Despre tot ce-i fin și fain

Sticluțe de parfum într-un budoir baroc: Aedes de Venustas

By 22 ianuarie, 2017Lifestyle
read time 2 min
 
22 ianuarie, 2017

Sticluțe de parfum într-un budoir baroc: Aedes de Venustas

Mintea pune întrebări, dar inima știe răspunsurile. Acesta este laitmotivul a doi newyorkezi, Karl Bradl și Robert Gerstner, care vând esențe de parfum cu suflet baroc, din 1995 încoace.

by

Când descopăr un parfum, pentru mine chiar contează povestea de culise: universul creatorului lui, referințele de pe Inspiration Board, vizualurile pe care și le-a imaginat, conceptele pe care a încercat să le pună în scenă. De asta, când am mirosit ,,Grenadille d’Afrique”, cel mai nou parfum Aedes de Venustas, am încercat să simt mai mult decât notele de lemn, fum, cremene și vanilie.

 

Am încercat să intru în povestea unei păduri de abanos african, inspirația maestrului parfumier Alberto Morillas, pe care am avut ocazia să-l intervievez de două ori, în 2012 și în 2016, în ambele dăți la Florența, unde lansa parfumuri pentru o altă casă cu care lucrează, Salvatore Ferragamo.

 

Morillas este o adevărată legendă în lumea parfumeriei și una întemeiată pe realizări concrete și notabile. Din imaginația și ,,nasul” lui au ieșit CK-One de la Calvin Klein, Pleasures de la Estée Lauder, Must de la Cartier, Aqua di Gio de la Armani, Pi de la Givenchy, Flower de la Kenzo, Daisy de la Marc Jacobs, Miracle de la LancÔme, L’Eau d’Issey Florale de la Issey Miyake, Belle d’Opium de la Yves Saint Laurent și încă alte zeci de nume de parfumuri care au vândut sute de mii de sticle în toată lumea.

 

Hâtru și relaxat, Morillas a fost mereu un interlocutor ideal pentru orice căutător de povești. E sincer, direct, face glume și nu se ia în serios. „Soției mele nu-i plac toate creațiile mele“, mi-a mărturisit în interviu. „Nici nu trebuie să-i placă, atunci când vine vorba de parfum trebuie să fii foarte egoist“.

Are deplină dreptate: alegerea parfumului este un demers eminamente egoist și, chiar dacă undeva în minte se află și dorința de a le fi pe plac celor din jur, decizia finală trebuie să se raporteze strict la noi înșine, la propriile gusturi și la povestea cu care simțim că ne identificăm cel mai tare.

 

 

,,Grenadille d’Afrique” a fost gândit ca o aventură prin pădurile de abanos african, unde la fiecare pas apare un nou miros care să te afunde și mai tare înspre inima pădurii.

 

Parfumul are note de lemn, fum, pământ și cremene, completate de vanilie și acorduri calde de labdanum.

grenadille-dafrique-3

 

Pe lângă Grenadille d’Afrique (,,grenadille” este fructul pasiunii), brandul Aedes de Venustas – care înseamnă ,,Templul Frumuseții” – are în portofoliu câteva parfumuri care vin la pachet cu alte povești.

,,Iris Nazarena”.

 

Are la bază o specie rară de Iris Bismarckiana, cunoscută și ca ,,Iris Nazarena”, originară din munții din estul Nazaretului. Având în vedere originea sa geografică, este considerată o floare mistică, iar coloristica impresionantă contribuie la fascinația parfumierilor. Petalele sunt maro, mov și alb și emană un miros delicat-pudrat.

 

Pe lângă Iris Nazarena, parfumul este un mix de ambretă cu note de pară, trandafir și mosc, imaginea care a servit drept inspirație fiind cea a zorilor care tocmai se ridică. În 2014, parfumul a primit premiul cel mare al Fragrance Foundation, pentru ,,Perfume Extraordinaire”.

iris_nazarena_bright-background_no-text

 

 

,,Oeillet Bengale”.

 

Garoafa care își dorește să devină trandafir. Un parfum efervescent și pudrat, care explorează multiplele fațete ale unui trandafir, adăugând note condimentate pentru un element-surpriză.

oeillet_bengale_still-life-3

 

,,Copal Azur”.

 

Hipnotic, spiritual și puternic, este un parfum inspirat de o plajă imaginară din paradis, care deschide poarta către rai. Notele de tămâie domină peisajul olfactiv, iar ingredientul care dă numele parfumului, rășina de copal, este una dintre cele mai misterioase și complexe esențe din lume.

 

Încă din vremea mayașilor, rășina de copal era considerată hrană a zeilor, remediu pentru tămăduirea corpului și a minții și element vital pentru reechilibrarea chakrelor. Pentru că rășina de copal nu poate fi folosită ca ingredient în parfumerie, notele de bază sunt date de combinația a trei extracte diferite de tămâie (frankincense).

copal-azur-euro-format-high-rez

 

Parfumurile Aedes de Venustas se găsesc în exclusivitate în România în magazinele Elysee și AICI.

Foto: Aedes de Venustas

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK3 Comments

  • Iulia spune:

    Buna Diana,

    Am citit cu interes postul tau. Poate ca intrebarea mea nu se incadreaza foarte bine, insa incerc. Sunt in cautare de un parfum cu un miros de tabac, lemn, ambra, cu iz masculin, nu dulce. Imi poti recomanda cateva sau un brand? Multumesc

    • Buna! Nu sunt o experta, dar iti spun care imi place mie si se potriveste: Comandante de la Xerjoff. Dar cel mai bine mergi la Elysee, Madison sau Beautik (sau toate trei) si incerci mai multe variante. Trebuie sa gasesti parfumul care sa-ti ,,vorbeasca”:)

  • Anca spune:

    Am „mirosit” articolul cu toate simțurile. Ne surpinzi sufletul cu povești atât de frumoase (ca de obicei, de altfel)!