Noi ne permitem să fim sănătoase. Dar restul femeilor?
Fundația Renașterea a inițiat ,,Coaliția pentru sănătatea femeii”, un parteneriat care aduce pe agenda publică un program de sănătate destinat femeilor. Nu toate femeile își permit analizele de diagnosticare a unor boli grave și chiar mai multe nici nu știu că ar avea nevoie de așa ceva. Uneori, diferența dintre viață și moarte este dată de accesul la informația potrivită.
Când am aflat prima dată despre această inițiativă a Fundației Renașterea, mi-a venit în minte un episod trăit chiar la începutul acestui an, într-un cabinet medical. Am scris de multe ori anul acesta despre experiențele mele cu medicii, dar despre asta n-am vorbit cu nimeni în afară de mama. În contextul de față, însă, mi se pare relevant.
Uitându-se peste istoricul meu medical, o doamnă doctor mi-a explicat că am nevoie să țin sub control anumite valori și să le monitorizez mai atent. Și-a încheiat pledoaria felicitându-mă: ,,E bine că sunteți disciplinată cu sănătatea, mai ales că sunteți categoria cea mai riscantă pentru cancer de sân până în 40 de ani”.
Am primit această concluzie ca pe un pumn în stomac. Chiar dacă a fost rostită cu cele mai bune intenții, mie mi s-a rotit prin minte săptămâni și luni în șir. Am făcut statistică în facultate, știu ce înseamnă riscuri, probabilități, dar chiar și în context strict informativ, m-au obsedat acele cuvinte: ,,categoria cea mai riscantă”.
Nu e plăcut să ne gândim la riscuri. Nimeni nu vrea să știe de scenariile negative. Eu nici atât. Mă focalizez întotdeauna pe partea bună, pe pozitiv. Dar ca să ajungi la pozitiv, trebuie să-ți închei conturile cu negativul. Să faci curat, să rezolvi chestiuni, să închizi conturi curente, să-ți acoperi toate datoriile. Abia apoi poți să te axezi pe pozitiv. Nu e o soluție să închizi ochii și să te gândești că ești sănătos tun, că ție nu ți se poate întâmpla niciodată. Poți să gândești pozitiv abia când ți-ai asigurat temeinic spatele.
Acum câteva luni am avut o postare despre mamografii care s-a viralizat și, tocmai de asta, simt nevoia acum să vă aduc în atenție o situație care trebuie urgent schimbată și pentru care există deja un parteneriat strategic între ONG-uri, autorități, media, asociații ale pacienților, societăți profesionale ale medicilor și toți cei interesați să se implice.
Scopul: un program de sănătate destinat femeilor.
Coerent, aplicat și, mai ales, eficient, așa cum am încercat să structurez și informația de mai jos, astfel încât să rămâneți din acest articol cu informații valoroase de dat mai departe.
Ce își propune această „Coaliție pentru sănătatea femeii”?
Prioritizarea prevenției și a diagnosticării precoce a cancerelor ginecologice și mamare.
Acordarea de fonduri suplimentare în diagnosticarea și tratamentul femeilor afectate de cancer.
Ce se va întâmpla, concret?
Implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, care nu există deși este considerat necesar atât de doctori cât și de către femei. Cu excepția României, Greciei și Slovaciei, toate țările membre ale Uniunii Europene au programe naționale de screening pentru cancerul de sân, unele încă din anii `70;
Promovarea mai bună a programului național de screening pentru cancerul de col uterin: el există, dar este slab organizat și implementat. Mai precis, 25% dintre medici și 75% dintre femei nici nu au auzit de el vreodată;
Creșterea gradului de informare despre controalele periodice în cadrul cancerului ovarian;
Implementarea unui program pentru testarea și genotiparea tumorilor, pentru ca pacientele să poată primi cel mai bun tratament în intervalul optim de timp;
Creșterea acccesului la cele mai noi descoperiri medicale în domeniu. Conform unui studiu InoMed din iunie 2016, dintre 62 de medicamente noi pentru cancer aprobate în ultimii 8 ani în UE, doar 7 medicamente se regăseau pe lista medicamentelor compensate din România. Lista a fost actualizată și doar un singur medicament nou a fost introdus pentru tratamentul cancerelor ginecologice, respectiv pentru cel ovarian. Dar nici unul pentru celelalte 2 tipuri de cancere feminine – de sân și de col uterin.
Realitatea din acest moment?
Accesul limitat la investigații medicale și tratament, pus cap la cap cu lipsa de informare a femeilor, nivelul scăzut de educație medicală și ignorarea primelor simptome de boală ne plasează în fruntea Europei în ceea ce privește mortalitatea pentru cancerul de sân. Mai precis 36%.
Care sunt planurile Coaliției?
Primul pas a fost inițierea studiului „Afecțiuni oncologice feminine în România”, cea mai amplă cercetare privind impactul cancerului de sân, de col uterin și al celui ovarian în țara noastră, care a relevat multe dintre concluziile prezentate în acest articol.
Al doilea pas îl reprezintă o analiză detaliată a impactului macro-economic și social pe care aceste forme de cancer le au, în România anului 2016. Datele vor fi disponibile cel târziu în ianuarie 2017.
Ultimul pas: cristalizarea tuturor elementelor anterioare într-o serie de propuneri concrete, care vor fi înaintate către autorități, cu scopul de a crea o strategie națională coerentă, pentru sanatatea femeii.
Ce putem face NOI? Tu, eu, toată lumea?
Putem vorbi despre asta, putem da mai departe, putem să popularizăm din vorbă-n vorbă și din share în share faptul că screening-ul poate salva vieți. Putem trage un semnal de alarmă despre faptul că femeile din România au nevoie de informație și de acces la un program național coerent pentru cancerul de sân.
Zilnic văd mesaje care se viralizează și ajung la sute, mii și zeci de mii de oameni. Pentru o chestiune de viață și de moarte, e un awareness necesar și care poate schimba vieți. Putem da o șansă la viață cuiva, doar vorbind despre ceea ce POATE și TREBUIE să fie făcut în țara asta, în loc să ne lamentăm de ceea ce nu se face. Știm cu toții ce merge prost și ce nu se întâmplă. Hai să ne focalizăm pe ceea ce se poate întâmpla bun.
Și, dacă ți se pare că aceste lucruri sunt deja știute și că n-are rost să le dai mai departe, aș vrea să pleci din articol cu aceste cifre în minte:
Anual, 9.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer la sân. Dintre ele, 3.240 pierd lupta cu boala;
Cancerul de sân este diagnosticat în România mai ales în fază terminală, de unde și o rată a mortalității de 36%, față de 29% media europeană.
90% dintre femeile din România NU au efectuat niciodată un control medical pentru depistarea cancerului de sân.
66% dintre românce nu și-au autoexaminat niciodată sânii pentru a descoperi prezența unor noduli, deși medicii recomandă acest autocontrol lunar.
În Olanda, spre exemplu, se diagnostichează circa 13.900 de cazuri pe an, dar rata mortalității este de doar 23%, chiar și sub media europeană, tocmai datorită programelor de screening puse la punct.
Cine sunt membrii Coaliției pentru Sănătatea femeilor?
Membrii Coaliției pentru Sănătatea Femeii sunt următorii: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Alianța Pacienților Cronici din România, Institutul pentru Educație și Dezvoltare în Sănătate, Societatea Română de Chirurgie a Sânului și Oncologie, Societatea Română de Medicină Sportivă și Societatea Națională de Medicina Familiei.
Partenerii sunt: Centrul pentru Inovație în Medicină, Politici de Sănătate (parteneri strategici), Roche România, AstraZeneca, Pfizer, Carrefour Romania, KOL Medical Media, Revista Hipocrate, Școala Pacienților, Agenția Națională de Presă Agerpres, Sănătatea TV și Pro TV (partener media).
Coaliția pentru Sănătatea Femeii se bucură de sprijinul Comisiei de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.
Foto: Coaliția pentru sănătatea femeii, Shutterstock
Interesant articol si foarte adevarat! Voi dai mai departe informatia