Despre tot ce-i fin și fain

Hermès: ce înseamnă luxul veritabil și cum intrăm în poveste

By 7 august, 2020Lifestyle
read time 8 min
 
7 august, 2020

Hermès: ce înseamnă luxul veritabil și cum intrăm în poveste

De multă vreme voiam să scriu despre brandul care reinventează luxul de două secole încoace, oferindu-vă o poartă de intrare în universul magic al casei Hermès. O poartă metaforică, dar și o cheie concretă.

by

Luxul nu este opusul sărăciei, este opusul vulgarității.

 

Este o afirmație care îi aparține lui Gabrielle Chanel și pe care o dau ca argument de câte ori cineva asociază ideea de lux cu snobismul sau cu „etalarea” în văzul lumii.

 

Tocmai pentru că definiția lui a fost pervertită în ultimii ani, luxul a devenit – din condei – sinonim cu orice își dorea vânzătorul să fie.

 

Un tricou cu logo pe piept? Lux! O rochie din poliester, cu semnătură de brand? Lux. O poșetă cu un nume scris mare pe ea? Lux.

 

Luxul, în concepția lui realmente exclusivistă, înseamnă accesul la produse sau servicii ieșite din sfera banalului, dar nu la nivel de marketing, ci de realizare efectivă.

 

 

Cea mai fină mătase, cel mai moale cașmir, o lucrătură migăloasă sau o textură prețioasă, cele mai bune ingrediente de pe piață sau o piele moale ca mănușa. 

 

Luxul este ceva intrinsec, o sumă de calități pe care le conține produsul în sine, nu doar o semnătură vizibilă care să-l facă dezirabil.

 

De altfel, „emblemele” Hermes sunt atât de discrete – și cel mai adesea se regăsesc în interiorul produselor, nu la exterior – încât par aproape inexistente.

 

MITUL LUXULUI

 

De prea multe ori am auzit oameni perpetuând în necunoștință de cauză acel mit conform căruia brandurile de lux folosesc aceleași ingrediente sau materiale precum cele de masă, doar adaugă de 1000 de ori prețul. 

 

Este o legendă convenabil alimentată de brandurile din eșaloanele inferioare, fiindcă e foarte comod să spui că tu ai „același produs ca marile case”, dar că îl dai mai ieftin, din bunătatea inimii tale.

 

În ultimii 15 ani de când scriu despre lux, am avut ocazia să pășesc în manufacturi vechi de zeci sau de sute de ani, să văd cu ochii mei cum se creează o pereche de pantofi sau o poșetă pentru marile case și să înțeleg practic, nu doar teoretic, de ce luxul veritabil este rarisim și nu are adesea nicio legătură cu ceea ce vedem în jur etichetat drept „lux”.

 

Pe măsură ce luxul s-a „democratizat” și s-a pervertit, veritabilul lux s-a retras într-un turn de fildeș.

 

Pe zona de „hard luxury”, adică mari case care nu fac rabat de la nimic, de la materie primă și până la fundița cu care este legată cutia în care se află produsul, se mai află doar câteva nume. Maximum cinci. 

 

Cel mai vechi dintre ele, istoric vorbind, este Hermès, a cărui poveste a început în 1837, ca afacere de familie, și care continuă și astăzi tot în aceeași formulă, tot cu familia ca acționar majoritar.

 

CARE ESTE, DE FAPT, MAGIA HERMĒS?

 

De-a lungul vremii, Hermès a trecut de la statutul de manufactură ecvestră pentru nobilii din secolul XIX la cel de „maison” care creează piese devenite iconice. 

 

Obiecte de marochinărie pentru femei și bărbați, haine în care predomină pielea, cașmirul și mătasea, eșarfe ale căror ilustrații și modele sunt realizate în ani de muncă, legendarele porțelanuri Hermès, dar și bijuterii și ceasuri fine.

 

Inclusiv celebra „complicație poetică” numită „Le temps suspendu”,  ceasul prevăzut cu un buton care „oprește timpul”, pentru a-i putea permite posesorului lui un moment de răgaz… metaforic, într-o lume aflată în perpetuă goană.

 

Și, bineînțeles, parfumuri.

 

 

Toate sunt realizate de către manufacturile Hermès, iar în ultima sută de ani managementul companiei a avut inspirația și viziunea de a se integra atât orizontal cât și vertical, achiziționându-și furnizorii de bază pentru a putea avea control cap-coadă asupra procesului de producție. 

 

Inclusiv pielea din care se realizează poșetele vine de la propriile ferme, unele dintre ele fiind achiziționate în timpul crizei din 2008.

 

„La Hermès nu avem departament de marketing, fiindcă nu ne interesează să aflăm dorințele oamenilor. Noi vrem să le creăm acele dorințe și să-i facem să se gândească <<ce ar fi dacă…>>”, spunea Axel Dumas, moștenitorul Hermès și CEO-ul companiei, pe care l-am cunoscut la Conde Nast Luxury Conference de la Florența, acum câțiva ani. 

 

”Nu vrem să devenim un muzeu al meșteșugului de lux, ci să fim o companie tânără și actuală, care-i face pe oameni să viseze”, spunea atunci Axel.

 

Este cel mai concis mod de a explica felul în care a evoluat Hermès în ultimii 200 de ani și mai ales felul în care a știut să navigheze vremurile moderne. 

 

Mai exact, punând accentul, obsesiv aproape, pe produs și pe calitatea ireproșabilă a acestuia. În definitiv, indiferent de secol, oamenii vor să viseze, nu-i așa?

 

FĂRĂ RECLAMĂ, FĂRĂ ENDORSERI, FĂRĂ VEDETE

 

Hermès nu are ambasadori de brand, nu are contracte cu vedete și „endorseri”, nici vreo altă formă de promovare în afara spread-urilor tematice din reviste de talia Vogue.

 

Chiar și acolo, imaginile sunt atipice, fiind de cele mai multe ori super-poetice și artistice, cu citate despre spiritul de flâneur al francezilor și despre cum trebuie să-ți cauți drumul în viață și libertatea de a visa. 

 

Prin urmare, dacă cineva, inclusiv vreo vedetă internațională, deține un produs Hermès, puteți fi siguri că și l-a achiziționat ca orice alt client.

 

De multe ori am auzit oameni vorbind despre legendarele poșete Hermès ca fiind o fiță.

 

„O geantă de 10.000 de euro, care mai are și o listă de așteptare pentru achiziția ei?

 

Da, aceasta este politica pe care casa Hermès și-a dorit-o pentru poșetele iconice ale brandului, considerând că ele sunt aproape un obiect de artă: fiecare geantă este realizată cap-coadă de către un singur artizan, în zeci de ore de lucru, iar semnătura acestuia se regăsește discret în simbolurile cu care este ștanțată pe interior. 

 

 

Artizanii sunt și ei recrutați „din tată-n fiu” și pregătiți în școli speciale ale brandului.

 

Astfel, ca orice obiect realizat aproape de nivelul de artă, poșeta Hermès are un preț pe măsură. 

 

Este valabil pentru orice alt obiect al brandului.

 

Deloc întâmplător, obiectele cu semnătura Hermès sunt poate singurele din lumea modei care, pe piața de revânzare, își cresc valoarea în loc să o scadă.

 

Altfel spus, dacă vrei să cumperi o poșetă Hermès Birkin din 1970, ea va fi mai scumpă decât una nou-nouță din 2020, chiar dacă este un exemplar cu „urmele vremii”  pe el și cu mici semne de uzură. 

 

 

NU CONTEAZĂ POȘETA, CONTEAZĂ VISURILE

 

Firește că nu toți ne permitem genți de 10.000 de euro și nu asta este ideea. 

 

Luxul nu e despre a pune pe un piedestal un brand și a considera că nu vom ajunge niciodată acolo, așa că mai bine nu încercăm. 

 

Pentru mine, cel puțin, să înțeleg luxul a însemnat să devin mai exigentă în alegerile mele, adică să fac diferența între materiale, să pipăi texturi, să citesc și documentez înainte să cumpăr, să nu mă entuziasmez la un marketing bun înainte să văd produsul concret în fața ochilor mei. 

 

Indiferent de bugetul pe care îl avem, putem să visăm și în același timp putem avea pretenții mai mari de la ceea ce cumpărăm. Indiferent că e o prăjitură sau o rochie ori un parfum.

 

Am scris de multe ori despre parfumurile Hermès și de fiecare dată când trebuia să explic cuiva despre ele foloseam o metaforă care mi-a venit în minte când mi-am cumpărat eu primul „Kelly Caleche” cu ani în urmă.

 

„Parfumurile sunt poarta de intrare în universul Hermès”. 

 

Sunt atât de strâns-legate de tot ce înseamnă Hermès, inclusiv meticulozitatea, apetitul pentru perfecțiune și atenția la detalii încât, chiar dacă prețul lor este incomparabil față de cel al unei piese de modă sau al unui obiect din porțelan Hermès, sunt o poartă de intrare reală.

 

Nu doar o amăgire de marketing. 

 

POVEȘTI OLFACTIVE PROFUNDE

 

Primul parfum al casei a apărut în anii ’50, fiind creat de legendarul Edmond Roudnitska, unul dintre marii parfumierii ai secolului trecut. 

 

De atunci încoace, esențele Hermès au fost semnate de diferite nume mari ale parfumeriei, până în 2004, când Jean-Claude Ellena a devenit primul parfumier oficial al casei. 

 

Ca și restul creațiilor Hermès, parfumurile nu sunt doar arome făcute după o rețetă și aruncate pe piață în ideea „să placă” sau „să se potrivească la cât mai multă lume”.

 

Toate au o poveste strâns legată de istoricul casei, cu elemente ecvestre în designul sticlei și cu ingrediente care spun povești complexe. 

 

Tocmai de asta, ele nu sunt pentru oricine, și nu în sensul financiar, ci în sensul emoțional al cuvântului.

 

 

Trebuie să le simți ca să te îndrăgostești de ele, fiindcă sunt adânci, misterioase și adesea contradictorii.

 

Trebuie să se „așeze” pe tine, să se împletească cu pielea și cu povestea ta.

 

Tot parfumurile Hermès sunt și un serial în sine.

 

Ele își continuă unul alteia povestea, spre exemplu seria grădinilor (Despre care am scris AICI), seria Terre d’Hermès (despre care am scris AICI) sau seria „Eau des Merveilles”. 

 

Fiecare dintre ele și-a câștigat un mic cult de urmăritori, iar pentru mine „Eau des Merveilles” a fost un parfum special, fiind – după Kelly Caleche – al doilea parfum Hermès pe care mi l-am cumpărat vreodată.

 

UNEORI AVEM NEVOIE DE O MINUNE

 

O să râdeți, poate, dar l-am cumpărat într-o perioadă a vieții mele în care, deși nu auzisem încă de la Axel Dumas citatul despre visare, chiar aveam nevoie să visez puțin.

 

De atunci încoace, am mai avut multe „încarnări” ale acestei esențe, inclusiv pe cea mai recentă, numită sugestiv „L’Ombre des Merveilles”.

 

 

De multe ori ni se pare că parfumul actual este „The one”, dar eu una simt că acesta mi se potrivește cel mai bine dintre toate parfumurile „….des merveilles” fiindcă e pe stilul meu. 

 

E un parfum straniu în cel mai bun sens al cuvântului, un parfum „profund”, cu adâncime, o esență feminină și masculină în același timp.

 

În acest moment, Christine Nagel este parfumierul in-house al Hermès și continuatorul seriilor emblematice ale casei, într-un twist distinct, subtil dar și ireverențios. 

 

Sub semnărura ei, noul „L’Ombre des Merveilles” este un parfum „clarobscur”, unisex, luminos și întunecat în același timp.

 

Este lemnos, dar și oriental, are senzualitatea boabelor de tonka și notele delicate de tămâie, totul completat de niște note profunde de ceai negru.

 

Ca emoție olfactivă, este un parfum condimentat și aspru, dar foarte, foarte profund.

 

Am mai spus deja cât este de profund și de dens?

 

Pentru că și eu am avut cândva o poartă de intrare în universul Hermès, mi-am dorit foarte mult să pot oferi, alături de această poveste, și o cheie „concretă” de intrare în universul Hermès.

Povestea, dar și cheia.

 

Așadar, dacă ai citit această poveste și ți-a plăcut sau ai devenit curioasă, lasă-mi mai jos un comentariu (lăsându-ți numele și, la câmpul de WEBSITE, contul de Instagram sau de Facebook, ca să te putem contacta) în care să-mi spui care este, pentru tine, definiția personală a luxului. 

Comentariile nu apar instantaneu, deci nu vă impacientați dacă nu le vedeți publicate imediat după ce le scrieți, am opțiunea aceasta pentru a avea timp să le citesc și să le savurez pe fiecare în parte.

 

Prin tragere la sorți, Fine Society îți oferă un parfum „LOmbre des Merveilles”.

 

Aștept definițiile voastre și sper ca această poveste să fi fost, ea în sine, o poartă de intrare în lumea unui brand magic, care merită descoperit și redescoperit la infinit.

Foto: Hermès

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK217 Comments

 • Laura spune:

  Luxul nu are nume si nu are firma. E ceva simplu, uneori un detaliu, un mic mister al unei frumuseti nefiresti. O aura de armonie care intoarce priviri si starneste vise.
  O haina sau un parfum nu sunt de lux, dar devin de lux atunci cand ele se imbina cu propriile simtiri.
  Lux Inseamna discret si de bun gust.

  Instagram: lauraoprescu

 • Monica Rosu spune:

  Pentru mine lux inseamna timp disoonibil sa fac ce vreau, sa citesc cat vreau, sa il petrec cu oamenii dragi mie.

 • Raluca spune:

  Pentru mine luxul echivaleaza cu confortul unui asternut care mangaie pielea, cu hainele in care ma simt „altfel”, cu un puf din parfumul preferat…

 • Giulia Vasile spune:

  Mi-a placut mult articolul! ❤️
  Pentru mine luxul inseamna: gratie, naturalete si autenticitate.
  Giulia Vasile

 • Paula M spune:

  Diana, eu sunt genul de admirator al tau care te urmareste „din umbra”. Mi-a placut dintotdeauna viziunea ta despre viata, despre anumite situatii, despre stil. Nu mai zic de Charlie, cred ca imi place de el putin mai mult decat de tine :)) Just kidding.
  Cred ca este prima data cand scriu un comentariu (cu actual words), pana acum ti-am lasat doar likes si inimioare pe facebook & insta. Ce m-a impulsionat sa scriu abia acum? Well, parfumul, bineinteles, caci sunt pasionata de arome, mai ales cele deosebite :)) Dar si dorinta mea de a impartasi cu tine viziunea mea despre lux.
  Cand am citit articolul tau si intrebarea „Ce inseamna luxul?”, am stat putin pe ganduri. Caci prima data m-am gandit la bani, genti, bijuterii, masini & vacante. Am avut o perioada din viata mea , recunosc, in care luxul pentru mine asta insemna. Provenind din mediul rural, cu o situatie nu foarte buna acasa, credeam ca trebuie sa fie al naibii de bine sa ai tot ce iti doresti, cand iti doresti. Of course, I didn’t know better, fiind influentata de superficialitatea mediului in care am crescut.
  Acum, la cativa ani distanta si la, cred eu, mai multa intelepciune, realizez ca luxul nu tine atat de mult de brandurile cu care te imbraci, ci de linistea interioara. Bineinteles ca apreciez o piesa vestimentara facuta cu atentie, gust si calitate, ori o vacanta extravaganta, in care sa te simti truly pampered (visul meu fiind sa vizitez Maldive someday, inspirata de tine si de postarile tale absolut mirifice). Insa cel mai important mi se pare luxul de a fi bine cu tine. Am avut o perioada zbuciumata acum ceva ani si privind inapoi, realizez cat de departe am ajuns in calatoria mea spirituala si in dezvoltarea mea emotionala. Of course, mereu e loc de mai bine, insa momentul in care ma aflu acum ma face fericita sa am luxul de a fi multumita cu ce sunt.

 • M am hotarat sa scriu cu sfiala Nu cred sa fi avut vreodată produse de lux dar le iubesc ca orice femeie .
  Consider pe cei care le au norocoși si fiecare lucru își are categoria lui de clienti.
  Oamenii rafinați care călătoresc mult vor face diferența.
  O viata trăită doar pt tine e in zadar caut sa fiu de folos si utila si altora.Felicitari pt articol si concurs.

 • Adina spune:

  Chiar și doar pentru mine, luxul are mai multe semnificații, care fac toate parte dintr-un tot unitar. Acest cuvânt mă duce cu gândul la mulțumirea (și voluptatea echilibrată) de a fi în armonie cu tine și cu ce este în jurul tău, de a-ți orândui viața de zi cu zi așa cum îți dorești și de a te bucura în tihnă de stabilitate și împlinire (stabilitatea nu exclude spontaneitatea, ba din contră, o încurajează). La nivel material, luxul înseamnă încântarea dată de un produs/obiect/bun care este realizat impecabil, care își servește scopul cu măiestrie, care te inspiră fie și doar atunci când îl privești, care se integrează în micro-cosmosul personal și în care poți avea încredere. Luxul este însoțit, la nivel de servicii, mai ales, de seriozitate, profesionalism și respect. Și desigur, e sinonim cu rafinamentul și eleganța. Acestea ar fi câteva trăsături ale luxului. Este foarte interesant de analizat cât de complex este acest concept. Luxul se regăsește adesea în lucruri mărunte și detalii. Mulțumim pentru un articol minunat!

 • In lumea acesta haotica in care traim noi acum, cred ca lux este sa fii in pace cu tine insuti, sa iti gasesti echilibrul interior indiferent de tot ce se intampla in exterior, sa faci lucrurile care iti plac si cum iti plac tie dincolo de toate tiparele impuse de societate, si mai ales sa petreci timp cu oameni de calitate. Pentru mine, se raporteaza mai degraba la calitatea vietii per ansamblu, la sanantatea noastra psihica, decat la obiectele pe care le posedam. Sunt si acelea importante si utile, daca avem grija sa nu ne posede ele pe noi.

 • Emilia Popa spune:

  Luxul este eleganța respectului de sine.

 • Miruna P. spune:

  In primul rand, draga Diana, superb articolul, documentat si intr.un stil asa atragator, care pt mine cel putin, este unic. Sa te citesc este o oaza de relaxare, frumos si informatie!
  Pentru mine, luxul nu inseamna neaparat numai lucruri materiale. Belsugul este material, care ar putea intra in componenta “luxului”. Insa luxul pur pt mine inseamna libertate. Libertatea de a hotari o plecare, vacanta neplanificata, fara sa ai grija sefului sau a angajatilor care tb anuntati din timp; a avea siguranta ca totul va merge struna si fara tine acolo 2-3 saptamani.
  Luxul inseamna deopotriva calitate! Calitate in orice, fara rabat ca sa se economiseasca, dar nici a arunca bani doar pt brand. Sa iti permiti si sa stii sa apreciezi cele mai bune materiale, bauturi, mancare…dar fara a expune opulenta, fara a trezi invidii.
  Probabil peste ceva timp, voi avea alta definitie a luxul, dar momentan este ceea ce simt.
  Numai bine si norisori roz! 🙂
  Miruna

 • Cornelia Obada spune:

  Încă din copilărie, luxul a fost pentru mine ceva greu tangibil. Si nu ma refer la obiecte, ci la orice. Si nu ma refer la bani, ci la orice este greu de obținut.

  Dacă voiam să plecăm undeva la un sfârșit de săptămână, pe vremea lui Ceausescu, cu sambetele fiind zile lucrătoare, o auzeam pe mama spunand: dacă aș putea sa-mi iau liber, ar fi un lux! Si asteptam cu inima cat un purice să văd dacă va fi lux, sau nu.

  Apoi, mergând la lecțiile de balet in cartierul Cotroceni, într-o casă veche, plină de iedera, cu un parter transformat în sala de antrenament, cu pian cu coada si oglinzi de jur împrejur, cu candelabre de cristal, visam să pot locui si eu într-o asemenea casă. Aveam 7 ani. O întrebam pe mama, seara, la i toarcerea de la orele de balet, in timp ce luam la pas străduțele din Cotroceni si-mi aruncam privirea pe fiecare fereastră larg deschisa si mi imaginam viață oamenilor de acolo: noi am putea avea vreodata o casă în Cotroceni? Mama imi răspundea ca este un cartier de lux, in care noi, oameni de rând, cu tata profesor si mama statistician, nu aveam acces.

  Apoi am inteles ca timpul e un lux. Cel mai mare. Pentru ca nu il poti stăpâni.

  Sa poti face tot ce iti place, sa faci cu pasoune si din asta sa-ti câștigi existenta – asta da lux!

  N-am prea legat luxul de obiecte – n-as ști cum să port o geanta Hermes, dacă nu am o garderoba pe măsură. Căci dacă porti un Hermes, si mergi cu tramvaiul ( nu am nimic impotriva tramvaielor – am incercat doar o asociere extrema), nu mai e vorba de lux, ci de ostentație, proastă creștere si prost gust.

  Pentru mine luxul e o stare, rara ce-i drept, dar in care toate elementele sunt într-o asemenea simbioză încât…esti fericit. Poate nu are legatura cu continutul articolului, dar pentru mine fericirea este luxul suprem.

 • Laura Moise spune:

  Buna, Diana!
  Pentru mine luxul a început să aibă sens abia de câțiva ani, când am început sa citesc despre el și să urmăresc personalități si persoane care știu să îl poarte și să îl emane…da, emane. Consider ca pentru a te bucura de lux, acea simplitate aparentă, dar care este atât de sofisticată de fapt, trebuie să emani tu, ca persoană, acea nobilitate, acea atitudine de grație și respect față de tine și față de cei din jurul tău, așa cum marile case de modă se prezintă, cu respect față de brand și față de client.
  Luxul e simplitatea care învăluie foarte frumos un suflet și o minte foarte complexe. Luxul este siguranță de sine, fără apariția aroganței și luxul înseamnă stabilirea de granițe, a unui spațiu foarte bine delimitat în care lași sa pătrundă doar un număr limitat de persoane sau entități (când vorbim despre branduri), astfel încât să nu te simți sufocat în devenirea ta, ca om cu personalitate asumată.

 • Roxana Fulga spune:

  Cam de când am terminat liceul, luxul pentru mine a însemnat să fac doar ce simt, să ma regăsesc în munca mea și să pot oferi lumii un “un ceva” de la care să înceapă un vis. Mai citeam așa în stânga-dreapta cum că “clientul e stăpânul nostru” și mi se părea atât de absurd, cum cineva se gândește doar că ți-ar putea îngrădi libertatea de exprimare, mai ales într-un domeniu care se cere a fi creativ. Eu am construit un mic atelier floral, ne ocupăm cu aranjamente florale “prêt-à-porter”, dar și cu decoruri ample de eveniment (parte de care nu ne putem bucura suficient anul acesta). Primul contact cu clienții erau fotografiile de pe rețelele de socializare, unde am stârnit un val de reacții cum că “sigur sunt foarte scumpe, uite cum arată”, era cel mai frumos compliment și mereu o să fie. Ideea e că nu erau scumpe, doar că era altceva, față de ce știau până atunci, dar cu afirmația aceea a început “visul” în mintea fiecăruia și am primit feedback-uri în genul “Îți mulțumesc pentru aranjament, demult imi doream unul de la tine! Uite mi s-a indeplinit dorinta”… iar feeling-ul când citești așa ceva e pur și simplu… lux. Eu cred că avem nevoie de o minte și de o inimă deschisă să întelegem și să simțim luxul, e așa de simplu ? Un lux mi se pare și faptul că există oameni ca tine în online, care permit oamenilor să le citească gândurile, gratis. Cât de mult s-ar schimba fiecare om dacă ar citi și ar înțelege toată informația de pe site ? Mi-nu-nat ar fi Pământul, care oricum râde prin flori!

 • Iulia Suciu spune:

  In opinia mea luxul înseamnă atitudine, o forte mare calitate a tuturor obiectelor/persoanelor considerate “de lux”. Luxul este o trăire in sine, și nu posesia obiectelor propriu-zise, ci valoarea pe care acestea ți-o oferă atunci când le porți. Maison Hermes este intr-adevăr o valoare intemporala așa cum ai descris-o in articol.

 • Adina Serban spune:

  Pentru mine luxul este ceva foarte personal, o stare care iti da încredere în tine, si te simți ca ești într-adevăr pe drumul tău.

 • Raluca P spune:

  Luxul inseamna o experienta, craftmanship, unicitate, un lucru bine facut, care dainuie si care te transpune intr-un vis.

 • Ramona spune:

  Întrucât întrebarea este formulată astfel încât să am libertatea de a mă raporta la ideea de lux din mai multe perspective, voi profita de acest aspect.
  Pentru mine să poți spune „nu” e un lux, care-ți poate simplifica viața atât personal, cât și profesional. Neputința de a acoperi anumite nevoi (emoționale sau materiale) ne împinge spre acțiuni care nu ne reprezintă, însă când ne identificăm valoarea și încercăm să o creștem, alegerile noastre ne fac fericiți. Numesc asta un lux pentru că e dificil să ajungi la acest nivel; nu știu rețeta, nu știu dacă e un lux destinat doar „oamenilor aleși”, știu doar că mai puțin de 50% din oamenii pe care-i cunosc au parte de el.

  E un lux ca într-o zi călduroasă de vară să te poți relaxa în soare, fără să simți nevoia de a la da și altora de știre.

  E un lux să-ți expui preferințele, fără să ai teama că acestea îți vor afecta în sens negativ, imaginea.

  E un lux să-ți strângi părinții în brațe.
  E un lux să ai lângă tine un om pe care-l iubești și care te iubește.
  E un lux să ai prieteni alături de care să nu ai nicio reținere.
  E un lux să fii și să te menții autentic.
  E un lux să înțelegi luxul, dar e ipocrizie să consideri că acesta nu se referă și la lucruri materiale.

 • Camelia spune:

  Pentru mine, la 50 +, luxul inseamna simplitate, originalitate, bun gust, naturalete si finete. Te urmaresc de ceva timp Diana, imi place cum scrii si ma uimesti cu profunzimea simtirii si faptul ca la varsta ta tanara ai niste principii atat de corecte si pe care le expui atat de natural. Succes!

 • Irina spune:

  Un articol incredibil, mulțumim! Pentru mine luxul înseamnă calitate peste cantitate, un lucru simplu și banal, da, dar a durat ceva timp pana am putut pune in aplicare asta.

 • Luxul….. hmmmmm, interesant subiect.

  – tesaturi calitative – in, casmir
  – parfim sensual si discret – pulverizat exact unde trebuie
  -bijuterii minimaliste dar pretioase
  -incaltaminte si genti de piele calitativa, moale

 • Minica spune:

  Luxul e atingerea perfectiunii! Pornind de la povestea care da nastere unei piese pana la trairea pe care o daruieste consumatorului! Indiferent de stilul pe care il abordam, luxul da o dimensiune iubirii si respectului de sine.

 • Adela Popescu spune:

  Pentru mine, luxul este povestea de dincolo de timp, nu există nici trecut, nici viitor, numai și numai prezent. Ah. și musai o poveste despre simplitate (fără să fie simplistă, desigur). ?

 • Luxul este o stare. Nu este mainstream. Este unicat si iti aduce bucuria creatiei atunci cand porti sau ai ceva de lux. Te reprezinta si te completeaza totodata. Minunata povestea si multumesc pentru lucrurile noi pe care le-am aflat.
  Cu Drag,
  Andreea

 • Din punctul meu de vedere, luxul e, înainte de orice, o stare. Stare ce ulterior se manifestă și în plan exterior prin gesturi, acțiuni și îmbrăcăminte. Luxul e starea care îți permite să ai o atitudine relaxată, demnă, deloc snoabă. Lux înseamnă dezinteres față de părerile altora despre tine, lux înseamnă libertate, libertatea de a fi tu și a nu simți nevoia să oferi justificări pentru asta. Banii îți pot aduce luxul exterior, însă cel interior vine numai prin încredere și acceptarea sinelui.

  Instagram: ioanap.02

 • Pentru mine luxul inseamna o stare de bine, greu de atins de multe ori si savurata la maxim atunci cand o avem ?

 • Laura Preda spune:

  Pentru mine, luxul inseamna simplitate, finete, perseverenta, pasiune, confort, calitate, frumos.

 • Alice spune:

  Lux inseamna atentie la detalii, materie, precum si experienta descoperirii. E motivul pentru care exista art of gifting in vocabularul marilor case. Experienta de a descoperi. Unde plasezi un pliu, o camelie, un sigiliu de ceara.

  Personal, stilul meu s-a cristalizat asa. Un pulover de casmir usor oversized sau o camasa de matase si perechea perfecta de pantaloni. Un strop de Jour Absolu, un ten curat, un ruj potrivit cu tinuta si starea de spirit. Si, peste toate, maturitatea mentala de a intelege ca putine lucruri valoroase inseamna mai mult, in fapt.

 • Gabriela spune:

  Buna, Diana! Te urmaresc de ceva vreme pe retelele de socializare si iti citesc articolele. Mi-a placut mult aceasta poveste. Pentru mine luxul inseamna simplitate, finete. Eu ma simt invaluita in lux de fiecare data cand imbrac o camasa alba, imi pun niste perlute la gat, imi pun rujul rosu chanel si ma dau cu parfumul Chanel mademoiselle. Ma simt ca si cum as fi invaluita intr-o matase fina, fina!! Acum insa m-ai facut extrem de curioasa de Hermes!

  Gabriela Nagy

 • Ela spune:

  lux inseamna pentru mine intelegere in primul rand, oameni care sa te inteleaga, oameni potriviti, lipsa interferentelor, finalitate, integralitate, continuitate. inseamna sa poti crea ceva nou si sa iti poti pastra amintirile in acelasi timp. orice experienta sau produs care are aceste caracteristici, aceste elemente este de lux

 • Luxul inseamna pentru mine bun gust si calitate in acord cu stilul personal.
  Am avut tendinta sa consider ca luxul este doar pentru cei instariti. Data-mi fiind conditia actuala, de studenta fara venit propriu, nu mi-as fi putut permite asa de usor produse de calitate. Dar, am considerat eu, less is more, adica decat sa ai 10 produse de makeup drugstore, mai bine investesti intr-unul foarte bun si calitativ; in „acel” parfum fin care sa iti schimbe starea de spirit, sa-ti dea o alura mai sofisticata.; iar in materie de haine, am migrat spre vintage stores si grupuri de pre-owned , unde am gasit piese frumoase si calitative la preturi mult mai rezonabile, alteori chiar la pret de chilipir. 🙂 . Ca sa dau un exemplu, cotrobaind printr-un vintage store din orasul meu natal, am vazut aceasta frumoasa esarfa cu un print superb realizat, florile foarte frumos conturate, parca era o pictura imprimata pe un material fin. Mi-am dat seama ca este matase din atingere. Cu gandul sa cumpar aceasta frumoasa esarfa, o evaluez totusi, in caz ca ar avea defecte iremediabile. Si ce sa vezi, mic si nu foarte sesizabil, logo-ul „Christian Dior” . Nu stiu nici acum daca este originala sau fake, cert este ca e una dintre cele mai frumoase esarfe pe care le detin si pe care as fi ales-o indiferent daca scria acel logo sau nu. Fiindca chiar este o esarfa ce denota bun gust, calitate si este in acord cu stilul meu vestimentar.

 • Ana-Maria spune:

  Luxul înseamnă cultură (educație) și bun simț. Altfel, înseamnă opulență și parvenitism.
  Minunat articol!

 • Andreea Marginean spune:

  Pentru mine luxul inseamna simplitate, atentia la detalii, eleganta si timp de calitate.

 • Lidia Badea spune:

  Pentru mine luxul reprezinta eleganta, rafinament, stil personal, evolutie, conectarea cu sine, o stare de a fi, nu de a avea. Este o stare in armonie cu valorile personale, nu ale celorlalti. Fiecare individ se raporteaza diferit la un lucru, in functie de cunoastere, valori, experienta si mediu. Si este despre povestea din spatele produsului, cu care rezonezi sau nu. Tuturor ne plac povestile…

 • pavel camelia spune:

  Mirosul de cafea buna savurata intr-un hotel cu priveliste spre mare sau munte

  https://www.facebook.com/mihaila.camelia

 • Simona Meliu spune:

  Pentru mine luxul este eleganta, calitate, frumusete si comfort, toate regasite in acelasi produs. Mai mult “custome made”, mai putin brand si marketing.

 • Ingenua.mom spune:

  Apanajul luxului: Maiestrie, aparte, pasiune, finete, delicatete, legacy.

 • Rodica spune:

  Bună! Luxul înseamnă cunoaștere. Înseamnă să vrei ce este mai bun – sau mai bine – pentru tine și pentru cei din jurul tău. Înseamnă să vrei să-ți faci o viața frumoasă.

 • Ignat Camelia spune:

  Eu pot sa- ti spun ce inseamna luxul vazut din praful unui sat uitat de lume… ce inseamna el pentru mama mea, o femeie de la tara, care are acum 78 de ani.
  Inseamna o rochie mov, despre care povesteste si acum, cu croiala in forma de A, cu pliu amplu intr- o parte, cu anchior cuminte, pe care o are si acum in sifonier.
  Inseamna o pereche de pantofi de lac grena, care au fost cei mai frumosi pantofi din toata viata ei, subiect de poveste si amintiri frumoase de tinerete.
  Inseamna combinatii de bluze si fuste, culori si tonuri despre care nu a citit niciodata, nicaieri, dar care au facut- o deosebita la biserica, la vreo nunta, ori la sedinta cu parintii de la mine de la liceu, unde primea complimente de la fosta mea diriginta, care avea un simt estetic deosebit (ce mirare ca o femeie de la tara, fara scoala, sa reuseasca astfel de combinatii).
  Inseamna, asa cum ai spus tu, simt pentru texturi, iar in vremea tineretii ei mama a avut norocul sa aiba acces la stofe de calitate, pentru ca asa erau atunci toate materialele- naturale, fara sintetic in ele.
  Inseamna norocul de- a fi avut o sora croitoreasa priceputa, tocmai la Vatra- Dornei, unde mama mergea cu o geanta plina de materiale/ stofe si se intorcea cu o alta de fuste si rochite.
  Inseamna dorinta ei ( exprimata intr- o zi cand o duceam la doctor) de a nu ne imbraca in negru cand „o fi sa plec” … ” sa va imbracati frumos”, ne- a spus mie si fratelui meu …si pe mine ma chinuie si acum acest gand- cum sa fac asta, in satul meu plin de oameni cu prejudecati?!
  Vezi cumva luxul parfumului in praful framantat de potcoavele cailor, intr- un sat uitat de lume?

 • Roxana spune:

  Luxul sta in detaliile perfecte.

 • Anca spune:

  Minunat articol, Diana! ??
  Raspunsul meu despre lux si ce este el ar putea fi cate putin din fiecare raspuns anterior, intrucat fiecare este delicios si adevarat. Pentru mine insa, mai presus de senzatii, perceptii si sentimente care apar odata ce detii un astfel de articol (nu e drept sa ii spun “obiect”), luxul inseamna educatie si cultura. Mi-ar fi greu sa port acum o geanta Hermes de exemplu, pentru ca simt ca mai am de colectat informatii pana sa se aseze frumos in mana mea, sa ne asortam impreuna si sa ne putem plimba in tihna amandoua. Imi amintesc cat de greu am ales un parfum Hermes in urma cu cativa ani. Ma simteam ca Alice in Tara minunilor cand testam fiecare parfum in parte. In cautarea iepurelui alb, descopeream cate o bucatica din mine in fiecare aroma. Intr-un final am ales unul mai mult masculin decat feminin, dar l-am purtat cu atat de multa bucurie, incat imi tinea loc zilnic de soare. Erau munti de zapada afara, murdari, cum sunt iarna in Bucuresti, dar eu purtam 2 picaturi dintr-in alt univers.
  Intre timp, imi continui lecturile si aventurile in istorie, in speranta de a atinge punctul in care coi considera ca “merit” urmatorul articol semnat Hermes ?

 • Armina Sirbu spune:

  1 Libertatea de a putea sa ma plimb prin parc cand altii sunt la munca sau sa ma duc sa probez pantofi pe îndelete fara sa fie zor sa ajung undeva unde as fi constrânsa să imi închiriez creierul… pentru bani.
  2 Independenta financiara obținută făcând doar ce imi place.
  3 Îndrăzneală de a purta ce imi place, de a ma rade in cap, de a răspunde cum vreau si a bea o cafea buna oricand poftesc.
  4 Bucuria familiei: o imbrățișare si hohotele de ras ale bebelusului.
  Iar toate 4 sunt valorile mele, fundația vieții mele. O viață de lux.

 • Nadia Mitran spune:

  Miros de cafea buna cu multa spuma de lapte si timp pentru a savura delicioasa licoare, un parfum fin, o bluza de matase, o pereche de pantofi din piele moale, asternuturi matasoase si proaspete, un hotel cu priveliste spre mare sau munte, simplitate si rafinament, libertate, vis…

 • Raluca iiuliana Tanasescu spune:

  Apanajul luxului: Maiestrie, aparte, pasiune, finete,delicatete, legacy.

 • Raluca Tanasescu spune:

  Cuvinte ce descriu luxul, in opinia mea: Maiestrie, aparte, pasiune, finete, legacy, delicatete.

 • Manuela Tudor spune:

  Pentru mine luxul are conexiune directa cu timpul – timp sa devin, timp sa cresc, timp sa miros, sa fiu atenta, sa fiu aici…timp sa respir, sa vad si sa admir.

 • Iancu Irina spune:

  Lucrurile sau senzatiile strans legate de sufletul tau si de fiinta ta sunt nepretuite…acele emotii pe care le ai pentru oamenii din jurul tau…pentru locatiile din jurul tau…pentru timpul de calitate pe care ti-l aloci tie sunt echivalente cu luxul in viziunea mea…un lux poate fii o carte buna…o cafea aromata…o vacanta linistita…o imbratisare a copilului…o aroma a unui parfum…o muzica in surdina…un film bun…sclipirea unei bijuterii…un te iubesc sincer spus si simtit…asa ca luxul este priceless…si trebuie savurat??

 • Gianina spune:

  Asociez luxul cu libertatea de a fi tu însuți și cu puterea de a trece cu gratie si incredere prin povestile fiecarei zile.
  ???

 • Irina spune:

  Scrii Minunat!
  Pentru mine (pe scurt), luxul înseamnă simplitatea complicată a rafinamentului.

 • Olivia Hotinceanu spune:

  Asemui Luxul unui Muzeu. Găzduiește creații neasemuite, opere de artă, bijuterii de poveste, obiecte unice care au devenit Repere. Din această perspectivă, oricine are bilet de acces în acest Muzeu. Dacă pentru unii, accesul este însoțit de privilegiul de a putea achiziționa, pentru marea majoritate a ,,vizitatorilor”, aceasta este poarta de acces către Educarea gustului, către cunoașterea celor mai frumoase, rafinate, in timp cultivate lucruri de pe pământ, către… Visare.
  Pentru mine, Luxul înseamnă să ai o viață care să îți permită să ai libertatea și răgazul de a-ți cultiva gusturile, de a afla căt mai multe despre ce înseamnă calitatea și eleganta în această lume. Mai mult decât orice, Luxul însemnă să poți călători cât mai mult, pentru a-ți deschide ochii și mintea, devenind astfel mai tolerant, mai empatic și mai conștient de cât de Mic ești tu in această lume. Poate în ultimul rând, Luxul înseamnă să îți poți achiziționa câteva articole ,,de Lux” cărora să le Cunoști povestea, pe care să le apreciezi adevarata valoare, care să îți Creeze o stare de spirit aparte, făcându-te să te simți special/ă și .. norocos/oasă..
  Luxul înseamnă în primul rând să Cunoști, și abia apoi, să Ai!
  Cu drag, Olivia

 • Irina spune:

  Referindu-mă strict la un lucru material, pentru mine luxul înseamnă în primul rând istoria și povestea din spatele acestuia, călătoria brandului prin timp cât și bucuria pe care o simt atunci când port un item ce transmite emoție.

  Această bucurie este alimentată mai de fiecare dată și de calitatea și modelul care simt negresit că este în armonie cu mine, venind-mi manușă.

  Altfel, luxul mai reprezintă și timpul petrecut și dedicat 100% familiei chiar și pentru o singură oră legată pe zi, o călătorie într-o destinație inedită care-mi aduce un sentiment de fericire și libertate sau pur și simplu un somn odihnitor de cel puțin șase ore legate 🙂

  Felicitări pentru articol, mi-a plâcut tare mult!

 • Raluca spune:

  Luxul poate lua nenumarate forme, insa pentru mine luxul inseamna sa reusesc intr-o buna zi sa imi achizitionez un cal, acesta fiind si visul meu de mai bine de 25 de ani.
  Luxul pentru mine mai inseamna ca in vremurile acestea, cand presiunea sociala este enorma, dorinta de urcare pe scara sociala este acerba, iar oamenii renunta la visurile lor pentru confortul financiar, sa poti sa renunti la cele 8 ore petrecute intr-un scaun de birou si sa-ti urmezi pasiunea.

 • Dana spune:

  Asociez luxul cu hand made, atentie la detalii, rafinament, discretie dar mai ales simplitate in toata complexitatea lui!
  Articolul e minunat, ca toate celelalte. E o bucurie sa le citesti, sa experimentezi sau sa-ti imaginezi …

 • Mi se pare foare interesant faptul ca multe persoane asociaza luxul cu lipsa stresului cotidian. Ca si cum luxul ar fi ceva ce tine mai mult de temporal si nu de spatiul fizic efectiv. Personal, consider ca luxul este dat caracterul limitat al unui produs sau al unei experiente. De aici reiese si valoarea lui in bani. Apoi vorbim si de calitatea produsului sau a serviciului respectiv. Desigur ca nu ar mai fi interesant Hermes daca l-am regasi pe rafturi la supermarket si toata lumea ar avea acces la acest brand. Un subiect interesant si controversat as indrazni sa spun. Ne tii in priza cu astfel de articole.

 • Sunt un Leu veritabil,asadar iubesc luxul. 🙂
  Pentru mine luxul inseamna in primul rand bogatie sufleteasca apoi in plan material rafinament. Luxul imbraca atitudini,nu doar trupuri.
  Il asociez cu lucrurile clasice, care tin o vesnicie si sunt mereu la moda.
  https://www.facebook.com/boisteanu.ralucasabina

 • Eu cred ca luxul este definit mai degraba ca o stare, un mod de viata decat un lucru anume.
  Luxul se citeste deseori in atitudine, maniere si comportamentul unei persoane.Eu personal am vazut persoane imbracate in haine scumpe dar purtate ca si cum ar fi fost orice obiect de imbracaminte banal, asa cum am vazut si persoane care erau imbracate in haine mai simple dar atitudinea afisata oferea persoanei un plus de clasa.

 • Cea mai fidela si nemuritoare definitie pe care am gasit-o luxului este „fast, eleganta, somptuozitate, splendoare”. Aceste trasaturi s-au perpetuat din Antichitate pana in ziua de azi si s-au infiltrat in toate domeniile, reprezentand, pentru mine, dorinta perpetua a omului de a-si depasi conditia si de a se bucura de cele mai fine lucruri si experiente in viata.
  Ca este vorba de nestavilita pofta a zeilor pentru ambrozie sau a Mariei Antoinette pentru deserturi delicate, a piratilor si exploratorilor in cautare de bogatii sau a parfumierilor in cautarea notelor sublime si rafinate, luxul a fost dintotdeauna parte integranta si esentiala in societate, plecand de la pigmentii egipteni si condimentele indiene, pana la castelele frantuzesti, diamantele africane si calatoriile in spatiu.
  Last but not least, nu pot sa nu aduc un omagiu patrimoniului romanesc prezent in conacele boieresti, in sipetul (stra)bunicii, in sticelele de vin prafuite din beciurile podgoriilor si in operele de seama ale marilor artisti romani.
  La o simpla trecere in revista a bogatiilor felurite de care dispunem, nobletea si rafinamentul poporului roman ce ies la iveala reprezinta, fara doar si poate, mici simboluri ascunse in tesatura timpului.

 • C Elena spune:

  De ar fi reprezentat de o persoana, luxul ar fi Grace Kelly sau Audrey Hepburn, daca ar fi un oras : Monaco / lacul COMO – regiunea cu multe vile private sau Bellagio, asa ar fi in gandurile mele.
  Luxul real, in masura in care mi-as l-as permite, ar fi insotit de produse din piele, o geanta tip postas calitativa, pe care sa o caut in fiecare anotimp si indiferent de vreme si care sa fie indeajuns de incapatoare, totusi nu foarte mare, geanta ar fi completata de pantofi de piele, botine cu toc mic , ocazional si de o geaca de piele, musai neagra.
  Cand eram copil mi se parea super tare sa ai pantofi de lac si poseta asortata, acum stiu, ca e un intreg ansamblu si difera de la om la om. Luxul adevarat insa imi pare sa fii sanatos, cei dragi sa fie sanatosi si sa te poti bucura de viata pe care o ai, sa fii fericit incepe sa devina un lux.

 • Bianca Barbu spune:

  Pentru mine LUX inseamna TIMP si felul in care il umplu. Luxul nu tine de lucruri scumpe neaparat. Luxul este despre altceva, nu despre a detine sau a acapara, este despre de a te bucura de lucrurile, mirosurile, hainele, pantofii, excursiile, vacantele, tablourile, bijuteriile pe care le ai si pe care ti le-ai luat pentru ca ti le-ai dorit.
  Este o expresie in engleza (pentru care inca nu am gasit un corespondent in romana)- „wealthy enough”. Asta este luxul: constinetizarea ca poti sa faci ceea ce iti place si te poti bucura de rezultatele tale. Vorba Mirandei in Sex and the City: Vreau sa ma bucur de succesul meu, nu sa ma scuz pentru el!

 • Corina spune:

  Un articol superb, precum o gura proaspata de oxigen intr-o lume navalnica ce pare ca si-a uitat gingasia.
  Luxul pentru mine e o stare si, mai mukt de atat, se afla in stransa legatura cu educatia si inteligenta emotionala. Luxul penduleaza intre simplitate si minimalism, pana la cotele cele mai inalte ale amalgamurilor de stiluri. Insa luxul, este acea aura, acea boare care te inconjoara in fiecare clipa a vietii, iar o viata luxoasa, cred ca e de fapt libertatea de a fi tu, oricand, oriunde si in orice circumstante.

 • ancuta spune:

  Pentru mine, lux inseamna momentul acela din trecut, cand eram fara job de cateva luni si imi taram existenta intre redactare de cv-uri, mers la interviuri de angajare si gandul: „oare azi ce mananc? Mai bine ies la alergat”. Si din extrem de putinii bani pe care ii mai aveam, mi–am cumparat acea little black dress pe care orice femeie trebuie sa o aiba si pe care am zarit-o, printre grijile din mintea mea, in vitrina unui magazin. Am cumparat-o si a fost piesa din sifonierul meu care m-a scos din multe situatii, cand nu stiam cu ce sa ma imbrac. Am stralucit in ea si lipita pamantului de saraca, si gravida, si proaspat nascuta, la botezul baietelului meu, cand am constatat ca rochia facuta la comanda, sta ca naiba pe mine. Am si acum micuta rochie neagra si consider ca a fost una dintre cele mai bune investitii in garderoba mea. Pentru ca asta e definitia luxului: pe cat de simplu, pe atat de complicat

 • Lacramioara spune:

  “La mode se démode, le style jamais.” Coco Chanel… cam așa pot descrie ce înseamnă luxul pentru mine.

 • Cristine spune:

  Luxul inseamna rafinament, feminitate! Asa cum ai spus si tu este lipsa logourilor mari scrise si aparitia unui bun gust in orice centimetru!
  Defapt pe mine personal calitatea unui item ma face sa il cataloghez in lux sau nu!

 • Ramona Z. spune:

  Minunat articol, o delectare!
  Pentru mine, luxul este o formă de rafinament interior ce se reflectă în mod firesc la exterior. Nu îl consider legat strict de imaginea afișată, ci mai degrabă de atitudine. Eu cred că nu poți cunoaște luxul fără să ai valori autentice și o anumită educație. De asemenea, cred că luxul se poate dobândi în timp, ca rezultat al evoluției personale (dacă nu s-a întâmplat să te naști într-o astfel de atmosferă), dar sunt convinsă că luxul nu se poate mima! Nu este o mască pe care să o poți cumpăra, cu toți banii din lume

 • Cristina Brinza spune:

  Un articol minunat marca Fine Society. Multumesc!
  Pentru mine luxul reprezintă un melanj magic de calitate impecabila, atemporalitate, originalitate și armonie.

 • Ana- Maria A. spune:

  Luxul este despre libertate in cazul meu

 • Ana -Maria A. spune:

  Pentru mine luxul nu este despre lucruri scumpe sau locuri exclusiviste. Pentru mine luxul este posibilitatea de a face lucrurile care-mi plac , cu oamenii care -mi sunt dragi. Lux este sa-mi iau o zi libera in mijlocul saptamanii fara sa dau explicatii sau sa-mi cer voie. Cred ca luxul este despre libertate in cazul meu.

 • Julle spune:

  Luxul este alinierea mea, cu mine, pe toate planurile. Sunt chiar eu, cand sunt autentica. Este redevenirea mea in Mine, cand sunt migaloasa si dedicata, precum artizanii operelor. Eu cred ca luxul se manifesta intai in interior, pentru a se armoniza cu cel manifestat exterior si a arata a Lux, nu a Brand. Diana, te am descoperit de ceva timp și sunt încântată de esența postarilor si a filosofiei tale de viata, în care mă regăsesc de câțiva ani. Este a doua oara cand particip la un concurs si mai mult de dragul temei si al tau, pentru că am simtit ce am scris mai sus si am vrut sa te fac martora.

 • Cristina Preda spune:

  Luxul inseamna rafinament, distinctie, educatie si detasare, libertate de miscare, de exprimare!

 • celianu Ani spune:

  Buna, daca imi cumpar o pereche de pantofi, pentru care fac o investitie serioasa, ma astept ca ei sa dureze atit de mult incit sa ii las mostenire la copil 🙂 Luxul in sine este ceva pe care il port purta mereu si mereu, care nu se demodeaza si care poate fi ”peticit” :). I stand by ” some people think luxury is the opposite of poverty. It is not. It is the opposite of vulgarity” by Madame Coco.

 • Luxul este libertatea de a fi cum și ceea ce vrei să fii , acordul deplin între ceea ce ești și ceea ce emani, unicitate, originalitate, emoție transmisă în jur, fantezie, finețe, răsfăț. Este minuțiozitate și atenție la detalii, este o părticicâ din sufletul creatorului, tramspusă in obiectul creat cu migală pentru a aduce bucurie purtătorului sau privitorului. Dar oricât am încerca să îl definim, cred că frumusețea luxului constă chiar în faptul câ este ‘ elusive’ …

 • Mona spune:

  Luxul, pe langa calitatea vietii, trebuie sa-l simti si in suflet si in minte. Sa ai un suflet de lux, fin, bland, deosebit, sa ai mintea de lux, brici, smart si sa ai corpul de lux, ingrijindu-te de el. Asta inseamna luxul pentru mine: in suflet, in minte si in trup.

 • Mihaela Negrea spune:

  Luxul e inefabil.

 • Diana spune:

  Foarte frumos articolul! Cred ca luxul este pentru fiecare dintre noi altceva si pentru mine luxul nu este esentialmente raportat la obiecte ci mai mult la o senzatie. Pentru mine luxul este abilitatea de a calatori si absorbi experienta locului ales. Sa poti sa te bucuri de destinatia aleasca, fara griji, cu zambet, cu prezenta mentala, cu persoanal cea mai draga sau singura, acesta este pentru mine luxul.

 • Regăsesc luxul în piesele de bijuterii ale caselor de licitații.
  Piese lucrate manual de artizani, în orașe italiene vechi, cu tradiție, precum Alessandria.
  Bijuterii pavate cu diamante, safire, sau topaze, sau rubine, care ascund în micile imperfecțiuni povești necunoscute, care dezlănțuie imaginația și nu poți decât să te întrebi: „Oare cine a purtat acest inel? A fost un cadou? De la cine? În ce circumstanțe?
  Luxul unei bijuterii vechi care vine cu o bucățică de istorie ce așteaptă să fie descoperită.

 • Sinziana Iurea spune:

  Luxul nu este doar despre lucruri , bineînțeles ca toată lumea își dorește să dețină cat mai multe lucruri valoroase .Luxul pentru mine poate fi un mod de viața , îl ai sau nu , te naști cu el sau ți-l creezi pe parcursul vieții. Luxul inseamana experiențe , sa îți permiți sa faci anumite lucruri relaxat la orice ora , înseamnă sa ai TIMP sa faci fix ceea ce îți place fără sa fii constrâns de către cineva . Luxul de a pleca in vacanta oricând , de a savura tihnit o cafea fără sa fii presat de timp sau de catre alte persoane . Pentru mine luxul inseamana a trai calm viața , a avea TIMP pentru orice fără a avea rețineri si de a te bucura conștient de orice experiența si lucru .

 • Luxul poate însemna plăcerea de a savura în tihnă o cafea bună dimineața, de a-ți oferi momemte pentru tine, pentru relaxare sau pur și simpli pentru o plimbare. Iar din punct de vedere estetic și al modei pentru mine luxul înseamnă simplitate și finețe.

 • Larisa Ștefana Cozma spune:

  Pentru mine, luxul reprezintă posibilitatea de a alege cu ce mă îmbrac, lângă cine îmi petrec timpul liber, ce aleg să mănânc și cum aleg să mă comport sau ce cumpărături aleg să fac. Luxul înseamnă amestecul dintre libertate (pe toate planurile) și calitate. Luxul ne eliberează, nu ne împovărează. Și – foarte important – luxul nu are legătură cu banii!

 • Adriana spune:

  Luxul… O picatura de Hermes Jour intr-o dimineata in care te trezesti minunata. Luxul nu trebuie sa coste mult, dar valoarea il poate face mai pretios, mai apreciat. Luxul este o rochie fina de matase naturala sau un parfum discret, dar de efect. Luxul nu inseamna neaparat un nume cunoscut. Dar inseamna nisa, in masura in care nisa se refera la produse unicat, artizanale si cu ingrediente de calitate. Luxul nu este opulenta in sensul consacrat, dar este un rasfat, o iesire din cotidian, o apreciere a unicitatii.

 • Ioana Hares spune:

  Lux = Lumina. O limpezire care patrunde spiritul si salta calitatea Vietii.

 • Diana Mateescu spune:

  Pentru mine luxul este experienta in sine, nu doar obiectul. Pana la urma conteaza cum te simti cand folosesti ceva “de lux”. Si noi definim ce inseamna lux pentru noi 🙂

 • Bodogai Ioana spune:

  Luxul e timpul petrecut de noi in viata. Nu este importanta bifarea unei vacanțe intr-un anumit loc sau achizitia unei haine, important e cum te simti iti petreci timpul in acel loc
  Imi place mult articolul scris de tine Diana. Ca toate de alfel.
  Articolele tale o cafea de viata. Speciale si cu gust divin.

 • Madalina spune:

  Un articol minunat ca toate cele scrise de tine! Felicitări pentru modul delicat și revigorant cu care articolele tale oferă bucurie cititorilor!

  Luxul este definiția unei stări de profund entuziasm și recunoștință pentru momentele trăite.

 • Luxul înseamnă calitate, rafinament și autenticitate. 🙂

 • Noemi Cobzas spune:

  Stiu ca poate suna un cliseu dar pentru mine luxul inseamna o cafea buna, insotita de un pahar de Prosecco oriunde in Italia. Ador Italia si o asociez cu luxul unei vile undeva in Toscana si cu luxul posetelor si pantofilor italienesti. ???

 • Stroian Diana spune:

  Pentru mine luxul inseamna eleganta si rafinament. Dar într-un mod subtil, deloc opulent, care iti atrage atat privirea cat si sufletul.

 • Anca spune:

  Din punctul meu de vedere, luxul inseamna simplitate, calitate si atentie la detalii.

 • Dupa ce am trecut prin prea putine incercari in viata incat sa ma simt indreptatita sa le recompensez cu mici atentii valoroase la nivel monetar, pot da o definitie a luxului dupa care tanjesc in timpul fiecarei sesiuni de examene, care sincer inca imi da emotii si ma lasa fara somn adesea. Tocmai din acest motiv, in momentul in care simt ca am facut o treaba buna si mi-am castigat dreptul la un rasfat care sa nu fie pe graba sau cu gandul la urmatoarele sarcini de pe lista, pur si simplu trec pe modul spontan. Imi place la nebunie sa ma imbrac frumos si pur si simplu sa ma duc sa ma uit in voie prin vitrinele magazinelor si sa imi cumpar câte o atentie care sa imi aduca aminte de inca o sesiune care a trecut cu bine? sa ma pot plimba in voie si sa ma vad cu prietenii, sa mancam in oras, fara telefoane si planificari interminabile. Poate parea o reactie disproportionata la stres, sau dimpotriva, poate parea ca si cum aceste exemple nu au nicio legatura cu luxul in adevaratul sens al cuvantului dar, atunci cand sunt asociate cu gandul ca esti cu un an mai aproape de visul tau de a deveni medic si atunci cand stii cata munca sustinuta a fost necesara pentru a ajunge aici, fara favoritisme sau scurtaturi, lucrurile cele mai mici ajung sa fie percepute ca adevarate victorii?

 • Anda Marin spune:

  Asociez luxul cu minimalismul, creativitatea și respectul. Mai exact, luxul mă determină să fac alegeri mai înțelepte și mai sustenabile. Alegând produse de lux, „premiez” creativitatea unor oameni și chiar a unor familii. Respect produsul de la creație, la manufactură și vânzare și mă respect pe mine prin acesta.

 • Catalina spune:

  Buna dimineata,
  Frumos articol, frumoasa poveste (recunosc, nu o cunosteam cu toate detaliile)??
  Deosebite comentarii si cumva cred ca am agreat cu toate :). Luxul cred ca il definim diferit in viata, in functie de perceptii, mediu…. Copil fiind, a 3-a din cele 4 fete ale parintilor mei :), lux era sa am un obiect de inbracaminte nou, o jucarie mult dorita. Pana acum putina vreme, lux era timpul petrecut cu cei apropiati si , mai ales, timpul “pentru mine”. Dar lasand deoparte interpretarile metaforice, lux inseamna calitate, produse din materiale naturale, de calitate, produse handmade, acel rasfat pentru tine! Si da, in perioada de izolare din pandemie, cu toata nelinistea, anxietatea, etc, in afara de alimente, cosmetice necesare, creme de maini si dezinfectanti, flori si ustensile pentru “gradinarit” pe terasa, mic mobilier (tot pentru terasa), ceva vase/ustensile noi pentru gatit, am comandat si… un parfum nou, de nisa. Asta a fost momentul meu se rasfat, “luxul” de a-mi aminti de “normalitate”, de viata….
  O saptamana minunata si inspirata!

 • Ioana spune:

  Ce articol minunat! La fel ca restul lumii, credeam ca luxul este accesibil doar celor cu bani, multi bani dar odata ce am crescut in ani si experiente mi-am dat seama ca si eu, un om simplu, pot introduce luxul in viata mea! O cafea spumoasa savurata in cana preferata alaturi de o carte buna, preocupari care te ajuta sa cresti pe plan personal si intelectual, haine care te fac sa te simti feminina, calatorii in natura sau in orase aglomerate, prietenii de calitate si cate si mai cate! Alese cu grija si gustate in cantitati mici, pot transforma viata intr-un lux continuu! ❤️

 • Luxul reprezinta pentru mine o emotie, este pasiunea creatorului transpusa in acel lucru realizat cu cele mai calitative „ingrediente”, cu atentia la cele mai mici detalii care fac diferenta, tinand cont totodata de rafinamentul si eleganta rezultatului final.

 • Roxana spune:

  Luxul sta in simplitate si perfectiunea detaliilor.
  Multumesc pentru toate articolele tale atat de elegante!

 • Andreea G. spune:

  Luxul pentru mine inseamna simplitate, eleganta, rafinament si este suma experientelor si a lucrurilor care imi umplu sufletul de bucurie si ma fac sa simt ca „traiesc”. Uneori pot fi cele mai simple gesturi si momente, dar care pot insemna atat de mult…

 • Rebeca spune:

  Din punctul meu de vedere luxul poate fi atat ceva palpabil (un obiect, un parfum, o vacanta exotica) cat si ceva intangibil (o emotie aparte cand te trezesti in liniste si impacat cu tine insuti).
  In vremurile moderne luxul a devenit strict legat de bani. Si intr-un fel chiar iti vine sa fugi de el, cand il vezi asociat cu tot felul de specimene iesite de sub cine stie ce piatra, dar cu un portofel extrem de gros.
  Cred ca in zilele noastre, luxul cel mai dorit este cel emotional. Cand sti ca totul e bine in interiorul tau.
  E bine sa profiti de ocazie si sa achizitionezi macar un obiect de lux veritabil, care sa aduca un plus de emotie vietii si amintirilor. Dar si daca nu ai aceasta ocazie, luxul viselor deocamdata nu ni l-a luat nimeni.

 • Andra Carată spune:

  Luxul pentru mine înseamnă o cană de cafea de porțelan subțire cu o linguriță aurie, o rochie firavă, detalii, arome ușoare de iasomie. Luxul reprezintă ultima carte de pe un raft, acea poveste pe care o termini dintr-o suflare și pe care ai vrea să o citești până la nesfârșit.
  Deși am o vârsta destul de fragedă am reușit sa înțeleg într-un final adevărata însemnătate a eleganței, a feminității, a importanței bijuteriilor și a aromelor.

 • Elena Pană spune:

  Bună,
  O să încep prin a aprecia articolul și inițiativa! Pentru a trece la subiect, consider că luxul este un termen mai ușor de definit de către cei care îl practică. Luxul este ușor de apreciat de către un ochi avizat, dar de cele mai multe ori greu abordabil. Luxul, mi se pare mie, că este o transpunere în viața reală a unor exigențe interioare. Rafinamentul unui suflet devenit palpabil. De aceea luxul ajunge să fie elogiat doar de sufletele care rezonează cu el. Luxul nu este exhaustiv, dar este plin de însuflețire purtând amprenta spiritului celui care îl concepe cu minuțiozitate.
  Elena Av Facebook.

 • Adelina Trif spune:

  Diana,

  Luxul începe de la prima ora a dimineții si trebuie sa te însoțească în fiecare clipă. Luxul e sa te trezești și sa servești cu gratie un mic dejun franțuzesc cu croisante calde, cafea și suc de portocale, citind ce a mai apărut pe Fine Society sau pur și simplu uitandu-te pe geam. Luxul e sa te pregătești în hainele de mătase pentru nebunia de afară și sa nu te atingă energiile negative din jur , sa vezi viata ca pe o poveste și sa ocolești personajele negative din ea, sa iubești tot ce te înconjoară și sa trăiești din plin, cu seninătate si pasiune.

 • Jennifer spune:

  Articolul este ireprosabil,dupa cum ne-a obinuit autoarea.Cel mai mult mi-au placut astazi,insa,comentariile.Cele peste o suta de comentarii, absolut superbe,scrise de oameni frumosi,care au ajuns in punctul acela,in care stiu cine sunt si pot exprima in cateva cuvinte o filozofie de viata.Rar am citit atat de multe comentarii atat de frumoase,in acelasi ton ,bine scrise,ceea ce ma face sa cred ca mai exista o speranta…
  Dincolo de tot ce s-a scris,dincolo de faptul ca pentru fiecare ,in functie de educatie,varsta,situatie si etapa in care se afla,luxul poate insemna ceva de calitate sau ceva simplu ce poate fi cumparat sau nu,in functie de necesitati sau de dorinte,pot sa adaug o singura idee despre ce inseamna luxul pentru mine, acum.
  Este vorba despre luxul de a darui,de a putea aduce un zambet sau orice poate fi considerat un lux de catre altcineva..o luminita in ochii cuiva..ceea ce ma duce cu gandul la originea cuvantului lux,care inseamna o masura a ..iluminarii .
  Aceasta este cheia Portii universului meu magic si imi place sa cred ca facem parte din aceeasi Poveste!
  Multumesc, Diana!

 • Luxul, pe tacute, insidios, se infiripa in tine cu o irezistibila atractie. Subtil, in genul fin.
  Luxul, exceptional de liber in privinta spiritului ofera distictie si seductie in propria persoana.
  Luxul este suprema dovada de tandrete fata de tine. Luxul are abilitatea elementara de a te lasa dezmierdat: de un miros, de o emotie, de un obiect, de un gust, de o atingere.

  Luxul este o intreaga ucenicie in domeniul increderii.
  In lux NU exista compromis posibil cu spiritul trufiei.
  Luxul respira stiinta sacra a vietii traite INTENS si DISTINCT in care se citeste o frumusete a seriozitatii, si dezvaluie extrema demnitate a libertatii.

 • Geanina Burlacu spune:

  Luxul, pe tacute, insidios, se infiripa in tine cu o irezistibila atractie. Subtil, in genul fin.
  Luxul, exceptional de liber in privinta spiritului ofera distictie si seductie in propria persoana.
  Luxul este suprema dovada de tandrete fata de tine. Luxul are abilitatea elementara de a te lasa dezmierdat: de un miros, de o emotie, de un obiect, de un gust, de o atingere.

  Luxul este o intreaga ucenicie in domeniul increderii.
  In lux NU exista compromis posibil cu spiritul trufiei.
  Luxul respira stiinta sacra a vietii traite INTENS si DISTINCT in care se citeste o frumusete a seriozitatii, si dezvaluie extrema demnitate a libertatii.

  • Giovanna spune:

   Superb! După părerea mea, e cel mai frumos si complet comentariu, care mi-a cucerit atenția si admirația.
   Felicitări!

 • Daniela Tudor spune:

  Luxul este starea pe care o simţi atunci când devii consţient de valoarea ta, aşa încât obiectele din jur capătă o nouă valenţă calitativă. Sufletul tău este moale şi va căuta atingerea perfectă a mătăsii sau caşmirului, viselepot avea mirosul împlinirii şi se vor împleti cu iasomia sau santalul, inima va striga bucuria şi va căuta atingerea delicată a pielii străine. Lux căutat în exterior şi găsit în interior.

 • Marina spune:

  Pentru mine, luxul este eleganță, subtilitate, delicatețe. Autenticitate, acceptare de sine, iubire necondiționată și siguranță. Întruchiparea luxului suntem noi înșine.

 • Alunita Arsenov spune:

  Pana sa incep sa te cunosc prin scrierile tale, credeam ca luxul este pentru oamenii bogați…Acum realizez ca dorințele mele de a avea lucruri de calitate superioara e ceva firesc ….puține si de buna calitate.Ma simt frumoasa, feminină, cocheta…ma simt EU. Si da….iubesc luxul?

 • Cristina Tarta spune:

  Luxul: Poate insemna fie un item, fie o mireasma, Fie un loc,- un sentiment nemaiintalnit (unic!) care-mi produce o stare de beatitudine ce dainuie peste amintirile si simtirile mele in ani ❣️
  Da, Pentru mine, luxul vorbeste despre simtire si multa multa fantezie, visare…
  ❣️.

 • Geanina spune:

  Luxul, pe tacute, insidios, se infiripa in tine cu o irezistibila atractie. Subtil, in genul fin.
  Luxul, exceptional de liber in privinta spiritului ofera distictie si seductie in propria persoana.
  Luxul este suprema dovada de tandrete fata de tine.

  Luxul este o intreaga ucenicie in domeniu increderii.
  In lux NU exista compromis posibil cu spiritul trufiei.
  Luxul respira stiinta sacra a vietii traite INTENS si DISTINCT in care se citeste o frumusete a seriozitatii, si dezvaluie extrema demnitate a libertatii.

 • Am așteptat multă vreme un articol de genul acesta si sunt recunoscătoare. Nici nu știu cum l-am găsit, dar m-a captivat de la primele cuvinte. Luxul este ceva ce apare mereu în viața mea și pe care am încercat sa-l tot evit. Conditionarile sociale, tiparele familiale, „nedreptatea” străbunilor venită din frustrarea că nu au destul și falsa credință că nu sunt suficientă si nu corespund standardelor de „lux”, mi-au creat o imagine de sine limitata. M-au uns pe suflet descrierile despre ce înseamnă luxul cu adevărat și simt ca se deschid in mine noi lumi. De multe ori nu știam cum sa descriu că a trăi in lux nu înseamnă neapărat „glamour”, ci texturi, culori ce ma fac să fiu vie, bijuterii care simbolizează ceva, parfumuri ce spun o poveste a miresmelor…
  Mereu am fost fascinată de ceea ce se află dincolo de aparențe, de trairi firești adevărate venite din suflet, de potențialul pur al fiintelor, oricare ar fi ele, plante, animale, gâze, oameni. Așadar, asociez „luxul” cu manifestarea a ceea ce este autentic în suflet, iar asta ar fi benefic sa vina firesc, dar pentru mulți este un lux. Munca din spatele tuturor artizanilor care prin mâinile lor dau suflet produselor nu are preț… Iar acesta este un lux.
  Mulțumesc!

 • Personal, m-am simtit aproape de ideea de lux de fiecare data cand am putut sa-mi ofer mai mult: cosmetice de mai buna calitate, un parfum deosebit, chiar si o experienta la standard mai inalt vs experienta anterioara. Fac asta pentru mine ori de cate ori am ocazia. Spre deosebire de trecut, daca nu imi permit ceva la noul standard, prefer sa mai astept pana va fi posibil decat sa mai fac rabat. E un lux personal 🙂

  Foarte bine scris articolul! Te imbratisez! Ma bucur ca te-am descoperit.

 • Pentru mine luxul înseamnă în primul rând calitate. Apoi sentimentul pe care mi-l dă, că sunt specială, frumoasă.

 • Sibel spune:

  Cred ca pt mine luxul e strans legat de fericire. Luxul de a fi sanatos, luxul de a-ti face ce iti place, luxul de a te bucura de natura, luxul de a incerca ceva nou, luxul de a trai noi experiente, luxul de a invata si a descoperi ceva nou in fiecare zi, luxul de a te redescoperi, si lista poate continua…

 • Ramona Macovei spune:

  Luxul este libertatea de a fi tu exact așa cum te simți in sufletul tau și de a de a avea lângă tine o persoana care știe tot ce simți doar dintr-o privire. Luxul este libertatea de a descoperi locuri și oameni. Puterea de a te descoperi tu pe tine, de a-ti înțelege și accepta toată părțile, bune și mai puțin bune. Cafeaua băută la rasarit de soare … și paharul de vin de la apus ?

 • Nicole spune:

  Luxul pentru mine e basm si magie!

 • Diana spune:

  Pentru mine luxul înseamnă o stare de mindfulness în tot haosul din jur. Frumos Diana, ca de obicei o plăcere:)

 • Doina Macovei spune:

  Luxul inseamna sa onorezi viata si libertatea de a trai in armonie cu propriile alegeri atit in plan material , fizic cat si in plan emotional spiritual.
  Luxul e libertatea unei adieri de vint inmiresmat intr-un camp de lavanda, stralucirea unei nopti cu luna plina si magia unui curcubeu.

  Luxul e nevoia de soare dupa intuneric , energie si lumina , foamea de afectiune si voie buna.

  Sa ai curajul si responsabilitatea sa iti oferi statutul de zeita in aceasta viata sa iti oferi luxul autenticitatii fara compromisuri.
  O geanta de visuri atent alese si insufletite de multa speranta. Acesta este luxul.

 • Elena Scherl spune:

  Luxul este atât de subiectiv, mă bucur să văd cum înțelege fiecare asta. Pentru mine luxul înseamnă meșteșug. L-am descoperit la țară când mi-a murit bunica și au rămas in urma lucrurile ei făcute cu atâta grija: pături, tablouri țesute, covoare de îmbrăcat pereții. Au fost momente triste dar am început sa ma uit la tot ce e lucrat manual in mod diferit. Oamenii trec prin viața asta câteva zeci de ani și fiecare își aduce contribuția in mod diferit. Din mâinile unora ies lucruri minunate. Și așa am început sa văd și porțelanul, și tacâmurile vechi din argint, cutiile de bijuterii,”, eșarfele de mătase .. obiecte poate nespectaculoase dar făcute bine, cu experiența câtorva zeci de ani de repetiție.. care mie îmi merg la inimă.

 • Andreea spune:

  Wow, ce frumos ai scris! Hermes mi se pare dintr-o alta liga vs alte case gen Chanel sau Louis Vuitton, stiam povestea cu originea de la articolele pentru calarie, dar n-am stiut mai multe amanunte.
  Mi-ai trezit amintiti frumoase cu parfumul Kelly Caleche, l-am mirosit de atatea ori dar cumva mi se parea ca inca nu e pentru mine (cred ca eram studenta cand se gasea in parfumerii, acum cred ca e delistat) si cu seria de parfumuri inspirate din gradini. Parfumurile Hermes au acel ceva al lor diferit de orice se gaseste intr-o parfumerie de mall care nu e neaparat de nisa.
  Si esarfele, doamne, esarfele lor! Cred ca asta e definitia luxului: esarfa Hermes pe care imi doresc sa mi-o pot permite la un moment dat in viata 🙂 de fiecare data cand am trecut prin fata unei vitrine Hermes am zabovit ceva timp ca sa le admir esarfele …

 • Santina spune:

  Pentru mine lux inseamna sa pot sa ma bucur de lucruri simple, de la mancare, la haine pana la vacante. Traim intr-o epoca a cosumerismului, si ma las de multe ori prada cumparatului si consumului in exces. Iar lucrurile simple pare uneori atat de complicate.

 • Mihaela Balta spune:

  Luxul, bucuria din lucrurile simple, pe lângă care uneori pășim grăbiți. Pata de culoare într-o zi mohorâta, atingerea unei eșarfe de mătase, bucuria gândului și nerăbdarea unei călătorii! Minunate cuvinte impletesti pentru noi. Mulțumesc!

 • Ioana spune:

  Pentru mine lux înseamnă sa poți sa-ți cumperi ceva de calitate atunci când ai o nevoie sau o plăcere.

 • Maris Carmen spune:

  Răsfățul calității

 • Diana Miu spune:

  Foarte tare articolul ! Și da, luxul – ca și stilul- are o definiție diferită pentru fiecare din noi. Pentru mine personal “piesele” de lux pe care le dețin au 100% legătura cu materialele – o geanta cu un logo pe care dacă nu sti unde sa îl cauți nici nu îl vezi și care mi se pare ca e mai frumoasa acum la 2 ani de când am cumpărat-o pentru ca e a mea și in timp pielea parca a căpătat un pic din parfumul meu . O pereche de pantofi in care ma simt senzațional , de parca m-as încalță cu toată istoria celor care au creat acel brand și in care pot sa alerg chiar dacă sunt in tocuri. Un parfum care are o “chimie” specială cu mine, care lasă in urma un miros al meu anume și pe care când îl folosesc îmi aduce aminte de nisip , mare și cald , de vara aia …

 • Pentru mine luxul este să reușesc să fac ceea ce îm propun zilnic fără a mă grăbi, să pot savura orice moment de parcă aș avea tot timpul din lume.

 • Oana Barbu spune:

  Pentru mine luxul arată apartenenta la un anumit grup si este ceva la care nu toata lumea poate avea acces, dar la care uneori poti ajunge, uneori in mod neasteptat. De exemplu si acest concurs va oferi cuiva posibilitatea sa obtina/ aiba un produs de lux intr-un mod neasteptat. Luxul conferă tuturor o stare de bine pentru care nu trebuie să faci aproape niciun efort după momentul în care ai reusit sa iti permiti un produs de lux. Produsele de lux spun povești si iti ofera experiențe, dar te si ajuta sa ai parte de multe: confort, emoție, sănătate, bucurie, linistite, împăcare cu tine, empatie.

 • Carla spune:

  Hermès este mai ales, ceea ce se numeste un „selar”, cel care face sei pentru cai. Dar a devenit celebru pentru baticurile (le „carré”Hermès) din matase si apoi pentru parfumuri si alte produse. Atît de celebrele baticuri-esarfa Hermès au caracteristici unice : designul este întotdeauna creat la Paris, dar matasea este tesuta sub forma de „batic” în atelierele de matase din Lyon, dintr-o matase speciala, cu fir lung, produsa de viermi de matase din Brazilia. Mereu aceeasi. Desi imitat, un carré Hermès va fi întotdeauna recunoscut prin faptul ca nu are tiv. Ceea ce ar trebui sa fie tiv este matase rulata manual de catre muncitoare care isi transmit arta de la una la alta. Putine stiu sa o faca. Si, mai ales, imprimeul unui „carré” Hermès este urias. Ceea ce se vede nu este ceea ce se poarta : designul fiiind urias, nu arata deloc precum ceea ce apare in imagine si care poate aparea, la o prima privire, usor demodat. Odata ce ati încercat unul si ati vazut diferenta, veti deveni pasionat de Hermès. Addicted. Numai punga sa v-o permita, veti dspretui orice alt „carré” dupa aceea. Dar luxul… luxul nu este numai acesta. Luxul este mai ales libertatea : cea de a ti-l putea permite, libertatea de a sti ca pretul e un detaliu, libertatea de a dori, de a vrea si de a putea. Si, mai ales, luxul este libertatea de a avea timp.

 • Miruna Pascu spune:

  Luxul inseamna detaliul care face diferenta intre ordonar si extraodinar
  Nu e simplu de obtinut dar este lesne de obervat .
  E intruchioares unui vis dar recreat aievea sau e Fata Morgana care iat o. , vine .
  Si e simplu
  E un haiku .

 • Eu văd luxul ca fiind o alegere, o atitudine, o stare de spirit. Pentru mine luxul înseamnă să te respecți pe tine însuți și pe cei din jur, să te bucuri de fiecare clipă a existenței și să trăiești așa cum simți.

 • Anne spune:

  Lux inseamna sa intri in Povestea atat de Bine conturata de marca respectiva, sa fii able sa vezi si sa simti esenta lucrurilor fara nici un efort si cel mai important sa ramai cu Povestea si dupa iar momentul in care iti apare acel *Produs*in fata ochilor sa fii capabil sa il recunosti…deci DA : calitate, atentie la detalii si cred ca Luxul mai inseamna Vis♥

 • Marina Golea spune:

  Lux, timp liber pentru mine si familia mea. Simplitate in toate…

 • Lux- simt fin al alegerii/ lipsa compromisului/ placerea simțurilor/ răsfăț regal/ certitudine. 🙂

 • Elena spune:

  Hello Diana, trebuie sa recunoscca sunt intrigata de povestea Hermes și voi citi mai departe celelalte articole ale tale despre parfumurile lor. Cred ca nu era momentul pana acum. Abia aștept sa citesc și celelalte comentarii, storyul tău m_a făcut curioasă. Dar am vrut mai întâi sa îl las pe al meu, nu am considerat pana acum subiectul în asa măsură încât sa scriu despre el, și nu as vrea sa fiu influențată de alte idei, sa fie ceva al meu.
  Luxul pentru mine, în aceasta etapa a vieții, sunt lucrurile simple- o cafea în oraș dimineața pentru a da un ton pozitiv zilei, libertatea de a îmi împărți ziua după bunul plac, plimbările în parcurile din jurul casei, sentimentul de buna dispoziție creat de garderoba minimalista pe care o am acum, un accesoriu de aur care sa complementeze aceasta ținută. Dar și timpul liber în care pot citi pe placul inimii lucruri fascinante despre viața, oameni, locuri, senzații, povești. Acel sentiment când simți ca zbori pentru ca poți.
  Te îmbrățișez,
  Elena

 • Ligia spune:

  Mirosul paginilor de la cartea abia ajunsa de pe Amazon, prajitura sofisticata facuta cu ingrediente „vinovate”, ciocolata cu alune (si ea „vinovata” si deci, pe care rar mi-o permit), mireasma amestecului de uleiuri esentiale -Cheer, for Doterra fans), matasea pe piele…

 • Alina Banica spune:

  Pe tru mine luxul reprezinta calitate…finete…curatenie..puritate…libertate!
  Super fain articol!

 • Anca Ioana V spune:

  Luxul inseamna perioada aceasta din viata, in care ma simt libera sa fac ce si cand vreau, sa traiesc ceea ce simt si sa simt ceea ce traiesc, sa pot alege ceea ce este cel mai bine pentru mine. Luxul inseama sa ma bucur de o mancare buna facuta de bunica mea, sa mai petrec putin timp cu parintii mei, sa stau o seara intreaga la povesti cu prietenele. Sa savurez un pahar de vin si sa mananc cu pofta o prajitura. Insa cu siguranta cel mai mare lux pe care mi l-am permis, in sfarsit, a fost si este sa ma iubesc pe mine.

 • Anca Moigradan spune:

  Pentru mine, lux inseamna ceva simplu dar caruia ii stii toata povestea iar povestea acelui lucru este impresionanta. Acea poveste te face sa il pretuiesti, sa te simti special ca detii un astfel de lucru. E o complicitate intre tine si acel lucru de care nu stie nimeni altcineva.

 • Violeta spune:

  Pentru mine luxul este puterea de a-ti cumpara ce iti doresti, iar aici nu ma refer la produse extrem de scumpe, intangibile chiar.

  Ma gandesc la acele lucruri pe care parintii poate nu si le permiteau sa ti le cumpere cand erai copil, la o ciocolata Toblerone care poate la momentul acela era un „lux” ( cum spuneau ai mei).
  Un concediu peste hotare sau un city break ca sa descoperi pietrele cioplite din pavajul din Florenta de care povestea Michelangelo sau sa o vezi cu ochii tai pe „The wedding Feast at Cana” la Luvru.

  Sa iti bucuri simturile cu o fuga undeva in natura, atunci cand iti doresti o mica evadare. Sa mergi cu picioarele goale in iarba si sa alergi cu cainele alaturi.
  Sa iti cumperi acea rochie care iti face cu ochiul in vitrina sau pantofii aia pe care nu stii cand ii vei purta dar care stii clar ca daca nu vor fi ai tai iti vor „bantui” visele.

  Si cred ca luxul cel mai mare este sa ai timp pentru tine, sa poti sa te rupi de cotidian, de job, de cariera si sa faci ceva pentru tine, pentru sufletul tau.

 • Nicoleta spune:

  Lux – cea mai bună versiune a unui „ce”, care declanșează cea mai bună versiune a unui „cine”.

 • Luxul înseamnă pentru mine să trăiesc așa cum simt și gândesc.
  Înseamnă răbdare, respect și grijă pentru mine.
  Înseamnă că merit să fiu și să am ceea ce îmi doresc.

 • Simona B. spune:

  Luxul e extravaganta calitatii ireprosabile, e unicitate, e perfectiune, e bogatie de trairi, toate pliate, desigur, pe calitatea umana la fel de ireprosabila a celor care rezoneaza sau se regasesc in el!

 • Ana-Maria spune:

  Iti urmaresc cu interes articolele pe care le scrii. Cand le citesc mi se pare ca ma aflu intr-un loc atat de placut, fin si delicat precum o esarfa de matase.
  Pentru mine luxul inseamna un parfum floral si suav ca o dimineata de primavara pe care il aplic intr-o zi mohorata sau aglomerata. Luxul nu inseamna banii pe care ii dai pe parfumul dorit, eu cred ca luxul se refera la cum reusesti sa “porti” acel parfum…

 • De cand lucrez de acasa, pot spune ca am o viata cu adevarat luxoasa: imi trezesc fetita in fiecare zi cu dezmierdari, beau cu sotul meu o cafea minunata facuta la ibric, mancam impreuna la pranz ce gatesc din cele mai bune ingrediente (sunt pasionata de arta culinara), am timp sa citesc si sa ma documentez despre pasiunea mea, merg mai des la parintii mei caci serile nu mai sunt ocupate cu iesiri in oras, fac yoga si chiar am reusit sa dau o sansa periajului uscat, beau un pahar de vin rose organic seara cu sotul meu. Da, acesta este luxul pentru mine. E bucuria lucrurilor simple dar de calitate.

 • Luana spune:

  Pentru mine luxul este reprezentat de timpul petrecut in locurile care te fac sa te simti foarte bine, ideea de a nu te simti presat de timp si bani cand esti intr-o vacanta, sa ai siguranta ca te poti reintoarce acolo oricand iti doresti sa bifezi si alte obiective, restaurante, etc.

 • Oana spune:

  Luxul l-as putea traduce prin „less is more” si ar putea fi mai mult o stare de spirit, decat confortul material! „Luxul este o virtute nobila ce nu trebuie confundata cu confortul «material»“ dupa cum spunea Jean Cocteau.

 • Era un lux ptr mine…..săpun de față facut de mama din groșcior de unt de casa parfumat, cu menta sau levănțica…..lapte de față facut din castravete proaspăt pe care îl amesteca cu crema caola….toate astea ptr ca eram copiii mulți…..eu singura fata …..,,cu pretentii”..?…si fara bani….
  Articolul super fain…..

 • Alina spune:

  Luxul pentru mine inseamna inovație, cercetare, idee, perseverență, folosind materiale calitative , naturale , pentru a obține un produs inspirational dar personalizat. Luxul iti conferă acea tușă de eleganță, de rafinament de unicitate. Poate iti da mai multa incredere in propria persoana , poate doar stai linistit ca folosesti un produs prietenos cu pielea , prietenos cu corpul uman in general.

 • Andreea Oprea spune:

  Ce articol frumos! Parca mă văd trecând și admirând magazinul Hermes din Duty Free-uri! Nu stiu cum sa definesc luxul, sincer, cred că ideea de lux evoluează odată cu noi, că indivizi.Imi amintesc când eram micuța, luxul era un spray Impulse pe care îl avea mama pe masa cu oglinda.Apoi vedeam că lux o sticluță frumoasa de parfum sau credeam că îmi permit „luxul” de a investi într-un șampon și balsam de calitate.Cu nostalgie zâmbesc!!
  Acum ,că am devenit mare, ideea de lux s-a modificat și caut calitatea, povestea și conceptul in sine al obiectelor. Am puține poșete, dar bune, bijuterii speciale , și ele câteva și nu caut aprobarea nimănui care încearcă să vadă vreun înscris de firma mare pe piept .

 • Indira spune:

  Luxul: placerea si certitudinea de-a fi inconjurata de timpul ce se asterne agale peste lucrurile cunoscute & iubite sau peste teluri atinse, in compania fiintelor ce-mi innobileaza viata.

 • Diana Datcu spune:

  Luxul pentru mine este o metaforă a vieții. Este acel vers in care trebuie sa te cufunzi ca să îl înțelegi și interpretezi, dar mai ales să îl simți.

 • Luxul pentru mine este un sentiment, o emotie care ma face sa ma simt bine si aparte in sensul „exclusive”.
  Nu este un lucru obisnuit si nu neaparat scump.
  Parfumurile Hermes sunt deosebite ! Pasiunea mea pentru ele a inceput cu 24 Fauborg apoi Kelly Calleche, Jour d’Hermes si colectiile Jardins si Merveilles. Favoritele mele sunt : L’Ambre des Merveilles, Le Jardin de Monsieur Li si Twilly. Tare curioasa sunt de ultimul L’Ombre des Merveilles. I’m in cu cea mai mare placere ! 🙂

 • Cornelia spune:

  Savurez de ceva vreme articolele tale, imi place cum prin cuvinte simple, dar incarcate de continut, creezi o poveste. Pentru mine, luxul este o poveste, o usa magica al carui prag il trec uneori cand simt satinul pe pielea mea, cand citesc o carte cu editie limitata, cand port acea poseta sau haina pentru care am strans bani, nu pentru a demonstra ca pot, ci pentru ca ma fac sa ma simt eu insami.

 • Am lasat deja comentariul meu cu perceptia personala asupra Luxului.

  Dar am uitat sa spun: fetelor m- am simtit minunat citind comentariile voastre. Atat de frumoase, interesante, delicioase as spune?

  Minunat.

 • Pentru mine Luxul este in mare parte cel descris in articolele tale si in comentariile cititoarelor .

  Albul unui bumbac de calitate, casmirul cel mai moale, matasea cea mai fina, toate imbracate cu finetea minimalismului. Discretia si nu agresivitatea, naturaletea, delicatetea, toate sunt pentru mine elementele luxului.

  Dar dincolo de tot ce s-a scris si cu care sunt de acord, cred ca Luxul reprezinta si atitudinea cu care porti o haina simpla si frumoasa, o haina nu neaparat scumpa. Atitudinea cu care unele femei radiaza in haine si accesorii fara mare valoare financiara.

  Atitudinea, libertatea si personaliatea unica a fiecareia dintre noi.

 • Andreea spune:

  Asa imi place sa te citesc, de fiecare data cand vad un articol de-al tau imi rezerv un moment, ca sa nu il citesc in graba. Recunoscatoare ca esti!

  Luxul pentru mine este o calatorie. Spre mine, cea fara de pret.

  Andreea

 • Buna Diana. Definitia mea personala a luxului este timpul petrecut cu parintii si nepotelele mele, constientizarea ca imi plac diamantele insa iubesc apusurile de soare (si nu ma satur de ele), alarma placuta precum o bomba de entuziasm cu care ma trezesc in fiecare dimineata ca sa merg la locul de munca unde practic meseria pe care o iubesc. Luxul pentru mine, este suma lucrurilor mici pe care banii nu le pot cumpara.
  Minunat articol!

 • Luxul cu siguranta inseamna incredere in sine, cel putin pentru mine. Pot purta cea mai luxoasa piesa vestimentara, in viziunea cuiva, daca pe mine nu ma face sa ma simt unica si increzatoare in frumusetea mea, atunci nu O consider luxoasa. Ceea ce conteaza e ce iti transmite o piesa, ce stare iti da, categoric nu brand-ul sau pretul.

 • Alina Marin spune:

  Lux

  sa visezi cu ochii deschisi o intreaga calatorie cu trenul.
  sa asculti un om drag cat iti spune o poveste pe care ai mai auzit-o.
  sa ai un gand bun pentru tine insati dupa un moment de rautate.
  sa nu te simti mai libera vinerea la 6.
  sa poti sa povestesti despre o iubire trecuta, fara remuscare sau durere.
  sa te uiti in oglinda si sa zambesti sincer.
  sa iubesti asumat.
  sa te lasi iubita.

 • Pentru mine lux înseamnă mătase, cum se simte pe piele o rochie fina de mătase pură…

 • Maria spune:

  Dragă Diana,
  Mulțumesc pentru articol.
  Pentru mine, luxul înseamnă opulență, calitate superioară, servicii ireproșabile, eleganță indiscutabilă. Pe de altă parte, toate aceste calități se trec prin filtrul privitorului, astfel încât ele capătă o valență subiectivă. Totuși, chiar și în aceste condiții, luxul ar trebui să nască unanimitate de păreri, un fel de acord universal asupra unor păreri subiective.

 • Cristina Dan spune:

  Bună ziua! Îți mulțumesc pentru articolele tale, care ma poarta instantaneu într-o „fine society” a luxului pe care îl reprezinta bunul simț, bună creștere, manierele și întreaga arta de a te bucura de tot ce e bun și frumos în jurul nostru și în noi înșine. Pentru ca, în esență, luxul înseamnă „joie de vivre”. Luxul este o stare de spirit, pe care o trăiesc de fiecare data când pielea mea se intalneste cu o mătase fină, sau se împrietenește intim cu o mireasmă a cărei compoziție a străbătut secole ca să ajungă pana la mine… Luxul înseamnă să poți trai simplu, calm și autentic într-o lume nebună… Luxul înseamnă să știi și sa poți gândi curat, astăzi…acum… Luxul înseamnă să te privești în oglindă, sa te recunoști și sa te iubesti. Luxul înseamnă să îl privești pe omul de lângă tine și să-l vezi pe același de care te-ai îndrăgostit în urma cu x ani…. Luxul înseamnă să îți poți oferi, din timp în timp, un obiect de calitate, despre care sa poți gandi: „Da, îl ca folosi și fiica mea, cu plăcere și mândrie, peste niște ani…”. Luxul înseamnă să te bucuri de o tarta cu mere, pe care tu însăți ai copt-o, la 12 noaptea. ?? Luxul este un stil de viață.

 • Iulia spune:

  Bună!
  Mulțumesc pentru articol și provocare. Cred ca intrebarea are răspunsuri diferite în funcție de perioada din viata mea. Luxul poate înseamna o stare de spirit, cine îmi e alaturi, cum îmi petrec timpul, ce alegeri pot face la un moment dat. Dar înseamnă și lucruri/ locuri la care doar visez. Unele rămân, altele sunt înlocuite, chiar și în vis… 🙂

 • Ioana M. spune:

  Ce articol fain, Diana! Ma rog, ca toate celelalte de pe blog, insa acesta are un farmec aparte, de poveste.

  In ultimele luni, de cand mi-am propus sa incep un proces serios de cautare a stilului meu personal (si definire, desigur), ma gandesc foarte des la calitate, la alegeri, la ce anume spune o anumita rochie despre mine, la articole sau obiceiuri de pe lista de „inca visand la ele”, la cum ma face sa ma simt un obiect sau o experienta, la lux. Si m-am trezit zambind de cateva ori, dar mai ales cand mi-am amintit o intamplare destul de recenta, dar cu radacini vechi.
  Am avut in casa, de cand ma stiu, un set de pahare de cristal, cu picior. Au stat in vitrina din sufrageria apartamentului nostru cu doua camere minimum 20 de ani, timp in care nimeni nu le-a folosit niciodata. Rar deschideam vitrina aia, pentru un set extra de cesti de cafea cand aveam musafiri, dar de paharele alea nu ne-am atins niciodata decat pentru a le sterge de praf.

  Acum cativa ani, cand am mers intr-un weekend la mama, am rugat-o sa ma lase sa scot paharele alea, sa bem din ele, ca e pacat sa stea atatia ani in vitrina. A fost de acord, iar eu, de emotie si din cauza presiunii, din cauza faptului ca ma simteam efectiv o impostoare turnand vin spumant in paharele alea, care fusesera tot timpul pastrate pentru ceva musafiri speciali (nu stiu care, desigur), am spart un pahar la cateva secunde dupa ce am luat prima inghititura din el.

  Atunci am fost dezamagita, frustrata, nici nu le-am mai folosit de atunci. Sigur ca la momentul la care am spart paharul ala deja imi permiteam sa cumpar un set nou si cateva sticle de vin. Dar inca nu-mi permiteam sa-mi asum asta, sa interiorizez, sa realizez ca nu sunt o impostoare si ca daca am muncit pentru un lucru decent si frumos, daca mi-l doresc, nu trebuie sa-mi fie rusine sau teama sa mi-l doresc, sa-l cumpar si chiar sa il folosesc. Doar pentru ca nu mi-am permis dintotdeauna un lucru, nu inseamna ca sunt o impostoare fiindca vreau sa ma bucur de el acum.

  Treaba asta in sine mi se pare o definitie extrem de buna a luxului. Pentru mine, cel putin. Si de cand am constientizat-o, m-am autoeducat sa ma bucur altfel de lucruri si sa nu-i mai las pe altii sa-mi judece alegerile, fie ca sunt ele achizitii sau altfel de alegeri. Sau, si mai rau, sa le pun eu la indoiala privindu-le prin prisma unei imagini vechi despre mine, a mea sau a altora. E foarte greu, insa extrem de rewarding. Sa beau apa minerala cu gheata dintr-un pahar fain de cristal, in care se serveste in mod normal whiskey, sa imi cumpar o salopeta dintr-un material bun, natural, pe care sa o port des, in loc de trei din poliester, doar pentru ca „da mai bine sa ai mai multe haine”, sa-mi vopsesc parul cum si cand vreau eu si sa le raspund clar si raspicat persoanelor toxice din jur atunci cand imi pun la indoiala decizia, toate astea sunt mici momente de lux. Si, personal, victorii mari.

  Sa visezi la lucruri de calitate si locuri faine, sa te imaginezi acolo, sa muncesti pentru ele daca ti le doresti si, daca le obtii, sa te bucuri cu toata inima de ele. Si sa te simti „worth it”

  Multumesc ca mi-ai dat ocazia sa pun lucrurile astea pe hartie, nici nu stiam ca am nevoie.

  Cu drag,
  Ioana

 • Liliana spune:

  Definiția personală a luxului este atunci când citesc un articol la tine pe site despre Hermes, fac o pauză, intru la condurbyalexandru (despre care știu tot de la tine), îmi comand o pereche de pantofi și apoi revin la articolul inițial despre Hermes să îl termin de citit.

 • Luxul reprezinta alint, comfort si eleganta-the ease of a t-shirt in a very Expensive dress.

 • Blidaru Mihaela spune:

  Wow ce articol frumos! Chiar am visat cu ochii deschiși. Probabil nu toți ne permitem acest tip de lux, dar cu siguranta toți putem visa! In alta ordine de idei, cu siguranta pentru fiecare luxul poate avea valente diferite. Pentru mine luxul, nu neaparat cel material, îl reprezintă și puțin timp doar pt mine ( având in vedere ca am doi copii mici), sau un moment de relaxare! Ps: îți mulțumesc ca mereu ne faci sa descoperim povesti frumoase

 • Claudia S spune:

  Luxul este libertate!

 • Diana spune:

  Buna ziua! Multumesc pentru toate articolele, sunt mereu o sursa de inspiratie si de instrospectie!
  Pentru mine, luxul este o atitudine, un deja-vu, un moment, o amintire, o opera de arta, o piesa vestimentara, o carte, un pranz sau un mic dejun, un parfum, un loc ….. si orice ma transpune intr-o stare de liniste si calm, cumva inafara agitatiei si a banalului din viata de zi cu zi.

 • Marin Diana spune:

  Asa cum spunea Coco Chanel”luxul trebuie sa fie confortabil,altfel nu este lux”.Atentia la detalii,calitatea ireprosabila care face ca produsul sa treaca testul timpului si sa te imbie la visare,acesta este pentru mine luxul.

 • Orsolya Vajda spune:

  Luxul înseamnă să fii mulțumit doar cu cel mai bun. E o călătorie către longevitate. Luxul înseamnă o bogăție exuberantă de senzații pe absolutamente toate planurile în aceeași timp, indiferent dacă vorbim despre un parfum, o eșarfă, un vin, o bucățică de cașcaval, arhitectura unei clădiri, o cremă, mai putem continua. Luxul se află în noi.

 • Andra Capota spune:

  Dincolo de atributele pe care le-ai expus, simt ca luxul are și o notă personală. E uimirea aceea pe care o ai când descoperi un detaliu la care nu te-ai fi gândit și căruia nu i-ai fi simțit lipsa. Și te umple de emoție faptul că cineva a consumat timp, resurse și energie doar ca să ridice puțin ștacheta. Luxul e opusul lui „ar fi mers și așa.”

 • Luxul pentru mine inseamna o atitudine nonsalanta, o imbracaminte lejera, simpla, dar studiata si o urma de parfum care intoarce privirile…
  Mai inseamna o carte citita pe o terasa intr o zi placuta de vara cu fosnetul copacilor ca fundal sonor…

 • Petronela Trif spune:

  Mireasma parfumului descris de tine m a dus cu gandul la un conac vechi cu miros de lemn putin atins de mucegai, cu detalii de fier forjat si parfum de fan proaspat cosit ,undeva in spatele casei..

 • Smaranda spune:

  Buna Diana,

  Cata caldura emana acest articol! Te felicit din nou pentru scriitura cu care stii sa ajungi la suflet si pentru provocarea lansata noua, de a ne opri putin si a ne gandi la un concept folosit prea des pentru a arata bogatia, cand de fapt luxul pe mine ma duce cu gandul la calitate deosebita, atentie la fiecare mic detaliu, suflet, poveste, autenticitate. Un obiect sau un serviciu oferit, il consider a fi de lux daca a fost creat si oferit cu respect fata de sine si fata de clientul pe care ti-l doresti.

 • Ciuraru Lavinia spune:

  Bună,
  Pentru mine, luxul înseamnă simplitate, confort, atenție la detalii, unicitate, bun gust și finețe.
  Mulțumesc,
  @elena.lavinia1985

 • Andreea spune:

  Buna Diana! Minunat articol ca intotdeauna.
  Am citit comentariile de mai sus si impartasesc multe dintre pareri.
  Pentru mine personal luxul a ajuns sa fie sinomim cu minimalismul, cu cat lucrurile sunt mai putine evitand aglomerarea in dulap sau in casa pot alege sa fie de o calitate mult mai buna. Poate fi o camasa de bumbac moale, o ie bine lucrata, o pereche de pantofi din piele, un sacou din tweed sau un obiect decorativ care sa spuna o poveste.
  In ceea ce priveste universul Hermes, l-am descoperit cu 6 ani din intamplare cand am primit o mostra din parfumul Jour D’Hermes Absolu. Cand am mirosit parfumul mi-a parut pur si simplu mimunat, l-am asociat cu mirosul meu preferat al verii, un amestec de lamaie si miere ca pentru limonada. Cand am terminat mostra am mers si am cumparat parfumul si de atunci il port in fiecare zi, fie vara sau iarna.
  Sunt curioasa de noul L’Ombre Des Merveilles, cu prima ocazie voi merge sa testez.

 • jianu cecilia spune:

  Luxul inseamna bun simt in calitate mister si profunzime.Ajungi sa abordezi luxul cu succes ,doar atunci cand emotiile tale de viata sunt puternice si mature.

 • Drumea Roxana spune:

  Hello!
  Super bun articolul, a scos in evidenta exact esenta a ceea ce inseamna lux, adica calitatea materialelor, modul de realizare al produselor si faptul ca nu vrem sa fim ca toti ceilalti. Waw de 10 ori, mi-a placut partea cu „” noi nu avem un department de marketing””, si aici ma opresc, ca as vorbi pana maine despre tot ceea e ai scris.?
  Ce inseamna pentru mine luxul? Luxul este un stil de viata , nu are legatura cu banii si are.
  Este principiul „sunt prea sarac sa imi cumpar un lucru ieftin” , este recunoasterea valorii unui produs sau al unui serviciu de calitate si rasplata pe masura.
  Luxul inseamna mai putin si mai bun decat mai mult si mai prost, in tot ceea ce inseamna lucruri, alimentatie, vacante, timp.Toata lumea isi poate permite o forma de lux untr-un fel sau altul.
  As preda luxul in scoala, pentru ca este vorba despre cumpatare, astepti un lucru de calitate ca sa il ai, despre calitate , discretie si bun simt.
  Te imbratisez cu drag!?

 • Luxul, pentru mine, este ceva definit în primul rand prin calitate, atenție la detalii, autenticitate, rafinament și nu în ultimul rand simplitate, fie ca este vorba de lucruri sau de experiente trăite.

 • Simona T spune:

  Am scris un comentariu mult mai lung, dar care nu îmi apare, spre tristețea și lipsa timpului meu.
  Pentru mine ecuația luxului e rezolvata de orice obiect care știe sa fie un ceas elvețian : calitate ireproșabilă plus povesti de viață transmise mai departe următoarelor generatii, obiecte-poveste, care nu numai ca funcționează pwrfect, dar îți spun povestea de dragoste a bunicului, călătoria de studii a tatălui ….

 • Ana spune:

  Luxul e un stil de viață

 • Eu consider că luxul e o stare de spirit, înainte de toate. O atitudine încrezătoare și un rafinament ardent. Luxul înseamnă eleganță, însă o eleganță subtilă, provocatoare, care câștigă toate privirile fără ca măcar să își propună. Calitatea este factorul principal, însă cheia e felul în care se potrivește cu personalitatea ta. Luxul nu are nici o legătură cu ostentativitatea, deoarece rafinamentul trebuie să ți se potrivească mănușă. Să fie o stare de spirit, o atitudine debordantă și o încredere ce nu lasă loc de negocieri. Sunt de părere că tu dai stil și tu conferi nota luxuriantă a hainelor, parfumurilor și accesoriilor pe care le porți. Asta pentru că încrederea și eleganța înnăscute sunt singurele care scot în evidență naturalețea. Și aceasta, din punctul meu de vedere, este ceea ce conferă nota luxuariantă.

 • Diana Hrițcu spune:

  Pentru mine, luxul inseamna sa imi permit sa fiu eu. Sa fac, sa port, sa spun doar ceea ce rezoneaza cu mine, sa nu traiesc intr un compromis fata de persoana mea, sa cumpar doar ceea ce iubesc si ce imi place cu adevarat, sa mi construiesc viata in asa fel incat sa gasesc placere in momentele marunte. Luxul e un parfum bun, o Pavlova de la cofetaria mea preferata, entuziasmul copilaresc atunci cand port pentru prima data o rochie, vederea rasaritului, mirosul unei carti noi….starea de implinire a mea cu mine insami, momentele cand imi spun in oglinda “te iubesc”. Trairea propriei mele vieti asa cum imi doresc, plenar, senin, in armonie.

 • Simona T spune:

  Ce poveste frumoasă e cea Hermès!
  Cred ca, pentru mine, luxul înseamnă îmbinarea a doua atribute: calitate ireproșabilă și poveste. Luxul , indiferent despre ce ar fi vorba, poseta/bijuterii/porțelan, e un ceas elvețian atemporal ca design, cumpărat de un bunic și transmis mai departe, la majorat poate, fiului, apoi nepotului, apoi…, și care, pe lângă faptul ca funcționează „ceas” și pentru a treia generație, aduce cu el toate poveștile de viață ale generațiilor anterioare.
  Din păcate nu am primit astfel de obiecte-poveste, nici eșarfe Hermès nu dețin, deși mai văd uneori în second-handuri, dar în culori nepotrivite mie, așa ca tare m-ar bucura dacă aceasta cheie de intrare în povestea Hermès ar ajunge la mine.

 • Eugen P. spune:

  ,Luxul’ …….cred că acest termen și-a schimbat în timp sensul de „simbol al bogăției”.
  De fapt, astăzi putem întâlni persoane care poartă orice fel de simbol de ,lux’ fără a ,privi’ sau a ,cunoaste’ luxul. Cred ca luxul este strans legat de bun gust si atitudine personala, insa vine la pachet cu educatie. Consider ca luxul este o calitate cu care te nasti sau pe care o poti dobandii pe parcursul vietii prin invatatura si atitudine.

  Pentru multi, luxul inseamna confort si nimic altceva. L-am întrebat cândva pe fostul meu CEO, ce înseamnă luxul pentru ea și foarte sincer a spus – ,,un somn bun și o ceașcă de ceai cum imi place mie”. Merită menționat faptul că aceasta pesoană este de un nivel inalt în societate si pentru ea luxul nu se traduce in bogatie.
  Acesta este portretul unei femei care poate recunoaște luxul, cel real, nu opulent, dar discret. Pentru ea, luxul este acel amestec perfect de calitate, unicitate și confort. De aceea îl definesc lux, pentru că este vorba despre bogăția discreta.

  Luxul are tendința de a fi subestimat și, pentru multi, este asociat cu un loc, un obiect sau o experiență nouă. Există, de exemplu, rochii care dau cu adevărat senzația de lux pentru felul în care au fost făcute, pentru calitatea producției, în timp ce unele alte lucrări scumpe și complicate sunt doar opulente. La fel pentru bijuterii, pantofi, accesorii. Pentru altii, luxul este o emoție, este oportunitatea de a se bucura de ceva la care în mod normal nu ar avea acces și i-ar face să se simta exclusiv.

  Pentru mine, luxul, ca atare, nu trebuie să fie sofisticat si nu poate fi tradus în ceva vulgar. Se poate spune ca un produs este luxos atunci când este realizat manual, adaptat pentru puțini.

  Și pentru final, luxul trebuie să fie destinat ca cuvânt de cuvânt pentru exclusivitate, puritate, clasă, bogăție discretă. Luxul nu trebuie prezentat, deoarece este format din detalii. Afisarea luxului inseamna vulgarizarea lui.

 • Anca Tilvescu spune:

  Articolul de astazi chiar m-a facut sa visez si pentru asta iti multumesc. Am descoperit parfumurile Hermes acum vreo 2 ani si de atunci sunt indragostita iremediabil de Twilly d’Hermes. Cat despre lux, pentru mine luxul reprezinta tot ce iti provoaca emotie, dorinta, vis, rafinament, clasa si durabilitate. Intr-un cuvant, tot ce nu ar putea fi incadrat niciodata la categoria kitsch, dar din pacate, in vremurile noastre, kitsch-ul este tot mai des confundat cu luxul.

 • Rodica spune:

  Luxul e ceva care imglobeaza multa munca, atentie pt detaliu si pasiune. Luxul are o poveste de spus, trece bariera timpului si creeaza emotii si amintiri. Cand ma gandesc la obiecte de lux , am in minte bijuteriile si iile mostenite de la strabunica mea, care desi au peste 100 de ani sunt actuale in fiecare moment.

 • Pentru mine, luxul nu este un brand sau altul, ci exact așa cum ai explicat, constă în materiale și în lucrul manual. De aceea, iubesc iile și mă interesează doar cele vechi. Dacă aș avea (mai) mulți bani, aș face colecție de ii vechi, nu de altceva, nu aș fugi la mall să cumpăr din magazine care acum nu îmi sunt accesibile, ci aș cumpăra ii vechi, de pe internet, din târguri, de oriunde. Am și acum vreo zece, dar asta mi-aș dori. Lucrul acela manual migălos și materialele acelea… unele arată ca noi, deși au zeci de ani vechime, sau chiar 100!

 • Carmen Tripon spune:

  Pentru mine luxul este armonia si frumusetea din simplitate, fara nimic fortat, care pur si simplu curge firesc. E multa munca, dar si mai multa pasiune. Acum cativa ani am descoperit Hermes-Un Jardin sur le Nil si incepand de atunci nu ma mai pot desparti de el, mi se pare natural sa il port mereu si mereu. Asa simt ca ma respect. Simtindu-i mireasma parca fiecare clipa este importanta, pare ca timpul nu mai alearga intr-o goana nebuna, ci mi-a devenit prieten. Si asta este un lux.

 • Vad luxul, in general, ca o densitate de efort impresionant (orele de munca pe care le-au dedicat oamenii pentru realizarea produselor) si de resurse rare.
  Pentru a-ti asuma luxul la care, ipotetic, ai avea acces cred ca trebuie sa cunosti valoarea timpului si a materiei concentrate in respectivul produs.

 • Myriam Lazar spune:

  Nu imi doresc sa fiu pupincurista, dar adevarul e ca am inceput sa imi schimb perceptia despre lux odata ce te-am descoperit pe tine cu multi ani in urma, in momentul in care ai umplut un gol in educatia mea. De atunci am ajuns la concluzia ca luxul e de fapt respect: respect fata de mine in primul rand, iar mai apoi respect fata de cel care creeaza obiectul/produsul pe care il folosesc.
  Multumesc pentru toate lucrurile pe care le dai mai departe. Fac diferenta cu adevarat.

 • Izabela spune:

  Pentru mine luxul este in primul rand chimise. Sunt acele obiecte care in contact cu omul se transforma într-o extensie fireasca a personalității sale- o bluza care se așează perfect, o rochie care accentuează armonia mersului, un parfum in care ghicesti nu neapărat note, ci franturi de personalitate. Sunt lucrurile care te fac ca atunci când te privesti in oglinda sa te simți o idee mai complet si o idee mai in armonie cu tine.
  Citeam odata ca in cazul produselor de duzina oamenii memorează obiectul, iar in cazul produselor de calitate, persoana. Mi se pare o definiție buna, dar putin inconpleta :). Eu vad luxul e o simbioza intre un obiect si o persoana. Cand porti ceva ce te reprezinta, cel mai banal accesoriu devine unul de lux; nu pentru că e scump, ci pentru că iti spune povestea.

 • Raluca T spune:

  Poate e un pic amuzant, dar pentru mine prima intalnire cu luxul au fost obiectele din casele strabunicilor si bunicilor. Fascinatia mea de copil a mers prima data spre sticlutele mici de parfum Bvlgari pe care bunica le pastra cu sfintenie si pe care le miroseam pe furis, putand si acum sa imi amintesc aroma lor.
  Mai tarziu am descoperit o alta varianta a luxului, mai autohtona, prin costumele populare ale strabunicii create de artizanii din Ardeal, mici universuri familiale, unde cunostintele sunt transmise din tata in fiu si din mama in fiica, exact asa cum povestesti si tu despre artizanii Hermes.
  Cel mai recent exemplu de lux este chiar universul Hermes, al carui Eau de Merveilles m-a fascinat de la prima intalnire, de la prima mireasma, iar sticlutele, pline de siruri de stele, ma fac sa visez mereu la cer, ca o portita de scapare din lume cand devine gri.

 • Luxul este cultura. Se dezvaluie celui care e dispus sa-l desluseasca, nu celui care se opreste la aparente. Luxul nu poate fi inteles de cel care are doar bani si si-l permite foarte usor. Luxul trebuie ”invatat” si ”cultivat”.

 • Definitia luxului e intelegerea luxului.
  Traind primii ani din viata in perioada comunistă, luxul era o jucarie chinezească primita ” pe sub mana” de Craciun. Si acum mai am trusa aceea de ” beauty” cu pieptene, perie, sticla de parfum& so…..
  In perioada post revolutionară, luxul era o pereche de blugi si o revista lucioasă…
  Anii ce au urmat, au echivalat luxul cu bogatia si etalarea, capcana in care cred ca fiecare din noi a cazut la un moment dat, invidiind pe cineva pentru casa/ masina/ vacanta/ geanta pe care o aveau.
  Luxul primului meu salar a fost o carte. Luxul primului salar marit au fost 3 perechi de cizme cumparate in aceeasi luna…
  Acum cred ca luxul tine de intelepciune. De intelegerea faptului ca a iubi luxul inseamna sa te iubesti pe tine. Sa te pretuiesti pe tine suficient incat sa iti iei ceva pretios si sa integrezi acel obiect, parfum, experienta in eu-ul interior.
  Nu poti sa porti ceva ” de lux” daca persoana ta, sufletul si mintea nu iti sunt pregatite….si cea mai buna analogie mi se pare cu perlele. Orice femeie poate purta perle. Dar nu orice femeie stie sa poarte perle…

 • Oana Dobre spune:

  Bună, Diana!
  Kelly Caleche e parfumul meu de mai bine de 10 ani. Nu am folosit niciun alt parfum în acest timp, n-am mai găsit niciunul care să mi se potrivească atât de bine. Cât despre definiția mea pentru lux: pentru mine, luxul e o stare, înseamnă simplitate, confort, materiale prietenoase cu pielea mea, produse și servicii realizate și livrate cu responsabilitate și constanță. Și da, care te fac să visezi, să evadezi puțin din griul și kitsch-ul cotidian.
  P.S. Mă bucur de fiecare dată când te citesc aici, e singurul blog pe care îl urmăresc. Mulțumesc pentru lucrurile minunate pe care ni le împărtășești 🙂

 • Laura spune:

  Pentru mine luxul reprezintă simplitatea perfecțiunii.

 • Buna, Diana. Pentru mine luxul se axeaza pe momente, pe unicitate, pe cautatea artizanilor locali si mici buticuri. Luxul inseamna totodata si vintage si sustenabilitate, responsabilitatea fata de mediul inconjurator devenind actuala pentru mine odata cu pragul varstei de 30 de ani. Ca sa inchei, consider ca luxul devine o data cu varsta, libertatea de a trai viata asa cum doresti!

 • Ramona Smadu spune:

  Luxul, pentru mine, inseamna in primul rand confort maxim impletit cu placere: tesaturi fine, parfumuri minuante, ambient estetic.
  In al doilea rand, il percep ca fiind atributul unei “ high class” cu o anune educatie si valori autentice, dublate de posibilatea materiala care permite accesul la acesta.

 • Alina spune:

  Luxul inseamna idei , curaj, creativitate, împletite cu materiale unice , de cea mai buna calitate .

 • Luxul pentru mine mereu s-a concretizat in calitate. Fie ca e vorba despre haine, genti, parfumuri, mancare, calatorii, stil de viata vad luxul ca pe ceva calitativ, o calitate care sa justifice atat pretul – pentru ca e firesc sa fie mai mare decat obiecte sau lucruri de masa- cat si exclusivitatea detinerii – lucru la fel de firesc. De asemenea, vad luxul ca pe rezultatul sau, mai bine spus, rasplata unei munci indelungate.
  Te admir si te citesc cu drag, Diana.

 • Cornelia rotaru spune:

  Luxul pentru mine a inceput odata cu o anumita intelegere a propriei persoane, cat si a vietii. Altfel savurez un cappucino cu spuma perfecta, cu aroma echilibrata si indeajuns de cald, dar nu chiar fierbinte, acum, comparativ cu acum ani de zile, cand era un simplu cappucino, chiar daca el era impecabil in sine. Nu aveam cum sa il apreciez la justa valoare. Luxul pentru mine vine din imbinarea capacitatii mele de a aprecia un lucru sau serviciu impecabile cu fix placerea primita de la acel moment in care savurez produsul sau setviciul. Luxul este acel moment cand cele doua se imbina aproape de perfectiune.
  Fb cornelia rotaru

 • Larisa spune:

  Odata cu maturizarea, am inteles ca luxul nu e neaparat opulenta, iar acum il percep ca pe ceva rafinat, asiprational, autentic si… personal; integrat in lifestyle-ul posesorului.

 • David Ionela spune:

  Bună dimineața! Mulțumesc pentru informatii!
  Pentru mine, luxul este ceva unic, wow, care nu ține de modă si de ce nu, momentan , ceva intangibil. Visez ca intr-o zi, voi avea acces la cheia acestei porți misterioase.

 • Bianca spune:

  Luxul este rar depre pret, dar este intotdeauna despre valoare, mai ales despre o anume valoare: A TA! Atunci cand intelegem asta foarte multe perspective se schimba, de la conceptia despre viata pana la relatia cu banii si bunurirle materiale si de la alegeri zilnice pana la marile alegeri.

  P.S. Nu stiu daca un parfum Hermes m-ar putea pune in poveste sau daca am rezona, nu cred ca m-am gandit niciodata la asta, însa m-a bucurat tare acest articol, l-am savurat in aceasta dimineata, iar pentru asta iti multumesc.

 • Luxul este aspirație, o împletitură fină între grație, eleganță și rafinament și, pentru că nu are nevoie de confirmări, luxul, se reflectă mereu în stilul de a viața a celui care îl deține pentru că pe lux nu poți să îl porți dacă nu te definește și nu te poartă de aceeași manieră.

 • Monica Varga spune:

  Dis de dimineata cu acest articol mi-am ” clatit ” ochii si m-am delectat, wauuuu, atata pot spune !!!
  De mica am avut un simt al estiticului mai dezvoltat si mai rafinat decat ceilalti , fara a fi influentata de parinti sau altii.
  Luxul pentru mine inseamna calitate in primul rand in orice obiect achizitionat sau realizat ,durabil , croieli bine definite , simple , si in functie de starea mea de spirit poate fi cu o tenta de modernism , mai extravagant, frumos si placut la atingere , sa-mi mangaie pielea cu texturile fine , comod , o reala placere si bucurie de a purta acel obiect de vestimentatie .

 • David Ionela spune:

  Bună dimineața! Mulțumesc pentru articolul de astăzi! Am aflat lucruri interesante si pe care poate nu le găseam în altă sursă atât de bine prezentate. Pentru mine , luxul, in momentul actual, este ceva wow, unic , ceva care nu ține cont de modă, care imi ofera momente de visare si ca intr-o zi , voi putea avea parte si eu de o asemenea experiență. Da, momentan, este ceva intangibil, care mă face să visez.

 • Corina Pop spune:

  Pentru mine definitia luxului este: „mai puțin inseamna mai mult”. Luxul in sine nu trebuie etalat fiindca se poate ajunge la vulgaritate. Simplitatea este foarte dificil de atins, se impleteste cu delicatetea. Niste cercei cu diamante micute, doar pe lobul urechii, pot straluci infinit mai mult, prin delicatetea lor.

 • Tone Monica spune:

  Luxul, despre care povestesti asa de frumos, este pe langa un vis si inspiratie pentru mine. Este clar ca nu voi putea avea acces la piesele iconice care imi sunt mult peste puterea financiara dar sunt o mare sursa de inspiratie si visare. Poti tinde spre perfectiunea mestesugului si calitatii, spre frumusetea vizuala si te poti bucura de sentimentul de rasfat, de pretiozitate, de a-ti achizitiona ceva doar pentru tine si pentru sufletul tau. Si cine sa te indemne la visare mai bine ca parfumurile Hermes..

 • Andreea Boca spune:

  In primul rand, inseamna calitate inalta, un istoric, care creeaza o identitate, un status, semnatura unica, experienta, care in final inseamna atentia pentru fiwcare detaliu al produsului. Lux inseamna simplitate, cumva parca merge la esenta lucrurilor ai nu face pel la artificii. Si mi se opreste respiratia cand vad luxul, si ca in transa, las tot ce aveam de facut si merg sa savurez si sa cunosc acel produs muchie cu muchie, nuanta cu nuanta…Luxul ma face sa ma indragostesc iremediabil si sa nu mai pot primi pe ,,altii” prea usor in inima mea. Luxul imi creaza amintiri si experiente de neuitat, care raman cu mine si ma redefinesc si pe mine.

 • Luxul inseamna atemporalitate, inspiratie, un vis care, cu putin noroc sau cu putina stiinta, poate fi pliat si pe un buget normal. Luxul este paleta de culori, depinde doar de tine ce tip de tablou doresti sa pictezi, luminos si vesel sau intunecat si trist.

 • Mihaela Matei spune:

  Buna,
  Luxul este pentru mine un cumul de senzatii. Sa poti fi liber este un lux uneori, sa simti un material moale cum iti mangaie pielea, sa poti lua decizii fara sa fii limitat, o aroma deosebita, sa iti permiti sa vizitezi orice loc din lumea asta.

 • Alina Dolha spune:

  Corect spus, luxul înseamnă accent pe detalii, pornind de la materiale, execuție, finalizând cu accesorii nasturi, etichete. Dar mai mult de atât este o creație, o piesa de arta, care trece bariera timpului. Trăim vremuri în care orice se poate promova a fi lux, numele nu e suficient, trebuie ceva mai mult.

 • Draga Diana, mi-a placut mult articolul!
  Trebuie sa spun ca te citesc cu placere, cu interes si curiozitate.
  Si pentru mine luxul inseamna visare si magie, si ma duce mereu cu gandul la Chanel.
  Multumesc…

 • Elena spune:

  Pentru mine luxul este lucrul construit rezistent si care in acelasi timp arata ireprosabil timp indelungat (ani, decenii). Eau des Merveilles e unul dintre primele parfumuri care mi-au placut.

 • Dana Lungu spune:

  Buna ziua! Ma gandeam la notele parfumului si deja simteam notele parfumului cum ma învăluie! Luxul, pentru mine inseamna lucruri simple si rafinate, care ma fac sa visez si sa ma simt ca într-o poveste!

 • Cu lux de amănunt
  Îmi caut un ceai albastru
  Pentru o ceașcă din porțelan cărunt
  Moștenit. Deloc aspru.
  Luxez „mâna maicii- Domnului”.
  Un fir lung, îl pun în glastră
  Recunoscătoare. Mulțumesc nasului.
  Mai arunc un ochi la fereastră.
  E lux s-o găsesc prin paginile Amazonului.
  Șșt. Mă pregătesc să-mi împlinesc un vis.
  Grimod: Manualul amfitrionului.
  Mă ajută să conturez o braserie cu dichis.
  Cu lux de amănunt.
  Mă încrunt.
  Riduri de lux.
  Zâmbet de unt.
  Cu lux,
  Claudia Rotaru