Despre tot ce-i fin și fain

Cum să faci mult cu puțin: povestea accesoriilor care schimbă o ținută simplă

By 27 februarie, 2019Simplicity
read time 10 min
 
27 februarie, 2019

Cum să faci mult cu puțin: povestea accesoriilor care schimbă o ținută simplă

Am inclus brandul românesc „Fleurs de Papillons” la acestă rubrică pentru că se potrivește perfect cu principiul de eficiență de la care am pornit: un accesoriu care captează toate privirile poate transforma o cămașă albă sau bluză neagră din garderobă într-o declarație de stil.

by

Această poveste este despre Ioana. Ioana… și atât.

 

Ioana face accesorii gândite să transforme hainele de zi cu zi, cele de care aproape te-ai plictisit și pe care nu știi cum să le mai combini, într-o poveste nouă. Este, în fapt, o creatoare de povești din panglici și danteluri și e atât de discretă încât lasă panglicile și dantelurile să vorbească în locul ei. Broșe, gulere, aplicații pentru cămăși, pălării fascinator și accesorii de păr.

 

Ne-am cunoscut la una dintre galele finalului de 2018 și m-a impresionat, pe lângă accesoriul pe care-l purta la cămașă,  prin ceva ce vezi mai rar în ziua de azi, cu atât mai mult la gale și în lumea mondenă. Bun-simț și modestie.

 

Ioana are un bun-simț și o liniște interioară care nu fac decât să-i accentueze  dorința de a NU ieși în evidență. Am povestit mult atunci, fiindcă filosofia ei de viață s-a lipit de convingerile mele: să faci mult cu puțin și să-i ajuți și pe alții să o facă. Să reinventezi o garderobă clasică prin câteva accesorii simple și de efect. Să ajuți o femeie să-și facă mai facile alegerile vestimentare din fiecare zi, fără să ceri o avere pentru asta.

 

Ioana are un mod instinctiv de a privi moda și tendințele, ca pe un instrument de simplificare a vieții, nu de complicare: cum să faci să-ți fie ușor. De la asta pornește totul. Poate și fiindcă ea nu vine din modă, ci dintr-un domeniu mult mai tehnic: domeniul farmaceutic.

 

După ani petrecuți în mediul „corporate”, și-a făcut exit-ul din fosta ei viață și a plecat într-o croazieră. De acolo s-a întors cu o idee: să creeze accesorii frumos-lucrate  și accesibile ca preț, prin care femeile să poată purta aceeași ținută de mai multe ori, făcând-o să pară mereu altfel.

 

A numit-o „Fleurs de Papillons” și a creat, din start, aproape 500 de modele diferite, pentru că și femeile sunt diferite și își doresc fiecare altceva. Alte modele, alte culori, alte texturi, alte forme. Mi-au plăcut atât de tare ideea și atitudinea Ioanei încât mi-am dorit să scriu despre acest brand românesc și despre felul în care o idee simplă, pornită în joacă, poate face mult.

 

Sper să vă placă și vouă povestea așa cum mi-a plăcut mie, pentru că e despre simplificare și esențializare: moda trebuie să te facă să trăiești mai simplu, nu să te îndoiești în fiecare secundă de cine ești și cum ar trebui să fii. E o joacă frumoasă pentru suflet, nu examenul de capacitate al vieții.

FINE SOCIETY: De unde a început povestea „Fleurs de Papillons” și de unde ideea de a crea multe accesorii, diferite și migăloase?

Ioana: Ideea creării unor accesorii versatile – purtabile și totuși diferite de ceea ce există în colecțiile brandurilor fast-fashion – a început să se contureze în timpul unei călătorii pe mare. O călătorie pur și simplu terapeutică, care mi-a oferit privilegiul de a petrece timp de calitate doar cu propriile mele gânduri. Un timp care, pe vremea când lucrăm în mediul corporate, era bine-drămuit și de cele mai multe ori foarte limitat. 

 

Poate părea ușor clișeistic, însă o croazieră chiar îți poate schimba viața. Te îmbarci cu un bagaj plin, pentru a fi sigur că de-a lungul călătoriei ai la tine tot ce îți trebuie. Când debarci de pe vas, constați că de fapt tot ceea ce îți era necesar era experiența în sine.  

  

Nu sunt o victimă a modei, însă mereu mi-au plăcut frumosul și frumusețea. Indiferent că e o interpretare la pian, un concert rock, o piesă de teatru sau un accesoriu cu însemnătate. După ce am renunțat la activitatea corporate, mi-am petrecut un an călătorind și descoperind locuri încărcate de povești. Așa am ajuns și la bordul unui imens vas de croazieră, de pe care mi-am dorit să plec și cu o amintire fizică, un obiect, ceva palpabil care să îmi aducă aminte de zilele petrecute în larg. 

 

Însă în afară de tricouri, șepci sau brelocuri, nu am găsit nimic de interes în magazinele aflate la bordul vasului. Atunci a început să se contureze ideea accesoriilor Fleurs de Papillons: ceva mic, care să încapă în orice bagaj, care să poată fi purtat la diferite ținute de zi, după-amiază sau seară, care să bucure privirea prin frumusețe, dar care să fie și util în garderobă.  

 

 

 

 

Practic, aveai nevoie de un accesoriu care să-ți învioreze garderoba

În ultimii ani mi-am propus să valorific din ce în ce mai mult hainele din dressing pe care le iubesc și să nu îmi mai aglomerez spațiul cu ‘amoruri’ de-un sezon. La fel ca mine cred că sunt mii de alte femei. Nu îți poți cumpăra la fiecare ocazie specială o rochie de seară nouă și nici nu îți poți sufoca dulapul cu 30 de cămăși office croite aproape identic. 

 

În schimb, poți avea un sertar bine pus la punct cu accesorii care îți transformă instant ținuta, care îi adaugă o notă specială și o fac să fie altfel, neforțat. Și care mai presus de toate sunt accesibile, marea lor majoritate costând mai puțin decât două bilete la film sau decât o masă în oraș.  

  

Lucrând ani de zile la birou știu ce înseamnă să te îmbraci office. Nu doar că te simți că într-o uniformă, ci intervine plictisul, rutina. Pur și simplu nu mai găsești plăcerea de a purta hainele, de a te privi în oglindă, de a te admira. Tot ce știi este că trebuie să te îmbraci corect și să ajungi cât mai repede la program. 

 

Prin accesoriile Fleurs de Papillons mi-am dorit să redau femeilor cochetaria de odinioară, bucuria de a se prezența celor din jur radioase, încrezătoare și elegante. Și nu în ultimul rând, de a se diferenția într-o masă amorfă.  

 

 

 

 

Care a fost primul accesoriu pe care l-ai făcut și unde l-ai purtat?

Primul accesoriu „Fleurs de Papillons” l-am creat special pentru gazda unui concert de muzică clasică și a fost realizat din satin cu inserții de dantelă și un accesoriu metalic spectaculos. Am avut atât de multe emoții încât părea că eu urma să urc pe scenă. Și într-un fel chiar așa a fost. Momentul cu pricina a însemnat practic debutul public al brandului.  

 

 

 

 

Vii dintr-o lume total diferită: farmacia. Cât de dificilă a fost pătrunderea pe un domeniu complet nou: de la gasirea materiei prime până la know-how-ul de producție?

Întreg procesul de producție a fost o reală provocare. Știam foarte bine ce-mi doresc, mai puțin detaliile tehnice și modalitatea de a realiza acele modele la care visam cu ochii deschiși. Ca să-ți dau un exemplu: cel mai dificil se comportă anumite tipuri de panglici sau de danteluri, și nu de puține ori am întâmpinat probleme de compatibilitate cu anumite texturi. 

 

Sunt probleme pe care a trebuit să le gestionez “the old way”, făcând și refăcând, deoarece nimeni nu te învață aceste lucruri și nici materiale de studiu pe tema asta nu există. Eu sunt o persoană prin definiție intuitivă, mă bazez mult pe instinct și fler. Nu știu dacă acesta este sau nu un atu în business, dar pentru mine contează mai mult ceea ce simt decât statisticile.  

  

Dacă stau bine să mă gândesc, găsirea celor mai potrivite materiale a fost cea mai dificilă parte, deoarece a implicat multe nopți de research pe internet și zile petrecute în magazinele fizice de specialitate. Din fericire, în momentul de față avem furnizori stabili și de încredere, în principal externi: Italia, Slovacia, Slovenia etc. 

  

În ceea ce privește know-how-ul, acesta a venit treptat, prin exercițiu și prin experiență acumulată zilnic în atelier. Mai precis am testat, făcut și refăcut, până în clipa în care m-am declarat mulțumită de calitatea produsului. 

 

 

Cât durează realizarea unui accesoriu, de la concepția teoretică până la confecționatul efectiv? 

Înainte de toate, îmi imaginez modelul, forma și culoarea accesoriului, iar apoi îmi procur materialele. În funcție de complexitate, realizarea unui accesoriu poate dura de la câteva ore la câteva zile. Întregul proces de lucru implică multă răbdare, deoarece se desfășoară în mai multe etape: concepția teoretică, realizarea schițelor, verificarea stocului de materiale, croirea efectivă, realizarea ajustărilor, verificarea produselor, ambalarea acestora și etichetarea. Toate se cer respectate cu strictețe, astfel încât produsul final să întrunească toate standardele de calitate. Echipa Fleurs de Papillons verifică fiecare accesoriu în parte atât după ce este finalizat, cât și înainte de  fi livrat către client.

 

 

 

 

De ce ai atât de multe produse diferite pe site? Sunt câteva sute de modele. Nu ar fi fost mai simplu să rămâi la câteva piese de bază?

Fleurs de Papillons” este copilul meu, pe care îl iubesc necondiționat și îmi doresc să-l văd crescând cât mai frumos cu putință. Nu am creat acest brand pentru o lună sau un an, ci l-am gândit pentru o viață. De aici și numărul mare de referințe, de modele cât mai variate și originale. 

 

Mi-am dorit ca orice femeie să găsească la „Fleurs de Papillons” cel puțin o soluție la dilemele vestimentare zilnice, indiferent de stilul personal, de mediul în care lucrează sau de vârstă. Iar pentru a facilita selecția, am organizat accesoriile în colecții distincte, în funcție de stil și de ocazia în care pot fi purtate: office, casual, gală și pălării tip fascinator.  

  

Important pentru mine este să acopăr cât mai multe ipostaze din viața unei femei în ceea ce privește vestimentația, să-i ofer alternative concrete și să-i simplific misiunea de a fi mereu pusă la punct și aranjată. Aproape zilnic concep produse noi și este suficient să vizionez un film sau să citesc o carte pentru mă simți inspirată și dornică să-mi materializez ideile.  

 

 

Care a fost cel mai „greu” produs de pana acum, ca dificultate tehnica? 

Cea mai complicată piesă pe care am realizat-o a fost una de gală și am lucrat la ea aproximativ șase ore. Am folosit mai multe tipuri de materiale – dantelă, satin, catifea – și accesorii metalice, care din punct de vedere tehnic nu au fost tocmai ușor de alăturat.

 

Mi-am dorit un accesoriu de inspirație victoriană, care să transmită încredere, eleganță și unicitate. Și care să o înnobileze pe cea care îl poartă. Cu toții avem nevoie de asta, nu-i așa?  

Accesoriile „Fleurs de Papillons” se găsesc pe site-ul oficial al Ioanei.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK