Despre tot ce-i fin și fain

Lecțiile unui bancher către tinerii antreprenori și nu numai

By 4 mai, 2017Learning, People
read time 10 min
 
4 mai, 2017

Lecțiile unui bancher către tinerii antreprenori și nu numai

Săptămâna trecută am participat la o zi în cadrul „Academiei Minților Creative” organizate de UniCredit Bank, o pepinieră de mici antreprenori. M-am gândit să vă împărtășesc câteva idei interesante din discursul lui Dan Pascariu, care mi-a reamintit lucruri și m-a pus pe gânduri în moduri care cred că ar ajuta pe oricine, antreprenor sau nu.

by

Săptămâna trecută platforma de educație și mentorat pentru antreprenori creativi – „Academia Minților Creative” – a organizat o serie de workshop-uri interactive, cu invitați din industriile creative, dar și din UniCredit Bank. Temele au fost de la business plan și contabilitate, până la resurse umane, comunicare sau etică în business. Eu am venit în ziua în care pe lista de speakeri era bancherul Dan Pascariu, vorbind despre succes și pașii pentru a-l atinge. Un subiect deja ultra-bătătorit, dar pe care a reușit să-l anime cu câteva idei proaspete și elocvente, care mie mi-au plăcut mult.

 

Când am povestit despre experiența discursului lui Dan Pascariu apropiaților mei, mi-am dat seama cât de nuanțate și numeroase sunt părerile cu privire la acest bancher de cursă lungă. Îl placi sau nu, te inspiră sau ți-e antipatic, scara de păreri diametral opuse e lungă. Cu toate astea, indiferent dacă tu, cel care citești acum acest articol, ai vreo părere deja-formată despre Pascariu sau bancheri în general, te asigur că poți învăța măcar un lucru interesant din ceea ce urmează să povestesc.

 

În acești ani de interviuri, am învățat un lucru: nu trebuie să fii „înamorat”, la modul figurativ, de un anumit personaj ca să înveți ceva de la el. Cu condiția să-ți dai singur voie. Dacă pleci din start de la prejudecățile pe care le ai deja puse pe poziție în mintea ta, cel mult îți vei da singur dreptate la final. ”Da domnule, păi n-am zis eu că e așa și pe dincolo?”.

 

Prin urmare, iată ce mi s-a părut interesant la discursul lui Dan Pascariu, care a fost foarte dinamic, aplicat și concret. Dacă toți am folosi măcar jumătate din ceea ce a spus el, ne-ar fi foarte bine, pe bucățica noastră. Bine de tot.

Despre descoperirea vocației

 

„De multe ori când țin discursuri despre succes, îi întreb pe tineri dacă ar vrea să fie bogați ca Țiriac sau ca alt personaj cunoscut. Fiecare răspunde, iar apoi le spun că modelul meu de succes este Nicu Florea. De el sigur n-ați auzit, fiindcă e frizerul meu, din 1970, când am venit la facultate. I-am rămas fidel, la fel și ceilalți clienți ai lui, iar el rămâne întruchiparea succesului așa cum îl văd eu. Omul și-a găsit vocația, iar succesul începe cu vocația. Asta înseamnă talentele native, pe care toți le avem și trebuie să le maximizăm”

 

Despre maximizarea potențialului

 

„Cel mai bun exemplu sunt fotbaliștii: știm atâția fotbaliști talentați care nu și-au maximizat potențialul și în timp s-au pierdut. Totul pornește de la talente, de la inteligență, dar cei mai mulți se întreabă «Cât de inteligent sunt?». De fapt, întrebarea bună e «Cum sunt inteligent, în ce fel?»”, a explicat Dan Pascariu.

 

Un psiholog pe nume Howard Gardener a creat în 1983 teoria inteligențelor multiple. Sunt nouă la număr și toți avem câte ceva din cele 9, dar cel puțin una este dominantă. Dacă ne cunoaștem tipul de inteligență predilect, ne putem maximiza potențialul.

Despre valorile cu care putem trăi

„Singurul capital cu care pornim în viață sunt valorile. Și mai ales integritatea. Îmi aduc aminte cum în 1982, după ce România a intrat în încetare de plăți, am fost unul dintre renegociatorii datoriei externe. Președintele Comitetului Băncilor Creditoare era Peter Green, numărul 3 din Barclays la momentul respectiv, o personalitate aparte. Era în contextul în care România nu își respectase obligațiile contractuale. M-a luat deoparte și mi-a zis «Dane, să ții minte de la mine treaba asta: în viață poți să pierzi bani, dar nu credit». Banii îi mai refaci, dar încrederea nu”

 

Una dintre expresiile preferate ale lui Dan Pascariu este ”You cannot be half pregnant”. La fel și onestitatea, nu poți să fii pe jumătate. Ori ești, ori nu ești. Oamenii sunt complecși și imperfecți, iar ceea ce îi ține împreună este aderarea la același set de valori. „Ați văzut un cuplu în care unul e cinstit și altul necinstit și să stea împreună?”, punctează Pascariu. „N-ați văzut”.

Despre dezvoltare personală

Ce te-a adus până aici nu te va duce de aici încolo. „După ce termini liceul și facultatea, nu mai e nimeni să se uite peste umăr. Ești pe cont propriu. 99% din oameni abia așteaptă să termine cu ultimul examen ca să nu mai pună mâna pe nicio carte”, crede Pascariu.

„Am avut cândva un workshop cu colegii mei de nivel 1 și 2, eram vreo 100 de persoane. Și le-am pus o întrebare: «În ultimele 12 luni au dispărut dintre noi un vicepreședinte și vreo 11 directori. De ce credeți că nu mai sunt printre noi?». Motivul principal este că, odată ce au primit titulatura respectivă, au considerat-o ca un titlu nobiliar. Ca atunci când ești duce, marchiz, conte. Nu trebuie să mai faci nimic și rămâi cu titlul”.

Dezvoltarea personală trebuie să fie un proces continuu și fără final. Altfel o vor face alții și vor trece razant pe lângă noi.

 

„Diferența dintre noi cei de astăzi și noi cei de peste 5 ani e dată de trei lucruri: cărțile pe care le vom citi, oamenii cu care ne vom asocia și deciziile pe care le vom lua. Iar deciziile vor fi hotărâtor determinate de cărțile citite și oamenii cu care ne înconjurăm”, a punctat Pascariu.

Despre time-management

Bancherul a făcut un calcul rapid. Într-o săptămână sunt 168 de ore, dintre care 18, în medie, le petrecem făcând naveta între birou și casă, eventual făcând cumpărături sau fiind în mijloace de transport. 50 de ore le dormim. Ne rămân 100, care se împart între familia profesională și cea personală, de cele mai multe ori în favoarea celei dintâi. Rămânem cu mai puțin de 50 de ore pe săptămână active.

„Dacă mă întrebați de regretele din viață, regret că nu mi-am folosit mai bine timpul. Nu doar că e cea mai prețioasă resursă timpul, dar e nereciclabilă”

Despre curiozitate

Dan Pascariu se auto-declară un om curios, care crede în două tipuri diferite de curiozitate. Una de divertisment, care ne răspunde la întrebările esențiale (unde, cum, cine), și una care face un efort de a înțelege și de a acumula informații despre ceea ce ne înconjoară. A doua e cea profundă, care te ajută să mergi mai departe câștigând ceva și creând o rezervă cognitivă.

„Până pe la 50 de ani, îți socotești viața în numărul anilor de la naștere, după 50 începi să socotești în numărul anilor care ți-au mai rămas. Realizezi că nu ești nemuritor. Ajungem la o vârstă înaintată cu o anumită rezervă cognitivă care vine din ce am acumulat și din cum ne-am satisfăcut curiozitatea. Cu cât e mai mare această rezervă, cu atât vom avea o bătrânețe mai interesantă”

 

„Internetul ne poate face deștepți, dar și proști. Întrebați când aveți ceva de întrebat, altfel ratați șansa de a afla ceva și nu se știe când mai vine a doua oară. Nici măcar un președinte nu le știe pe toate, ceea ce el trebuie să știe e cum să formeze echipe care împreună să aibă imaginea completă asupra lucrurilor”, a explicat Pascariu.

Despre creativitate

„Nu doar artiștii sunt creativi. Și un om care lucrează în operațiuni poate fi creativ, chiar dacă ceea ce face el ne pare pur tehnic. Să faci operațiuni poate fi o muncă super-creativă, în care omul poate să vină cu lucruri noi, să schimbe proceduri, să le vadă din altă perspectivă. Să schimbi procedurile e o muncă de creație”, explică Pascariu.

 

Deși toată lumea se pronunță împotriva curriculum-urilor școlare foarte stufoase, Dan Pascariu nu crede că tinerii trebuie să acumuleze mai puțină materie, din contră. „Din nimic nu poți crea nimic. Cei mai creativi oameni sunt fie interdisciplinari, fie au echipe care sunt multidisciplinare. Sunt oameni capabili să facă conexiuni între lucruri, iar pentru asta ai nevoie de cunoștințe, de un background. Creativitatea înseamnă să fii capabil să vezi lucrurile altfel”.

La final, Dan Pascariu a reluat exemplul cu Nicu Florea, de-acum celebrul frizer care-și profesează meseria neîntrerupt din anii ’70. „Dacă toți vrem să fim Angelina Jolie sau Țiriac, 90% dintre noi nu vom avea succes. De asta modelul meu de succes e Nicu Florea. Și-a descoperit vocația de tânăr, și-a maximizat talentul la maximum, și-a luat toate gradele profesionale, iar acum predă mai departe la școala profesională, dă mai departe ce a învățat. Și face bine ce face. Tunde bine”.

 

Asta înseamnă succesul. Să găsești la ce ești bun, să maximizezi acel ceva și să navighezi lin printre punctele de pe sinusoida numită succes. Fiindcă e când jos, când sus. Și, cu toate că e un clișeu, chiar nu contează destinația, contează acum și aici. „Dacă pui aceste principii în aplicare, ai succes imediat, nu peste un an, doi. Acum”, a punctat Dan Pascariu. ”E despre acum”.

”Ați auzit de sindromul scoicii? Scoica are ca scop existențial să găsească o rocă de care să se prindă și să nu se mai desprindă toată viața. Majoritatea oamenilor suferă de acest sindrom. Alții, în schimb, sunt ca moluștele: plutesc, merg cu valul, fără să depună niciodată un prea mare efort în privința direcției”. 

Dan Pascariu are și un blog personal foarte interesant, pe tema dezvoltării personale, unde îl puteți urmări direct.

Fotografii: UniCredit Bank

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



3 Comments

  • AD spune:

    Foarte bun articol, ar trebui citit de toti, indiferent de varsta! Sunt de acord cu atat de multe lucruri, am inteles atat de multe despre mine citind ce ai scris! Multumesc!
    Omul e foarte fain, de exemplu cand vorbeste despre oamenii creativi si interdisciplinaritate, am invatat cat de mult m-a ajutat pe mine perioada aceea de acumulari stufoase (pe care o mai si regretam uneori, gandidu-ma ca nu m-a ajutat la nimic).

  • andreea spune:

    misto invataminte. o sa il caut pe net, e om care inspira 🙂 multumim!