Despre tot ce-i fin și fain

Mașina electrică este idealul oricărui introvertit

By 20 decembrie, 2021Lifestyle
read time 4 min
 
20 decembrie, 2021

Mașina electrică este idealul oricărui introvertit

Acum o lună am făcut trecerea către un Mini electric și, dincolo de partea sustenabilă a alegerii, există un avantaj în plus: îmi încarc singură mașina, oricând am chef.

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Fine Society și Sun Plaza București ***

Anul acesta am împlinit un fel de majorat al șoferilor: 18 ani de când am carnet de conducere și de când îl și folosesc aproape zilnic.

 

Oricât de ciudat ar suna pentru multă lume, condusul îmi face o mare plăcere, inclusiv în București.

 

Ceea ce nu mi-a făcut niciodată plăcere, în toți cei 18 ani, au fost vizitele la benzinărie. 

 

Uneori le amânam cu aceeași lehamite precum vizitele la ghișeele instituțiilor de stat: „Nu am chef azi, hai mâine. Ba nu, mai merge și azi. Poimâine. Hai că mai am combustibil pentru 50 de kilometri”. 

 

De ce îmi sunt atât de antipatice benzinăriile? Din multe motive. 

 

Aglomerația de la cele mai neașteptate ore, alegerea combustibilului „ideal” (am auzit toate teoriile despre „cea mai bună benzină” și „cea mai serioasă benzinărie” în ultimii 18 ani), găsirea fizică a unei stații în drumul tău, coada de mașini și nerăbdarea celor care așteaptă la rând, apoi coada de la casă.

 

Plus, ceva ce numai un introvertit ar înțelege: faptul că pur și simplu îmi place să mă descurc singură, fără un șirag de oameni de-a lungul procesului.

 

Când am trecut de la un Mini Cooper pe benzină la un Mini electric, acum o lună, am glumit că mașina electrică e o mașină ideală pentru introvertiți.

 

Nu mai ai de-a face cu oamenii ca să-ți încarci mașina și poți strecura procesul de încărcare în timp ce faci alte lucruri, fără să îți iei timp special pentru asta.

 

Te oprești pe locul de parcare, bagi singur mașina la încărcat și îți vezi de treburi.

 

Nu trebuie să faci nicio călătorie sau ocol special și nici să stai la vreo coadă.

 

Există tot mai multe puncte de încărcare pentru mașini electrice prin București și practic poți să rezolvi această chestiune în timp ce faci cumpărături la supermarket, în timp ce urmărești un film la cinema sau când te plimbi prin mall.

 

De asta m-am bucurat când cei de la Sun Plaza m-au anunțat că tocmai au amplasat o serie de stații electrice în parcarea lor subterană, la nivelul -2, fiind cele mai multe dintr-un mall din Bucuresti. 

 

Mai mult, au inclusiv o premieră: Sun Plaza este primul mall de la noi care are în acest moment o stație fast-charge cu putere de până la 75 kW în curent continuu, un TRITIUM 50kW + 25kW, cu priză 1xCCS/1xChaDeMo. 

 

Sună a chineză, știu, dar orice posesor de mașină electrică învață rapid acest jargon, e mai simplu decât pare.

 

În esență, înseamnă că eu pot să-mi încarc mașina pe o astfel de stație în aproximativ 30 de minute.

 

 

Concret, sunt 19 stații de încărcare pentru mașini electrice și hybrid, în parcarea subterană Sun Plaza, după cum urmează:

 

16 stații de încărcare ICU EVE mini cu echipare port de încărcare medium charge c.a. de 22kW cu priza 1x Tip 2 – montata pe picior metalic iluminat cu LED.

 

1 stație de încărcare TRITIUM 50kW+25kW cu echipare port de încărcare fast-charge c.c. de 75kW cu priza 1x CCS/1x ChaDeMo in utilizare se pot folosi ambii conectori in paralel.

 

2 stații de încărcare VEEFIL TRITIUM cu echipare port de încărcare fast-charge c.c. de 50kW cu priza 1x CCS/1x ChaDeMo. 

 

Stațiile pot fi folosite prin aplicația e-charge (căutați după „Renovatio e-charge” în AppStore sau GooglePlay) și tot din aplicație se pot face rezervări și planificări de încărcare (să  te asiguri că ai pregătit un anumit loc sau să alegi să fie gata încărcarea până la ora X). 

 

Ca și la aplicația Mini pe care o folosesc acasă, app-ul e-charge îți arată în timp real cât s-a încărcat mașina și cât timp a mai rămas din ciclul de încărcare. 

 

Plata se poate face tot din app, iar prețul unui „plin”, pentru un Mini, este undeva între 15 și 30 de lei. 

Diferența de cost este dată de tipul de încărcare. Voi exemplifica tot pentru Mini: cea normală (AC) durează circa 3 ore și costă 1,45 RON pe kW.

 

Cea rapidă (DC) costă 1,95 RON pe kW și face „plinul” mașinii (până la 200-230 km în cazul meu) în 30 de minute.

 

 

Am făcut și un reel pe Instagram, în care exemplific tot procesul:

Foto: Fine Society

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK