Despre tot ce-i fin și fain

Primele obiecte de pe Wishlist-ul pentru viitoarea mea casă

By 20 noiembrie, 2023Lifestyle, Simplicity
read time 5 min
 
20 noiembrie, 2023

Primele obiecte de pe Wishlist-ul pentru viitoarea mea casă

Chiar dacă nu mă mut propriu-zis, schimbarea pe care mi-o doresc pentru anul viitor – renovarea radicală a locuinței – mă va duce într-o zonă de noutate absolută. Când schimbi totul într-un anumit loc, este ca și cum te-ai muta într-o casă și o viață nouă. Și ambele vor fi high-tech.

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect FINE SOCIETY X MIELE, despre alegeri inteligente pentru casă ***

De cel puțin opt ani încoace, scriu pe acest blog despre simplitate și simplificare a vieții, în toate formele ei citite, testate și trăite de mine.

 

Tot ce are legătură cu procesul prin care o viață complicată se transformă într-una tihnită reprezintă aria mea de interes.

 

Pentru că lumea contemporană ne predispune la mult balast și zgomot, mă consider un om aflat într-un perpetuu proces de simplificare care poate fi doar perfecționat, niciodată finalizat. Este un drum pentru toată viața.

 

Iar când îți descoperi propria definiție a simplității este ca și cum te-ai fi descoperit, în sfârșit, pe tine însuți.

 

 

Scopul meu principal pentru 2024 este revoluționarea casei, tocmai pentru că, în urmă cu ceva vreme, m-am (re)descoperit.

 

Și persoana nouă care sunt, la acest moment al vieții, nu mai are nimic de-a face cu cea care a decorat și echipat cândva casa în care stau.

 

Când spun „casă” mă refer la noțiunea de acasă, de cămin, dar locuiesc într-un apartament pe care vreau să-l optimizez și să-l simplific cât mai mult.

 

A venit, așadar, vremea ca exteriorul meu – spațiul vital – să se armonizeze cu interiorul, cu gusturile, dorințele și principiile unei persoane care se cunoaște mult mai bine pe ea însăși.

O persoană mai simplă.

 

Prin urmare, această renovare are două cuvinte cheie: mai puțin. Mai ușor.

 

De la asta am pornit căutarea obiectelor pe care le vom aduce în acest spațiu, de la mobilă până la electronice și electrocasnice.

 

Trebuie să fie piese cu un design simplu, atemporal și care să îmi facă viața mai ușoară.

 

Acesta este brief-ul pe care ni l-am propus. Vorbesc la singular, fiindcă e vocea mea pe blog, dar e o decizie luată în cuplu, bineînțeles.

 

Dacă nici măcar la mobilă nu sunt adepta frumuseții care face rabat de la funcționalitate, când vine vorba despre tehnologie sunt de-a dreptul cârcotașă.

 

Sau, mai bine zis… de câte ori m-ați văzut scriind despre electrocasnice, în cei aproape zece ani de blog? Exact… aproape deloc.

 

Când cei de la Miele mi-au propus să facem împreună un proiect în care eu să documentez și să prezint ceea ce mi se pare cel mai interesant din oferta lor extrem de amplă, le-am spus adevărul: le cunosc foarte bine oferta, fiindcă piesele lor se aflau de câțiva ani pe Wishlist-ul meu și în ultima vreme am reînceput documentarea exact în scopul renovării.

 

Pe unele le-am cumpărat deja de multă vreme, precum sistemul de călcat cu aburi care este probabil în top 3 al celor mai folosite obiecte din casă, iar pentru altele am așteptat renovarea care simțeam că stă să vină.

 

Tot vorbim despre ea din 2019, doar că nu ne adunasem energia pentru un makeover complet, cu tot ce înseamnă  el la nivel de șantier.

 

Dacă sistemul de călcat l-am cumpărat pe loc fiindcă nu implica nicio schimbare radicală, la mașina de spălat, combina frigorifică și celelalte obiecte pe care le tatonam era nevoie de o strategie.

 

Strategia s-a numit: „Când renovăm, le schimbăm pe toate și ne cumpărăm Miele”.

 

Chiar dacă Miele nu m-ar fi contactat să scriu despre produsele lor, la anul tot aș fi cumpărat echipamentele de la ei. Da, cumpărat, fiindcă eu așa funcționez: ceea ce îmi place pentru casă, cumpăr, ca orice client normal.

 

De ce îmi doream Miele?

 

Am descoperit Miele cu foarte mulți ani în urmă, la începutul anilor 2000, într-un articol de revistă care vorbea despre mașina de spălat Miele cu tamburul patentat, în formă de fagure, care permite spălarea lucrurilor delicate în deplină siguranță.

 

Eu sunt un om deosebit de comod, iar primul lucru cu care am asociat Miele a fost, astfel, INOVAȚIA.

 

În 2012, ca jurnalist de business, am fost invitată la un eveniment de donare de haine organizat de Miele pentru Crucea Roșie (când asta nu era ceva obișnuit), ceea ce a făcut ca brandul să adune din nou bile albe în mintea mea.

 

La acel eveniment am mai aflat o informație: faptul că electrocasnicele Miele, precum mașinile de spălat sau uscătoarele, sunt singurele din industrie care vin testate din fabrică în condiții 20 de ani de folosire susținută.

 

Acest lucru se vede în veritabilele povești de amor pe care clienții Miele le au cu electrocasnicele lor, care le sunt alături de aproape o viață.

 

Am mai adăugat, atunci, un element esențial: DURABILITATEA.

 

Primul obiect cumpărat de la Miele a fost, câțiva ani mai târziu, sistemul de călcat Fashion Master, care este masă de călcat activă, dar și sistem pe bază de abur cu presiune mare, și care poate fi utilizat atât în picioare, cât și stând jos.

 

Se strânge cât o valiză puțin mai mare și este în același timp masă de călcat, fier de călcat (cu o talpă specială, tot în formă de fagure) și steamer.

 

Folosesc sistemul zilnic, uneori de mai multe ori pe zi, și mi se pare incredibil de util.

 

Orice obiect vestimentar este călcat impecabil dintr-o singură trecere a fierului – cu tot cu funcții de aspirare sau de suflare, pentru textilele fine – și totul este… simplu.

 

După ce am devenit posesoare de Miele am înțeles și SIMPLITATEA.

 

 

Ce se află pe WISHLIST-UL meu?

 

Ceea ce voi cumpăra de la Miele are la bază principiile expuse mai sus: vreau să cumpăr ceva pe care să mă pot baza mulți ani, care să îmi simplifice viața cu funcții cât mai inteligente și care să fie super-ușor de folosit.

 

Și neaparat să fie în clasa energetică A, adică o economie de energie de 60%, care reprezintă o caracteristică esențială.

 

Privesc aceste achiziții ca pe investiții care îmi vor salva, în timp, mult mai mulți bani decât au costat, scăpându-mă de unele bătăi de cap și cheltuieli conexe.

 

Așa cum sistemul de călcat ne-a scăpat de cinci ani încoace de nevoia unui serviciu special de călcat (soțul meu poartă numai cămăși albe, de costum, câteva zeci în fiecare lună), mașina de spălat mă va scăpa de unele servicii speciale de curățat, combina îmi va păstra mai bine alimentele, iar cuptorul o să facă mult mai facilă pregătirea unor mâncăruri pe care de multe ori comandam sau le mâncam în oraș, din comoditate.

 

 

MAȘINA DE SPĂLAT RUFE

 

Primul obiect de pe lista mea este mașina de spălat.

 

Doar de la ea a pornit totul.

 

Mașina de spălat va fi cea cu celebrul tambur tip fagure și cu sistem de pre-călcare.

 

Rolul tamburului tip fagure este să facă hainele să alunece delicat pe pelicula de apă, prin urmare se uzează mai greu, se usucă mai ușor și sunt netezite mai bine.

 

Lâna nu se împâslește și toate tipurile de textile își păstrează mai bine caracteristicile.

 

Practic, ai curaj să bagi la mașină și cele mai fine lucruri, pe care altădată le-ai fi spălat de mână sau le-ai fi dat la curățătoria chimică.

 

Mașinile de spălat Miele au și un sistem de dozare a detergentului, astfel încât să nu existe risipă și să se folosească cantitatea ideală pentru cantitatea de rufe din tambur (care este identificată automat).

 

CE ESTE INOVATOR: Dincolo de toate cele de mai sus, toate mașinile de spălat sunt testate pentru 20 de ani de îngrijire perfectă a rufelor, adică până la 10.000 de ore de funcționare.

 

 

USCĂTORUL DE RUFE

 

Îmi doresc uscătorul separat, fiindcă de multe ori spăl și usuc în același timp, deci vreau să fie două aparate diferite, suprapuse.

 

Uscătorul de rufe este poate cea mai mare durere a mea în acest moment, fiindcă unele lucruri nu pot fi uscate în deplină siguranță în cel pe care îl am acum.

 

Mi s-a întâmplat să intre la apă obiecte care n-ar fi trebuit să intre la apă, iar altele să se șifoneze excesiv, deși folosisem programul potrivit.

 

Și, din câte am înțeles, este o doleanță frecventă în raport cu uscătoarele obișnuite.

 

Așadar, aici am nevoie de ceva care să fie un fel de magician al uscatului rufelor, un robot care să le știe pe toate.

 

La Miele, uscătorul face cam orice, de la uscat și aerisit perne la uscat textile de suprafață mare (lenjerii) astfel încât să se șifoneze puțin spre deloc, în timp ce lâna, mătasea, bumbacul, hainele tehnice, toate sunt uscate fără ca fibra să fie agresată vreun milimetru.

 

Există inclusiv un program Express, care îți usucă în regim de urgență orice piesă de care ai nevoie chiar în acest moment.

 

De exemplu, dacă se întâmplă să îți dai seama că fix bluza ta preferată e în acest moment în mașina de spălat, complet udă, iar tu ai nevoie de ea… acum 10 minute.

 

CE ESTE INOVATOR: Tehnologia EcoDry, adică programele cu ciclu scurt, eficient și consum scăzut de energie.

 

 

COMBINA FRIGORIFICĂ

 

Ce trebuie să facă o combină în afară de a ține temperatura scăzută în mod optim?

 

Vă spun eu: pentru mine, trebuie să fie ca o bibliotecă, dar cu mâncare.

 

Rafturile trebuie să fie funcționale, bine-gândite, optimizate pentru fiecare tip de aliment.

 

Așa cum nu pui memorii pe raftul de cărți umoristice, nici legumele nu au același regim cu carnea sau cu lactatele.

 

Și, pentru că eu consum multe legume, am nevoie de ceva special în acest sens, ele fiind și cele mai delicate alimente din frigider, ca durată de viață.

 

Miele are sistemul PerfectFresh Pro, de control al umidității pe sertar, care păstrează proaspete carnea, peștele și lactatele până la de trei ori mai mult timp, iar fructele și legumele de… tadadadam… până la de cinci ori mai mult timp.

 

CE ESTE INOVATOR: Unul dintre lucrurile care m-au atras la combinele Miele se numește FlexiBoard și este un concept Miele care îți permite să depozitezi recipiente oricât de mici sau de mari, fiindcă rafturile sunt segmentate.

 

 

În partea din față poți spune sticle mai mari, în spate recipiente mai mici, supraetajate, optimizând spațiul și scăpând de momentul enervant în care vrei să depozitezi ceva în frigider și vezi că nu intră pe niciun raft sau că trebuie să faci scamatorii ca să optimizezi spațiul.

 

În plus, până și lumina este optimizată, pe sistemul – Brilliant Light.

 

Cum spuneam? Ca o bibliotecă!

 

MAȘINA DE SPĂLAT VASE COMPLET INTEGRATĂ

 

O mașină de spălat vase poate să-ți schimbe viața.. cu condiția să fie mașina potrivită.

 

Mașinile de spălat Miele se bazează numai pe apă proaspătă și pot spăla veselă cu doar 6 litri de apă, adică mult mai puțin decât conținutul unei chiuvete.

 

 

Consumul de energie este și el foarte mic (0,67 kWh în programul Eco, ceea ce înseamnă că poți încărca mașina doar pe jumătate fără procese de conștiință) și poți vedea afișat, din momentul în care selectezi programul câtă apă și câtă energie va consuma tura ta de spălat vase.

 

 

Ca să alegi în deplină cunoștiință de cauză.

 

CE ESTE INOVATOR: Coșurile FlexLine, care pentru mine reprezintă atracția maximă.

 

Mi se pare foarte greu să poziționez fiecare vas exact în felul în care are el nevoie să fie poziționat pentru a fi spălat cum trebuie, iar Miele are un sistem de coșuri flexibile care pot fi trase de la orice unghi, în funcție de dimensiunea vasului sau a paharului.

 

De asemenea, există și amortizoare din silicon pentru pahare și tot felul de suporturi gândite pentru ușurința încărcării.

 

Asta ca să nu fii nevoit să joci Tetris cu vasele din bucătărie, încercând să găsești modul ideal de poziționare.

 

 

CUPTORUL COMBINAT CU ABURI, COACERE ȘI FRIGERE

 

Ce poate fi mai eliberator de simplu decât un cuptor care are integrată și funcția de gătit la abur, pe care eu o utilizez aproape zilnic, dar și funcțiile de coacere, frigere, rumenire, dezghețare și absolut tot ce poți visa să faci într-un cuptor?

 

Cuptorul pe care îl am în acest moment este cel mai puțin folosit obiect din casă, fiindcă nu m-am putut înțelege cu el niciodată.

 

Așa cum nu ești compatibil cu unii oameni, cu unele haine sau locuri, eu și cuptorul meu am fost o pereche nepotrivită din start și nepotriviți am rămas.

 

Dacă tot schimb cuptorul cu unul cu care să am chimie, aș vrea să fie cât mai integrat și simplu de folosit, iar cel de la Miele este gândit cu programe care să facă totul intuitiv, ajutându-te să faci mâncare bună chiar dacă nu ești vreun expert în bucătărie, nu doar dacă ești cel mai mare pasionat de gătit.

 

CE ESTE INOVATOR: Cuptorul are o funcție de surplus de umiditate, care face rezultatele mai bune la orice ai coace în el, fiindcă rumenește exteriorul fără să usuce interiorul.

 

De exemplu, cu surplusul de umiditate pâinea rămâne pufoasă la interior și rumenă la exterior.

 

ȘI CEVA ÎN PLUS

 

Pentru că există un sistem Miele@home, o să vreau să conectez electrocasnicele Miele cu ajutorul aplicației de telefon.

 

Practic, pot să le controlez și să am acces la funcțiile lor din telefon, ceea ce mi se pare încă un pas în simplificarea vieții mele.

 

Începând de pe 24 noiembrie, Miele are reduceri de Black Friday de pana la 30%, la peste 30 de produse din gamă. Puteți găsi selecția completă de reduceri AICI. Eu am deja lista făcută și voi fi pe recepție!

Foto: Unsplash, Miele

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK