Despre tot ce-i fin și fain

8 filme pe care merită să le vezi la cinema în luna august

By 17 august, 2022Culture
read time 5 min
 
17 august, 2022

8 filme pe care merită să le vezi la cinema în luna august

Ultima lună de vară este momentul ideal de relaxare și răsfăț înainte de a ne reîntoarce la ritmul alert din restul anului. August este și luna perfectă pentru a evada din caniculă în răcoarea sălii de cinema.

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect mai amplu FINE SOCIETY X CINEMA CITY, despre bucuria de a merge la cinema ***

Tocmai povesteam zilele trecute despre „Elvis” al lui Baz Luhrmann, un film fabulos, din toate punctele de vedere: ca realizare regizorală, ca imagine, ca soundtrack și ca prestație actoricească.

 

Tocmai de asta, punctam în articolul respectiv că este exact genul de film pe care trebuie să-l vezi la cinema ca să-l poți „trăi” pe deplin.

 

Fiind semnat de același regizor care a mai creat Moulin Rouge,  Australia, Romeo+Juliet sau The Great Gatsby, este un film-spectacol, fiindcă Luhrmann este un showman desăvârșit.

 

MARELE ECRAN AMPLIFICĂ TOTUL

 

Filmele lui Baz Luhrmann sunt făcute pentru ecranul mare, de cinematograf, pentru sunetul surround și pentru întunericul sălii de cinema care nu te lasă să te concentrezi pe nimic altceva decât pe povestea care se derulează în fața ochilor tăi.

 

De fapt, după maratoanele de seriale pe care toți le-am consumat în ultimii doi ani pe ecranul televizorului, diferența dintre un film văzut pe canapea și experiența Marelui Ecran a devenit tot mai evidentă.

 

Eu am fost mereu o iubitoare de cinema, dar mai ales după perioada pandemiei prețuiesc altfel ideea de mers la cinematograf.

 

Energia unui film văzut într-o sală creată special în acest scop, fără lucruri care să te distragă, este și o formă de mindfulness activ: dacă acasă mai butonez telefonul sau fac diferite alte lucruri în timp ce mă uit la un film, la cinema toate simțurile sunt concentrate pe clipa prezentă.

 

În plus, să te sustragi în timpul zilei din căldura toropitoare de august în răcoarea plăcută a sălii de cinema, pentru a evada într-o poveste palpitantă, asta chiar mi se pare supremul răsfăț de vacanță.

 

CE MAI POȚI VEDEA ÎN AUGUST LA CINEMA?

 

Cinema City are, pe lângă filmul „Elvis” despre care am povestit într-un articol dedicat, câteva filme pentru toate gusturile, de la acțiune și romantism până la favoritul meu, genul horror.

 

 

„ACOLO UNDE CÂNTĂ RACII” (Where the Crowdads Sing)

 

Acesta este filmul pe care îl aștept cu maximă nerăbdare, fiindcă am citit cartea Deliei Owens și abia aștept să văd transpunerea mlaștinilor misterioase din New Orleans pe Marele Ecran.

 

Dacă ați citit deja cartea, mă înțelegeți.

 

Dacă nu… aș îndrăzni să vă recomand să o citiți DUPĂ ce vedeți filmul, fiindcă povestea are un twist la final, pe care eu și toți cei care au citit cartea deja îl cunoaștem.

 

Chiar și așa, însă, personajele cărții sunt atât de vii în mintea mea încât abia aștept să văd cum au fost imaginate ele de regizoarea Olivia Newman. Este o poveste superbă vizual și care în mod garantat o să vă rămână în minte… și nu doar datorită finalului!

 

******

 

 

NU! (NOPE!)

 

Acesta este al doilea film pe care eu una trebuie neaparat să-l văd, fiindcă ador filmele horror.

 

NOPE! este regizat de Jordan Peele, același regizor care a realizat, în 2017, unul dintre cele mai bune și deștepte filme horror din toate timpurile: „Get Out”.

 

Iubitorii fenomenului horror știu că granița dintre smart și penibil este extrem de fragilă la acest tip de filme, iar Jordan Peele are un simț înnăscut pentru a păstra lucrurile în zona horror-ului inteligent.

 

Pare de-a dreptul ironic, având în vedere că Peele este, la bază, un comic de succes al Americii, dar se pare că talentul lui nedescoperit este cel de a crea povești înspăimântătoare și memorabile.

 

În ”NOPE”, locuitorii unei localități izolate din California devin martori ai unor evenimente bizare, care le vor schimba viața pentru totdeauna.

 

Elementul simbolic în toată desfășurarea stranie care urmează este un animal, respectiv calul, pe care Peele îl folosește atât ca vestitor a ceea ce urmează, cât și ca o trimitere subtilă spre începuturile cinematografiei.

 

Prima scenă de mișcare din istoria cinema-ului a fost, în 1878, cea a unui cal galopând.

 

Numele acestuia era Sallie Gardner, iar bucla se închide cu Ghost – calul din ”NOPE!” – care, în povestea lui Peele, devine prima ființă care sesizează că e ceva profund în neregulă în oraș.

 

În scenele de început, Ghost stă în ușa padocului și privește fix către cer, după care sare gardul proprietății și galopează în noapte.

 

Practic, este primul personaj al filmului care spune, fără cuvinte, exclamația din titlu: „NU!”.

 

Filmul lui Peele este disponibil atât în IMAX cât și în 4DX, tehnologia imersivă și multi-senzorială care oferă efecte speciale direct în scaunul de cinema. Fiind vorba despre un horror în care totul ține de dozarea fricii, cred că spaima va fi palpabilă în ambele variante.

*****

 

TRENUL ASASINILOR (Bullet Train)

 

Sandra Bullock și Brad Pitt sunt, pentru mine, cele două nume de dragul cărora vreau să văd filmul, dar povestea e perfectă pentru toți cei care iubesc filmele de acțiune. Și, obligatoriu, este un film de văzut la IMAX.

 

Nu o spun eu, o spun înșiși creatorii poveștii, care nu doar că au montat filmul special pentru ecranul de IMAX, dar au turnat și un promo special pentru, cu protagoniștii peliculei, în care impulsionează pe cei care vor să vadă filmul să o facă DOAR LA IMAX:

 

 

Practic, Sony a gândit acțiunea explozivă pentru cel mai mare ecran din lume, cu sunet surround care să lase impresia spectatorilor că se află alături de eroi în trenul de mare viteză. Totodată, există și varianta 4DX pentru acest film.

 

Despre IMAX ca experiență cinematografică ce îți schimbă viața am scris mai demult, într-un articol detaliat: Viața are nevoie de spectacol.

 


 

 

**** 

 

 

BESTIA (Beast)

 

Cu Idris Elba în rolul principal, este povestea unui văduv care se întoarce cu fiicele sale în Africa de Sud, locul în care și-a cunoscut cândva soția.

 

Acolo, într-o rezervație de vânătoare, familia devine ținta unui leu feroce, recunoscut ca vânător avid de oameni.

 

Pentru ca experiența savanei sudafricane să fie completă, filmul este disponibil și în format 4DX.

 

*****

 

DUPĂ CE AM GĂSIT FERICIREA (After Ever Happy)

 

Celebra franciză AFTER a ajuns la al patrulea film cu Josephine Langford în rolul principal.

 

Recunosc că nu am văzut niciunul dintre filmele realizate după seria de cărți a Annei Todd, dar știu că este un fenomen mondial.

 

Pentru cei care au urmărit povestea cu sufletul la gură, este un film numai bun de savurat într-o zi toridă de vară, în întunericul sălii de cinema, cu popcorn în față.

*****

 

De asemenea, cei care au ratat THOR: LOVE AND THUNDER când a apărut pe Marele Ecran îl pot vedea în continuare până la finalul lunii august.

 

****

 

Totodată, un film pentru toată familia este CRUCIADA COPIILOR (La Croasade), cu Laetitia Casta într-unul dintre rolurile principale și cu o poveste cuceritoare: doi părinți descoperă că fiul lor de 13 ani vinde lucruri din casă pentru a finanța în secret un proiect ecologic din Africa, despre care crede că va salva planeta.

 

*****

BUCURIA DE A MERGE LA CINEMA ÎN AUGUST

 

Cinema City are și oferte care să facă mersul la cinema chiar mai plăcut și convenabil prin CINEMARȚI: marțea poți merge cu prietenii la film, la prețuri mult mai mici (14.9 lei biletul pentru un film 2D și 16,9 biletul pentru un film 3D.

De asemenea, există opțiunea BILETUL DE FAMILIE: la orice film de animație, adulții plătesc bilet la preț de copil, cu variante de la FAMILY 2 până la FAMILY 4.

 

În plus, la fiecare bilet cumpărat în luna august primești pe loc, garantat, premii care te vor surprinde: popcorn, nachos și altele.

 

Toate detaliile le găsești pe site-ul CINEMACITY.

 

Ne vedem la cinema!

 

Foto: Cinema City

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK