Despre tot ce-i fin și fain

Shopping în era tehnologiei: Sun Plaza lansează un app de realitate augmentată

By 3 octombrie, 2019Lifestyle
read time 3 min
 
3 octombrie, 2019

Shopping în era tehnologiei: Sun Plaza lansează un app de realitate augmentată

Acum câțiva ani, mă minunam citind despre tehnologia care ne va permite să cumpărăm doar „dând din cap” în fața unui produs. Viitorul e mai aproape decât credeam, iar aplicațiile de mobil legate de cumpărături devin universuri și trasee inițiatice.

by

***Acest articol face parte dintr-un proiect mai amplu Fine Society & Sun Plaza***

Mărturisesc: nu mă joc pe calculator. Niciodată nu m-a prins microbul, cu mici excepții punctuale, asta dacă The Sims sau Super Mario se pun la socoteală. Iar când au apărut jocurile pe telefon sau în browser, n-am înțeles de ce aș vrea să sfărâm bomboane ori să culeg porumb la oră fixă. Pentru relaxare? Hm… Nu, mulțumesc. Cât despre Pokemon Go, pe acela l-am considerat experiment social și l-am urmărit ca atare. 

 

Totuși, în ciuda acestui disclaimer, iubesc tot ceea ce este nou și mai ales îmi plac ideile ingenioase. Pot să nu fiu în publicul-țintă al unui anumit proiect, dar dacă e ceva interesant și ingenios, vreau să știu, să aflu, să testez. Iar cea mai mare surpriză de luna asta a fost aplicația de mobil a unui centru comercial.

 

Cu Sun Plaza am o relație foarte bună de ani de zile, fiindcă reușesc să îmbine experiența de shopping cu multe alte experiențe secundare, făcând ca mersul la mall să nu fie doar pentru cumpărat. Așa că povestesc adesea despre expozițiile sau evenimentele pe care le mai fac ei.

 

Când mi-au scris însă luna asta să-mi spună că vor lansa o aplicație de mobil, recunosc că reacția mea internă a fost una de tipul „Oh da, ÎNCĂ o aplicație de mobil a unui mall”. Adică da, știu că e util pentru un centru comercial să aibă așa ceva, dar… serios… ce poate să aducă nou așa ceva? Magazine, superoferte și cam atât.

 

Asta până când aplicația Sun Plaza a apărut în AppStore și am descărcat-o pentru review, așa cum promisesem că o să fac. După care am dat un mail înapoi: ”Asta nu e aplicație de mobil, ăsta e un quest!”. Și abia acolo lucrurile au început să fie interesante.

 

Aplicația Sun Plaza este un mix între o aplicație, un joc interactiv și o formă de realitate virtuală. Este bazată pe realitate augmentată și e gândită să transforme venirea la mall într-o aventură în toată regula. Mai exact într-o căutare a unor comori aztece, ascunse în universul jocului, ca suprapuneri peste realitatea concretă a centrului comercial.

 

Odată găsite comorile, ele conțin monede Sun, care pot fi cheltuite într-un alt loc din joc, la „Automatul de Premii”, pentru a câștiga peste 20.000 de premii reale. Tot ceea ce câștigi în joc poate fi „încasat” sub formă de voucher, prin validarea unui QR-code la Info Point-urile din mall. 

 

 

Traseul nu este însă unul lin: există și „adversari” sub forma crabilor care vor să fure monedele, dar și instrumente și „arme” specifice, precum detectorul de monede sau lopețile cu care să sapi după ele. Cum spuneam, e un întreg univers, care o să-i incite cu siguranță pe cei pentru care asemenea aplicații reprezintă o formă de relaxare și detensionare. Toți suntem diferiți și reacționăm la alți stimuli.

 

Dincolo de suspansul jocului, aplicația îndeplinește și atribuțiile clasice ale unei aplicații: arată cele mai noi evenimente (și la Sun Plaza sunt muuuulte și interesante, numai anul ăsta au fost expoziții de jucării, conferințe motivaționale, sesiuni de donare de sânge, plus multe altele) și ofertele din peste 170 de magazine.

 

Și, pentru cei care au făcut din selfie o artă, există în aplicație și „Galeria Vedetelor”, unde „plătești” cu monede câștigate în joc pentru ca fotografia ta să fie afișată într-o secțiune specială. În fine, complexă situație, dar foarte distractivă, iar elementul de noutate merită toate aplauzele.

 

În ceea ce mă privește, despre selfie-ul plătit cu monede Sun nu mă pronunț deocamdată, dar o comoară aztecă poate o să mă încumet să caut și eu la un moment dat. Măcar de dragul curiozității. Prietena mea Inoza a făcut-o deja și relatarea ei m-a prins, mai ales că e scrisă foarte simpatic și viu, o recomand.

Aplicația poate fi downloadata din App Store și Google Play.

 

 

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK