Despre tot ce-i fin și fain

Noul serial cu Sarah Jessica Parker nu e despre divorț, e despre cum resetezi o viață

By 19 octombrie, 2016Culture
read time 2 min
 
19 octombrie, 2016

Noul serial cu Sarah Jessica Parker nu e despre divorț, e despre cum resetezi o viață

Dincolo de povestea (ne)romanțată a rupturii dintre doi soți care trebuie să-și împartă o viață de om în două, în ,,Divorce” se poate regăsi oricine și-a căutat fericirea și a fost judecat pentru asta. Orice om care și-a dorit mai mult decât avea, dar i-a fost teamă. Oricine a pus capul pe pernă seara cu un sentiment de ratare. E despre fiecare dintre noi.

by

Serialul ,,Divorț”, cu Sarah Jessica Parker în rolul principal, e o poveste dulce-amăruie fără (prea multe) clișee. Ba chiar e neașteptat de lipsit de stereotipuri, începând cu garderoba vintage a lui Parker (care, de la Manolo Blahnik în ,,Sex and the City” a trecut la haine no-name luate în mărime mare de la second-hand și ajustate pe dimensiunile ei) și până la dinamica relațiilor dintre cei doi soți.

 

Dacă rolurile de până acum ale Sarei Jessica Parker proiectau invariabil o existență strălucitoare și aspirațională, personajele Frances și Robert (interpretat de Thomas Haden Church) n-au nimic spectaculos sau glamour. Din contră. Sunt oameni obișnuiți, cu vieți și drame cât se poate de comune, care se trezesc din când în când într-un context mai atipic. Cum ar fi aniversarea prietenei lor Diane, din primul episod, când sărbătorita se îmbată și încearcă să-și împuște soțul care ținuse un toast în bătaie de joc la adresa ei. Astfel de situații.

 

În rest, nefericirea lor este atât de palpabilă încât orice om care a trăit vreodată un moment de răscruce se va afunda în ea până la capăt, de la prima scenă. E o tensiune pe care o tai cu cuțitul, omniprezentă în fiecare scenă, și un umor care vine pe deasupra ca niște fulgi de zahăr tos într-un pahar de ceai din cel mai amar. Nu îndulcește nimic, dimpotrivă, doar scoate în evidență amăreala, prin contrast.

Atracția serialului este faptul că povestea poate fi extrapolată la nenumărate alte aspecte ale vieții. Îți place ,,Divorce” și te regăsești în el indiferent dacă ești singur, dacă ești într-o căsnicie fericită sau dacă nici prin cap nu-ți trece să te căsătorești vreodată.

160826-divorce-keyart-1024x374

 

Indiferent de statutul marital, cu toții am trecut măcar o dată prin travaliul de a lăsa ceva în urmă, un ,,ceva” care  durat niște ani, o construcție de efort, speranțe, intenții, în care într-o zi ne dăm seama că pur și simplu nu vrem să mai locuim. Că ne e prea strâmtă, că ne cade tavanul în cap, că ne apasă. Deși e construită tot de noi, deși am transpirat și am luptat pentru ea. Și, într-un asemenea moment, cel mai greu lucru e să ,,divorțezi” de o bucată din viața ta și s-o lași în urmă. N-are legătură cu soți, copii, șefi, are legătură cu tine și cu o alegere: dacă singura miză în joc – viața ta – e suficient de importantă ca să faci pasul.

 

Despre asta e vorba, din punctul meu de vedere, în povestea din ,,Divorce”, mai ales în evoluția personajului Sarei Jessica Parker, care ia decizia de a divorța și se confruntă apoi cu consecințele nebănuite ale alegerii ei. Își dă seama că nu-i atât de ușor, că nu e doar libertate și fericire, că e un gol acolo undeva. Că e un preț.

 

E un act de curaj să te desprinzi de ceva ce nu te face fericit, dar curajul se vede abia după ce ai făcut saltul. Ca la o operație, după ce trece anestezia și se duce euforia momentului, a gândului că ai supraviețuit. Adevăratul curaj se vede în acea fază inițială în care se instalează regretele, îndoielile, amărăciunea. E un moment de trecere în care nu simți încă adrenalina libertății și a posibilităților, simți doar acea teamă asociată săritului în gol. Ai sărit, ești în aer, e întuneric… și senzația persistă. Și persistă, și persistă.

Mai ales dacă ai lăsat ceva în urmă sau te afli într-un punct al vieții în care simți nevoia să te rupi de ceva, te vei regăsi în ,,Divorce”, cu un zâmbet în colțul buzelor.

520b0458ac11ecb558ff779a1fd635de055cbe6f55b5de813ce76f63fb1b5311

 

– Robert, anul trecut ai fost plecat de-acasă de Crăciun.
– Dar știi că doar atunci, în acea perioadă, e sezonul de pescuit al somonului…
– Nu înțelegi, a fost cel mai bun Crăciun pe care l-am avut de ani de zile!
– Ce să zic… cu plăcere!
– Știi, ajung acasă seara de la serviciu și pentru câteva secunde mă simt fericită. Chiar fericită. După care îți văd mașina parcată în fața casei și mi se strânge inima. Vreau să divorțăm. Vreau să-mi salvez viața cât încă îmi mai pasă de ea…

Foto: HBO

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK6 Comments

 • Cristina spune:

  Buna,
  Serialul m-a atras prin titlu. Am trecut printr-un divort si cam stiu cum se intampla. Are o doza de realitate prin minciuni, indoieli, reveniri in virtutea obisnuintei… toate prezente in fiecare din noi. E un must see.
  Multumesc pentru prezentare!

 • Ana-Maria P. spune:

  Draga Diana, iti citesc blogul de ceva timp si îmi place tare mult stilul tau narativ, iar in plus, articolele tale sunt sursa de inspiratie si imbold pentru a face lucruri bune. Am văzut si eu primul episod din serial dar mi-a lăsat un gust amar; a fost ca o carte de Balzac sau Hugo, doar ca lipsea personajul nobil. Sunt constienta ca povestea serialului chiar se intampla unor oameni si nu, nu am crescut sub un clopot de clestar, dar povestea serialului cu atâta minciuna, prefecatorie si inconstenta, si poate cel mai mult lipsita de dragoste, nu ma atrage deloc.

  • Ana-Maria, iti inteleg amaraciunea. Da, lumea din serial are o doza mare de tristete. Nu stiu de ce, insa, in ultima vreme citesc tot mai des fix acelasi tip de tristete in vietile celor din jur. Asta m-a si dus cu gandul la ceea ce am scris…

 • Iuliana spune:

  Serialul m-a prins si pe mine inca din prima clipa, recunosc, si datorita faptului ca o are ca protagonista pe Sarah Jessica Parket, si cumva asteptam ceve nou din partea ei, cu nerabdare. Waiting for next episode already :).

 • Florentina spune:

  Draga mea,
  Vreau doar să îți mulțumesc pentru arta cu care scrii aceste reviews, îți citesc articolele cu o mare placere…alunga stresul zilnic în pauza de masă, plus subiecte de discuție cu prietenele 🙂
  Bineînțeles datorită acestora…citesc cărțile, vad filmele…caut informații.
  Mulțumesc ? …☕