Despre tot ce-i fin și fain

E grozav să dăm „share”, dar e și mai grozav să facem ceva

By 13 septembrie, 2021Lifestyle
read time 4 min
 
13 septembrie, 2021

E grozav să dăm „share”, dar e și mai grozav să facem ceva

La o căutare pe Google, găsești câteva sute de meme-uri legate de mutrițele simpatice ale vidrelor. Mai mult decât un share, de data asta putem face ceva să le ajutăm efectiv: alergând pentru ele.

by

*** Această poveste face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Fine Society & Sun Plaza, despre evenimente culturale și de lifestyle care se întâmplă în București. ***

I love you like no OTTER”, cu imaginea a două vidre pupându-se delicat pe botic și alte meme-uri simpatice fac parte din ceea ce Pinterest numește „Best 100 Otter Memes”.

 

Vidrele, la fel ca pisicile, câinii și alte animăluțe adorabile, sunt protagonistele multor share-uri și like-uri pe care le dăm zilnic în social media.

 

Eu una, ca iubitoare de animale, mă număr clar în publicul-țintă al acestui tip de informație, fie că e vorba despre poze amuzante sau apeluri de ajutor.

 

Doar că a fi iubitor de animale nu înseamnă doar a da like și share, chiar dacă asta ajută enorm la conștientizarea anumitor subiecte.

 

Contează să contribui activ: să donezi (oricât de puțin), să faci voluntariat (dacă poți),  să semnezi și o petiție când e cazul, să faci și ceva dincolo de dat mai departe.

 

Anul acesta, pe 26 septembrie, putem face ceva dincolo de „like si share”, pentru vidrele din meme-urile pe care le distribuim cu atât de mult zel. Să alergăm pentru ele. 

 

Sau, dacă nu putem alerga, măcar să respectăm mai mult locul în care ele trăiesc: Parcul Natural Văcărești, considerat o deltă în miniatură.

 

Acest spațiu unic, care se află chiar sub nasul nostru, ni s-ar părea brusc interesant dacă s-ar afla în altă țară sau dacă am citi despre el într-un ghid: o deltă în mijlocul unei capitale. Sună inedit, nu? Și totuși noi avem așa ceva în peisajul nostru cotidian.

 

Tot inedit, avem și o competiție de alergat care trece exact prin inima acestui parc.

 

De 3 editii incoace, la Sun Challenge Văcărești, organizat de Sun Plaza, sportivii aleargă pentru o cauză, reprezentată de una dintre cele 170 de specii de păsări din parc, pentru țestoasele și vidrele care își au habitatul natural aici. 

 

Anul acesta, se aleargă exact pentru adorabilele vidre din ecranele smartphone-urilor noastre.

 

Am scris despre Sun Challenge în ultimii ani, făcând excepție 2020 când, din motive obiective, competiția nu s-a mai ținut. În 2019, s-a alergat pentru țestoasa de apă.

 

Mai ales ca iubitor de animale, este un proiect drag mie, având în vedere scopul final: strângerea de fonduri pentru conservarea unui habitat natural al speciilor protejate, într-o țară în care se face mult prea puțin pentru necuvântătoare.

 

Așadar… când? Pe 26 septembrie, ora 8:00, cu pornire de pe Esplanada Nord a centrului comercial Sun Plaza. 

 

Ce se va întâmpla cu banii?

Se va construi o vizuină pentru vidrele din parc, se vor monta camere video pentru monitorizarea lor, se va igieniza zona (vidrele iubesc curățenia!) și se vor realiza inclusiv acțiuni de informare pentru publicul larg și pentru copii, în care specialiști vor povesti despre importanța vidrei pentru zonele umede.

 

Cum poți contribui?

Fiecare participant poate alege una dintre cele trei distanțe, de 5, 10 sau 21 de kilometri, iar toate încasările aferente vor merge către Asociația Parcul Natural Văcărești, care va folosi banii în scopurile de mai sus.

 

Eu ce fac?

Dincolo de acest articol, eu una m-am înscris, am plătit contribuția și voi vedea dacă sunt „aptă” efectiv de alergat până atunci.

 

Am un deget de la picior semi-rupt, am mai povestit pe Instagram despre asta, dar să vedem cum merg lucrurile până pe 26 septembrie.

 

Însă de înscris m-am înscris oricum, am plătit taxa și mă bucur că banii vor merge la vidre.

În cel mai rău caz, voi merge la pas și mă voi bucura de imaginea idilică a parcului Văcărești.

 

Te poți înscrie și tu AICI și poți vedea mai jos cum a fost ediția 2019 și care este atmosfera acestui eveniment solar:

Foto: Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK