Despre tot ce-i fin și fain

Gioia Placuzzi și arta bijuteriilor Sicis, din micromozaicuri prețioase: „Lumea întreagă este un mozaic”

By 12 decembrie, 2022Culture, Lifestyle
read time 10 min
 
12 decembrie, 2022

Gioia Placuzzi și arta bijuteriilor Sicis, din micromozaicuri prețioase: „Lumea întreagă este un mozaic”

Pornit din Ravenna, capitala internațională a mozaicurilor de artă, Sicis Jewels a readus în lumea contemporană meșteșugul de artă și tehnicile vechi de manufacturare a micromozaicurilor. Am stat de vorbă cu Gioia Placuzzi, creatoarea Sicis Jewels, despre locul pe care-l mai are istoria într-o lume a consumului rapid.

by

De fiecare dată când scriu despre branduri internaționale din lumea luxului, există un element care mă cucerește încă dinainte de a afla povestea: ideea de continuitate.

 

Casele italiene sau franceze de tradiție au beneficiul continuității dinastice: o generație începe, iar cealaltă continuă, o ciclicitate de neconceput pentru noi, într-o țară care a fost silită să ia mereu de la capăt totul.

 

În septembrie 2021, când brandul Sicis Jewels s-a lansat în România, la Orologeria Galt, am scris despre modul în care această casă a reînviat meșteșugurile străvechi ale mozaicurilor de Ravenna:

 

SICIS: o familie din Ravenna a înviat meșteșugul mozaicurilor bizantine sub formă de bijuterii unicat

Un an mai târziu, mai precis cu câteva săptămâni în urmă, am avut ocazia să o cunosc pe Gioia Placuzzi, moștenitoarea imperiului Sicis și creatoarea Sicis Jewels.

 

Tatăl ei, Maurizio Placuzzi, a pornit în 1987 o afacere globală cu mozaicuri pentru amenajări interioare în Ravenna, readucând la viață arta mozaicurilor bizantine.

 

Placuzzi a reînviat arta mozaicurilor bizantine, iar creațiile Sicis se regăsesc acum în toată lumea: de la decorațiunile interioare din Burj al Arab până la colecțiile muzeului Victoria & Albert din Londra.

 

Fiica lui Maurizio, Gioia Placuzzi, a absolvit facultatea Bocconi din Milano și, combinând educația de business cu studiile de gemologie și pasiunea personală pentru mozaicuri, a început un nou capitol în istoria brandului Sicis, construind o divizie de bijuterii fine.

 

De la mozaicurile mari, care acopereau metri pătrați, Gioia a dus meșteșugul de Ravenna în zona lucrului microscopic și exclusivist: bijuterii realizate manual, din piese minuscule și multicolore de micromozaic, presărate cu pietre prețioase.

 

 

Într-un singur an de când Sicis Jewels se află în România, piața românească s-a dovedit a fi extrem de receptivă la creațiile brandului.

 

A fost o surpriză plăcută, fiindcă piesele Sicis nu sunt bijuterii convenționale și au nevoie de o clientelă educată, care să le poată prețui cu adevărat.

 

Ca să înțelegi de ce o bijuterie Sicis arată într-un anumit fel și este realizată din anumite materiale, după tehnici precise, trebuie să ai măcar cunoștințe minime de istoria artei, de istorie a lumii, de meșteșug și eleganță.

 

Mulți oameni văd doar un produs plin de culoare, viu și spectaculos, dar în spate e multă istorie și artă, fiindcă meșteșugul mozaicurilor din Ravenna este unul migălos și bazat pe multă manualitate.

 

Gioia Placuzzi este un exemplu elocvent despre cum educația timpurie își pune amprenta asupra viitorilor adulți și despre cum mediul în care trăim ne „molipsește” de frumusețe.

 

A crescut într-un mediu artistic, înconjurată de mozaicuri, de colecții de artă și de oameni creativi, într-un oraș care este oricum un mare muzeu în aer liber.

 

Gioia vorbește cu lejeritate despre drumul ei actual ca bijutier, spunând că tot ce a făcut a fost să ia elementul fundamental ale lumii în care-și petrecuse copilăria – mozaicurile – și să-l ducă de la mare la mic, la cât de mic și de prețios se poate.

