Despre tot ce-i fin și fain

Lecții de freelancer învățate într-o comunitate de co-working: myhive

By 28 octombrie, 2022Learning, Myself
read time 1 min
 
28 octombrie, 2022

Lecții de freelancer învățate într-o comunitate de co-working: myhive

S-au împlinit șase luni de când folosesc spațiul de co-working din myhive. După ani de lucrat în open-space și alți ani de lucrat solitar, în #mycowork am găsit o combinație nouă, care m-a învățat câteva lucruri despre mine și nevoile mele.

by

Privind înapoi la ultimii 15 ani, pot spune că am experimentat toată plaja de feluri în care se poate lucra în „industria” scrisului și a creativității.

 

Am lucrat în open-space corporatist clasic, acel spațiu în care mulți se plâng că nu-și pot găsi concentrarea pentru că în fiecare moment cineva te întrerupe ca să te întrebe ceva, sună un telefon, se serbează o zi de naștere și alte „distracții” de acest gen.

 

Am lucrat apoi într-un spațiu adaptat, adică o clădire care fusese cândva o casă și unde ne străduiam să ne strecurăm birourile în arhitectura gândită clar pentru altceva.

 

Acela a fost locul care mi-a plăcut cel mai puțin, chiar mai puțin decât apartamentul în bloc cu bulină roșie în care își avea sediul cândva una dintre publicațiile la care am lucrat.

 

După ce am devenit freelancer, am lucrat de acasă, fericită că pot să scriu de oriunde și oricum, oficializând bucuria mea de a-mi putea face munca din aeroporturi, avioane, cafenele și cam în orice loc în care aveam o masă pe care să-mi sprijin laptopul.

 

Ultimii ani s-au derulat în acest stil solitar, iar momentul în care am început să scriu în myhive a coincis cu o schimbare de capitol. M-am apucat de o carte, am început să fac mai multe proiecte offline și am început tot mai mult să-mi doresc altceva.

 

Am scris aici, în prima lună de myhive, despre Teoria stupului de albine, aplicată într-o comunitate de business modernă: my hive

 

În ultimele șase luni, deși nu am lucrat exclusiv în myhive, am petrecut acolo suficient timp încât să pot trage niște concluzii. Nu doar despre #mycowork, ci despre #mylife, într-un fel.

 

 

Cred că aceste concluzii pot fi de ajutor multor freelanceri, dar nu numai, fiindcă în noua ipostază socială a lucrului hibrid aproape toate profesiile își reconsideră reperele de la zero.

 

Eu una am învățat următoarele:

 

Lecția 1.

Am nevoie de energia oamenilor

 

Asta știam deja, dar în myhive a devenit mult mai clar că, deși sunt o introvertită, am nevoie de oameni în jurul meu.

 

Toți avem nevoie de energia unei comunități și de factorul uman, dar chiar și eu – o solitară prin definiție – mă hrănesc cu prezența altor oameni, cu ideea de interacțiune sau pur și simplu cu gândul că există niște persoane pe care le vezi periodic, le saluți și cu care împarți un spațiu.

 

În myhive lucrez singură, îmi aleg un spațiu în funcție de cum am chef în ziua respectivă, iar interacțiunea mea cu restul comunității este una minimă.

 

Chiar și așa, însă, am constatat că aștept cu nerăbdare momentul și, în loc să mă deranjeze sau să mă scoată din ritm, prezența oamenilor mă bucură.

 

Îmi place să-mi fac treaba mea, în ritmul meu, dar să am în jur alți oameni care-și fac treburile lor, în ritmul lor.

 

Schimbul nostru de energii seamănă cu interacțiunea particulelor într-o moleculă.

 

Chiar dacă suntem independenți, toți suntem legați între noi prin prezența în acel spațiu.

 

Există inclusiv spații „silențioase”, unde poți merge să faci un zoom, dar în rest energia comună se simte.

 

Lecția 2.

Zona de confort poate fi și un ecosistem de suport

 

Am scris de multe ori că zona de confort nu e un lucru rău, ba chiar din contră.

 

myhive duce ideea de confort într-o zonă a simplității și ușurinței: un mediu în care să ai la îndemănă tot ce îți trebuie, din punct de vedere funcțional, astfel încât energia ta să meargă către lucrurile care contează cu adevărat.

 

Ai la îndemână totul, de la spațiu (silențios sau normal) până la o bibliotecă de titluri noi în engleză, cafea la discreție și o mulțime de servicii conexe, toate sub același acoperiș.

 

Clădirea este gândită în așa fel încât, dacă ai nevoie de ceva, poți găsi acel serviciu în incintă: curățătorie, salon de frumusețe, restaurant, cafenea, snack-bar, florărie.

 

Un mic oraș în oraș, care să acopere micile nevoi zilnice.

 

Lecția 3.

Surprizele periodice alungă rutina

 

În myhive se întâmplă periodic diferite evenimente gândite pentru membrii comunității și care mie mi-au confirmat o trăsătură de caracter: faptul că îmi plac surprizele mici și dese.

 

Nu lucrurile mari, grandioase, sunt cele care-mi suscită interesul, ci lucrurile mărunte care mă scot din ritmul meu și îmi oferă o altă experiență.

 

În myhive, aceste lucruri sunt de obicei gândite pentru relaxare, fiindcă nevoile pe care le are un „om al muncii” sunt predominant din această sferă.

 

Un masaj bun, care să-ți întindă toți mușchii. O sesiune de mindfulness. Un mic eveniment în care un expert să vorbească despre ceva interesant. Un târg în care producători locali vin să-și prezinte creațiile în incintă (de la design la produse tradiționale de Crăciun).

 

 

Lecția 4.

Spațiul structurează mintea.

 

Limitele sunt bune, iar un spațiu dedicat unei activități este exact asta: o delimitare psihologică eficientă între munca ta și restul vieții.

 

Pe lângă faptul că atunci când vin în myhive mintea mea se setează încă de pe drum pe ideea că mă duc să lucrez și se mulează pe un scop clar, nu am lucruri care să mă distragă.

 

Pot să mă duc să-mi fac o cafea, să iau o pauză și să ies la aer, dar nu apar celelalte lucruri care mă pot distrage acasă.

 

Nu am pofta compulsivă de a-mi rearanja dulapul chiar când trebuie să scriu un articol, nici subterfugiul de a da cu aspiratorul în loc să mă concentrez pe ce am de făcut.

 

Este un spațiu dedicat pentru scris și însuși faptul că-l investesc cu acest rol mă face mai productivă.

 

Am constatat, statistic, că zilele petrecute în #myhive au fost concentrate în procent de 90% pe lucru efectiv (cu restul de 10% conversații, pauze, citit sau altele), ceea ce face ca într-un timp mai scurt să fac o mulțime de lucruri.

 

Concret, ceea ce acasă fac în două zile aici fac lejer în 4-5 ore de lucru la foc automat. Iar faptul că în jurul meu sunt oameni care lucrează și ei face ca atmosfera să fie una de productivitate implicită.

 

Lecția 5.

În scurta mea viață, vreau multe schimbări de decor

Chiar dacă e același spațiu și chiar dacă am deja un loc favorit în myhive, ideea de coworking în myhive mă face să mă simt ca și cum aș fi mereu undeva nou.

 

”Unde am chef să stau azi?”.

 

Mi se întâmplă uneori să vreau să încerc un loc nou, în care n-am mai stat niciodată, sau din contră, mă duc glonț la colțul meu preferat.

 

E ca și cum aș avea o rutină, dar fără să am practic o rutină, respectiv același birou, același „pătrățel” la care să vin zilnic.

 

****

 

Mai multe detalii despre myhive și experiența mea din #mycowork puteți urmări pe pagina mea de Instagram (la highlight-ul #myhive).

 

Povestea spațiului și tipurile de abonamente le găsiți aici: Teoria stupului de albine, aplicată într-o comunitate de business modernă: my hive, dar și direct pe pagina myhive

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK