Despre tot ce-i fin și fain

Designerul Sybille de Margerie a creat un resort de lux în Caraibe

By 22 februarie, 2017Travels
read time 3 min
 
22 februarie, 2017

Designerul Sybille de Margerie a creat un resort de lux în Caraibe

De 25 de ani, designerul francez Sybille de Margerie face amenajări interioare cu poezie: de la „hotels particuliers” din Paris la palate și hoteluri-boutique din toate colțurile lumii. Cea mai nouă realizare este un resort de lux din Saint Barths: Le Barthélemy Hotel & Spa.

by

Dintre toate destinațiile de lux ale lumii, St.Barths are cel mai amplu număr de identități alternative. Pe numele întreg Saint Barthélemy (sau Oanalao, după numele dat de indigeni), mica insulă vulcanică din Caraibe este denumită în egală măsură Saint Barths, St. Barth, St.Barths sau St.Barts. Personalitate multiplă. Pentru că eu am întâlnit-o prima dată ca St.Barths și așa am făcut cunoștință, așa o voi numi în cele ce urmează.

le-barthclemy-hotel-spa-olivierleroi-23

 

Pentru conaisseuri, St.Barths este locul în care s-au filmat „Pirații din Caraibe”, dar și una cele mai luxoase și extravagante destinații pentru jet-setteri.

 

Franțuzoaica Sybille de Margerie, unul dintre arhitecții francezi care amenajează case pentru high-life-ul parizian, a conceput aici resortul „Le Barthélemy” pornind tocmai de la ideea de casă departe de casă. Spirit parizian, cu tentă exotică și relaxare tipică pentru Caraibe, astfel încât locul să pară o continuare a naturii, nu un corp străin implantat în mijlocul unui cadru natural paradisiac.

le-barthclemy-hotel-spa-pierrecarreau-9

 

Tema amenajării: seninătate acvatică

le-barthclemy-hotel-spa-olivierleroi-4

 

„Le Barthélemy” se află în Grand Cul-de-Sac, o porțiune exclusivistă a insulei (nu că restul insulei n-ar fi la fel de exclusivist), în mijlocul unor plaje cu nisip alb. Predomină albul, nuanțele de albastru deschis și tonurile nisipului, pentru o atmosferă cât mai aerisită și solară. Direcția creativă pe care și-a asumat-o Sybille este una de integrare desăvârșită cu locul, astfel încât oaspeții să se simtă parte din natură, nu doar clienții unui hotel de lux.

le-barthclemy-hotel-spa-olivierleroi-6

 

Pentru a nu intra în competiție cu cadrul natural, interioarele sunt subtile și rafinate, gândite ca o formă de lux simplu și neostentativ. Predomină materialele naturale, accentele de rășină, coral, sticlă prelucrată manual și sculpturi din lemn semnate de artiști contemporani precum Thierry Martenon sau Tzuri Gueta, plus accesorii inspirate de corali și semnate de Gilles Caffier.

le-barthclemy-hotel-spa-pierrecarreau-4

 
le-barthclemy-hotel-spa-pierrecarreau-5

 
le-barthclemy-hotel-spa-olivierleroi-19

 

Inspirația lobby-ului a reprezentat-o unul dintre cele mai vechi meșteșuguri insulare practicate de femeile din satul Corossol: împletitul de frunze uscate de palmier pentru a crea pălării. Textura lemnului care acoperă pereții și panourile cu fibre împletite sunt trimiteri la această tehnică și se regăsesc în toate spațiile comune: hol, bar și în restaurant.

le-barthclemy-hotel-spa-pierrecarreau-10

 

Camerele ”Le Barthélemy”

le-barthclemy-hotel-spa-olivierleroi-17

 

Au tavane înalte, pentru senzație de spațiu amplu, și sunt fie cu vedere la ocean, fie cu vedere la grădină. În funcție de aceste două coordonate, interioarele au fost concepute de Sybille pentru a crea un echilibru. Camerele cu vedere la ocean au o paletă coloristică inspirată de turcoazul apei, în timp ce oaspeții cu vedere la grădină se delectează cu tonuri de fucsia și alte culori tipice pentru vegetația insulară.

le-barthclemy-hotel-spa-pierrecarreau-20

 
le-barthclemy-hotel-spa-pierrecarreau-21

 
le-barthclemy-hotel-spa-pierrecarreau-11

 

Obloanele din lemn lăcuit separă baia și dormitorul de terasa cu priveliște extraordinară, creând astfel „spații în spații”, toate cu intimitate desăvârșită.

le-barthclemy-hotel-spa-pierrecarreau-3

 

Luminile care atârnă din tavan sunt făcute din Wonderglass și se inspiră din estetica cârligelor de pescuit. Sculpturile din rășină de coral și suprafețele de copac folosite ca mese accentuează ideea că resortul este parte integrantă din natură și că nu vrea să deranjeze echilibrul locului, ci să facă parte din ecosistem.

le-barthclemy-hotel-spa-pierrecarreau-15

 
le-barthclemy-hotel-spa-pierrecarreau-19

 
le-barthclemy-hotel-spa-pierrecarreau-13

 

Restaurantul și barul de la Le Barthélemy

le-barthclemy-hotel-spa-olivierleroi-31

 

Mâncarea servită la mese în fiecare seară este produsul imaginației unui chef cu stele Michelin, Guy Martin, iar decorul este în echilibru cu tema acvatică. Tavanul este acoperit cu pești din sticlă suspendați de fire invizibile, iar mobilierul în culoarea cafelei este creat de Cristophe Declourt. În patru nișe din lemn, designerul Anouchka Potdevin și-a imaginat colivii cu păsări cântătoare modelate din sticlă.

le-barthclemy-hotel-spa-olivierleroi-29

 
le-barthclemy-hotel-spa-pierrecarreau-16

 
le-barthclemy-hotel-spa-laurent-benoit-2

 
le-barthclemy-hotel-spa-laurent-benoit-3

 

Chaise-longue-urile de pe terase sunt create de brandul milanez Paola Lenti, iar măsuțele de cafea din lounge-uri sunt creații Pouenat.

le-barthclemy-hotel-spa-olivierleroi-9

 

Experiența-spa de la ”Le Barthélemy”

le-barthclemy-hotel-spa-olivierleroi-5

 

Inspirația decorului vine din relieful insulei și al Caraibelor în general. Podeaua este din piatră naturală cu textură de porțelan, pentru un efect de nisip ud, iar textura pereților amintește de senzația aspră care rămâne pe palmele noastre după ce am ținut nisipul în pumn.

le-barthclemy-hotel-spa-pierrecarreau-25

 
le-barthclemy-hotel-spa-olivierleroi-8

 

Mai multe detalii legate de prețuri și de perioade disponibile găsiți pe site-ul oficial Le Barthelemy Hotel & Spa.

le-barthclemy-hotel-spa-olivierleroi-20

 

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK