Despre tot ce-i fin și fain

Miratopia: 7 lumi high-tech pe care trebuie să le explorezi până pe 11 iulie

By 24 iunie, 2021Lifestyle
read time 3 min
 
24 iunie, 2021

Miratopia: 7 lumi high-tech pe care trebuie să le explorezi până pe 11 iulie

Rareori am folosit cuvântul „trebuie” în articolele mele, dar instalația „Miratopia”, realizată de Sun Plaza și National Geographic, este genul de experiență pe care n-o poți rata. De ce? Fiindcă e pur și simplu magică.

by

*** Această poveste face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Fine Society & Sun Plaza, despre evenimente culturale și de lifestyle care se întâmplă în București. ***

Activitatea de povestitor te predispune, în timp, la două lucruri.

 

La viteză, în sensul că devine mult mai ușor să conturezi în minte un articol, dar și la circumspecție, în sensul că rareori te mai entuziasmezi de o poveste dinainte s-o auzi.

 

Mai exact, aștepți să vezi cu ochii tăi și să te convingi dacă un lucru e cu adevărat atât de grozav pe cât pare.

 

Când am aflat că Sun Plaza, cu care eu am o relație veche și fructuoasă în materie de evenimente deosebite, pregătește o experiență extrasenzorială care implică proiecții video, tehnologie digitală și șapte „lumi” suprapuse într-un cub, am fost extrem de curioasă, dar am încercat să mă temperez.

 

Deformația profesională nu s-a dezis și ceva din mine m-a înghiontit în direcția lui „să văd, să ating, să mă conving cu ochii mei”.

 

La finalul celor aproape zece minute petrecute în cubul „Miratopia”, de la etajul 1 al centrului comercial Sun Plaza, am ieșit cu un zâmbet larg și cu sentimentul că am fost într-o călătorie magică. Și am spus ceva ce spun rar: că e mai grozav decât mi-aș fi imaginat înainte.

 

Și, deși mi-a fost jenă să recunosc atunci, aș fi vrut să spun că… mai vreau încă o dată. Și că sigur o să mă întorc.

 

Disponibilă până pe 11 iulie, experiența Miratopia este un studio imens, unde poți călători cu adevărat prin șapte tărâmuri extraordinare, simțindu-te mic, mic de tot, ca un puncticel în univers.

 

Pe Instagram am rezumat experiența în 30 de secunde, dar orice aș povesti eu aici nu se compară cu experiența concretă, în interiorul Miratopia.

 

 

Instalația se transformă în funcție de prezența ta: poți atinge pereții, poți mișca mâna pentru a face luminițele să danseze, poți sări pe podea, te poți roti pentru a crea vârtejuri, poți face orice-ți trece prin minte.

 

Granița dintre vizitator și artă se anulează cu totul, iar preț de zece minute uiți complet unde te afli, cine ești, cu ce griji sau gânduri ai intrat și ce activități te așteaptă după ce ieși.

 

Totul este atât de spectaculos încât e tare ispititor să faci o sută de poze și de filmulețe, eu am făcut-o fiindcă meseria mea asta este, de povestitor.

 

Dar, dacă aș putea îndrăzni un sfat, acela ar fi să filmați, să pozați, dar în același timp să trăiți. Bucurați-vă pur și simplu de loc, de sunete, de senzații, de magia momentului.

 

Acest cuvânt nu este folosit întâmplător: MAGIE. Chiar așa te simți în Miratopia.

 

Ca un mic desfășurător, etapele sunt următoarele:

 

Când pătrunzi în Miratopia, în jurul tău apare instantaneu un univers subacvatic, plin de meduze și alte vietăți marine. Am fost tentată să scriu că „a fost unul dintre favoritele mele”, dar mi-e imposibil să fac vreun top real, fiindcă toate lumile au fost minunate.

 

Nu am vrut să pun foarte multe imagini în articol, ca să rămână și elementul surpriză. În materialul video de pe Instagram am lăsat atât cât să vă trezească pofta și curiozitatea, ca un teaser.

 

După aproximativ un minut, meduzele dispar și apare liniștea unui lan de grâu care se leagănă în bătaia vântului. Atât podeaua cât și pereții sunt „vii” pe tot parcursul experienței, așa că poți interacționa cu ele în fel și chip.

 

Urmează pădurea magică, un spațiu ireal de frumos, locuit de fluturi și licurici, cu copaci strălucitori care se aprind când pui mâna pe pereții laterali și de zâne bune. Dacă aș fi putut alege unde vreau să mai rămân zece minute, acel loc ar fi fost pădurea magică.

 

Călătoria continuă cu Cerul, unde poți dansa printre nori și le poți schimba forma, iar apoi, în următorul tărâm, silueta ta și gesturile tale devin lumină, cu care poți scrie sau desena pe pereții cubului.

 

 

Urmează Soarele și senzația că pășești pe suprafața lui incandescentă, iar finalul este în spațiul cosmic, unde te plimbi printe planete, stele și comete, în infinitatea cosmosului.

 

Intrarea este gratuită și nu există limită de vârstă, așa cum nu există nici vreo restricție de fotografiat sau filmat.

 

Dar nu uitați micul meu sfat: împărțiți-vă în jumătate experiența. Fotografiați, înregistrați, postați… dar luați-vă și câteva secunde de trăit.

 

Liniștea din cubul „magic” de la Miratopia este un tip de mindfulness involuntar, pe care rareori avem darul să-l primim cadou în lumea de azi.

 

Vă dau întâlnire la Sun Plaza, fiindcă până pe 11 iulie eu mai am câteva vizite de făcut prin pădurea magică.

 

Ne vedem printre stele!

 

 

Pentru mai multe povești și inspirații, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

Foto: Fine Society, Sun Plaza