Despre tot ce-i fin și fain

Dimineața care mi-a schimbat percepția despre sănătate

By 30 martie, 2017Myself
read time 3 min
 
30 martie, 2017

Dimineața care mi-a schimbat percepția despre sănătate

Înainte să plec la Basel am participat, într-o dimineață de sâmbătă, la un atelier de făcut pâine. Acolo am stat de vorbă cu Teo Trandafir și cu medicul radiolog Adriana Cojocaru despre cum noi, femeile, putem avea grijă de sânii noștri. Dacă nu știi ce legătură e între modelarea pâinii și prevenție mamară, nu-i nimic. Nici eu nu știam, dar nu voi mai uita niciodată.

by

Acum presărăm puțină făină în palme, ca să nu se lipească aluatul, și începem să-l modelăm”. Urmând întocmai indicațiile Cristinei Mazilu de la Mazilique, gazda atelierului nostru de făcut pâine, am desprins aluatul din bol și am început să-l frământ în palmele făcute căuș. Am încercat să-l acopăr cu un strat fin de făină și, tot vrând să-i dau o formă cât mai rotundă și armonioasă, am simțit ceva în degete. Tot rotund, dar mic. „E… o bilă înăuntru”, a exclamat exact în acel moment una dintre fetele de la masă. Am săpat mai adânc în cocă și am dat, într-adevăr, de o bilă. O bilă roz, micuță, ascunsă în mijlocul aluatului.

 

Ne-am uitat una la cealaltă, mirate. „Ați găsit o bilă, da”, a spus doamna doctor Cojocaru de la centrul Affidea. Și, dacă până în acel moment motivul pentru care o clinică medicală ne-ar invita la un atelier de făcut pâine era interesant și vag, totul s-a limpezit într-o secundă. „Exact așa se simte un sân la care ați descoperit un nodul”.

img_7503

 

Nu sunt o fire impresionabilă, într-o perioadă mi-am făcut chiar și injecții singură și mă mândresc cu sângele rece. Totuși, nu voi uita prea curând textura acelei bile roz în palmele mele. O simt și acum în degete și, scriind această propoziție, m-a traversat un fior rece. Acea senzație de neplăcere fizică pe care o simțim când ne gândim la ceva total inconfortabil, ceva care ne duce hăt-departe din tot ceea ce ne este comod și cunoscut. Nimeni nu vrea să se gândească măcar la un nodul. Nu doar că nu e în zona de confort, e fix acolo unde se cască hăul spre cele mai mari frici ale noastre.

Am mai scris în trecut despre importanța controlului mamar și voi continua să o fac, pe măsură ce mai aflu lucruri noi și relevante. Eu una nu voi uita prea curând această întâlnire care, fără a spune cuvinte mari, s-a întipărit în mintea mea.

img_7094

 

Rețeta pentru o viață sănătoasă. 

Ce nu știam și am aflat sâmbătă și ar trebui să afli și tu:

Despre mituri

Deși ne-am obișnuit să privim cancerul ca pe o condamnare aproape sigură, 94% dintre cazurile de cancer mamar pot fi vindecate, cu condiția ca diagnosticarea să se facă în primele două stadii de evoluție.

Despre riscuri

Nu există garanții. Chiar dacă incidența cancerului de sân în familie crește rata de risc, peste 50% dintre femeile depistate cu cancer de sân nu prezentau factorii de risc la momentul depistării. Altfel spus, se poate întâmpla oricui, așa că singura variantă este screening-ul periodic.

Despre iluzia lui „Sunt prea tânără…”

Tinerele fac forme mai agresive de cancer, spre deosebire de femeile cu vârste mai înaintate. Deși ne-am obișnuit să asociem riscurile cancerului la sân cu segmentul 40+, nicio categorie de vârstă nu este scutită de necesitatea controalelor periodice.

Despre simptome

Simptomele au și ele „traducerea” lor. Dacă am identificat un nodul și el doare la atingere, acesta este – paradoxal – un lucru bun, cu condiția să mergem la medic cât mai repede. De asemenea, orice pată sau secreție a sânului trebuie să însemne o programare cât mai rapidă la medic.

Despre teama de biopsie

Biopsia are asociate o mulțime de mituri. Practic, dacă există o bănuială de cancer, medicul trebuie să vadă ce fel de celule se află în țesutul suspect. Nu există riscul de răspândire a celulelor canceroase (unul dintre mituri), fiindcă biopsia se face cu ghidare imagistică (sub ecograf sau mamograf) și cu un sistem special de ac în tub și nici nu doare (un alt mit), fiind făcută cu anestezie locală. „Am avut o pacientă stewardesă care, după cele 30 de minute de biopsie, a plecat pentru un zbor de 4 ore”, a exemplificat doamna doctor Cojocaru. „E doar tensiunea, gândul că faci o asemenea investigație”.

Despre prevenție

Markerii tumorali din sânge nu evidențiază cancerul mamar, deci analizele periodice, chiar și amănunțite, nu pot spune nimic în acest sens. Este necesară o ecografie sau o mamografie, dar și aici există mai multe categorii de investigații.

 

Mamografia clasică este o radiografie de sân, adică o imagine 2D obținută suprapunând mai multe imagini, iar experiența și imaginația medicului stabilesc localizarea formațiunilor. Mamografia cu substanță de contrast, despre care ne-au povestit cei de la Affidea, este varianta cu o acuratețe mai mare, fiindcă arată și vascularizația zonelor problematice. Unul dintre elementele centrale ale discuției l-a reprezentat acest instrument inovator și util.

Ce este mamografia cu substanță de contrast?

Numită și mamografie cu tomosinteză, este o opțiune suplimentară după o mamografie clasică neconcludentă. Zonele cu vascularitate ieșită din comun se decupează mai ușor în ansamblu și pot oferi un răspuns, inclusiv în cazul tumorilor de dimensiuni reduse, în stadiu incipient. De asemenea, este o alternativă eficientă la RMN ca metodă suplimentară de investigație, crescând rata de depistare a formelor de cancer la sân care nu se palpează și nu au simptome, în special la pacientele cu sânul dens.

 

Acuretețea este mult mai mare în caracterizarea leziunilor (formă, dimensiuni, localizare), inclusiv când există mai multe focare/leziuni canceroase în aceleași sân și scade numărul de biopsii necesare.

Ce legătură are seminarul de făcut pâine cu Affidea?

Invitația lor a fost o surpriză cu iz de mister, iar ceea ce am aflat se leagă în special de investigația inovatoare: mamografia cu substanță de contrast. La centrul Affidea Fundeni, unul dintre cele 17 centre Affidea din România și 212 din Europa, se află în acest moment singurul mamograf cu substanță de contrast din țară.

 

Da, știu că nu vrem să vorbim sau să auzim despre cancer, dar o asemenea informație poate ajunge să salveze vieți. Poate nu a noastră, dar a unei femei din apropierea noastră, căreia îi putem povesti despre aceste opțiuni pe care le are la dispoziție. Eu asta încerc să fac.

Cu ce vreau să rămâneți voi din acest articol?

În România peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual și peste jumătate pierd lupta cu boala fiindcă ajung la medic în stadiile 3 sau 4. Circa 17% dintre decesele provocate de cancer în România, în rândul femeilor, asociate cancerului mamar. De aici urgența de a merge periodic la control și, cel puțin o dată pe lună, de a te palpa singură acasă, după o metodă simplă, pe care cei de la Affidea au exemplificat-o, în cele ce urmează, tot pornind de la analogia cu pâinea.

Cum se face palparea

Reteta pt o viata sanatoasa CURBAT CULORI MODIFICATE

 

Pregătirea pentru examinare

În fața oglinzii, ridică brațele și uită-te cu atenție dacă există schimbări în forma și culoarea sânilor. Observi ceva neobișnuit, cum ar fi o schimbare în felul în care arată mameloanele? Orice adâncituri sau modificări ale pielii? Repetă procedura ținând mâinile pe lângă corp și apoi ținându-le pe șolduri.

Reteta pt o viata sanatoasa CURBAT CULORI MODIFICATE

 

Verificarea mameloanelor

Apasă încet mameloanele cu două degete. Verifică dacă se scurge lichid atunci când sunt comprimate ușor.

Reteta pt o viata sanatoasa CURBAT CULORI MODIFICATE

 

Examinarea cu atenție a sânilor

Cu mâna stângă în spatele capului, iar mâna dreaptă pe sânul stâng, verifică dacă sunt denivelări sau umflături. Folosește cele 3 degete din mijloc și efectuează mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic. Începe de sub sân, din partea stângă, și îndreaptă-te înspre mamelon. Aplică presiune de diferite intensități și cercetează atât suprafața cât și interiorul sânului, pentru a depista anumite modificări suspecte de consistență. Repetă aceleași mișcări la sânul drept.

Reteta pt o viata sanatoasa CURBAT CULORI MODIFICATE

 

Repetarea mișcărilor stând pe spate

Întinde-te și așază-ți o pernă sub umăr, apoi așază-ți brațul sub cap. Cu cealaltă mână începe să-ți palpezi sânul folosind aceleași mișcări.

Reteta pt o viata sanatoasa CURBAT CULORI MODIFICATE

 

Verificarea zonei axilei

Ținând mâna întinsă, palpează zona laterală a sânului și apoi zona axilei (subraț). Aici trebuie să observi orice fel de umflătură neobișnuită a subrațului, orice fel de inflamare sau mărire a ganglionilor limfaatici.

Efectuează aceste mișcări cel puțin o dată pe lună!

Dacă știi că n-ai făcut-o de multă vreme sau poate niciodată, programează-te la o ecografie sau o mamografie chiar azi. Amintește-le și femeilor din viața ta să o facă, fiindcă orice minut contează. Sunt unele lucruri care pot aștepta, dar acesta nu e unul dintre ele.

Despre mamografia cu substanță de contrast poți afla mai multe direct la Affidea.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



2 Comments

  • Mariana spune:

    Ironia sortii. Citesc acest articol de pe patul unei sali din sectia de Chirurgie al Institutului Oncologic Fundeni, asteptand sa mi se faca biopsie.
    Este frica imensa cand descoperi ca la 33 de ani (si sanatoasa tun) un nodul suspectat de cel mai rau scenariu.
    Am descoperit acest lucru de o luna si de atunci le spunt tuturor femeilor din jur: dragelor, ecografia anuala trebuie facuta la fel ca analizele de rutina.
    Din pacate, in Romania nu exista o procedura de screeing de rutina pentru femeile sub 40 de ani. Asa ca, trebuie trambitat din toate puterile despre ecografia mamara de screening anuala. Felicitari pentru initiativa Diana!

    • Mariana, iti doresc multa-multa sanatate si sa fie rezultatul pe care ti-l doresti! Iti trimit un gand bun si sincer, sa treci repede peste biopsie si sa uiti de ea ca de un vis urat. Sa nu mai ai nevoie niciodata sa calci la Fundeni.