Baselworld 2018: Toate noutățile de la Rolex
Este brandul meu preferat de ceasuri, pentru că-l consider clasic și elegant într-un mod neplictisitor și atemporal. Prin urmare, vă prezint în detaliu noile colecții Rolex de la Baselworld, plus mici dedesubturi din procesul unic de manufacturare pe care brandul l-a pus la punct în 113 ani de existență.
Toată desfășurarea de forțe Rolex de la Baselworld 2018 are în centrul modelul GMT-Master II, acum cu al doilea fus orar, cu un nou mecanism – calibrul 3285 – dar și cu o imagine nouă. Deja-celebrul ceas cu Bezel rotativ bidirecțional este disponibil pentru prima oară în Oystersteel, în variantă de brățară Jubilee (cea mai frumoasă brățară Rolex, dacă mă întrebați pe mine), dar și într-o versiune din aur Everose.
Modelele Oyster Perpetual Datejust 36 și respectiv Oyster Perpetual Datejust 31 sunt deja ceasuri clasice, noutatea o reprezintă selecția de noi cadrane și carcasa ușor reinterpretată. Realmente spectaculoase sunt Oyster Perpetual Cosmograph Daytona, cu safire în mai multe culori și diamante, precum și noul Oyster Perpetual Rolex Deepsea. Dar să le luăm pe rând.
Înainte de toate: care e treaba cu denumiri precum Oystersteel și Everose?
Le veți întâlni ori de câte ori citiți ceva despre Rolex, fiindcă sunt două aliaje patentate de Rolex la începutul anilor 2000. Atunci, brandul și-a făcut propria turnătorie high-tech pentru a putea controla la maximum procesul de producție și a nu fi nevoit să lucreze cu materialele care se găsesc pe piață. Practic, concepând singuri materialele din care sunt făcute ceasurile, elvețienii pot avea sută la sută control asupra rezultatului final, jucându-se de asemenea cu limitele tehnice.
Aurul se evaluează în carate, numărul mai mare de carate arătând practic puritatea metalului. Aurul de 18 carate înseamnă peste 75% aur pur, a cărui culoare și proprietăți pot fi modificate prin aliajul cu alte metale. Poate fi făcut mai rezistent la coroziune sau la pete, spre exemplu.
Pentru că aurul roz obișnuit se obține din aur în aliaj cu cupru, culoarea specifică se pierde cu trecerea timpului, mai ales dacă ceasul este expus la factori nocivi de mediu, precum apa clorinată tipică piscinelor. De aceea, cei de la Rolex au creat un aliaj propriu, patentat, numit Everose Gold, care are reflexii roz prin alierea cu cupru, dar conține de asemenea și platină, asigurând durabilitatea culorii și a metalului în timp. La fel și Oystersteel, o variantă de aliaj de oțel.
Chiar și modelele în care metalele se folosesc separat au denumiri patentate, de exemplu Rolesor este termenul tehnic care explică „întâlnirea” dintre oțel Oystersteel și aur Everose pe același model, dar pe componente diferite.
Și acum, piesele cele mai importante din noua colecție:
Oyster Perpetual GMT-Master II
Pentru prima dată în variantă Oystersteel, cu o brățară Jubilee (cum spuneam, cea mai iubită brățară Rolex după părerea mea), plus două versiuni din Everose Gold.
Prima versiune este un model integral din aur Everose și a doua combină Oystersteel și aurul Everose (deci… cum spuneam mai sus, un Rolesor). Ambele au celebrul bezel rotativ bidirecțional, în două culori: negru și o nuanță nouă, de ceramică maro.
Versiunile noi GMT-MASTER II vin cu noul calibru al brandului, calibrul 3285, un mecanism performant și foarte precis, cu rezervă de energie de circa 70 de ore.
Oyster Perpetual Datejust 36
Noua generație de Oyster Perpetual Datejust 36 vine cu o carcasă ușor redesenată – lateralele și „toartele” în care se îmbină cureaua, dar și cu mai multe versiuni de cadrane.
Pentru prima oară modelele sunt echipate cu mecanismul 3235, cel mai performant de la Rolex, cu eșapamentul patentat Chronergy și cu rezervă de energie de 70 de ore.
Oyster Perpetual Datejust 31
La fel ca Datejust 36, Datejust 31 (cifrele semnifică dimensiunea cadranului) are lateralele carcasei și „toartele” de prindere a curelei redesenate, precum și un bezel cu diamant.
Există o versiune în aur alb de 18 carate cu cadran din sidef și orele punctate cu diamante, o versiune din aur galben de 18 carate cu cadran din malahit și doar orele VI și IX din diamant, dar și o variantă din aur Everose cu cadran din sidef cu fluturași. Versiunile noi de Datejust 31 sunt echipate cu calibrul 2236, un mecanism de nouă-generație cu rezervă de 55 de ore.
Oyster Perpetual Cronograph Daytona
Este din aur Everose, decorat cu pietre prețioase, mai exact cu 36 de safire tăiate baguette, dispuse asemeni unui curcubeu. Orele sunt și ele marcate de 11 safire tăiate tot baguette, în aceleași culori care se întâlnesc în zona respectivă pe bezel.
Carcasa este ornată cu 56 de diamante cu tăietură de briliant, pe toartele de prindere a curelei și pe protecția coroanei (partea metalică suplimentară gândit să încadreze coroana, pentru a o proteja de șocuri). Noul Cosmograph este echipat cu calibrul 4130 și rezervă de 72 de ore.
Oyster Perpetual Rolex Deepsea
Față de modelele anterioare are o brățară mai amplă, un mecanism de închidere Oysterlock restilizat și este echipat cu mecanismul revoluționar 3235, cu rezervă de energie de 70 de ore și eșapamentul Chronergy, patentat de Rolex.
Fotografii: Rolex