Despre tot ce-i fin și fain

Documentarul despre Leonard Cohen și Marianne: o poveste care îți frânge inima

By 14 octombrie, 2021Lifestyle
read time 4 min
 
14 octombrie, 2021

Documentarul despre Leonard Cohen și Marianne: o poveste care îți frânge inima

Documentarul „Words of Love”, despre povestea de dragoste dintre Leonard Cohen și Marianne, cea mai longevivă prezență feminină din viața lui, este o recapitulare poetică și teribil de frumoasă a devenirii lui ca artist. Dacă ai iubit muzica sau scriitura lui Cohen, te va atinge direct în inimă.

by

Documentarul “Words of Love” este centrat pe viața lui Leonard Cohen și pe povestea lui de dragoste cu Marianne, femeia care i-a inspirat melodia “So Long, Marianne”.

 

Melodia e aceasta:

 

Documentarul e sfâșietor de frumos și de trist și te transportă în soarele magic al insulei Hydra, în anii ‘60.

 

Destinație a celor care nu se potriveau nicăieri – artiști, neînțeleși, depresivi – Hydra pare un loc în afara timpului. Acolo toți găsesc o oază de fericire, dar când se avântă înapoi în lumea reală, impactul îi frânge în bucăți.

 

“În fiecare zi, când mă trezesc, mi-aș dori să fiu acolo. Nu mi-am dorit niciodată să fiu nicăieri altundeva decât în Hydra”.

Acolo, Cohen a scris cărți și a compus melodii, dar și-a trăit și iubirea cu Marianne, o femeie cu un copil mic, traumatizată de prima căsnicie și care nu își vedea propria frumusețe până l-a cunoscut pe el.

 

“Făcea femeile să se vadă frumoase, să se descopere, dar nu se putea dărui niciuneia”, povestește o prietenă, în documentar. “Ai văzut vreodată vreun poet care să fie un soț bun?”.

 

 

Născut într-o familie înstărită, cu o mamă pe care prietenii o descriu “splendidă, dar nebună complet”, Cohen a fost el însuși un spirit genial, dar întunecat.

 

Pentru fiecare spectacol sold-out pe marile scene ale lumii, mergea să cânte gratis într-un azil pentru probleme mintale, spunând că există empatie între muzica lui și “niște oameni care au fost atât de înfrânți de viață”.

 

Într-o cumplită ironie, fiul lui Marianne, micuțul Axel din documentar, a ajuns să-și petreacă cea mai mare parte a vieții într-un astfel de azil.

 

Cohen mi-a părut mereu din altă lume si l-am înțeles mai bine după acest film realizat chiar de unul dintre iubiții lui Marianne, Nick Broomfield.

 

Deși ea și-a refăcut viața, “o parte din inima ei a rămas mereu căsătorită cu Cohen”.

 

De altfel, cei doi au murit la 3 luni distanță, iar Leonard i-a trimis, pe patul ei de moarte, o scrisoare de rămas bun, spunând că “vine pe urmele ei, atât de aproape încât o prinde de mână”.

Am avut privilegiul să-l văd pe Cohen live în Chicago și până azi rămâne unul dintre momentele de grație ale vieții mele. Am scris despre el în „Mulțumesc pentru tot, domnule Cohen!”

 

Poate de asta am plâns un pic la finalul documentarului. Poate un pic mai mult.

 

Dacă ai iubit muzica lui, nu ai cum altfel.

Vă las trailerul mai jos. Eu am văzut documentarul pe Netflix:

Pentru mai multe idei și inspirații, mă puteți urmări pe pagina mea de Instagram.

Foto: Nick Broomfield (Words of Love)

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK