Despre tot ce-i fin și fain

Girard-Perregaux și Aston Martin au lansat al doilea ceas împreună

By 30 octombrie, 2021Lifestyle
read time 4 min
 
30 octombrie, 2021

Girard-Perregaux și Aston Martin au lansat al doilea ceas împreună

Textura scaunelor unui Aston Martin și eleganța automobilelor britanice transpuse pe cadranul unui ceas elvețian iconic: Girard-Perregaux Laureato.

by

Primul ceas realizat de brandul orologer Girard-Perregaux în colaborare cu brandul auto Aston Martin s-a lansat în mai 2021 și a trecut ca un bolid de viteză care întoarce toate capetele.

 

Disponibil în doar 18 exemplare în toată lumea, modelul denumit Tourbillon with Three Flying Bridges – Aston Martin Edition părea că sfidează legile gravitației.

 

Am scris despre el aici: Girard-Perregaux a creat un ceas inspirat de automobilele Aston Martin.

 

 

Cel de-al doilea model rezultat din îmbinarea creativității celor două branduri a fost lansat săptămâna aceasta și este o reinterpretare în spiritul Aston Martin a modelului clasic Girard-Perregaux Laureato.

 

Denumit Laureato după filmul din 1967 cu Dustin Hoffman și Anne Bancroft – ”The Graduate” – dar fără vreo legătură directă cu pelicula respectivă, modelul a fost lansat în 1975 ca o variantă de ceas sport, dar cu un aspect elegant și cool.

Sau, mai bine zis, un ceas cu spezzatura, acel echivalent italian al cool-ului pe care diplomatul Baldassare Castiglione l-a consacrat în 1528 în cartea sa „Curtezanul” : „O anumită nonșalanță prin care pari că faci totul relaxat, fără niciun efort special”. 

Girard-Perregaux este un brand elvețian, însă denumirea de inspirație italiană a modelului se potrivește perfect în context.

Chiar dacă prima variantă de Laureato era un model cu mecanism quartz, pentru anii ’70 el reprezenta o nouă abordare la nivel de stil și tehnologie, așa că a devenit treptat un clasic.

 

În prezent, Girard-Perregaux este recunoscut în toată lumea și datorită acestui model, iar varianta realizată în colaborare cu Aston Martin preia elementele definitorii ale lui Laureato și le unește cu caracteristicile emblematice ale mașinilor Aston Martin.

 

Mai precis, cadranul noului Laureato este realizat într-o nuanță de verde aprins, încrustat cu modelul cusăturilor de pe scaunele Aston-Martin.

Romburile sunt, de fapt, varianta stilizată a inițialelor AM de la Aston Martin, iar verdele este culoarea clasică de competiție a britanicilor.

 

În perioada de început a curselor auto, la începutul secolului XX, fiecare țară participantă avea atribuită o anumită culoare care să o facă recognoscibilă în timpul competiției.

 

Mașinile franceze erau vopsite albastru, cele italiene în roșu, belgienele în galben, cele germane în argintiu, iar Marea Britanie avea atribuit acum-consacratul „British Racing green”, o nuanță de verde vânătoresc sau verde-pădure, cu care a apărut prima oară la Gordon Bennet Cup din Irlanda, în 1903.

 

Cu acest „British Racing Green”, Aston Martin a câștigat numeroase curse, una dintre cele faimoase fiind cursa de 24 de ore de la Le Mans, în 1959.

Până la mașinile de Formula 1 din prezent, Aston Martin păstrează același verde simbolic, pentru cunoscători.

 

Nuanța de verde profund de pe cadranul noului model Laureato este obținută printr-o tehnică specială, respectiv prin aplicarea vopselei de 21 de ori pe cadran, formând astfel șapte straturi de culoare. 

 

Conexiunile subtile dintre cele două branduri se observă și în forma cadranelor secundare, care evocă bordul unei mașini de curse, dar și a secundarului central, a cărui contragreutate se inspiră din detaliile modelelor Aston Martin DB5 și DB5.

 

Ceasul are un bezel octogonal, iar mecanismul – calibrul GP03300-0141 – este vizibil prin ceasul de cristal safir de pe spate.

 

Aceasta este o premieră pentru modelul de cronograf Laureato, care nu oferea până acum vederea asupra mecanismului.

 

Carcasa din oțel inoxidabil de gradul 904L – același tip folosit și pentru brățara ceasului – oferă o rezistență mai mare la coroziune și zgârieturi, având în același timp un aspect mai strălucitor și rafinat.

 

 

Modelul este disponibil în doar 188 de exemplare în toată lumea, iar în România găsiți brandul Girard-Perregaux la Orologeria Galt.

****

Pentru mai multe idei și inspirații, mă puteți urmări și pe pagina de Instagram.

Foto: Girard-Perregaux