Despre tot ce-i fin și fain

Extravaganța lui Salvador Dali încape într-o sticlă de parfum

By 15 februarie, 2017Lifestyle
read time 3 min
 
15 februarie, 2017

Extravaganța lui Salvador Dali încape într-o sticlă de parfum

Salvador Dali a creat tablouri și bijuterii fascinante, iar iconografia lui suprarealistă își găsește mereu noi moduri de expresie. Cea mai nouă: Dalí Haute Parfumerie, o serie de parfumuri inspirate de simbolurile Dali.

by

Oricât am vrea să credem că un parfum ne convinge strict cu mirosul și chimia lui pe piele, realitatea este alta. Primul contact este vizual și de multe ori mi s-a întâmplat să mă îndrept instinctiv, într-un magazin, către acele sticle care mi se păreau mai interesante, fără să am idee de brandul respectiv sau de miros.

 

Firește, nu cumperi un parfum doar datorită sticlei, dar un design deosebit înlesnește drumul către un produs care altfel s-ar pierde poate în decor. Nu există vreun astfel de pericol cu Dalí Haute Parfumerie, pe care le-am observat de cum am intrat în spațiul Elysee Gallery. Și sunt cel puțin câteva sute de sticle diferite în încăperile concept-store-ului de pe Calea Victoriei, deci nu e puțin lucru.

 

Cele cinci sticle au o formă simplă, geometrică, dar capacul iese instantaneu în evidență, cu referință la emblemele lui Salvador Dali: ochiul, pocalul, fluturele, mâna și ceasul. Toate au fost explorate de faimosul suprarealist catalan atât în tablouri cât și într-o colecție de bijuterii actualmente expuse într-un muzeu din Figueres, Catalunya, orașul natal al lui Dali.

dali-haute-parfumerie

 

Ce legătură are Salvador Dali cu parfumurile?

ode-to-love-daligramme-bags-by-lancel_1-1

În 1983, Salvador Dali își lansa primul parfum, un tribut adus Galei, soția și muza lui, de care era atât de îndrăgostit încât a creat și un alfabet special în onoarea ei (regăsit pe modelul de poșetă ,,Daligramme” al casei franceze de modă Lancel).

 

tumblr_nn5mjiuoza1s5u2cno1_1280

 

Cu câțiva ani înainte, în 1981, schițase o sticlă de parfum inspirată de buzele și nasul Afroditei, din tabloul său „Apariția Afroditei din Knidos” și, la momentul lansării parfumului, a transformat acel desen într-o serie limitată de sticle din cristal.

 

Fast-forward către 2016, parfumierul Alberto Morillas (despre ale cărui creații am mai scris AICI) dă naștere esenței „Tristan și Isolda”, inspirată atât de străvechea legendă celtică, cât și de pocal ca simbol al lui Dali. Mitul sună cam așa: Tristan îl ucide pe fratele Isoldei, iar aceasta, din răzbunare, îi oferă un pocal cu otravă cu gândul de a-l ucide. Prin minune, otrava se transformă într-o poțiune a iubirii, pe care Morillas și-o imaginează ca o combinație de vanilie și ylang-ylang.

calice-de-la-seduction-eternelle-ambient

 

Celelalte parfumuri ale colecției:

7571a9c6ca1d109a1e8d4a0f3a8fb253

 
regard-scintillant-de-mille-beautes

 

Regard Scintillant de Mille Beautés

Pornind de la Ochiul Dalinian, Alberto Morillas a creat un parfum elegant si misterios, înnobilat cu note puternice de trandafir turcesc.

fluidite-du-temps-imaginaire

 
melodie-du-cygne-de-la-main

 

Fluidité du Temps Imaginaire

Inspirat de bijuteria “Persistența memoriei”, creată în 1949 și reprezentând timpul care se topește.

Mélodie du Cygne de la Main 

Inspirată de bijuteria «Mâna cu vene de frunză», din aur galben, smarald si rubin, gândită de Salvador Dalí în 1949.

voyage-onirique-du-papillon-de-vie

 

Voyage Onirique du Papillon de Vie

Fluturele care tronează pe capacul flaconului este inspirat de bijuteria «Pocalul vieții», din 1965, dar este un simbol recurent în estetica lui Salvador Dali.

landscape-with-butterflies

 

Parfumurile Dalí Haute Parfumerie se găsesc numai în magazinele Elysee și în magazinul online Elysee.