Despre tot ce-i fin și fain

De ce îmi place atât de mult serialul YOU de pe Netflix

By 1 noiembrie, 2021Lifestyle
read time 4 min
 
1 noiembrie, 2021

De ce îmi place atât de mult serialul YOU de pe Netflix

N-am nicio treabă cu Netflix, adică nu avem niciun proiect împreună, dar am așteptat cu sufletul la gură sezonul al treilea din YOU și continuarea poveștii lui Joe Goldberg, cel mai citit criminal din istoria televiziunii. Am explicat mai jos de ce.

by

Sunt mare fană YOU, serialul de pe Netflix, și abia am așteptat sezonul al treilea.

 

De fapt, ca să respectăm adevărul istoric, YOU nu a fost de la început serial Netflix.

 

A pornit în 2018 pe canalul american Lifetime, bazându-se pe seria de cărți a autoarei Elizabeth Kepnes (”You” și respectiv „Hidden Bodies”), fiind ulterior preluat de Netflix, unde a și atins succesul global.

 

 

Câteva persoane m-au intrebat pe Instagram de ce imi place un serial despre un ucigaș și ce îmi place atât de tare la el.

 

Haha. Totul.

 

Tocmai despre asta e vorba.

YOU nu e “un serial despre un ucigaș”, deși Joe e un fel de Dexter mai șarmant, cu abonament la bibliotecă.

 

Este, însă, mai mult decât atât, iar partea… violentă a vieții lui e doar pretextul pentru o analiză la fel de dură a lumii.

 

Ca introvertit inadaptat și profund traumatizat de oameni, Joe îi observă, iar natura sa de “stalker” absoarbe detalii care duc la concluzii nemiloase.

 

Dincolo de obsesiile pentru personaje de gen feminin, gândurile lui Joe – partea mea preferată din tot scenariul – sunt genul de lucruri pe care ni le spunem cu toții în cap.

 

Sunt concluzii despre oameni falși, lucruri de complezență, ipocrizii și lucruri anapoda pe care incercăm să le trecem cu vederea, ca să ne potrivim în lumea asta, așa cum e ea.

 

Primul sezon s-a desfășurat la New York, al doilea în Los Angeles, iar al treilea are loc într-un oraș fictiv de lângă Silicon Valley, Madre Linda, unde toată lumea mănâncă „fără zahăr”, face coaching și are o viață aparent perfectă.

 

Cele trei contexte sunt perfecte pentru o analiză deloc flatantă a societății, fiindcă Joe nu iartă nimic – nici la propriu, nici la figurat.

 

De la metehne și obsesii contemporane, de la mămicile perfecte și cuplurile “ideale” până la ceea ce oamenii vor să ascundă și să denatureze despre ei.

 

Poate Joe ascunde o existență paralelă de criminal, dar nu e singurul care are o viață dublă în acest serial. Doar că a lui este mai întunecată decât a altora.

 

Din YOU imi plac la nebunie și concluziile lui Joe despre cărți și felul în care oamenii care nu se adaptează la lumea din jur pot evada în ele.

 

Cărțile sunt refugiu, consolare, vindecare, sunt multe lucruri în acest serial. Ele închid și deschid totul, sunt cheia de boltă a poveștii.

 

Îmi place enorm și actorul principal, Penn Badgley, care joacă fabulos rolul de sociopat fermecător, dar mai ales imi place modul in care acest serial reușește să strecoare, pe lângă ficțiunea captivantă, multe adevăruri despre lumea de azi.

 

Cum ar fi că întunericul nu se naște singur, nu e o gaură neagră care se cască din neant.

 

Întunericul vine tot prin oameni, iar copilăria brutală a lui Joe o dovedește.

 

YOU e o plăcere (ne)vinovată dar mai ales e o temă de gândire livrată mai puțin convențional.

 

E un serial pe care îl iubești sau îl urăști, dar gândurile pe care le “zgândăre” în mintea ta vor rămâne multă vreme.

 

Abia aștept sezonul al patrulea, care se va desfășura la Paris (Mon Dieu!). Din păcate fără personajul Love, interpretat magistral de Victoria Pedretti.

 

Vom vedea!

***

Pentru mai multe personaje, povești și inspirații, mă puteți urmări și pe contul meu de Instagram.

Foto: Netflix