Despre tot ce-i fin și fain

Hotelul Saint James Paris: castelul din mijlocul Parisului

By 24 februarie, 2019Travels
read time 3 min
 
24 februarie, 2019

Hotelul Saint James Paris: castelul din mijlocul Parisului

După cea de-a doua vizită în ceea ce a devenit, oficial, hotelul meu parizian preferat, mi-am dat seama că nu pot să nu dau mai departe istoria extraordinară a singurului hotel din Paris care se află într-un castel în adevăratul sens al cuvântului.

by

Despre multe locuri din lume se spune că sunt „de poveste”, dar când intri prima dată în singurul hotel-castel din Paris – „Saint James Paris” – înțelegi cum a luat naștere această sintagmă. E un hotel de poveste, la propriu și la figurat: o mulțime de povești se intersectează în istoria lui, iar decorul îmbină o carte pentru copii cu un manual de design modern.

 

De fapt, ”Saint James Paris” este un hotel cât se poate de parizian, dar în același timp are o notă de excentricitate care îl poate poziționa în orice alt colț de lume, din Asia până în inima Manhattan-ului. Interioarele au fost (re)desenate în 2012 de către designerul franco-american Bambi Sloan, care și-a imaginat o atmosferă de conac de la sfârșitul secolului XIX, cu o notă de avangardă, nebunie și „crazy-chic”.

 

Partea de crazy-chic este reprezentată de capetele stilizate de zebră din holul principal, de candelabrul de 14 metri, de tușele neașteptate de animal-print, de pereții negri care contrastează puternic cu ușile roșu-lăcuit și de lampile în formă de baloane cu aer cald, care par un pic trop, dar după două zile îți dai seama că sunt exact ce trebuie în peisaj. 

 

Decorul e bogat-ornamentat, opulent pe alocuri, dar te prinde la fel ca o carte de aventuri și… parcă vrei să mai zăbovești puțin și să mai citești un capitol. Te obișnuiești atât de tare cu acest mix nebunesc de stiluri, perioade și inspirații încât aproape că nu mai vrei să ieși din povestea imaginată de Bambi Sloan și care, în esența ei, are legătură directă cu baloanele cu aer cald. 

 

 

Motivul este istoric: în urmă cu 200 de ani, pe terenul pe care se află așezat hotelul se afla primul aerodrom al Parisului, de pe care își luau zborul celebrele baloane cu aer cald ale fraților Montgolfier.

 

Scara interioară în spirală a hotelului – considerată, de către diferite publicații, drept „cea mai instagramabilă din lume” – are probabil și cel mai frumos tapet din lume, în opinia-mi subiectivă, o stilizare a unor baloane cu aer cald într-un stil tipic cărților pentru copii de pe vremuri. De asta și nu numai, „Saint James Paris” poate fi lesne asemuit cu o casă de păpuși în mărime naturală și nu pot decât să-mi imaginez cum se simte un copil care pătrunde pentru prima dată în încăperile lui: este ca și cum lumea din imaginația lui ar fi prins viață.

În 1892, Elise Thiers – soția celui de-al doilea președinte al Republicii Franceze, Adolphe Thiers – a cumpărat terenul pe care se afla aerodromul de baloane cu aer cald și a construit un palat gândit cu o finalitate clară: el urma să găzduiască o fundație academică în onoarea soțului său. Așa a luat naștere castelul din zilele noastre, cu arhitectura sa Belle Epoque, tavanele înalte și intrarea somptuoasă.

 

Cei mai buni studenți ai Franței au fost găzduiți în încăperile palatului, până la începutul anilor ’90, când o familie a cumpărat clădirea și a transformat-o într-un hotel exclusivist, aflat în rețeaua „Relais & Châteaux”. Până în zilele noastre, „Saint James” rămâne o afacere privată, de familie.

 

Ceea ce este fermecător la „Saint James” e faptul că se află foarte aproape de obiective precum Arcul de Triumf și Trocadero (în arondissmentul 16), dar este așezat în mijlocul unei grădini private protejate de exterior cu ziduri de cetate. Te simți în mijlocul orașului, dar în același timp ai putea fi oriunde altundeva, într-o oază de liniște și relaxare.

 

Ca un element anecdotic, mascota hotelului este o pisică neagră pe nume Pilou, care cutreieră la discreție încăperile grandioase de la parter și apare chiar și pe unele dintre materialele promoționale ale hotelului. Și să mai spun că și parola de Wi-Fi este o variațiune legată tot de numele lui?

 

Tot în linie cu tema generală a hotelului, grădina din spate ascunde câteva pavilioane discrete, în forma unor baloane cu aer cald, ideale pentru a lua un mic-dejun tipic franțuzesc în zilele călduroase de vară. De altfel, la ”Saint James” povestea este gândită ca un tot-unitar făcut dintr-o bogăție de amănunte: de la parfumul pe care-l simți în hol și care este creat special pentru ei și până la rețeta proprie de ciocolată caldă.

 

 


 

Locul meu preferat din hotel, după scara interioară cu tapet din baloane, rămâne barul denumit „The Library” după biblioteca impresionantă – până-n tavan – care ocupă integral una dintre laturile încăperii. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografii: Saint James Paris

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK