Heddi Goodrich – Americanca. Scurtă cronică de carte
O carte a cărei acțiune se petrece într-o vară toridă și nostalgică în sudul Italiei. Am citit-o în timpul Campionatului Mondial de Fotbal și m-a dus cu gândul la campionatul din Italia din 1990 și la melodia „Notte magiche”, cântată de Edoardo Bennato și Gianna Nannini.
Un fel de “Inima mea de 16 ani”, melodia pe care o ascult pe repeat zilele astea, dar transpusă într-o carte.
Americanca m-a chemat ea pe raftul din librărie.
Am citit prezentarea scurtă de pe coperta patru, am plecat și apoi m-am întors s-o cumpăr.
M-au atras scriitura și atmosfera de vară italiană pe care o emană cartea și care m-a dus cu gândul la melodia “Notte magiche (Un’estate italiana)” și vara lui ‘90.
Personajul principal, Frida, are 16 ani cand ajunge din Illinois la Castellammare di Stabia pentru un schimb cultural.
Vede lumea așa cum doar la 16 ani o poți vedea: ca și cum viața e croită doar pentru tine, ca și cum toți cei trecuți de 30 sunt deja bătrâni, ca și cum nimic nu poate fi un obstacol.
Cea care o preia pe Frida pentru schimbul cultural e Mama Anita, o italiancă voluntară, slobodă la vorbă și dură, pe care cei din oraș au poreclit-o – tocmai datorită stilului de viață neconvențional – “Americanca”.
Americanca reală și cea figurativă vor avea mult de învățat una de la alta, la fel și cititorul, care la final ca simți că a trăit o vară în plus, pe lângă cele care au trecut deja prin viața lui.