5 moduri în care te poți inspira de la Sonia Argint-Ionescu
Sonia Argint-Ionescu prezintă două emisiuni TV, are o platformă online, este mama a doi copii, creează bijuterii….și pare că le face pe toate fără efort. Am descusut-o despre viață, parenting și antreprenoriat, pentru că toate avem de învățat din modul ei relaxat de a trăi.
Primul meu contact cu Sonia e dovada clară că războaiele se poartă între idei, nu între oameni. Acum câteva luni, ne-am regăsit amândouă pe același topic de Facebook, în tabere oarecum diferite (ulterior reunificate) pe tema mamografiilor.
Vreo două zile ne-am „combătut” reciproc argumentele, după care – vorba americanilor ,,we agreed to disagree” și ne-am împrietenit.
Ne-am reîntâlnit ulterior la evenimente și asta mi-a trezit curiozitatea de a afla ce stă în spatele imaginii ei über-relaxate. Există oameni care caută seninătatea și alții pentru care vine firesc, iar Sonia face categori parte din a doua categorie.
La întâlnirea noastră a venit nemachiată (dar impecabilă), cu pletele-n vânt, în blugi și tricou, cu o jachetă șic pe deasupra și o poșetă aruncată lejer pe umăr. Vestimentație de ora 10 dimineața pentru o soție și mamă a cărei existență zilnică este, la o enumerare rapidă, extrem de aglomerată.
În acest moment, viața Soniei s-ar rezuma așa: soție, mamă a doi băieți (de 11, respectiv 13 ani), prezentatoarea emisiunii în limba germană și a emisiunii săptămânale „Vreau să fiu sănătos” (ambele la TVR), one-woman-show la platforma Doer.ro (cu sfaturi utile într-o prezentare smart), creatoare de bijuterii handmade, MC de evenimente, sportivă convinsă și maratonistă. Peste toate astea, o femeie mereu elegantă, relaxată, care are grijă de ea însăși și își face micile plăceri. Cam multe, nu-i așa?
Pe măsură ce vorbesc cu Sonia, îmi dau seama că, deși perfecțiunea nu există, felul ei de a fi chiar face toate cele de mai sus să pară facile. E un om organizat și disciplinat, ceea ce o ajută să le facă pe toate, dar în același timp are o seninătate nativă care face momentele tensionate să treacă lin. Disciplina ei nu e de tipul cu „dat cu rigla la palmă” sau cu procese de conștință dacă a ratat două lucruri pe ordinea de zi. E cu relaxare și tihnă.
Îmi povestește cum, cu câteva zile înainte de întâlnirea noastră, apăruse o problemă cu serverul de site și își pierduse într-o singură zi toate articolele din ultima perioadă. Doar punându-mă în locul ei am simțit cum mă traversează un fior rece, dar Sonia a tranșat lucrurile simplu: ”Le-am luat unul câte unul și le-am pus la loc. Cu titlu, highlight-uri, cuvinte bolduite, tot. Ce altceva puteam face?”.
M-am gândit inițial să fac acest articol ca o poveste clasică, dar pe măsură ce rememoram întâlnirea noastră mi-am dat seama că sunt câteva idei de la Sonia care m-au inspirat și pe care aș vrea să le dau mai departe ca atare, ca mici „bits & pieces” de însușit. Așadar, ceea ce cred că o face pe Sonia cool și inspirațională sunt următoarele:
ASUMAREA STILULUI
Am văzut-o machiată și nemachiată, îmbrăcată de gală sau de alergat, la patru ace sau pe fugă, însă un lucru mi-a atras atenția de fiecare dată: lipsa efortului. Nu experimentează foarte mult, dar știe exact ce i se potrivește și care este „dozajul” ideal pentru o imagine curată și cochetă, care să-i oglindească stilul de viață activ și „glam” în același timp. E genul de femeie care, în aceeași zi, poate să treacă de la platou de televiziune la eveniment, la ridicat copiii de la școală și trecut pe la sală. Hainele trebuie să reflecte acest lucru.
Blondă și atletică, Sonia transmite ceva din spiritul scandinav de a fi: linii drepte, puțină (spre deloc) ornamentare, mijloace simple de a prezenta mesaje complicate, machiaj minimal. Asta o ajută să fie mereu șic fără să pară niciodată că ținutele ei sunt „prea mult” sau „prea puțin”.
PRAGMATISMUL
Asta stă în spatele conceptului ”DOER”, pe care l-a lansat la începutul anului. „Eu n-am fost niciodată atât de pasionată de scris povești, cât de partea practică. Întotdeauna am căutat practicul în orice”, recunoaște ea. Citește de ani de zile Vogue Germania și Elle Germania, dar nu doar datorită afinității ei pentru limba germană, ci pentru că sunt abordări mult mai aplicate. ”Rămâi cu ceva concret din ele, cu niște sfaturi, niște idei”.
Asta și-a dorit să facă și cu DOER, de unde poți învăța tot felul de lucruri interesante pentru viața de zi cu zi, pe care să începi să le pui în aplicare imediat. De la cum se curăță o rodie fără să te stropești sau conversație de bază în limba germană până la cum se leagă o eșarfă în mai multe moduri sau cum se protejează copiii de pericolele de pe internet. Deși are o latură creativă pronunțată, Sonia e un om pragmatic și practic, care știe că, pentru a avea timp de toate lucrurile care ne fac fericiți, viața noastră trebuie să fie în primul rând eficientă.
SPIRITUL ANTREPRENORIAL
Una dintre cele mai importante abilități în zilele noastre este să poți crea valoare din lucruri mici și să-ți folosești la maximum atuurile. În cazul Soniei, îndemânarea la meșterit cu fire, mărgele și panglici. Deși nu are atât timp cât și-ar dori pentru bijuterii, Sonia și-a vândut creațiile, By Sonja Exclusive Design, inclusiv în concept-store-uri din afară, în Germania.
Totul a început într-o joacă: trecuse ziua de naștere a soțului ei și, folosind o panglică rămasă de la cadouri și câteva perle de cultură de la o bijuterie mai veche, și-a confecționat un colier spectaculos în stilul celor pe care le făcea Lanvin la vremea respectivă. „Când i l-am arătat soțului meu, Horațiu, m-a întrebat când am mai cumpărat și colierul ăsta”, râde ea. „Nu i-a venit să creadă când i-am spus că eu singură l-am făcut”.
Așa a început o poveste frumoasă, cu pierdut nopți pentru urcat mărgeluțe pe panglici și gândit combinații de culoare. Prin 2012 a organizat și un eveniment la restaurantul Phill din Băneasa, unde a creat câteva concepte coloristice asortate colierelor și, într-o singură seară, a vândut tot, de circa 3.000 de euro.
Știe că modelele ei prind și și-a propus să le acorde mai multă atenție în următoarea perioadă. Faptul că are niște abilități pe care nu i le poate lua nimeni contribuie la relaxarea ei. „Dacă de mâine opresc tot ceea ce fac acum, pot să dau meditații la germană sau să țin cursuri, ceea ce am mai făcut cândva, și să meargă totul perfect”. O spune cu un zâmbet și cu conștința omului care știe că poate face orice îi trece prin minte.
FIRESCUL MATERN
Până la Sonia n-am mai întâlnit o mamă cu doi copii care să vorbească atât de lejer despre parenting. E o mamă tânără, care a născut prima dată la 22 de ani, dar insistă că relaxarea cu care privește statutul de mamă nu ține neaparat de vârstă, cât de felul ei de a fi. A avut și sprijinul soțului și al celor două bunici, dar dincolo de asta au ajutat-o spiritul organizat și faptul că a privit totul ca pe o aventură.
Nu s-a neglijat, nu s-a pus nicio clipă pe planul al doilea, a refuzat scenariile mamei „prea ocupate să se spele pe cap sau să meargă la cosmetică” și a înțeles că nu poate să le ofere nimic copiilor ei dacă nu își oferă sieși mai întâi. Ca în avertismentele din avion: „Puneți-vă mai întâi masca proprie, înainte de a-i ajuta pe alții”.
Nu i-a împins pe băieții ei – Marc și Eric – spre niciun domeniu anume și tocmai libertatea pe care le-a acordat-o i-a apropiat și mai mult de ea. Amândoi sunt suficient de independenți, sunt mici „doeri”, dar în același timp vin și-i spun periodic cât de mult o iubesc. Ceea ce, bineînțeles, o topește.
BUCURIA SPORTULUI ȘI A VIEȚII
Sonia face sport fiindcă îi place și o face să se simtă bine, aleargă și este unul dintre ambasadorii Maratonului București, dar nu vede această activitate ca pe o sursă de presiune. „Nu am un spirit de competiție foarte ridicat”, recunoaște ea. ”Nu fac lucruri ca să depășesc pe altul, ci ca să mă simt eu bine cu mine”.
În copilărie, părinții au dat-o la gimnastică ritmică și apoi la patinaj, dar și-a dat seama că performanța nu e pentru ea fiindcă nu înțelegea de ce trebuie să-și dorească să fie prima și nu se poate bucura pur și simplu de mișcare. Asta și faptul că „doamna de la gimnastică” le bătea cu umerașul atunci când nu executau mișcările cum trebuie.
Unul dintre cele mai mari pericole pentru cei care se apucă de sport o reprezintă extremele: brusc, totul se învârte în jurul sportului, orice abatere se sancționează drastic și totul devine o listă de „to do”-uri. În cazul Soniei, e despre a fi, nu a bifa. În sport și în viață.
Fotografii: Arhiva personală
Foarte bun articolul, foarte bine facut profilul Soniei. La cat mai multe articole de acest fel!