Despre tot ce-i fin și fain

Hotelul care m-a cucerit prin colecția de artă: Four Seasons Cairo Nile Plaza

By 22 iunie, 2021Culture, Lifestyle
read time 4 min
 
22 iunie, 2021

Hotelul care m-a cucerit prin colecția de artă: Four Seasons Cairo Nile Plaza

Cea mai mare colecție privată de artă contemporană din Egipt dar, mai mult decât atât, o selecție de artiști care pe mine m-a făcut să mă opresc în loc și să privesc cu atenție. Totul într-un hotel în care te-ai putea întâlni oricând cu celebrul Hercule Poirot.

by

Un obiect de artă ar trebui să te miște fără să știi de unde vine și cine îl semnează.

 

Să te oprească în loc, pur și simplu.

 

 

De cum am intrat în hotelul Four Seasons Cairo Nile Plaza, m-au intrigat tablourile, începând cu cel de deasupra recepției.

 

Hotelurile au, de multe ori, tablouri generice, banale, simpluțe, ca să nu zic altfel.

 

Acestea, în schimb, aveau viață, suflet și emoție.

 

Le-am privit îndelung, apoi le-am pozat rapid, țac țac, pe unde le-am găsit prin hotel. Și le-am găsit peste tot, sunt zeci de picturi și de sculpturi.

 

Apoi am dat zoom pe semnături, pe unele le-am deslușit și am căutat biografiile creatorilor lor, pentru altele am cerut ajutor la recepție și așa am aflat că Four Seasons Nile Plaza are cea mai importantă colecție privată de artă contemporană din Egipt.

Four Seasons Nile Plaza este un hotel din “lumea veche”.

 

Deși este deschis în 2004, deci nu are nici 20 de ani vechime, eleganța interioarelor te face să simți că din clipă-n clipă Hercule Poirot sau Agatha Christie însăși s-ar putea așeza să-și bea ceaiul lângă tine.

 

 

 

A fost o senzație pregnantă pe tot parcursul șederii, completată de vederea superbă la Nil.

 

Priveliștea dă și numele hotelului – Four Seasons Nile Plaza – în condițiile în care mai există încă un hotel din același lanț în Cairo, dar fără vedere la Nil.

 

Totodată, în incinta hotelului se află și un centru comercial de lux, deci practic vederea la Nil, multitudinea de magazine și colecția impresionantă de artă reprezintă trei elemente care individualizează hotelul și îl fac memorabil.

 

 

Pentru mine însă, colecția de artă va rămâne elementul definitoriu cu care voi asocia Four Seasons Nile Plaza, în fața tuturor celorlalte hoteluri din lanț.

 

Ce vedeți în imagini sunt piese semnate de pictori egipteni cu cote foarte ridicate, deși nu acesta este etalonul după care ar trebui judecată o operă de artă.

 

Cu zece ani în urmă, am intervievat un pictor român extrem de bine-cotat, Nicolae Maniu, care mi-a spus un lucru care a rămas în mintea mea: ”Oamenilor care îmi cumpără tablourile le place imaginea și abia apoi întreabă numele. Nu cumpără doar o semnătură pentru portofoliul lor”.

 

Mă regăsesc în această viziune despre artă și tocmai de asta „cotele” sunt doar o parte secundară.

 

De exemplu, tabloul de deasupra recepției mi-a captat atenția în prima secundă a check-in-ului, l-am privit cu atenție și l-am fotografiat, dar abia în ultima zi a șederii am aflat că este semnat de Omar El Nagdi, cel mai bine-cotat pictor egiptean, care a vândut un tablou în 2016, la Christie’s, cu 1,1 milioane de dolari.

 

Mi-ar fi plăcut, însă, la fel de mult, și dacă nu aș fi aflat niciodată acest detaliu.

 

Acest tablou de mai jos, precum și multe altele din hotel, poartă semnătura lui Farghali Abdel Hafiz, o veritabilă celebritate în Egipt, care folosește culoarea și fragilitatea siluetelor ca un mod de a transmite emoție.

 

Pentru că nu reușeam să disting semnătura și după două zile în care l-am privit zilnic, m-am dus cu fotografia la recepție, cerând o lămurire.

 

Așa am aflat și de întreaga colecție din hotel, dar „mobilul” acestui demers a fost această imagine și mai ales texturile neașteptate care se îmbină în tablou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sculpturile din cupru de la intrarea în hotel sunt semnate de Mohamed Rizk, renumit ca fiind „iubitorul de cupru”, ale cărui opere decorează inclusiv grădinile Operei din Cairo.

 

Mi-a plăcut laitmotivul artistic al lui Rizk, care afirma într-un interviu că „Aș putea transpune lumea întreagă în cupru”.

 

 

Pe contul meu de Instagram găsiți mai multe povești de la Four Seasons Cairo Nile Plaza, dar și alte instantanee de artă și inspirație:

Foto: Fine Society