicidecum vorba de faptul că o haină scumpă îți dă prestanță. Din contră, unele dintre cele mai catastrofale ținute masculine (și feminine) pe care le-am văzut costaseră probabil mii de euro și arătau cumplit de ieftin și de nepotrivit pe posesorii lor. E vorba de cum alegi o haină (fie că e de 1.500 de euro sau de 15 euro), cum o porți, cum o asortezi, cum o scoți în lume. Și, la o adică, cum m-aș îmbrăca eu dacă aș fi bărbat.

 

Anul trecut am făcut un interviu senzațional (unul dintre favoritele mele!) cu francezul Hugo Jacomet, cel mai citit și apreciat blogger de stil masculin din lume, venit la București să-și lanseze cartea ,,The Parisian Gentleman”.  În cele două ore de povestit față în față (pe care le puteți citi în articolul meu din revista Forbes, AICI), Hugo mi-a spus, printre altele, ceva ce mi-a rămas întipărit în minte: secolul nostru este cel mai bun moment istoric pentru bărbați de a fi mai bine sau mai prost îmbrăcați decât toți cei care au trăit înaintea lor. Motivul: pentru ambele variante au o grămadă de opțiuni la îndemână. Există forumuri de discuții și tips-uri, există magazine second-hand, există E-bay, există buticuri.

 

Hugo îmi povestea că una dintre cele mai frecvente întrebări ale tinerilor care intră pe blogul lui sună cam așa: „Domnule Jacomet, îmi place foarte mult ceea ce scrieți dumneavoastră, dar eu n-am bani să dau 1.000 de euro pe un costum, 2.000 pe pantofi și tot așa“.

 

,,Da, banii au de-a face cu acest domeniu”, îmi spunea el, ,,dar eu îmi asum oricând următoarea provocare, cu orice bărbat din lumea asta: dă-mi 300 de euro și te îmbrac din cap până-n picioare! Pentru asta, însă, trebuie să existe educație. Să vrei să înțelegi, să faci diferența”.

Dacă te educi în acest sens, inspirându-te din vârfurile de gamă și apoi căutând variante asemănătoare ca stil în magazine precum H&M Men, Zara Men sau Massimo Dutti, poți să te îmbraci bine cu bani mult mai puțini, fiindcă vei ști ce să cauți și cum să recunoști ceea ce ți se potrivește.

97628d7921f1aade3f7ee9bca5730ee9

 
11417488_1605715759690795_248391742_n

 

Ceea ce mă intrigă la unii bărbați români este indisponibilitatea lor de a încerca măcar. De a face un minim efort, de dragul propriei imagini, nu de hatârul nevestei sau de gura lumii. Dacă le spui să-și ia o jachetă mai frumoasă în locul pufoaicei de acum trei ierni, îți vor arunca în față că ei nu sunt gay  (de câte ori n-am auzit asta, în jurul meu!) și că n-au nevoie de ,,prostiile astea” în viața lor. Că hainele, accesoriile, parfumul, ceasurile, astea sunt pentru superficiali, pentru narcisiști, pentru pierde-vară. Când îi asculți, pare că însuși statutul de bărbat ,,bine-îmbrăcat” este un scenariu îngrozitor și o insultă la adresa masculinității lor.

 

Analizând bărbații români în aeroporturi, la evenimente sau pe stradă, am de multe ori senzația că ținuta – prima carte de vizită  pe care o proiectăm în afară, fie că ne convine sau nu – este considerată din start o chestiune mult sub demnitatea lor și o pierdere de vreme. Și, ca atare, se străduiesc să și arate asta cu orice preț.

 

I-aș trimite, cu delicatețe, să se uite în ograda vecină, la francezi, la englezi, la italieni, care sunt masculini și chiar macho pe alocuri, dar au imagini atât de bine-construite și de strunite încât e o plăcere să-i observi. De fapt, tocmai asta le dă și un plus de siguranță în forțele proprii, care îi face seducători. Uitați-vă cum intră un italian într-o încăpere, cu câtă relaxare și siguranță. Priviți aerul rafinat al unui francez care nu are nimic special, nu e nici frumos și nici impozant, dar arată mereu la patru ace într-un mod lipsit de efort. Înțelegi din prima că se cunoaște atât de bine pe sine însuși încât…. pur și simplu ăsta este el, fie că se află la sală sau la un dineu de gală.

 

Nu înțeleg cu ce te-ar face mai nobil o ținută care pare aleasă cu ochii închiși din dulap, pe întuneric. Nu e nimic bărbătesc în asta, mai degrabă mi se pare o ambiție copilărească de a te pune de-a curmezișul și a arăta că nu-ți pasă deloc cum arăți.

În ziua de azi, cu atât de multe magazine și surse de inspirație, dacă aș fi bărbat, nu mi-ar lipsi din garderobă următoarele lucruri:

Multe sacouri, cămăși albe și tricouri uni

4c19b4c215733532ccd735a4a1566b52

 
tumblr_o5fgtrvl9c1tebm64o1_1280

 

Sacoul este poate cel mai versatil element din garderoba unui bărbat, care poate fi purtat atât la teniși, cât și la o ținută de seară, ridicând automat gradul de stil al persoanei. Există sacouri elegante, cambrate, din stofă, la fel de bine cum există variante ușor largi, din jersé, care pot fi purtate inclusiv la o plimbare lejeră prin parc sau la o escapadă la o terasă, cu prietenii. Am văzut la H&M Men sacouri de până în 150 de lei care arătau grozav pentru un tip tânăr și pe care le-aș fi văzut purtate inclusiv cu teniși Converse ziua sau cu o pereche de pantofi din piele întoarsă, seara. Cum spunea Jacomet, nu trebuie să ai Brioni sau Zegna în dulap ca să fii un tip bine-îmbrăcat și care atrage atenția.

 

De câte ori am văzut un bărbat purtând așa cum trebuie un sacou (a se citi: să fie pe mărimea lui, să fie o culoare care să-i stea bine și să fie purtat cu atitudine) mi-a inspirat instantaneu mai multă masculinitate, siguranță de sine și sentimentul că omul acela știe cine este și ce proiectează în lume.

 

Cât despre cămăși… where do I begin? Niciodată în această viață un tricou cu inscripții, cu poze sau cu orice altceva, oricât de amuzant sau cool ar fi, nu va fi la fel de elegant, masculin și sofisticat precum o cămașă albă relaxată sau precum un tricou alb ori negru, care să vină ca turnate. Acestea sunt practic ,,scheletul” oricărei ținute. Peste ele un bărbat poate să-și pună și un sacou roz-bombon și va arăta tot stylish.

tumblr_nn3orgksra1tvj5l2o1_500

 
tumblr_ntlj7ehrlw1uc38j0o1_1280

 

Pantofi de calitate

12598975_1001380616574318_291393448_n

 
12356525_951692608229741_695576812_n

 

Nu trebuie să fie 30 de perechi, dar măcar 5 care să se potrivească în mai multe conjuncturi și care să arate impecabil. Să nu fie scâlciați, rupți, strâmbi, murdari sau să pară că n-au mai văzut o cârpă sau o cremă de ghete de când au ieșit din magazin. Eu una, dacă aș fi bărbat, aș avea clar o pereche de teniși (albi, roșii sau ce culoare mă inspiră, aici ne putem juca), o pereche de mocasini din piele întoarsă, o pereche de sneakers puțin mai eleganți (eventual din catifea, piele etc), o pereche de pantofi eleganți pentru ocazii, iar în rest aș experimenta cu diferite piese pentru vară, vacanță etc. Vara aceasta, spre exemplu, au fost în mare vogă sneakerșii cu o broderie aplicată (o efigie, o ancoră, un simbol marinăresc), care mie mi s-au părut foarte jucăuși și masculini în același timp.

În moda masculină se aplică același principiu ca în moda feminină: o femeie îmbrăcată într-un sacou bărbătesc va arăta ultra-feminin, cu condiția ca ea să fie sigură de feminitatea ei. Piesa cu aer masculin îi va evidenția și mai tare, prin contrast, atuurile feminine. Idem, un bărbat va arăta masculin și elegant chiar și cu o cămașă roz sub sacou sau cu o pereche de mocasini albastru-electric. Sunt detalii care potențează ținuta și nu știrbesc cu nimic din masculinitate, dacă aceasta există și e asumată.

Din păcate, în țara noastră băieții sunt învățați de multe ori, din fragedă pruncie, că bărbatul trebuie să se potrivească într-un tipar rigid: să nu arate emoții, să nu îi pese cum arată, să nu se preocupe de lucrurile ,,femeiești”, că doar el e bărbat, ce naiba. Sau, să nu uităm mostra maximă de înțelepciune colectivă, ,,să fie un pic mai frumos decât dracul”. Și foarte mulți bărbați, din păcate, o iau literal.

1738937_948060165241852_1476561227_n

 
7cccdf67aedf1d3be460c1f8c36c56d9

 
12950239_707711862703737_1398186371_n

 
a511ec839382099c03a904ea27dc268c

 

Un palton bine-croit

bb1a080c058f3870bf8ababf74d05aee

 
5933bb67e0c66cace138b06b7bba00d8

 

E foarte tentantă pufoaica de iarnă, mai ales în zilele cu multe grade în minus, dar toate cred că am întors măcar odată în viață capul după un bărbat care a trecut pe lângă noi îmbrăcat într-un palton din stofă, cu o eșarfă la gât și cu o relaxare și asumare deplină în pasul lui.

Micile detalii

7d3e2ab13d1dff70cbb5c50a96b933d1

 
f4765851617ec72cea6301b7218d903b

 

Ceasul nu trebuie să fie Rolex, eșarfa nu trebuie să fie Loro Piana din cașmir, brățara de la mână nu trebuie să fie Cartier. Dacă simți să porți un astfel de element, poți alege o variantă calitativă și atemporală, fără să-ți faci o gaură iremediabilă în buget.

 

Un ceas frumos, elegant, masculin și simplu găsești la branduri precum Fossil, Tissot, Seiko, care au scos în ultimii ani variante superbe și la prețuri dintre cele mai variate. Sau chiar și de la Massimo Dutti sau branduri micuțe de modă, atât timp cât e un design frumos, nu arată ca o farfurie zburătoare și ți se potrivește ca stil.

 

O eșarfă din cașmir sau combinație de lână și mătase găsești literalmente pe toate drumurile și îți poate ridica instantaneu gradul de stil și imaginea per ansamblu. În plus, fularul e un element indispensabil pentru zilele răcoroase și, dacă tot vei cumpăra unul, măcar alege o variantă fină și calitativă.

 

La fel stau lucrurile și în cazul unei perechi de mănuși din piele (și H&M a avut variante foarte frumoase în ultimele ierni), a unei brățări de piele purtate lângă ceas (care poate fi foarte masculină) sau a unor aparent-banale șosete.

 

Șosetele mi se par elementul cu care chiar și cel mai conservator bărbat poate să se joace și să improvizeze. Se văd foarte puțin, mai mult când stai așezat, și tocmai caracterul lor discret îți permite să jonglezi cu ele după bunul plac, alegând variante dintre cele mai excentrice. Cu o condiție: să fie fibră naturală sau măcar un mix, nu cred că-și poate dori cineva să-și trăiască zilele încorsetat în poliester.

dcdece3b1eff2173f812c19b54b37c32

 
fa92b3edb06e310f3b385fb3b182cbb9

 

Am scris acest articol fără a avea veleități de stilist și fără să vreau să arăt cu degetul pe cineva. L-am gândit din postura unui ,,civil” curios, a unei femei care călătorește mult, care vede bărbați de toate naționalitățile și stilurile și, inevitabil, compară și analizează detaliile care fac diferența între imaginile lor. Ținuta este prima carte de vizită pe care o înmânăm lumii, fără să ne dăm seama măcar, indiferent dacă suntem bărbați sau femei. Hai să nu ne batem joc de ea. Și de noi.

Foto: Superglamourous.it și Pinterest

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



6 Comments

  • raluca spune:

    Pe cand si un articol asemanator destinat doamnelor? Adevarul e ca sunt atat de multe magazine si variante, ca efectiv eu nu simt ca mi-am gasit stilul. Cu siguranta m-ar ajuta un articol cu sugestii in acest sens. Haine feminine, de calitate, nu carpe sau lucruri care sa se strice dupa doua spalari, dar accesibile ca pret si frumoase.

    • La partea feminina sunt atat de multe variante incat mi-e greu. Eu va pot propune stilul meu, iar asta nu e fair. Gasirea stilului e o chestiune eminamente personala si cred ca uneori e dificil si pentru stilisti cu experienta sa faca asta…

  • Esko spune:

    Din pacate toate pozele prezinta barbati imbracati cu sacouri prea mici, camasi prea desfacute si prea multe elemente care atrag atentia la tinutele lor.. Intr-un cuvant prea efeminati… Una este stilul si alta este moda. Un barbat trebuie sa aiba un stil, asta ii va da siguranta. Nu faptul ca este mereu la moda, pentru ca asta e aproape imposobil. Piesele de imbracaminte trebuie sa fie evergreen-uri si de buna calitate. Zara, H&M chiar si Massimo nu fac piese care sa reziste peste ani ci doar pana la colectia viitore. Din nou, aici este vorba de calitate si nu de brand. Un barbat trebuie sa apreciaze in primul rand calitatea hainelor, daca are un stil bine definit nu va trebui sa isi petreaca wekenduri-le in mall-uri cautand ultimele aparitii.
    Piesele de calitate din garderoba il vor reprezenta tot timpul si vor arata impecabil datorita caalitatii in care a investit.
    Ceasul este singura bijuterie permisa unui barbat. Trebuie sa fie piesa de baza a unei tinute.

    Perfect de acord cu parfumul.

    Food for though!

  • Nistor Dan Razvan spune:

    Sarutmainile doamnelor și domnișoarelor și salutari domnilor,

    Dragii mei, alături de toate cele descrise mai sus eu as adaugă în primul rand ATITUDINEA și pe urma un accesoriu invizibil dar memorabil – PARFUMUL. Parfum dozat în doze fine și subtile (eu personal pulverizez 3 puf-uri). Alegeți ca și domni și parfumurile ușor florale, sunt foarte rafinate și distinse. Eu port des Sycomore de CHANEL și Cuir Beluga de GUERLAIN. Așadar, alegeți sa fiți eleganți și cu atitudine.

    • Multumesc pentru acest superb comentariu! Aveti intru totul dreptate. Parfumul e ceva foarte intim si l-am omis din enumerarea mea fiindca nu voiam sa fac recomandari precise (desi eu port parfumuri unisex si le iubesc pe cele barbatesti 100% 🙂 ). Dar aveti perfecta dreptate. Si, apropo, si eu iubesc Sycomore.

    • BOGDAN 54 spune:

      Nu la toata lumea se potrivesc parfumurile florale domnule Razvan,depinde de ph-ul fiecaruia si nu te mai lauda ca tu nu folosesti CUIR BELUGA DE GUERLAIN,te cunosc bine cine esti si mi-ai spus ce folosesti! te lauzi cu tot felul de lucruri ,ca vinzi ceasuri,ca ai parteneri la Bucuresti,VORBE GOALE DOAR !