 

”Mozaicul este omniprezent în viață, viața însăși e un mozaic”, crede Gioia. Sună filosofic, dar e o realitate concretă: „Dacă zbori cu avionul și te uiți în jos, lumea pare un mozaic. O bibliotecă poate fi și ea un mozaic. Mozaicul poate fi de la ceva imens, care să acopere kilometri, până la o bijuterie pe care o pui pe un deget”

 

Materia primă a mozaicurilor o reprezintă așa-numitele „tessere”, acele bețe din sticlă solidă, care au reprezentat în copilărie jucăria predilectă a Gioiei. ”Tata îmi dădea tessere colorate și eu le strângeam într-o cutie de bijuterii”, își amintește ea.

 

Pentru că tatăl ei este un colecționar de mozaicuri antice de Ravenna, una dintre activitățile predilecte din copilărie, ca tată și fiică, erau plimbările la Veneția, prin magazinele de antichități, căutând piese rare, care fac și acum parte din colecția familiei.

 

Practic, lumea colorată a bijuteriilor Sicis de astăzi este lumea interioară a Gioiei, care și-a dezvoltat imaginația într-un univers al culorilor și al posibilităților nelimitate.

 

Deși la prima vedere bijuteriile Sicis sunt o explozie multicoloră, există și multe piese care pot îndeplini cu brio rolul „petei de culoare” care să anime o ținută sobră. Sunt „conversation starters”, piese care pornesc conversații și leagă conexiuni neașteptate între oameni tocmai datorită aspectului lor unic.

 

Dacă bijuteriile clasice încep de la o piatră specială în jurul căreia se conturează obiectul, la Sicis punctul de pornire îl reprezintă mozaicul.

 

„Pornim de la mozaic și de la intenția colecției, apoi găsim pietrele potrivite”, explică Gioia. „Să faci apoi potrivirea între mozaic și pietre este una dintre cele mai frumoase părți ale activității mele”.

 

 

Primul obiect pe care Gioia l-a creat pentru Sicis Jewels a fost ”Nuvola” (nor, în românește), o brățară fixă cu micromozaicuri care descriu un cer cu nori, punând în valoare arta micromozaicului.

 

Pasiunea Gioiei pentru brățările fixe vine de la o piesă din secolul XVII, văzută la Victoria & Albert Museum din Londra, o brățară rotundă care i-a rămas în minte și care, la momentul potrivit, i s-a părut o pânză perfectă pentru a exemplifica modul în care se îmbină texturile de micromozaic.

 

POVESTEA FLUTURILOR

 

Fluturii Sicis sunt parte din spiritul brandului, dar în același timp sunt printre piesele cel mai ușor de purtat, fiindcă se pot adapta la orice ținută.

 

Toate bijuteriile sunt gândite asfel încât să fie purtate în mai multe feluri – mai lungi, mai scurte, separat sau împreună – iar fluturele este special fiindcă e tridimensional și simbolic.

 

Colecția, denumită Nymphalia, a început cu un studiu al fluturilor și al modelelor pe care le au aripile lor în natură. Culorile și combinațiile sunt reale, desprinse din natură, nu sunt create de artizanii Sicis.

 

”Am spus mereu că micromozaicul este mediul care poate face dreptate naturii, fiindcă reproduce la scară mică o infinitate de culori. E cel mai bun mod în care te poți apropia de natură”, crede Gioia.

 

La interviul nostru, mi-a povestit că în acest moment lucrează la o piesă nouă, o bijuterie care urmează să fie cea mai importantă piesă Sicis Jewels pentru 2023, dar pe care nu a terminat-o încă fiindcă există ceva, un element, un detaliu, care nu o mulțumește pe deplin.

 

Nu știe încă ce anume, dar o să-și dea seama.

 

POVESTEA FUNDELOR

 

Colecția mea preferată de la Sicis este cea a fundelor tridimensionale, atât de frumos și realist conturate încât aproape ai instinctul să tragi de unul dintre capete și să te aștepți ca funda să ți se desfacă în palme.

 

Povestea fundelor este poate cea mai simbolică dintre toate colecțiile Sicis, fiindcă se leagă de un moment important din viața Gioiei: nașterea băiețelului ei.

 

”În Italia, când se naște un copil, părinții pun o fundă mare la ușă: albastră dacă e băiat și roz dacă e fată. Eu am iubit mereu fundele și când eram în spital, după naștere, mi-am dorit să creez o fundă din micromozaic care să celebreze nașterea fiului meu”, povestește ea.

„Urma să fie doar pentru mine, o bijuterie unicat, dar îndrăgostindu-mă de forma ei mi-am dat seama că putem face o colecție cu funde pe toate culorile”.

În România, bijuteriile Sicis se găsesc la Orologeria Galt.

Foto: Sicis

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK