Despre tot ce-i fin și fain

Hai să vorbim despre lucrurile profunde ale vieții

By 13 octombrie, 2022Culture
read time 4 min
 
13 octombrie, 2022

Hai să vorbim despre lucrurile profunde ale vieții

Când ai vorbit ultima oară despre fericire? Sau când ți-ai pus problema echilibrului dintre dorințele și responsabilitățile tale? Luna aceasta, avem șansa unor conversații prețioase cu doi oameni ai spiritului. Să nu o irosim!

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect amplu FINE SOCIETY X SUN PLAZA, despre evenimentele culturale și întâlnirile cu miez care au loc în zona de sud a Bucureștiului ***

Fiecare dintre noi are o relație diferită cu religia și nu despre asta vom vorbi în acest articol.

 

Unii dintre noi sunt credincioși practicanți, alții intră în biserică doar când au de purtat un dialog cu Divinitatea, alții consideră că au linia „directă” tot timpul, indiferent unde s-ar afla.

 

Nu există o singură cale, oricât am fi noi convinși că numai calea noastră este cea corectă.

 

Prin urmare, indiferent în ce pătrățel existențial ne regăsim fiecare în acest moment, spiritualitatea este o parte esențială a vieții. Nu suntem doar un corp, suntem și un spirit care are nevoie să fie hrănit la rândul lui.

 

Pentru mine, cel mai bun mod de a-mi hrăni spiritul a fost – de-a lungul timpului – să ascult oameni mai deștepți decât mine sau pur și simplu oameni care au trecut prin mai multe și au o viziune diferită despre viață.

 

De câte ori am mers cu inima deschisă la o astfel de întâlnire am plecat mai bogată sufletește. Chiar dacă a fost o singură propoziție cu care am rămas în minte, acea propoziție a schimbat ceva în interiorul meu.

 

Cei de la Sun Plaza, cu care eu colaborez deja de la începuturile Fine Society, organizează în fiecare an seminariile Sun Talks, întâlniri informale în care oameni valoroși, personalități din diferite domenii, vin în fața oamenilor și povestesc lucruri interesante.

 

Acele ore sunt o valoare adăugată în economia vieților noastre zilnice.

 

Ajunse la ediția XVII, Sun Talks se desfășoară din nou în cadru fizic, iar cei doi invitați vin dintr-o zonă de care avem tot mai multă nevoie după acești ani de pandemie: spiritualitatea.

 

Mi se pare foarte inspirată decizia celor de la Sun Plaza de a invita doi oameni ai spiritului să ne vorbească despre recalibrarea vieților noastre și despre reconectarea cu sinele. E un tip de dialog pe care nu-l întâlnim des în spațiul public, dar care este tot mai important.

 

Sub tema „Conversațiile profunde răsar în Sud”, cele două seminarii din octombrie aduc în fața publicului doi oameni speciali: părintele Francisc Doboș și părintele Constantin Necula.

 

Pe cel dintâi am avut ocazia să-l ascult în alte ocazii și m-a impresionat profund, iar pe cel de-al doilea abia aștept să-l cunosc cu această ocazie.

 

CÂND ȘI UNDE SE ÎNTÂMPLĂ ACESTE CONVERSAȚII?

 

Ambele seminarii au loc la Sun Plaza, în zona centrală de la etajul 1.

 

SÂMBĂTĂ, 15 OCTOMBRIE

ORA 11:00

WORKSHOP: „Fericirea? Știm să o recunoaștem, dar și să o trăim?”

 

O prelegere a părintelui Francisc Doboș despre fericirea care vine din relațiile pe care reușim să le construim în jurul nostru.

 

Francisc Doboș este parohul Bisericii Sacré Coeur din București, responsabil al oficiului de Evanghelizare și Promovare Umană și coautor al cărții Împăcarea cu tine însuți, alături de părintele Constantin Necula.

 

Este esențial ca înainte să dăm de greu, să hrănim și să facem să crească relații sănătoase. Suntem relație. Nimeni nu își este suficient”, spune părintele Doboș. „Fericirea se descoperă prin vulnerabilitate și prin a ne arăta așa cum suntem. Avem nevoie de curaj să fim fericiți, dar curajul nu înseamnă să fii doar temerar sau să riști, ci înseamnă înțelepciune și prudență. Fericirea este la “îndesufletul” nostru, “îndeinima” noastră, la îndemâna noastră, să avem curajul lucrurilor simple.”

 

 

22 octombrie

ORA 11:00

WORKSHOP: „Datoria față de cei din jur și față de noi înșine”

 

O prelegere a părintelui Constantin Necula despre generozitate, echilibru și armonie, dar și despre arta de a dărui altora și ție însuți.

 

Părintele Constantin Necula este doctor în teologie, conferențiar universitar și redactor a peste 50 de volume.

 

”Primul exercițiu pe care trebuie să-l facem atât cu noi, cât și cu cei din jur este răbdarea. Apoi generozitatea. Să oferi mâna de ajutor celui pe care nu-l mai ajută nimeni. Și nu în ultimul rând, să fim atenți la modul în care folosim cuvintele. Cuvintele pot muta munți”, crede părintele Necula.

 

CUM POȚI SĂ FII PREZENT LA SUN TALKS?

 

Participarea este gratuită, dar este necesară înscrierea prin completarea formularului online de pe pagina SUN TALKS.

 

De asemenea, în ziua în care are loc evenimentul, persoanele înscrise sunt rugate să vină cu un sfert de oră înainte de începerea lui, pentru a se putea înregistra.

 

Toți cei care vor participa fizic la eveniment vor primi un exemplar din cartea semnată de Părintele Doboș și Părintele Necula, „Împăcarea cu tine însuți”.

 

Ambele seminarii vor fi transmise live, pe pagina de Facebook a Sun Plaza.

 

Ne vedem acolo!

Foto: Unsplash, Sun Plaza, Bookzone