Despre tot ce-i fin și fain

Mic ghid despre cum îți păzești intimitatea pe telefonul mobil

By 6 martie, 2020Learning
read time 10 min
 
6 martie, 2020

Mic ghid despre cum îți păzești intimitatea pe telefonul mobil

Ce a crescut vertiginos de 8 martie, pe lângă vânzarea de flori și mărțișoare? Volumul de stalkerware pe telefonul mobil. Deloc romantic, dar teribil de important de știut ce poți să faci concret ca să nu ajungi în situația de a fi spionat pe propriul smartphone.

by

Cu ocazia Zilei Internațională a Femeii primesc tot felul de comunicate de presă, dar cel trimis de Kaspersky în dimineața asta a fost genul de informație atipică și valoroasă, pe care o citești pe nerăsuflate și vrei s-o dai mai departe instantaneu.

 

Are legătură cu Ziua Femeii, dar nu într-un mod diafan, roz și plin de inimioare, ci sub forma unui semnal de alarmă pe care toată lumea – indiferent de sex, până la urmă – trebuie să-l ia în seamă.

 

Motivul de îngrijorare? Utilizarea de stalkerware pe mobil a crescut cu 67% în lume și cu 85% în România, din 2018 în 2019.

 

Dacă nu ești familiarizat cu termenul de stalkerware, nu ești singurul. Este o sintagmă care nu are încă o definiție clară și unanim-acceptată, dar în principiu este vorba despre orice fel de software folosit pentru a urmări pe cineva pe ascuns. A spiona, altfel spus.

 

Nu știu voi, dar eu am auzit multe povești de groază din acest registru, cea mai înspăimântătoare fiind cea a unei prietene căreia fostul iubit îi instalase, pe vremea când erau împreună, un app de „spionaj” pe telefonul mobil, pentru a ști unde se află în fiecare secundă. 

 

Fata a înțeles târziu de ce individul – cu o gelozie patologică – o suna la întâmplare în anumite momente ale zilei, întrebând-o ce face și unde se află. „Era obsedat că eu îi ascund lucruri și târziu mi-am dat seama că el verifica dacă locul în care îi spun că sunt este cel din coordonatele GPS pe care le primea el pe mobil” mi-a povestit ea cândva.

 

Când am primit acest comunicat, mi-am adus aminte într-o secundă de discuția noastră și m-am îngrozit.

 

Din păcate, prietena pe care am menționat-o mai sus NU este un caz izolat, nici vreo ghinionistă sau victima unui dement.

 

Dimpotrivă, iubitul la care mă refer era un personaj cât se poate de respectabil și în aparență la fel de normal ca orice om pe care-l vezi zilnic la birou, în metrou sau la coadă la supermarket. Doar că acest „spionaj” a devenit o realitate tristă, iar în România numărul de încercări de instalare de stalkerware aproape s-a dublat în anul 2019, comparativ cu 2018.

 

Mai mult decât atât, 5% dintre femeile din Uniunea Europeană spun că au trecut prin unul sau mai multe incidente de stalking, încă de la vârsta de 15 ani. Chiar dacă este o problemă pentru toată lumea, bărbați sau femei, incidența acestor situații asupra femeilor este mai mare.

 

Între noi fie vorba, aș putea să vă spun și câteva povești horror culese de la prietenii mei de gen masculin, despre femeile din viețile lor – femei aparent normale și rezonabile – care nu pridideau să le spargă parolele și să să le citească emailurile pe ascuns. Așadar, nu doar femeile sunt victime și în niciun caz nu trebuie să privim această chestiune ca fiind strict o vulnerabilitate feminină.

 

Deții un telefon mobil conectat la internet? Atunci te privește și pe tine, indiferent de sex.

 

Din acest motiv, Kaspersky a lansat, la sfârșitul anului trecut, Coaliția împotriva Stalkerware, un grup de lucru gândit să adune la un loc personaje-cheie din industria securității cibernetice, pentru a ajuta victimele acestor abuzuri, dar mai ales pentru a ajuta restul lumii să prevină situații similare.

Concret, ce putem face pentru a NU deveni victime ale stalkerware?

Să blocăm instalarea programelor din surse necunoscute („third parties”) în setările telefonului mobil.
Să folosim o parolă de încredere, pe care să nu o divulgăm nimănui, nici măcar prietenilor apropiați sau familiei.
Să nu stocăm fișiere sau aplicații necunoscute pe dispozitive personale, pentru a nu pune în pericol confidențialitatea materialelor de pe respectivele dispozitive.
Dacă fostul partener/iubit/soț, respectiv fosta parteneră/soție/iubită a avut acces vreodată la dispozitivele personale, după încheierea relației să schimbăm imediat setările de securitate. Nu uitați de povestea cu prietena mea și coordonatele GPS.
Să examinăm periodic aplicațiile, pentru a observa dacă s-au instalat programe suspecte, fără aprobarea noastră. Și să ștergem periodic ceea ce NU utilizăm.
Să folosim, pe cât posibil, o protecție. Eu am un iPhone și pentru mine nu există prea multe opțiuni, dar Kaspersky Internet Security este o variantă gândită special pentru Android, care te informează când apare orice încercare de instalare de spyware. Deși stalkerware-ul este legal în unele țări și nu este identificat ca fiind un malware, multe produse de securitate încă avertizează utilizatorii cu privire acest tip de amenințare, care este cunoscut și ca un „non-virus”

5 semne suspecte că ai putea avea stalkerware pe mobil

Utilizarea crescută a datelor

Aplicațiile de spionaj au nevoie de acces la internet pentru a putea transfera date pe care le înregistrează. O creștere inexplicabilă a utilizării datelor ascunde riscul ca smartphone-ul să fi fost infectat cu stalkerware.

Baterie slabă și performanțe reduse

Datorită activității constante în fundal, aplicațiile stalkerware consumă multă memorie, putere de procesare și baterie. Prin urmare, verifică periodic care dintre aplicațiile instalate utilizează resursele smartphone-ului.

Aplicații necunoscute

Nu poți avea atât de multe aplicații instalate încât să le pierzi șirul. Dacă nu-ți amintești să fi instalat ceva, acordă atenție situației, fiindcă un app nevinovat ar putea ascunde un soft de supraveghere.

Zgomot de fond suspect

Dacă auzi zgomote ciudate de fundal în timpul apelurilor, conexiunea proastă nu este mereu de vină. Unele aplicații stalkerware pot înregistra apeluri telefonice. Dacă problema sunetului apare frecvent, poate ar trebui să acorzi mai multă atenție acestui aspect.

Oamenii îți cunosc informațiile private

Dacă persoane cărora nu le-ai dat acces la datele sau conturile tale private știu ceva despre fotografiile realizate recent, locurile vizitate sau alte informații personale, este posibil să fi avut acces la aceste date prin intermediul stalkerware.

Ce faci dacă ai constatat că ești afectat de stalkerware?

 

Pentru început, minimizează pe cât posibil „daunele” și limitează pericolul.

 

Mai precis:

 

Accesează site-ul poliției locale sau Coaliția împotriva Stalkerware, pentru a obține ajutor.

 

Resetează dispozitivul la setările din fabrică (de obicei ajută, deși persoana care a instalat softul pe telefon va fi informată de acest lucru).

 

Schimbă toate parolele și configurează noi emailuri de care să îți legi conturile.

 

Sper să nu avem niciodată nevoie să „minimizăm” daunele sau să cerem ajutor într-o situație limită de acest tip, dar în societatea ultra-tehnologizată a zilelor noastre se aplică mai mult ca oricând un proverb simplu și elocvent, din vremurile când viața era mult mai simplă: paza bună chiar trece primejdia rea.

Foto: Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



2 Comments

  • Geo spune:

    Foarte interesant, Diana.
    Dar este un continut promo, corect? Te urmaresc de mult timp si apreciez foarte tare continutul tau. Ca om de marketing si ca cititor fidel, imi permit sa te intreb de ce nu marchezi genul asta de continut cu „promo”? Asa ar fi etic.
    Daca nu ai intetionat sa construiesti un story in jurul produsului de cyber security, imi cer scuze, poti ignora comentariul.

    • Diana Cosmin spune:

      Nu este un continut promo. Continutul care tine de un parteneriat este semnalizat de fiecare data la inceputul textului, „Acest articol face parte dintr-un proiect… etc”. Aici mi s-au parut niste sfaturi utile si universal valabile, care intamplator mi-au fost trimise de Kaspersky, brand cu care nu am nicio treaba. Daca un brand imi trimite o stire si ea mi se pare interesanta, o public. Nu inseamna ca mi-a dat bani pentru asta. Cred ca ne-am obisnuit sa privim totul cu suspiciune fiindca prea putini oameni mai fac lucruri pe gratis, dar eu imi semnalizez colaborarile platite 🙂