Despre tot ce-i fin și fain

O dimineață în cel mai frumos castel din Transilvania

By 18 august, 2016Travels
read time 10 min
 
18 august, 2016

O dimineață în cel mai frumos castel din Transilvania

Visăm la castele străvechi de peste mări și țări, uitând că există povești minunate care ne așteaptă să le descoperim la o aruncătură de băț, în propria ogradă. O călătorie la Castelul Huniazilor (sau al Corvinilor) de la Hunedoara te face să privești România ca pe o carte cu basme pe care n-ai răsfoit-o niciodată cum trebuie.

by

Castelele exercită din fragedă pruncie o magie aparte asupra noastră, odată cu primele cărți cu povești despre prinți și prințese. Creștem cu convingerea că ele aparțin unor teritorii inaccesibile ale fanteziei, suficient de îndepărtate pentru ca drumul către găsirea lor să fie un fel de traseu inițiatic. Și totuși, unele castele din poveștile cu prinți se ascund atât de aproape de noi încât atunci când le descoperim ne simțim, instantaneu, ca într-un basm al copilăriei.

 

Exact așa m-am simțit eu ieri, la Castelul Corvinilor, din Hunedoara: ca în paginile unei cărți de povești. Cunoscut și drept Castelul Huniazilor sau Cetatea Medievală a Hunedoarei, castelul este cea mai mare construcție medievală cu funcționalitate dublă – civilă și militară – rămasă în picioare pe teritoriul României. A fost începută în secolul XIV, iar ultimele modificări majore i-au fost aduse în secolul XIX.

FullSizeRender_1

 

Cum ajungi acolo?

Castelul se află în Hunedoara, la o distanță de circa 80 de kilometri de Alba-Iulia, o altă cetate extraordinară despre care voi scrie un articol amplu, în curând. Drumul între cele două localități durează aproximativ o oră și se parcurge relaxat, parțial pe Autostrada A1, dar și prin câteva localități pitorești din județele Alba și Hunedoara.

FullSizeRender_1

 

De cât timp ai nevoie?

Monumentul se deschide la ora 9:00 dimineața și îți recomand să ajungi cât mai devreme, pentru că de la ora 12:00 încolo încep să sosească autocarele cu turiști, mai ales în sezonul de vară. Am petrecut circa două ore la castel, explorând fiecare încăpere, bucurându-mă de peisaj și de experiență în sine.

 

N-am luat un ghid de data aceasta, pentru că tatăl meu, un mare pasionat de istorie, îmi povestise deja o mulțime de lucruri și simțeam că pășesc pe un teritoriu familiar. Există, însă, ghizi foarte buni, pe care i-am surprins ,,în acțiune” cu grupuri de turiști și ne-au făcut o impresie excelentă. Dacă vrei să descoperi povestea completă a castelului, poți apela la unul dintre ei. Un prieten hunedorean care cunoaște foarte bine zona – mulțumesc pentru pont, Horia! – mi-l recomandase cu căldură pe ghidul Dan. Merită ținut minte acest nume, dacă plănuiești o vizită ghidată.

IMG_1111

 
FullSizeRender_2

 

Ce e de văzut?

Fiind un castel în stil renascentist-gotic, interioarele sunt destul de austere, neornamentate, dar au un aer monumental și te vor transporta instantaneu în atmosfera medievală. Poți urca inclusiv în două dintre turnuri, de unde se vede o panoramă frumoasă a împrejurimilor.

FullSizeRender_4

 

Legende și povești

Pe blazonul familiei Corvinilor – pe care îl vei regăsi peste tot în castel, inclusiv pe sobele din teracotă – este un corb care ține în cioc un inel de aur. Legenda din spatele blazonului ține de biografia lui Iancu de Hunedoara (Ioan de Hunedoara sau Ioan Corvin), despre care se spune că ar fi fost fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, cu o femeie din Țara Hațegului, Elisabeta.

 

Regele i-l dă Elisabetei ca soț pe unul dintre oștenii săi, Voicu, oferindu-i în același timp inelul de aur ca dar pentru copilul încă nenăscut. La câțiva ani distanță, într-o călătorie a noii familii, inelul este uitat pe marginea unui ștergar pe care se aflau coșurile cu merinde, iar un corb – vrăjit de strălucirea lui – încearcă să-l fure și să plece cu el în cioc. Copilul Iancu de Hunedoara surprinde momentul, își ia arcul și ucide corbul cu o săgeată, recuperând astfel inelul. Ulterior, odată ajuns la curtea regală și povestind această istorie, regele Ungariei decide ca simbolul familiei hunedorenilor să fie corbul cu inel de aur în cioc.

Toate detaliile legate de tarife, ghizi și programul de funcționare le găsești pe site-ul oficial al castelului, dând clic aici.

FullSizeRender_3

 
FullSizeRender_2

 
FullSizeRender

 
FullSizeRender-4

 
FullSizeRender_2

 
FullSizeRender_1

 
FullSizeRender

 
FullSizeRender

 
FullSizeRender_2

 
FullSizeRender_2

 
FullSizeRender

 
FullSizeRender_3

 
FullSizeRender_4

 
FullSizeRender_2

 
FullSizeRender_1

 
FullSizeRender_4

 
FullSizeRender_4

 
FullSizeRender_3

 
FullSizeRender_3

 
FullSizeRender_1

 
FullSizeRender_2

 
FullSizeRender

 

Fotografii de Diana-Florina Cosmin

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



2 Comments

  • viorica spune:

    Am călătorit și eu alături de voi ,descrierea este făcută cu suflet și este foarte atractiv prezentată istoria acestui castel .Mulțumesc Diana și Edi pentru tot ceea ce ați arătat din drumul vostru prin țară.

  • Teodora spune:

    Superb loc si sper sa ajung sa il vad (pentru prima data) la inceputul lui septembrie. As vrea sa fac un mic ocol pe drumul inapoi de la Cluj special pentru a-l vizita.